Da li asmatičari mogu skijati?

Već smo više puta  pisali o tome koliko je fizička aktivnost značajna za osobe sa astmom.  Pre bavljenja bilo kakvim sportom konsultujte lekara i pridržavajte se njegovih saveta.

Jedno od često postavljanih pitanja u zimskom periodu je “da li asmatičari mogu skijati?” Astma nije prepreka za sportske aktivnosti, pa tako ni za skijanje i snowboard.

Hladno vreme i niske temperature, kao i fizička aktivnost na hladnoći mogi isprovocirati astmu, zato je veoma važno koristiti redovnu preventivnu terapiju i pre odlaska na zimovanje se konsultovati sa vašim pulmologom. Obavezno poslušati sve savete koje vam lekar preporuči, posebno one vezane za terapiju.

Nos i usta od hladnog vazduha obavezno zaštititi šalom.

Asmatičari su veoma osetljivi na meteorološke promene (svrstani su u meteoropate), te bi trebalo redovno pratiti vremensku prognozu i prilagoditi svoje aktivnosti vremenskim uslovima. Na sajtu Republičkg hidrometeorolškog zavod možete pratiti vremensku prognozu za Srbiju

Najbolji primer skijaša-asmatičara  je fantastična Ana Jelušić, najbolja hrvatska alpska skijašica koja i pored astme uspešno nastupa u Svetskom skijaškom kupu.