Svi trče leti. To je period odluka kada se kreće sa vežbanjem, period kada se još uvek spremamo za more sa željom da izgledamo dobro na bazenu ili plaži… period kada angažovani trkači i trkačice kreću da se spremaju za jesenju sezonu polumaratona i maratona…

sahara trka 7 saveta za trčanje leti

Trka u Sahari. 7 dana ukupno 250 km. Idemo?

Svi trče leti. To je period odluka kada se kreće sa vežbanjem, period kada se još uvek spremamo za more sa željom da izgledamo dobro na bazenu ili plaži… period kada angažovani trkači i trkačice kreću da se spremaju za jesenju sezonu polumaratona i maratona…

Evo par saveta za trčanje leti koje će vas učiniti dovoljno naprednim da vam trčanje predstavlja uživanje i pored veoma teških uslova.

Postepeno se naviknite na vrućine

Potrebno je par nedelja (do dve nedelje) da se organizam navikne na promenu vremena. Usporite i ne paničite ako vam je trčanje veoma teško u periodu kada se temperatura nalgo povećava.  Još bolje kada se naviknete na teške treninge u julu, avgustu, pa čak i septembru, trčanje od oktobra do novembra će biti pravo uživanje.Osećaćete se moćnim.

Planirajte vašu hidrataciju

Najvažniji savet koji vam možemo dati jeste da pijete dovoljno tečnosti. U anketi koju smo izveli na sajtu Trčanje.rs većina trkača i trkačica u Srbiji pije vodu tokom trčanja. Ima i onih koji kombinuju sportske napitke sa vodom, ali  i dalje jedan broj ljudi ne pije ništa tokom treninga.

Plan hidratacije predstavlja odluku kada piti i u kojoj meri.

Da bi sprečili dehidrataciju, na trening ponesite flašicu sa vodom ili izotonikom, bez obzira koliko kratak bio trening. Birajte mesta gde trčite tako da tamo gde postoje javne česme ne morate trčati sa flašicom. U slučaju da ipak nosite vodu sa sobom i imate gde da je ostavite, možete je prethodno dobro ohladiti ili poneti termos na trčanje. Ako ne znate kako da doskočite ovom problemu, skuvajte blagi čaj pa ga ponesite na trčanje. Kada se ugreje, neće vam biti odbojan, naprotiv!

Nadoknadite elektrolite pijući sportske napitke

Za duge treninge preko sat vremena, uz oblino znojenje gube se i dragoceni minerali. Uz vodu savetuje se uzimanje i izotoničnih napitaka koje možete sami napraviti ili kupiti neki od gotovih u flašici (Recharge, Jamnica) ili u prahu (Isostar).

Letnja oprema za trčanje

Šorc i majica su dovoljni, uz lagane patike za trening. Birajte odeću svetlih boja. Majica bi trebala da bude lagana, ne-pamučna, jer pamuk zadražva znoj i majica se posle kraćeg treninga prosto zalepi za telo – to povećava težinu, umanjuje hlađenje i izgleda ružno :) Sintetičke majice su bolje rešenje, jer dozvoljavaju koži da diše. Probajte.

toplo 7 saveta za trčanje letiUtisak o vremenu ima uticaj i vlaga u vazduhu (vidi tabelu), što je vlaga veća to je teže. Znojenje kao metod rashlađivanja organizma ima smisla kada je vazduh suv pa znoj isparava i hladi kožu, dok u vlažnoj sredini on nemože da ispari, pa vam se čini da ste kao u rerni.

Leti nikada ne nosite pojaseve za mršavljenje ili bilo kakav celofan koji će vas dodatno znojiti. Ovo ne samo da nema koristi za mršavljenje, već je i opasno po život. 

Leti koristite kačket za trčanje, naočare za sunce i kremu sa zaštitnim faktorom.

Trenirajte rano ili kasno uveče

Izbegavajte delove dana kada je temperatura najviša. Trenirajte rano ujutru i završavajte trening pre 8 ili 9h. Uveče trenirajte u šumi posle 19h. O tome kada trčati tokom leti možete pronaći u tekstu “Kada trčati u leto?”

Brze treninge radite na traci za trčanje

Ukoliko vam je po planu jak intervalni ili tempo trening i mislite da zbog vrućine ne možete da ga uradite napolju, uzmite termin u obližnoj teretani koja ima dobru traku za trčanje.

Poseban oprez!

Leto je vreme koje ne pogoduje hroničnim bolesnicima. Posebno obratite pažnju na velike vrućine, obavezno se javite prijateljima i nagovestite očekivani povratak. Ponesite mobilni telefon sa vama. Dok trenirate, naš savet je da ne koristite antiperspirante. Oni mogu da sprečeznojenje pri trčanju koje je vrlo važno za hlađenje

Preuyeto sa: www.trcanje.rs