Pobedi je! Živi aktivno!

Andrija Prlainović – svetski šampion u vaterpolu

Andrija Prlainović (28. april 1987) je srpski vaterpolista. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2008. u Malagi i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2009. u Rimu.

Andrija Prlainović slavi zlatnu medalju na Svetskom šapionatu u Rimu 2009.

Andrija Prlainović slavi zlatnu medalju na Svetskom šapionatu u Rimu 2009.

Saznao sam da je Andrija kao mali imao problema sa astmom, te sam mu u online intervju postavio par pitanja. Evo šta on kaže na ovu temu.

Gde danas igraš, živiš i šta si danas klopao?

Igram u Partizanu, živim u Beogradu. Ručao sam kuvano, a večerao testeninu.

Kada si prvi put imao problema sa astmom?

Negde sa 3-4 godine,tako otprilike.

U kojoj godini si počeo sa vaterpolom?

Već sam sa 6 godina počeoa sa vaterpolom. Pre toga sam sa 4 krenuo na plivanje.

Da li si se bavio još nekim sportom u životu? Da li igraš fudbal sa društvom, skijaš…

Trenirao sam tenis kao klinac,imao i jedan košarkaški trening.Ponekad se odigra partija fudbala s društvom,ali retko,2-3 puta godišnje,plašim se povreda.

Kao malom da li te je nekad bio blam zbog astme?

Nije me nikad bilo sramota zbog toga što sam asmatičar pred društvom,jedino mi je ponekad bilo žao što nisam mogao da odem na trening zbog problema s disanjem.

Da li ti je astma nekad smetala u profesionlanoj karijeri?

Pa da kažem da se u poslednjih 5 godina gotovo i ne sjećam da san propustio neki trening ili utakmicu. Moji problemi s astmom su uglavnom vezani za detinjstvo.

Kako su tvoji roditelji reagovali na tvoje probleme sa plućima i da li danas misliš da su valjano postupili?

Savetovali su mi i oni i doktori da idem na bazen i da treniram. Vlažna sredina mi je oduvek odgovarala.

Kako danas stojiš sa plućima, da li ti je astma pod kontrolom i da li koristiš neki lek.

Trenutno ne koristim nijedan lek, čak mi veći problem predstavljaju razne alergije (ambrozija, polen) nego li astma.

Tvoji 5 saveta mladima kako postati svetski šampion

Ih… Ima toliko toga. Evo nekih bitnih stvari: posvećenost svakom treningu i timu za koji nastupaš, želja za stalnim dokazivanjem i napredkom, samopouzdanje – vera u sebe.

Tri saveta roditeljima bolesne dece

Moje mišljenje je da treba da ih odvedu na sport, kako bi se dobro razvili i fizički i psihički. Astma im neće smetati pri sportskim aktivnostima.

Podeli sa nama neki kul link sa neta (tipa neki video sa youtube, pesmu…)

Neka bude pesma od Led Zeppelin-a, STAIRWAY TO HEAVEN!

Similar posts
 • Retrospektiva za period do maja 2009 Kako dosta novih čitalaca iznova otkriva sajt www.astma.rs, a pošto već imamo zavidnu kolekciju kvalitetnih tekstova, evo prilike da pročitate neke najvažnije po mome izboru: Niz članaka (ukupno 4.) koje objašnjavaju osnovne i nešto naprednije pojmove o astmi. Materijal mi je dostavila Dr Dušica Jarić. Članke možete čitati odvojeno ili po redosledu: Osnovni edukativni materijal o [...]
 • Fruškogorski maraton 2009 Nikada nisam ni bio, a moram priznati ranije nisam ni čuo za ovu manifestaciju. Eto prilike da pre Sombora posetim malo ovu predivnu planinu. Trčanje u prirodi je najlepše i  najveće uživanje. Verovatno ću naći nekog drugara pa ćemo i usput ćaskati. Videću se i sa Marijom koja je i poslala ovaj tekstić. Inače, ovo [...]
 • Lečenje po GINA standardima deteta sa... Slađan Tutorović: Moj sin ima devet godina a od svoje prve godine boluje od astme. Sa devet meseci je koristio bekotide deset meseci, po prestanku smo bili mirni godinu dana. Zatim je koristio fleksotide od 125 dva puta po jedan udah. Kako je opet dolazilo do napada doktorka je promenila terapiju sa diskus seretide. Za [...]
 • Još par dana do 22. Beogradskog Marat... I došao je i taj dan. Kako ova prethodna rečenica patetično zvuči, poput neke navijačke pesme i šta ti ja znam, ali jednostavno je tako. Dva meseca vrlo angažovanih priprema će se svesti na 3h i 45minuta trčanja u subotu 18. aprila. Stvarno isčekujem ova j događaj sa sve tremom, strahom, neizvesnošću, nekim osćajem nervoze [...]
 • Prvi maraton uspešno završen I did it! Puno puno fantastičnih utisaka. Od ekipe koja se skupila i pozdravila me, do onih koji su juče zvali i dali podršku, brata koji je trčao poslednjih12km sa mnom, vas koji ste me prepoznali i dali mi do znanja da čitate sajt i da je ovo što radim vredno truda i na kraju pogleda [...]
 • Marija

  Bravo Andrija!Nadam se da će tvoje iskustvo mnogo značiti za roditelje koji još uvek svoju decu sa astmom štede bilo kojeg fizičkog napora, pa time i sportskih aktivnosti.
  Draga deco ugledajte se na Andriju i njemu slične vrhunske sportiste!
  Kao što je Veroljub napisao na samom početku sajta, imati astmu pod milim Bogom ne znači ništa!
  Dragi roditelji, kao prvo prihvatite to da vaše dete ima astmu, ali ga nemojte držati pod “staklenim zvonom”. Pozitivan pristup uz poštovanje lekarsih saveta, fizčka aktivnost (sport) koja najviše odgovara, raznovrsna ishrana, zaista mogu vašem detetu da omoguće da se astmom “nose” kao da je nema.
  Andrija, za sve što si postigao kao sportista čestitam ti od srca i želim još mnogo, mnogo uspeha, hvala ti što si svoje iskustvo podelio sa nama, a sa Zeppelinima si me totalno osvojio!

 • Pingback: Kako preživeti vrućine()