Pobedi je! Živi aktivno!

Facebook

 • Dejan Nikolić, drugar sa trčanja o životu i astmi

  Na trčanju sam upoznao jednog super momka iz Novog Sada, koji trči u atletsko rekreativnom klubu Fruška Gora. Malo smo pričali i Dejan mi je napomenuo da mu se sviđa sajt Asmta.rs. Ispostavilo se da i on muku muči, ali da mu to ne smeta da bude veoma brz. Dejan trči brzo i dobro, baš kako mi je i odgovorio na par pitanja koja sam mu postavio. Roditelji obratite pažnju, jer je Dejan rekao stvari sa kojima se i ja apsolutno slažem! Dejane, veliko hvala na sjajnim odgovorima!

  Dejan na Fruškoj Gori

  Gde trčiš, živiš i šta si danas klopao?

  Trenuto živim i studiram u Novom Sadu, ali inače dolazim iz poznatog grada na severu Bačke, Sombora. Što se tiče mesta za trčanje mislim da je bolje pitanje gde ne trčim. Ali ako bih birao među najomiljenijim mestima, zasigurno je to Fruška Gora sa mnogobrojnim stazama za trčanje, od onih lakih pa do malo ekstremnih. Tamo obično odlazim vikendom da radim malo duži futing, a ovako tokom radnih dana najomiljeniji mi je Sunčani kej.

  Moja klopa danas ukratko:

  • Doručak-tuna na tostu i jogurt.
  • Ručak-Studentska menza
  • Večera-Musli

  Imam i dve užine u toku dana, za jednu uvek jedem voće a za drugu puter od kikirikija ili med na tostu.

  Čime se baviš u životu, šta radiš?

  Trenutno studiram, završna sam godina studija na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu, odsek Poslovni Informacioni sistemi. Osim studiranja imao sam prilike da se aktivno društveno angažujem: Član sam studenstke organizacije AIESEC I tu sam imao prilike da radim i da vodim projekte koje se bave različitim društvenim pitanjima. Volim puno i da čitam I to popularnu naučnu literturu kao i putopise. I naravno aktivno trčim ali to je sada postao moj način življenja.

  Kada si prvi put imao problema sa astmom?

  Prve simptome astme dobio sam u drugoj godini života kada mi su mi doktori dijagnozirali bronhijalnu astmu.

  U kojoj godini si počeo sa trčanjem?

  Mogu da kažem da trčim celoga života, ali trčanjem kao sportom aktivno sam se počeo baviti u drugoj godini srednje škole.

  Da li si se bavio još nekim sportom u životu? Da li igraš fudbal sa društvom, skijaš…

  Aktivno sam se bavio košarkom četiri godine ali mi fizičke predispozicije nisu išle na ruku, nisam dovljno narastao ali i dalje igram rekreatovno sa društvom. Plivanje mi je druga strast posle trčanja tako kada mi vreme dozvoljava idem na bazen.

  Kao malom da li te je nekad bio blam zbog astme?

  Nije me bilo blam nego više sam bio ljut na sebe. Dok sam bio dete simptomi su bili česći tako da nisam mogao imati teže fizičke napore, tipa da duže ostajem napolju da se igram sa drugarima, da radim neke stvari koji su moji drugari radili a zahtevali su veći fizički napor. To mi je davalo frustraciju zato što sam imao osećaj da sam slab u odnosu na ostale ali kasnije to mi je predstavljalo motivaciju da probam lagano da menjam sebe korak po korak, zbog toga sam I krenuo u drugom srednje da treniram atletiku.

  Kako su tvoji roditelji reagovali na tvoje probleme sa plućima i da li danas misliš da su valjano postupili?

  Naravno, protekcionistički su se ophodili prema meni, kao što sam bio naveo, nisu mi davali da duže ostajem napolju da se igram, pazili su šta radim, gde idem i šta jedem. Jeste da ih u to vreme zbog toga nisam baš puno voleo, ali dok sam rastao shvatao sam zašto to rade, tako da mislim da su valjano postupali sa mnom. Znam takođe da su bili dobro edukovani I informisani što se bolesti tiče i imali su jako dobru komunikaciju sa mojim doktorom

  Kako danas stojiš sa plućima, da li ti je astma pod kontrolom i da li koristiš neki lek.

  Ne mogu reći da sam izlečen, pošto sa Astmom živiš čitav život, ali mogu reći da je Astma pod kontrolom, U periodu mart- maj javljaju se blaži simptomi ali to je zbog česte promene vremena, veće vlage I cvetanja biljaka tako da u tom periodu bez obzira na svoje stanje uvek sa sobom nosim Ventolin pumpicu. Takođe, u tom periodu idem na redovan pregled kod svog lekara prvenstveno radi preventive pojave simptoma.

  Tri saveta madima kako da žive sa astmom

  Navešću moja četiri pravila koja su mi pomogla da bolje živim sa Astmom.

  • Hranite se zdravo, jer hrana je najbolji lek
  • Edukujte se o svojoj bolesti (astma.rs) I budite u kontaktu sa svojim lekarom i onda kada nemate simptome astme.
  • Budite fizički aktivni i izbegavajte duvanski dim.
  • Slušajte svoje telo

  Tri saveta roditeljima bolesne dece

  • Edukujte sebe I vaše dete o ovoj bolesti, bićete na istoj talasnoj dužini a to je najbolji način da dete prihvati odgovornost za svoje zdravlje.
  • Slušajte savete lekara
  • Vodite dete češće u prirodu I motivišite ga da bude fizički aktivno.

  Podeli sa nama neki kul link sa neta (tipa neki video sa youtube, pesmu…)

  Pre skoro svakog treninga puštam ovu pesmu da me podigne, ima jako dobar ritam i bukvalno te tera da se digneš i izađeš napolje iz stana.

  Similar posts
  • Aktivna sa astom – Milena Diško... I JA KAO ASMATIČAR MOGU DA TRENIRAM Dosta puta sam čula rečenicu:“Imam astmu i ne mogu da treniram!“ Dragi moji, to nije istina. Evo, ako ne verujete, pročitajte moju priču. Od detinjstva muku mučim sa alergijama, laringitisom, respiratornim infekcijama. Pre malo više od dve godine, dijagnostikovana mi je astma. To je za mene bio skoro [...]
  • Andrija Prlainović – svetski ša... Andrija Prlainović (28. april 1987) je srpski vaterpolista. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2008. u Malagi i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2009. u Rimu. Saznao sam da je Andrija kao mali imao problema sa astmom, te [...]
  • Teška i perzistentna astma Ana: Prelistala sam ceo sajt, pročitala sve teme i pitanja i zaista mi se dopala ideja o postojanju ovakovog sajta. Ovo mnogo znači svima, pogotovu ako se od rodjenja mučite sa ovom boljkom i onima koji ništa ne znaju. Zaista je edukativno! Sve pohvale! Čitala sam mnoga iskustva i želela i ja sa vama da [...]
  • Fitnes kao terapija astme i hroničnog... Astma je reaktivno oboljenje disajnih puteva koje karakteriše kratkoća daha, “zviždanje” u plućima, kašalj i otežano disanje. Nastaje usled: a) stezanja glatkih mišića oko disajnih puteva, b) oticanja ćelija sluznice i c) povećanog lučenja sluzi. Brojni su uzroci astme. Astma može biti izazvana alergijskom reakcijom, vežbanjem, infekcijama, stresom ili drugim nadražujućim sredstvima iz okoline, kao što su polen, materije koje se udišu, dim cigareta izagađenje vazduha. To je jedno [...]
  • Soko banja – Soko grad, dođeš s... Prošle godine sam po savetu svog lekara pulmologa otišla na odmor u Soko banju. To je bio moj prvi odlazak u Soko banju. ove godine se vraćam tamo. Pokušala sam da opišem Soko banju a da tekst ne bude dugačak, ali ovo je najkraće što mogu. Soko banja se nalazi u kotlini, u centralnom delu [...]
  • Marija

   Šta reći kad je Dejan sve rekao? Jedino-Bravo za Dejana i nastavi tako:)

  • http://www.trcanje.rs Veki

   I ja se slažem. Sviđa mi se što se Dejan bavi i plivanjem, još jedan korak pa da krene triatlon. Inače super dečko, koji pri tome i veoma dobro trči!

  • Jovana Randjelovic

   Zasto ne mogu da vidim koja to pesma dize da i ja krenem da trcim? :D

  • http://www.veroljub.info Veroljub Zmijanac

   Mislim da je to ova http://www.youtube.com/watch?v=FsCO-YkDgnY