Pobedi je! Živi aktivno!

Andrija Prlainović – svetski šampion u vaterpolu

Andrija Prlainović (28. april 1987) je srpski vaterpolista. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2008. u Malagi i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2009. u Rimu.

Andrija Prlainović slavi zlatnu medalju na Svetskom šapionatu u Rimu 2009.

Andrija Prlainović slavi zlatnu medalju na Svetskom šapionatu u Rimu 2009.

Saznao sam da je Andrija kao mali imao problema sa astmom, te sam mu u online intervju postavio par pitanja. Evo šta on kaže na ovu temu.

Gde danas igraš, živiš i šta si danas klopao?

Igram u Partizanu, živim u Beogradu. Ručao sam kuvano, a večerao testeninu.

Kada si prvi put imao problema sa astmom?

Negde sa 3-4 godine,tako otprilike.

U kojoj godini si počeo sa vaterpolom?

Već sam sa 6 godina počeoa sa vaterpolom. Pre toga sam sa 4 krenuo na plivanje.

Da li si se bavio još nekim sportom u životu? Da li igraš fudbal sa društvom, skijaš…

Trenirao sam tenis kao klinac,imao i jedan košarkaški trening.Ponekad se odigra partija fudbala s društvom,ali retko,2-3 puta godišnje,plašim se povreda.

Kao malom da li te je nekad bio blam zbog astme?

Nije me nikad bilo sramota zbog toga što sam asmatičar pred društvom,jedino mi je ponekad bilo žao što nisam mogao da odem na trening zbog problema s disanjem.

Da li ti je astma nekad smetala u profesionlanoj karijeri?

Pa da kažem da se u poslednjih 5 godina gotovo i ne sjećam da san propustio neki trening ili utakmicu. Moji problemi s astmom su uglavnom vezani za detinjstvo.

Kako su tvoji roditelji reagovali na tvoje probleme sa plućima i da li danas misliš da su valjano postupili?

Savetovali su mi i oni i doktori da idem na bazen i da treniram. Vlažna sredina mi je oduvek odgovarala.

Kako danas stojiš sa plućima, da li ti je astma pod kontrolom i da li koristiš neki lek.

Trenutno ne koristim nijedan lek, čak mi veći problem predstavljaju razne alergije (ambrozija, polen) nego li astma.

Tvoji 5 saveta mladima kako postati svetski šampion

Ih… Ima toliko toga. Evo nekih bitnih stvari: posvećenost svakom treningu i timu za koji nastupaš, želja za stalnim dokazivanjem i napredkom, samopouzdanje – vera u sebe.

Tri saveta roditeljima bolesne dece

Moje mišljenje je da treba da ih odvedu na sport, kako bi se dobro razvili i fizički i psihički. Astma im neće smetati pri sportskim aktivnostima.

Podeli sa nama neki kul link sa neta (tipa neki video sa youtube, pesmu…)

Neka bude pesma od Led Zeppelin-a, STAIRWAY TO HEAVEN!

Similar posts
 • Prvi maraton uspešno završen I did it! Puno puno fantastičnih utisaka. Od ekipe koja se skupila i pozdravila me, do onih koji su juče zvali i dali podršku, brata koji je trčao poslednjih12km sa mnom, vas koji ste me prepoznali i dali mi do znanja da čitate sajt i da je ovo što radim vredno truda i na kraju pogleda [...]
 • Maraton kao cilj u životu Sad kad pomislim da odgovorim na pitanje Zašto? Zašto trčati maraton i u čemu je tu fazon, em nemam pravog odgovora, em se i ne trudim nešto specijalno da odgovorim sebi na ovo pitanje. Naravno odgovori su tu sasvim klasični od onog da pokažeš sebi da možeš, da bi uradio nešto novo, da bi ojačao [...]
 • Deca i pasivno pušenje Duvanski dim je veoma rasprostranjena psihoaktivna supstanca i najvažniji zagađivač unutrašnje sredine kome deca mogu biti izložena. Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, u svetu ima oko 1,3 milijarde pušača, a do 2025. godine se očekuje porast na 1,6 milijardi, naročito u srednje inerazvijenim zemljama. autor : dr Snežana Radić – pedijatar pulmolog  Srbija je po [...]
 • Pušenje je kul, ali ubija Ko može da zamisli Sintaru bez cigare? A Džejmsa Dina? Dame, zamislite poljubac sa njima… Um…. Ne mora vama da se desi, ali znajte da pušenjem umnogome povećavate verovatnoću da ćete baš vi popuniti statistiku smrtnosti od raka :(    NO MORE KILLING!!! [...]
 • Simptomi slični astmi Irena: Poštovana Dr Jarić, Od maja prošle godine dijagnostifikovana mi je rinosinusitis i upala sinusa kada počinje moja svakodnevna poseta lekarima. Naime, oko tri do četiri meseca sam primala injekcije gentamicina i diklioofena zbog stalne otečenosti u predelu očiju i nosa i bolova u čeonom delu, a kasnije sam lečene sprajom Beconase i Nasonex, kao [...]
 • Marija

  Bravo Andrija!Nadam se da će tvoje iskustvo mnogo značiti za roditelje koji još uvek svoju decu sa astmom štede bilo kojeg fizičkog napora, pa time i sportskih aktivnosti.
  Draga deco ugledajte se na Andriju i njemu slične vrhunske sportiste!
  Kao što je Veroljub napisao na samom početku sajta, imati astmu pod milim Bogom ne znači ništa!
  Dragi roditelji, kao prvo prihvatite to da vaše dete ima astmu, ali ga nemojte držati pod “staklenim zvonom”. Pozitivan pristup uz poštovanje lekarsih saveta, fizčka aktivnost (sport) koja najviše odgovara, raznovrsna ishrana, zaista mogu vašem detetu da omoguće da se astmom “nose” kao da je nema.
  Andrija, za sve što si postigao kao sportista čestitam ti od srca i želim još mnogo, mnogo uspeha, hvala ti što si svoje iskustvo podelio sa nama, a sa Zeppelinima si me totalno osvojio!

 • Pingback: Kako preživeti vrućine()