paul scholesJedan od ciljeva mog pisanja na ovom sajtoblogu o astmi jeste i da ohrabrim mlade ljude (pošto je astma bolest pre svega dece) i njihove roditelje da se pravilno odnose prema bolesti. To, pre svega, znači dve stvari:

1) Da se uzimanje lekova (npr. inhalacije pumpicom), odlazak kod doktora, pa i samo škripanje u plućima ne shvate u značenju vaše ili detetove manje vrednosti. Prosto rečeno: Nemojte da se stidite vašeg problema.

2) Da, i pored astme, možete biti super u sportu, čak i vrhunski kao što je to primer Pola Skolsa ili za starije, plivača Marka Špica. Ovo je vrlo bitno da roditelji shvate i da ne dozvole da njihovo dete razvije osećaj nesposobnosti.

Preveo sam jedan manji intervju igrača Mančestera:

Pol boluje od astme od svoje 21 godine, a u Engleskoj ovo je jedna od najčešćih bolesti. Pored njega još 8 miliona stanovnika ima astmu.

Evo šta je, fudbalska zvezda, legendarni igrač Mančestera, Pol Skols rekao u vezi svoje astme na dobrotvornoj večeri čiji je cilj prikupljanje novčanih sredstava za istraživanja ove bolesti.

U početku njegove karijere u seniorskoj postavi Mančester Junajteda Pol je imao regularno napade teškog disanja tokom zime. Na sreću, doktori su napade prepoznali i ubrzo zatim mu dijagnostifikovali astmu. Pol je počeo da koristi pumpicu.

Iako je po prirodi vrlo stidljiv momak, novinari su ipak uspeli da izvuku par ličnih odgovora.

“Moja astma je dobro kontrolisana tako da ne utiče na moju igru na terenu. Uvek se dobro zagrejem pre utakmice. Takođe, uzimam moje lekove pre meča i po potrebi u toku poluvremena.”