Bojana (8) i Tijana (6) Lukić imaju astmu što ih nije sprečilo da osvoje zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Show Dance-u 2011., koje je održano 09.10. 2011.u Madlenijanumu. Takmicile su se ekipno i uz pune energije entuzijazma i na zaprepašćenje majke Slađane, vernče čitateljke sajta Asma.rs, devojčice se se okitile zlatom!

“Nemaju astmu izazvanu fizičkim naporom, pa im treninzi džez baleta dok vežbaju zvezdu, most, stoj na rukama, premet ne predstavljaju problem. Džez balet je spoj plesa i akrobatskih veština. Treniraju nešto više od godinu dana.

Starija ćerka veoma retko ima problema sa astmom, što nije slucaj sa mlađom devojčicom. Mlađa svira svakih mesec ili dva, sa prevencije ne uspevamo da je skinemo već 3 godine. Ležala je 4 puta u bolnici, 2 puta je bilo jezivo i strašno – doveli smo je u teskoj opstrukciji.

Sestre nisu mogle da joj nađu venu pa su je bole iznova i iznova, smenjivale se medjusobno ne bi li uspele da je nakače na infuziju (Aminofilin i Urbazon) kako bi prodisala. Tada je Tijana sa 3,5 godina ostala 10 dana na intenzivnoj nezi bolnice Dr Dragiša Mišović i od tog perioda traje naša borba.

Medjutim, ona astmu ne doživljava kao problem, sa njom se teže borim ja dok je gledam kako se inhalira, ubrzano dise, kašlje…. Tijana i u najtežoj opstrukciji na pitanje: ”Kako si?”, odgovara stisnutom pesnicom i podignutim palcem.

Od njene prve hospitalizacije ja sam postala paranoična, napeta i pretvorena u uvo veličine čoveka. Na svaki “kašljuc” dobijem dijareju i aritmiju, ali sve to nije važno, važno je da one napreduju, da im svaki dan vidim šestice dok skaču i trče, dok rastu, prestižu nas i prevazilaze u svemu.

Sada se spremaju za novo takmičenje u decembru – Beogradski kup, astmi ne damo pobedu!