Pobedi je! Živi aktivno!

Šta jesti posle trčanja?

Po planu za današnje LSD (Long Slow Distance), tj sporo i dugo trčanje bilo je 30km (6:10 tempo) na Adi Ciganliji. Ova brzina 6 minuta i 10 sekundi po kilomteru se inače meri ili GPS uređajem ili prolaznim vremenima, a može i pulsometrom. Ja koristim ovu treću metodu, jer znam da na ovoj brzini moje srce kuca 139 ili 140 puta u minutu. 

Elem, nisam istrčao sve, tačnije 3,5 krugova na Adi, što dođe 7,7 km x 3,5 = 27 kilometara. Sa tim, da je poslednjih par bilo čista agonija i mnogo sporije. Užasno je kad nemate s kim da trčite.

Evo i jednog saveta za sve vas koji se bavite sportom. Tačnije, ovaj video je odgovor na pitanje, kada i šta da jedete posle bavljanja sportom, tj posle nekog aerobnog treninga kao što je vožnja bajsa ili trčanje.

Mali prevod:

 • bolje odmah, a najbolje odmah posle 15 minuta
 • uzmite i proteine, pored ugljenih hidrata
 • čokoladno mleko kao najjednostavniji obrok
Similar posts
 • Vuja

  Što se tiče trčanja, naročito na dužinu, Ada je stvarno kao stvorena za to. Moj recept: Pre trčanja ne jesti ništa 2-3 sata. Ali vodu piti. Klopa nije neki problem posle trčanja, pre bi se reklo da je piće osnovna stvar na koju se treba koncentrisati- Isotonik neki/limunada sa dekstrozom+so, itd. Kod mene se apetit otvori posle nekih 30 km baš dobro. Čorba/supa+ meso (proteini) + Ugljeni hidrati (krompir, pirinač, pasta) +ostalo povrće, voće posle ručka grejp/pomorandže/kiwi (C vitamin-antioksidans), itd, nije neka nauka…

 • Veroljub

  Ćao Vujo, drago mi je da si tu :)

  Pre trčanja najčešće pojedem samo žitarice sa mlekom i potrudim se da pijem više vode. Mada vodu pre dugog trčanja treba uzimati najviše dan pre.

  Meni se apetit otvori mnogo ranije, već posle 15km, pa moram da jedem.

  Inače čitao sam na nekom forumu o presnoj ishrani (koju nameravam da probam u nekom trenutku svog života) da voće ne treba uzimati odmah posle glavnog jela.

  Evo npr ovde

  Mnoge moje nedoumice po pitanju pravilne ishrane resila je knjiga “Biblija optimalne ishrane”, Patrika Holforda, koju i tebi, a i ostalima, od srca preporucujem. Iz te knjige sam saznala ne samo sta jesti, vec i kako kombinovati, i koliki razmak praviti izmedju obroka. Neka opsta pravila bi bila da se voce koje brzo fermentuje (sve sem jabuka, banana i kokosa) jede van obroka; tacnije, najkasnije pola sata pred glavno jelo, ili ne ranije od dva sata posle glavnog jela (po mogucnosti i kasnije). Jabuke, banane i kokos se mogu uzimati uz skrobove (zitarice, krompir, hleb, testenina) ili uz povrce (zeleno, zuto i crveno salatno povrce, korenasto povrce (sem krompira), mlade mahunarke, socivo, leblebije, kikiriki, avokado). Meso, mleko i jaja se kombinuju iskljucivo uz povrce (zeleno, zuto i crveno salatno povrce, korenasto povrce (sem krompira), mlade mahunarke, socivo, leblebije, kikiriki, avokado).

  Ma i ja se slažem da ne treba komplikovati a posebno što svi imaju svoje mišljenje :)

 • Veroljub

  zaboravih link
  http://www.zdravzivot.com/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi?board=ishrana;action=display;num=1182278879

  a evo i ovo:

  Uzimanje voca neposredno posle obroka se nikako ne preporucuje jer se voce brze vari od ostale hrane tako da ta hrana fermentise (truli) u crevima i proces varenja moze da traje i duplo duze.

  na istom forumu. posle reci da nema nauke :))