Dete sa astmom se može baviti sportom i fizičkim aktivnostima koje će mu omogućiti pravilan rast i razvoj. Fizičke i sportske aktivnosti deteta obolelog od bronhijalne astme moraju se individualno prilagoditi njegovim mogućnostima.

Astma je hronična zapaljenska bolest disajnih puteva. Postoje osobe koje imaju sklonost ka astmi, a upravo je zapaljenje uzrok ponavljanih epizoda sviranja u grudima, gušenja i kašlja, kako tokom dana, tako i noću i posle fizičkog zamaranja.

Deca sa astmom bi trebalo da se što više bave fizičkim aktivnostima, a po njihovoj želji, treba im omogućiti i bavljenja vrhunskim sportvima, što zahteva redovnu saradnju sa pulmologom. Može se navesti primer vrhunskih sportista kao: Mark Špic (plivač), Pol Skols (fudbaler), Pola Redklif (maratonka), Denis Rodman (košarkaš), Sebastian Kou (atletika)…

Astma izazvana naporom

Astma izazvana naporom se karakteriše pojavom disajnih tegoba u toku fizičke aktivnosti. Ako dete kašlje, oseća stezanje u grudima, ,,svira’’, ima nenormalan gubitak daha u toku fizičkog opterećenja, tada se verovatno radi o astmi izazvanoj fizičkim naporom. Može postojati samo jedan od ovih simptoma ili nekoliko njih zajedno.

Posledica su povećanog udisanja na usta, suvog, hladnog vazduha u toku fizičkog napora, što predstavlja nadražaj za suženje bronha. Javlja se oko 5 do 20 minuta od izlaganja fizičkom naporu, i može proći spontano ili pod dejstvom lekova.

Sva deca sa astmom mogu se baviti fizičkim aktivnostima i sportom u periodu van tegoba, odnosno van astmatskog napada. Fizičkim aktivnostima mogu se izložiti i deca sa astmom, koja je izazvana naporom. Dijagnoza se postavlja testom plućne funkcije pre i posle odgovarajućeg fizičkog napora – na spirogramu dolazi do pada FEV1 od 12 do 15 procenata u toku napora.

Da li se mogu prevazići tegobe u astmi izazvanoj naporom?

Tegobe se mogu prevazići.

Najbolji način izbegavanja astme izazvane naporom je osigurati odgovarajuću kontrolu, a ako je potrebno, uzeti i dodatne lekove pre treninga. Dobro zagrevanje takođe smanjuje rizik od astme izazvane naporom (vežbe istezanja, lagano trčanje ili kratak sprint pre fizičkog napora).

Vežbe hlađenja muskulature posle treninga, takođe mogu pomoći da se spreče tegobe koje se javljaju posle napora. Ako se očekuje da dete dobije tegobe uzrokovane naporom treba dati: lek za brzo otklanjanje simptoma i širenje bronhija (Salbutamol sprej) 15 do 30 minuta pre planiranog treninga.

Lekovi pomažu u skoro 90% slučajeva, i dejstvo im traje, u proseku, 4 do 6 sati. Oni će pomoći i ako se simptomi astme u naporu pojave. Antizapaljenski zaštitini lek (inhalacioni kortikosteroid, ili neki drugi preparat). Vežbe disanja i relaksacije mogu pomoći u ublažavanju tegoba.

Ako se, za vreme intenzivnog treninga, osete simptomi astme, to bi mogao biti signal da propisana terapija nije pravilno primenjena, ili da taj oblik astme ne podnosi intenzivno vežbanje.

Deci se preporučuju fizičke aktivnosti i sportovi, na osnovu ispoljenosti njihovih alergija.

Deca alergična na alergene iz prirode

Deci koja su osetljiva na alergene u prirodi (razne vrste polena…), odgovaraju sportovi u zatvorenim prostorima: karate, džudo , mačevanje, odbojka.

Deca alergična na alergene iz zatovrenih prostora

Deci koja su osetljiva na grinje, kućnu prašinu, i slične alergene, preporučuju se sportovi na otvorenom prostoru: tenis, fudbal, biciklizam, orijentiring.

Plivanje je najbolji izbor za dete sa astmom

Plivanje se apsolutno svima preporučuje, zbog tople, vlažne atmosfere, i jačanja disajne muskulature, ukoliko ne postoji alergija na hlor. Međutim, važno je poštovati i volju deteta, tj. izbor sporta koji dete voli.

Andrija Prlainović slavi zlatnu medalju na Svetskom šapionatu u Rimu 2009.

Za osobe sa astmom nisu preporučljivi

Ne preporučuju se sportovi koji se odvijaju u posebnim uslovima, sa manjom koncentracijom kiseonika i gde medicinska pomoć nije dostupna. To su: padobranstvo, paraglajding, dubinsko ronjenje. Deci osetljivoj na hladnoću, ne preporučuju se zimski sportovi (skijanje, klizanje…)

Kao što svako dete ima ,,svoju astmu’’, tako se sme i izložiti fizičkom naporu, koliko samo može da podnese.

Eksluzivno za www.astma.rs autor ovog teksta je sjajna žena i lekar iz Republičkog Zavoda za sport (kod kojih sam radio i test opterećenja) Dr Slavica Đorđević – Šaranović.