Ovo smo Veki i ja (Marija) prošle godine u oktobru. Veki je tračao maraton u Novom Sad, pa smo se našli polse maratona. Ove godine u oktobru trčaćemo zajedno!

Slučajno, tragajući za dr. Dušicom Jarić, došla sam do www.astma.rs.  Veki je počeo sa radom i tražio je saradnike. Privukla me je Vekijeva izjava:

Odnos prema astmi

Astma, bolest i to neizlečiva? Ali to je samo glupa definicija u udžbeniku naučne medicine. To pod milim Bogom ništa ne znači. Nemate razloga da se stidite ili da vas bude sram što vaše dete ima astmu. Pokušaću da Vam pokažem šta je astma i kako da se na jedan zdrav pristup životu, higijenom tela i duha, sportom i ishranom izborite sa problemima koje ona izaziva. Učite o vašoj bolesti i ostajte zdravi

Kao lekar specijalista pulmolog pridružila mu se dr. Dušica Jarić, a kao asmatičar pridružila sam se i ja. Postali smo tim. Verujem da smo kao TIM mnogima pomogli da na astmu više ne gledaju kao na strašnu bolest, da nauče kako se sa dobro kontrolisanom astmom može živeti pun kvalitet života.  Veki je pisao o astmi i sportu. Tada se spremamo za svoj prvi maraton. U to vreme bavila sam se brzim hodanjme i planinarenjem. Ekipa sa kojom sam planinarila sve ređe i ređe se sastajala, (krivac sam ja i moj posao u firmi) tako da mi je ostalo samo hodanje.

Veki mi je probudio ljubav za trčanjem, redovno sam pratila svako njegovo kretanje  i konačno sam i ja krenula.

Živim blizu sportskog centa Sajmište i sa svoje dve komšinice trčim već nedelju dana, svako veče oko 22,30 do 23,30.  Sportski centar Sajmište ima stazu za trčanje.

Moj početak

Pre nedelju dana konačno sam krenula na redovno trčanje. Iako imam 50 godina, astmu (srednje težak mešovit oblik) i autoimuno obolenje sarkoidozu odlučila sam da sa svoje dve komšinice Dušicom i Slađom trčim svako veče. Astmu držim pod kontrolom, na preventivnoj terapiji sam (Seretide 250 i Singulair 10). Pre nego što krenem na trčanje uzmem 2 udaha Berodula N.

Kako je proteklo prvo veče?

Krenula sam laganim tempom jedan krug, pa sam sledeći nastavila sa hodanjem, onda sam opet malo trčala, pa hodala i tako uz kombinaciju trčanja i brzog hodanja izvukla 12 krugova.  Za prvi put odlično. Drugo veče mi je bilo malo lakše. Malo više sam trčala nego prvo veče.  Treće veče mi je malo zasmetala lipa, ali ipak nisam odustala.  Sledeći dan mi je bio malo teži, radila sam drugu smenu, dosta sam se umorila na poslu, malo više sam hodala nego što sam trčala, ali ipak nisam odustala. Dok trčim koncentrišem se na pravilno disanje. Čim osetim da sam se zadihala ne trčim nego produžim sa hodanjem, dok mi se disnje ne smiri pa onda opet nastavim sa trčanjem. Još sam u fazi zagrevanja, ali verujem da ću za dve nedelje biti u mogućnosti da istrčim više krugova u jednom cugu.

Trčanje u društvu

Mnogo je lakše kad imate društvo za trčanje.  Pokušavala sam više puta da trčim sama, ali sam često odustajala, te zbog umora posle posla, te zbog toplog ili hladnog vremena. Sada kad imam društvo nekako se drugačije odnosim prema trčanju. Moje komšinice i ja imamo plan da trčimo svako veče. Svaka trči prema svojim mogućnostima. Dušica je mlada žena od 26 godina, majka dve predivne devojčice i ona je u najboljoj formi. Slađa je devojka koja ima 35 godina, nije baš u dobroj kondiciji, ali polako ulazi u formu.  Dogovor je da na tračanje idemo polse 22,30 taman kad Dušica spremi decu na spavanje i ja dođem iz druge smene. Kad imate društo imate osećaj da pripadate timu i da je vaše prisustvo jako važno u tom timu.

Patike i oprema

Ovo su moje nove patike koje sam juče kupila. To su jedne fine ženske patike odlične za trčanje.

Prvih nedelju dana trčala sam u patikama koje sam imala. Izbor patika za trčanje je jako važan.

Od opreme na sebi imam dres za koji mi je Veki rekao da je “pravi” za trčanje i onaj malo duži šorc (do kolena).

Najvažnija ” investcija” za trčanje je vaša dobra volja.

Sve što je trebalo da naučim o trčanju pomogli su mi Veki i Vuja. Na njihovom sajtu www.trčanje.rs ima baš, baš sve što traba da znate pre nego što krenete na trčanje, od izbora patika, saveta za početnike, ishrane…

Nikad nije kasno da i vi krenete sa trčanjem.  Trčanje je divna stvar. Trčim tek nedelju dana a osećam se 10 godina mlađe.

Ja sam sebi postavila cilj da ću na novosadskom maratonu trčati sa Vekijem:)

Da li ste probali da trčite ili još uvek mislite da su asmatičati bolesnici koji će izdahnuti ako potrče?