Čak se i najboljima dešava da ne uspeju da postignu određeni rezultat zbog problema sa plućima i astmom. Protekle nedelje Hajle Gebreselasije, najveći tkrač dugih pruga svih vremena morao je još jednom da odustane od trke i jurnjave ka prvom mestu zbog astme.

Hajle, koji do sada nikad nije bio poražen na američkom kontinentu, odustao je od polumaratona u Nju Jorku. Hajle je dugo vodio trku, ali je na 15km odustao od trke zbog poteškoća u disanju.

Gebreselasije je na kraju rekao da je nezadovoljan: “Ne znam kako da rešim ovaj problem” misleći na astmu od koje boluje već 8 godina.

Trafeh, trkač koji je osvojio prvo mesto u Nju Jorku je kasnije rekao: “Puno poštujem Hajlea. Svako može da pobedi, kao što svako može da ima loš dan. Mi nismo mašine, svaki put možemo odustati”.

Ključ je u podršci

Po meni je bitno da svi mi koji imamo neki hronični problem, kao što je i astma, koja može da bude veoma dosadna, shvatimo da će biti dana kada će nam biti teško.

Isto tako roditelji moraju da shvate da će ponekad njihova deca imati problema sa disanjem i da neće dati svoje najbolje rezultate na nekom takmičenju (npr na fudbalskoj utakmici ili teniskom meču). Bitno je  da u tom trenutku shvatite da je podrška i empatija ono što treba vašem detetu, a ne sažaljenje. Najbolje je ništa ne govoriti, pa čak ni ono: “Biće bolje sledeći put”. Jednostavno, svako ko ima neki zdravstveni problem, treba da postepeno izgradi snagu da se suoči sa time, a da će do toga doći samo ako oni koji okružuju tog pojedinca imaju podržavajući stav.