Pobedi je! Živi aktivno!

Šta je alergija?

ALERGIJA, reč grčkog porekla (alos = promenjen, ergeia = reakcija) i označava naslednu sklonost nekih osoba da na meterije iz našeg okruženja, a koje većini ne smetaju, reaguju burno, a ponekad i dramatično.

Materije koje izazivaju alergije nazivaju se alergenima, i po načinu dospevanja u organizam grupisani su u nekoliko grupa. Nutritivni alergeni ulaze u organizam putem hrane, respiratorni alergeni putem udisanja, a kontraktni putem dodira sa kožom. Danas oko 30 % populacije ima sklonost ka alergijskim bolestima, a smatra se da će ovaj broj u budućnosti i dalje biti u porastu. Oko 20 % populacije ima ispoljene razne alergijske bolesti (astma, alergijski rinokonjuktivitis, ekcem kože)

Od alergije na polena obolevaju najčešće deca i mladi, ali se može javiti i u bilo kom periodu života.

KOJI SU SIMPTOMI?

Kada organizam preosetljive osobe dođe u kontakt sa alergenom u roku od nekoliko minuta ili sati ispoljiće se simptomi alergije.
U slučaju respiratorne alergije na polene, zrnca polena dospevaju do kože, sluznice oka, nosa, pluća i izazivaju sledeće simptome:

 • koža- crvenolo, osip, otok, osećaj svraba
 • oči –crvenilo, suzenje, svrab
 • nos –kijanje, zapušenost, obilna vodenasta sekrecija, svrab
 • grlo – osećaj slivanja sekreta, osećaj grebanja
 • pluća- suvi kašalj, otežano disanje, gušenje
alegije-eng

Simptomi alergije

KAKO SE ZAŠTITI?

Svi navedeni simtomi prestaju nakon prekida izloženosti polenina u roku od nekoliko sati ili dana, ili nakon uzimanja odgovarajućih lekova. Najveći efekat ima uzimanje lekova po preporuci lekara najmanje 2 nedelje pre početka cvetanja.

Ukoliko se simtomi alergije ne leče od početka imaju sklonost da se tokom godina pojačavaju i javljaju alergije i na druge, nove alergene.

Na našem području sezona cvetanja polena počinje u martu sa cvetanjem stabala, nastavlja se cvetanjem trava tokom perioda maj-jul, a korovi cvetaju od kraja jula do oktobra meseca. Tokom proteklih desetak godina, a i ubuduće poleni korova, ambrozija predstavljaju zbog svoje brojnosti i alergogenih osobina najveći problem.

PRAKTIČNI SAVETI

 • šetat i izlaziti kada nema vetra, nakon kiše, rano izjutra
 • provetravati stan kada nema vetra
 • nakon ulaska u kuću promeniti odeću, oprati kosu jer se tu zadržava polen
 • ukloniti biljke koje cvetaju iz stana, ne unositi cveće u vazi
 • pratiti koncentraciju polena (novine, radio, TV, www.nspolen.com, Kalendar polena na sajtu (kalendar cvetanja)

Tekst je poslala doktorka Mirjana Dukić Jovanović, kojoj možete postaviti pitanje u vezi alergije i imuniteta. Hvala na materijalima!

Similar posts
 • MAPEZ sprej protiv komaraca Prirodna  i sigurna zaštita dece protiv komarca i drugih insekata od prvih dana života !! MAPEZ  sprej je mešavina netoksičnih, neiritirajućih, efikasnih, prirodnih ekstrakata  pogodna za upotrebu i kod najmlađe dece od prvih dana života. Mapez ima miris  prirodnog porekla koji je PRIJATAN ZA DECU i odrasle, a neprijatan za insekte. Nanešen  na kožu formira   barijeru koja odbija komarce,  muve i ostale insekte. Mapez nije mastan, [...]
 • Nasaleze i astma.rs Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, odnosno medicinsko sredstvo posavetujte sa lekarom, ili farmaceutom Alergije nam polako dolaze. Jako je vazno zaštiti sluzokožu nosa koja predstavlja ulazno mesto za alergene i veoma važno mesto za senzibilizaciju celog organzma. Kako bismo vam izašli u susret dogovorili smo saradnjua [...]
 • Polen nezgodan neprijatelj iz prirode... OPREZ Ne bi trebalo zanemarivati simptome poput curenja iz nosa, svraba očiju, golicanja u grlu i na nepcu, niti ih lečiti bez prethodne konsultacije s lekarom Muče vas neprestano curenje iz nosa i kijavica, osećate nepodnošljiv svrab očiju, kao i golicanje u grlu i na nepcu. Sekret vam se sliva niz ždrelo, a uz sve to otežano [...]
 • Kako dobiti najviše od preparata Nasa... REČ STRUČNJAKA :Dr Mirjana Mišić PRAVILNA UPOTREBA: Pre prve primene Nasaleze allergy spreja obavezna ,,PROBA  U PRAZNO,,  : – Otvoriti flašicu, – Udaljiti od sebe – Protresti energično – Pritisnuti stranice flašice da se na izlazu mlaznice dobije od prilike 5 cm mlaz praha. PRIMENA: 1.            Protresti flašicu Nasaleze allergy spreja 2.            Zatvoriti suprotnu nozdrvu, [...]
 • Fitnes kao terapija astme i hroničnog... Astma je reaktivno oboljenje disajnih puteva koje karakteriše kratkoća daha, “zviždanje” u plućima, kašalj i otežano disanje. Nastaje usled: a) stezanja glatkih mišića oko disajnih puteva, b) oticanja ćelija sluznice i c) povećanog lučenja sluzi. Brojni su uzroci astme. Astma može biti izazvana alergijskom reakcijom, vežbanjem, infekcijama, stresom ili drugim nadražujućim sredstvima iz okoline, kao što su polen, materije koje se udišu, dim cigareta izagađenje vazduha. To je jedno [...]
 • Marija

  Dr. Mirjani Dukić Jovanović dobrodošlica na sajt i hvala za savete!

 • dusica jaric

  Jos jedna dobrodoslica Mirjani. Odlican alergolog-imunolog u timu.

 • Marija

  Ako niko nema pitanje za Dr.Mirjanu ja bih je zamolila da nam objasni razliku izmedju alergije na pojedine namirnice i netolerancije na pojedine namirnice

 • Aleksandra N.

  Da li je neko koristio lek flonidan?sinoc sam dobila neku alergiju,sva sam bila u pecatima,osula sam se i uzasno je svrbelo,da bude jos gore otekle su mi ruke,zglobovi,u glavi pritisak i uvo mi se zapusilo,vecinom sve sa leve strane tela.nisam znala sta da radim pa sam namazala hiperkal gel,to sam imala jedino a bilo je kasno.jutros sam isla kod doktora,povukao se osip,manji je otok ali i sad osecam pritisak u glavi.rekao je da sam trebala odmah da dodjem i da mi daju inekciju,ali posto nisam prepisao mi je flonidan.da li je neko imao ovakve tegobe?i koliko dana traje?inace i suv kasalj me ugusi,mada sam bolesna vec par dana pa neznam jer od alergije ili prehlade.ima li neko savet/

 • Silvana

  Flonidan je isti sto i pressing .Daje se alergije .Pije se 10dana ali i duze.Uzimala sam ga ,nisam imala nikakvih problema.Ma sve je to povezano.I alergija i kasalj.I ja sam izraziti alergicar i sklona sam prehladama.Mislim da se daje u ovi slucajevima urbason .On je efikasan.
  Organizam mora da se bori.,sa alergijama.

 • Aleksandra N.

  Silvana hvala na odgovoru.Nisam nikada u zivotu imala probleme sa alergijama pa i nisam znala kako da odreagujem.dete mi ima astmu ali on ima druge simptome,nikada nije oticao.ja sam sva bila otecena,kapci,ruke zglobovi.sad je bolje.nisam cula za flonidan zato me je zanimalo da li neko koristi.znam za aerius,klaritin,presing..nisam znala da je to isto.hvala i pozdrav

 • Marija

  Aleksandra ja ti za kašalj preporučujem Altiprim sirup,inhalacije, a i savetujem ti da uradiš alergotest

 • Petar

  Imam alergijske reakcije od prilike jednom mesecno, i to se menifestuje tako sto mi otekne usna.Neme pojma sta da radim, i nikako ne mogu da provalim sta je uzrok.. Pio sam pressing, primao urbazon, claritin, aerijus… ma sve lekove sam probao, posle prianja se povuce, ali za 20-ak dana ponovo… ima li neko neki savet, i gde da uradim taj alergo test.
  Ja sam iz Nisa, a u Nisu se ne radi…

 • Marija

  Petre u Domu zdravlja u Nišu,ul. Vojvode Tankosića 15 (tel. (018) 503-503 и 241-047)imate kabinet za uho, grlo i nos (šef kabineta prim. dr.Miroslava Janković specijalista ORL)i tamo se rade alergo-testovi.
  Razlogi za oticenje usana mogu biti različiti. Ako je reč o alergijama kod mnogih alregija se događa i opitcanje usana.
  Pošto je to kad vas učestalo i nije vezano za sezonu polena, može biti da je reč o alergijama na hranu. Pokušajte se setiti šta ste konzumirali pre pojave oticanja.
  Iako smo o alergija na hranu već pisali na sajtu, ja ću ponoviti nešto o alergijama na hranu
  Alergije izazivaju takozvani alergeni (antigeni). Prehrambeni alergeni su prirodni sastojci namirnica, uglavnom belančevine ili kombinacije belančevina i ugljenih hidrata. Šećer za domaćinstvo i masti ne potpadaju pod prehrambene alergene.
  Uzrok za alergijske reakcije ne leži u kvalitetu namirnica, već predstavlja preosetljivu reakciju odbrambenog sistema svakog organizma na određene i za nealergičare bezopasne sastavne delove namirnica.
  Imunološki sistem alergičara identifikuje tokom prvog kontakta sa nekom namirnicom u njoj sadržane alergene kao „opasne“ strane materije. Kao posledica toga je povećana proizvodnja IgE-antitela od strane B-ćelija u borbi protiv ovih alergena. Antitela se tada grupišu na površini ćelija, koje sadrže materije poruke, kao što je histamin. Taj prvi kontakt sa nekim alergenom senzibiliše imunološki sistem, ali po pravilu prolazi bez simptoma.
  Međutim, ako alergičar ponovo konzumira namirnicu, koja izaziva alergiju (drugi kontakt), u njoj sadržani alergeni bivaju prepoznati od strane antitela i vezuju se. Alergeni i antitela pritom hvataju jedni druge poput ključa u bravi.
  Vezivanje alergena podstiče ćelije, da oslobodi određene materije poruke, kao što je histamin. Histamin na kraju izaziva alergijsku reakciju, koja se javlja najčešće u roku od nekoliko minuta do maksimalno dva sata nakon konzumacije namirnice.
  Ukoliko antitela, koja je organizma proizveo na neki alergen, počnu da reaguju i na druge alergene, onda govorimo o ukrštenoj alergiji. To može da bude slučaj, kada novi alergeni pokazuju sličnosti sa do tada prepoznatim alergenima.
  Alergični na polen npr. mogu dodatno da dobiju i alergiju na namirnice, jer polenski alergeni su u svojoj strukturi slični određenim belančevinama drugih biljaka.
  Naprimer ako je neko alergičan na polen ambrozije ili bokvice može biti alergičan i na anis, artičoke,banane,kari,dinju, sirovu šargarepu, papriku, peršun,celer, senf, paradajz, luk.
  Ljudi alergični na polen lešnika, breze i jove mogu biti alergični na jabuke,kajsije,avokado,kruške, kikiriki, lešnik,badem,orahe, šljivu.
  Kod alergija na polen trave i žitarica moguću se i alergije na pasulj,kari,grašak,kikiriki,krompir, kivi, sočivo,zelje, spanat, paradajz
  Kod alergije na leteks moguće su i reakcije na ananas,avokado,banane,krompir, kivi, mango, dinje,breskve, paradajz.
  Simptomi alergije se pre svega odražavaju na koži kao i na sluzokoži disajnih puteva i probavnog trakta, kao oticanje usana, polenska kijavica, dijareja ili umor.
  Akutan poremećaj sistema krvotoka je najjača reakcija na neki alergen. Ovaj takozvani anafilaktički šok u najgorem slučaju završava smrću.
  Simptomi neke alergije na namirnice niti su tipični za neku određenu namirnicu niti za neki određeni organ. Jedan osoba napr. ako konzumira lešnik može reagovati oticanjem usana, očiju,dok će druga osoba reagovati kijanjem ili gušenjem.
  Alergijske reakcije – curenje iz nosa, svrab, otok i pogoršanje astme, osip, bronhospazam-grč disajne muskulature, pad krvnog pritiska, angioneurotski edem (naglo oticanje usana, lica, jezika, guše, i drugih delova tela, tipično šaka), koprivnjača, crvenilo mogu biti izazvani i upotrebom nekih lekova a naročito acetisalnom kiselinom (aspirin, adnol i drugi lekovi kojima je generičko ime acetisalna kiselina).
  Zato je veoma važno da ispitate uzrok vaše reakcije, ali i da beležite sve šta ste konzumirali, računajući i lekove koje uzimate.
  Izbacivenje namirnica koje izazivaju alergijske reakcije je najbolji način da se zaštitimo od alergija. To jeste veoma teško,pre svega jer se radi o namirnicama,koje svuda nalaze svoju primenu i nije ih odmah moguće prepoznati.

 • enisa markisic

  Prije svega da pozdravim dr.Mirjanu. Imam sina koji ima 10g. od njegove druge godine dobije neke napade strasnog kasnja a zatim odma i gusenje. Radili smo alergo test i uredan je . Kad ga odvedemo kod lekara kazu da je to Laringitis , daju mu Deksazon ili Urbazon sa neki antibiotikom i odma napad prestane . Zabrinjava me dali moze to biti nesto drugo ili je to u stvari bas Laringitis jer on dobije kasalj ako se malo vise smije ili se zatrci to nam se desava nekoliko puta ljetos iz cista mira .Unaprijed zahvalna zabrinuta majka iz Crne gore Hvala

 • enisa markisic

  Umalo da zaboravim obavezno poslije injekcije dobije jos nekoliko dana inhalacije Aloprolom. Ranije sam mu davala sirup Aloprol odmah bi mu bilo bolje,ali zbog mogucih indikacija prestala sam. doktor mi je savjetovao da mu ukljucim neke pumpice neki to nemojte ni slucajno u velikoj sam nedoumici , jos jednom Hvala

 • Marija

  Enisa, ako je doktorka savetovala da uključite “pumpice” trebalo bi da se informišete koje pumpice treba da se uključe. ko su ti “neki” koji savetuju da pumpice ni slučajno ne uključujete. Nemojte slušati laike koji nemaju pojma šta su uopšte pumpice i čemu služe. Pod nazivom “pumpice” podrazumevaju lekovi koji se uzimaju inhalacijom. Postoje “pumpice” koje sadrže brzodelujući bronhodilatator, tj lek koji momentalno otklanja simptome i olakšava disanje. Takođe postoje i “pumpice” koje sadrže dugodelujuće bronhodliatatore, a postoje i pumpice koje sadrže samo inhalacione kortikosteroide. Isto tako ima i “pumpica” u kojima postoji i dugodelujući bronhodilatator i kortikosteroid. Svaka od tih pumpica ima sboju ulogu u lečenju disajnih tegoba i samo lekar specijalista-pulmolog može na osnovu stanja pacijenta da odredi terapiju.
  Citiram ono što je dr. Jarić naglasila:
  “Lekovi koji se koriste za lečenje astme u propisanim dozama nemaju štetne efekte, odnosno rizik od nelečen bolesti znatno prevazilazi rizik od primene lekova.”
  Pod Teme možete pronaći Dr. Dušica Jarić i pročitati odgovore koje je doktorka već dala vezeno za nedoumice roditelja oko upotrebe pumpica.
  Više o inhalatornim terapijama možete pročitai i klikom na sledeći link
  http://www.astma.rs/2009/12/inhalacije/
  Ako je detetu uz upotrebi Aloprol sirupa bilo bolje zašto ste na svoju ruku presteli da mu dajete?
  Alporol -Salbutamol sulfat :
  MEHANIZAM DEJSTVA Salbutamol je selektivni simpatikomimetik koji stimuliše beta, adrenergičke receptore u glatkoj muskulaturi bronha, uterusa i krvnih sudova. Izaziva snaznu branhodilataciju, vazodilataciju i dilataciju uterusa. U terapijskim dozama gotovo nema dejstva na beta, adrenoreceptore u kardiovaskularnom sistemu, pa nema neželjena dejstva na srce i krvne sudove kao neselektivni beta stimulatori izoprenalin i orciprenalin.
  Aloprol se posle oralne primene brzo i kompletno resorbuje iz GIT-a. Početak dejstva nastupa za 15 – 30 minuta, maksimum dostiže za 2 – 3 sata, a održava se 6 – 8 sati.

  Posle inhalacije Aloprol se iz bronhija resorbuje postepeno (jedan deo se proguta sa pljuvačkom i resorbuje iz GIT-a). Dejstvo nastupa za 5- 15 minuta od inhalacije, maksimum dostiže za ‘l> – 2 sata, a održava se tokom 2 – 5 sati.

  Aloprol se u velikom procentu metaboliše u jetri (50 – 60% prvim prolazom). Eliminiše se urinom i fecesom u nepromenjenom obliku i u obliku metabolita. Oko 65 – 90% oralne doze eliminiše se tokom 3 dana, a najveći deo tokom prva 24 sata (oko 60% u obliku metabolita). Oko 4% oralne doze izluči se fecesom. Oko 80 – 100% inhalirane doze Aloprola izluči se urinom za 72 sata.

  Vreme polueliminacije salbutamola je 2,7 – 5 sati
  INDIKACIJE:
  Glavne

  – Sprečavanje i suzbijanje bronhospazma u svim

  oblicima bronhijalne astme, hroničnog bronhitisa i

  emfizema pluća

  -Bronhoopstruktivni sindrom u svim oblicima bronhi-

  jalne astme, spastičkog bronhitisa i bronhioloitisa

  – Bronhospazam neastmatične etiologije

  Aloprol je kontraindikovan u osoba alergičnih na salbutamol.

  Aloprol sa posebnom opreznošću treba primenjivati u bolesnika sa kardiovaskularnim poremećajima (uključujući ishemijsku bolest srca, hipertenziju, aritmije), hipertireozom, dijabetesom, u prvom trimestru trudnoće. Velike doze salbutamola mogu izazvati simptome dijabetesa i ketoacidozu.
  Neželjena dejstva Aloprola u terapijskim dozama su veoma retka. Kao posledica osetljivosti pojedinih bolesnika na stimulatore beta adrenergičkih receptora javlja se tremor skeletne muskulature koji je dozno zavisan. Osim toga, mogu da se jave tahikardija, hipokalijemija, grčevi mišića.

  Sva neželjena dejstva su uglavnom posledica neprilagođene doze i mogu se izbeći smanjenjem doze.
  Bolesniku savetovati da u slučaju teže gastrointestinalne podnošljivosti lek uzima sa hranom, da se pridržava propisane doze i da u slučaju izostanka terapijskog efekta ne povećava dozu samoinicijativno, već da se obrati lekaru, da se u slučaju pojave neželjenih efekata leka odmah javi lekaru zbog korekcije doze. U slučaju propuštene doze lek treba uzeti što pre ali da se ne remeti propisani ritam uzimanja leka i da se doza ne duplira.

 • natasa

  jako sam zabrinuta za svoju majku !ona se vec godinama leci od alergije,ne zna nasta je alergicna.rezultati krvi su pokazali da ima bakteriju u krvi.da li je to opasno i kako se leci?NATASA IZ KRUSEVCA

 • Marija Blažić- Maja

  Nataša-morate biti precizniji kako bi dobili pravi odgovor. Koja bakterija je u pitanju?

 • andelka

  Da li alergija utice na centralni nervni sistem i kako?

 • Marija Blažić- Maja

  Anđelka, većina hroničnih bolesti utiče i na nervni sistem. Nisam sigurna da li ći uspeti na pravi način da odgovorim na vaše pitanje. Stres može biti okidač ( “trigger”) faktoru za započinjanje alergijske reakcije, pri čemu se takođe mogu osloboditi medijatori alergijske reakcije (histamin, u prvom redu). To, u kliničkom smislu, znači mogućnost pojave osipa, otoka na licu i usnama, ali i gušenja, sa pravim astmatičnim napadom. Naravno, sem histamina, u proces mogu da se uključe i mnogi drugi medijatori alergijske reakcije.
  Određena duševna stanja mogu da dovedu do poremećaja telesnih funkcija, čak i do pravih organskih bolesti. U svakodnevnom životu one se nazivaju oboljenjima “na nervnoj bazi”, a u medicini psihosomatskim bolestima.

  Mnoge psihosomatske teorije polaze od pretpostavke da su emocije glavni krivac za nastanak bolesti jer su posrednik između psihe i tela. Sve što osećamo; radost, tugu, strah ili gnev, manifestuje se kroz rad srca, organe za varenje, mišiće, kožu, sastav krvi, remeteći prirodni tok i funkciju. S druge strane, u psihologiji se tvrdi da su emocije važne za izlečenje, čak i onih bolesti koje nisu psihosomatske. Da raspoloženje može da potpomogne izlečenju.
  Psihosomatske bolesti mogu da zahvate različite organske sisteme. Najpoznatije su: visok pritisak, bolesti srca, čir na dvanaestopalačnom crevu, spastički i ulcerozni kolitis, bronhijalna astma, spastički bronhitis, šećerna bolest, hipertireoza, menstrualni poremećaji, reumatoidni artritis, neke vrste glavobolja.

  Neke reakcije organizma na hranu, tj na nutritivne alergene ili na netolaranciju neke hrane mogu se odraziti kao reakcije koje mogu biti izazvane imunološkim mehanizmom i njih zovemo alergijama na hranu ili nutritivnim alegijama, a da one ne moraju zahvatiti samo sistem za varenje već i kožu, respiratorni sistem, pa i centralni nervni sistem i neimuniološkim mehanizmom tj. ne izazivaju stvaranje antitela na hranu koja deluje kao antigen. Ove neimunološke (pseudoalergijske reakcije) mogu nastati usled nedostatka enzima (npr. laktaze pa osobama sa takvim poremećajem smeta mleko i mlečni proizvodi, što se manifestuje grčevima, gasovima, diarejom); usled prisustva mikroorganizama, tj bakterija i njihovih toksina u namirnicama, usled prisustva prirodne supstance u hrani kao sto je histamin (u siru, vinu, ribi, naročito tunjevini, što izaziva simptome slične alergiji koji se označavaju kao histaminska toksičost, reakcije na aditive (supstance dodate hrani da se poboljša ukus, boja ili zaustavi rast mikroorganizama), psihološke reakcije, zapaljenja pojedinih organa sistema za varenje. Posto je teško identifikovati uzrok nastanka ovih poremećaja koristi se termin intolerancija na hranu., kao širok pojam koji podrazumeva neželjene reakcije na hranu.

  Neželjene reakcije na hranu (Intolerancija na hranu) mogu biti: imunološke (hrana deluje kao alergen i izaziva imuni odgovor u organizmu) i neimunološke, tj. ne dolazi do reakcija Ag-At
  Imunološke reakcije – alergije (hipersenzitivnost)
  Nastaju kao rezultat interakcije alergena iz hrane, sistema za varenje i imunog sistema.
  Neimunoloske reakcije (pseudoalergijske)
  • Nedostatak enzima za varenje
  • Prisustvo bakterija u hrani
  • Histaminske toksičnosti
  • Prisustva aditiva u hrani
  • Uticaj psihičkih činilaca

  Znači, svaka hronična bolest može loše uticati nа psihičko zdravlje bolesnika, uzrokujući frustracije, umor i depresiju.
  Isto tako i postoje alregijske reakcije na nervnoj bazi.

 • Ivana

  Ja sam alergicna na secer. Ne jedem voce, povrce, slatkise, testeninu, ma skoro sve, samo mogu da pijem mleko i da jedem hleb. To mi je od rodjenja, imam 25 godina i jos uvek je sve isto. Da li mozete nesto vise da mi kazete o ovoj alergiji? Da li ce ona da se odrazi na moj organizam? Hvala

 • Marina

  Već mesec dana imam nesnosan suvi kašalj od koga ne mogu da dodjem do daha, koji sam dobila dan nakon porodjaja.Snimak pluća je dobar, u grlu postiji mali broj candide, bris nosa- saprofitna flora. U toku ovih mesec dana od porodjaja primala sam 6 doza urbazona, 4×40 i 2×20, pila sam aerius tablete 5 dana, sirup aerius tri dana, ali čim prestanem sa uzimanjem navedene terapije simptomi se vraćaju. Alergo test mi nije radjen, ne znam na šta sam alergična. Zabrinjava me to što dojim bebu, koja ima samo mesec dana. U kojoj meri se može koristiti lek aerius a da to ne šteti bebi?

 • Marija Blažić- Maja

  Marina, saprofitna flora ne predstavlja patološki nalaz, saprofiti su sastavni deo naše oralne flore.
  Da li ste radili spirometriju? Na osnivu čega vam je prepisan Urbazon i Aerius? Urbazon je kortikosteroid i daje se u hitnim slučajevima asmatičnog napada ili žestoke alergijske reakcije. On ima protivzapaljensko dejstvo. Aerius je antihistaminik.
  Ja vam savetujem da se javite pulmologu koji će deteljno ispitati razlog vašeg nesnosnog suvog kašlja, a do tada vam preporučujem da se inhalirate fiziološkim rastvorom.
  Preporučujem vam da pijete jogurt, odnosno neki probiotski jogurt.
  Probiotici se razlikuju od običnog jogurta, jer sadrže visoke koncentracije probiotskih bakterija. Najčešće se dodaju: Bifidobakterium i Lactobacillus acidophilus (acidofil) te Lactobacillus rhamnosus odnosno LGG. Pored takozvanih “dobrih bakterija” sadrže i vitamine B kompleksa, kalcijum, vitamin K, folnu kiselinu, enzime i proteine.
  Lactobacillus acidophilus nalazi u probavnom i urogenitalnom traktu dojenčadi i odraslih kao normalan stanovnik zdravih sluznica. Reguliše pH sluznice i štiti sluznicu od patogenih i nepoželjnih bakterija i gljivica. Probiotici imaju učinak prirodnih antibiotika budući da sprečavaju rast i razvoj različitih bakterija (Escherihia coli, Salmonella, Shigellae) a posebno su delotvorni kad je u pitanju gljivica Candidua albicans.
  Aerius, odnosno njegova aktivna supstanca se izlučuje mlekom dojilja, pa se ženama koje doje njegova primena ne preporučuje

 • ceca

  Htela bih da pitam Vas, dr. Mirjana,koliko je injekcija urbazona opasna za dvoipogodisnju devjocicu.
  Pojavio se osip po kozi, najpre po rucicama, nozicama, guzi,stomaku i poceo da se penje i na lice i vrat.Zatim uvece, pocele su da joj oticu nozice i da govori da nema vazduha, i odmah smo je odveli u dezurnu bolnicu i dali su joj injekciju urbazona. Rekli su nam da ce se to sve ubrzo smiriti i da kada stignemo kuci popije i klaritin, koji vec i ranije koristi.
  receno nam je i da mora sve to da izbije i da ce verovatno ako se tim intenzitetom nastavi, morati i na infuziju i jos urbazona.
  kako cemo mi, roditelji saznati sta je dete unelo, kada je bila u vrticu, i imali su rodjendan, a prosle godine joj je uradjen alergo test, gde je utvrdjena alegija na kikiriki, koji nikada nije ni probala, a takodje i smoki.
  trenutno je na dijeti,bareno,bez mlecnih namirnica, samo keks i cajic,
  Sta predlazete

 • Fedja

  Imam problem teskog gutanja ali sam imao ovih dana natecene zlezda pa nisam siguran da li je to alergija ili prehlada jer mi je grlo cas nateceno cas nije u toku 24 sata.Pijem amoksicilin i operisao sam gerb i navodno to mi je uzrokovalao astmu.Trenutno imam problem sa 12 palacnim crevom tj pilorusom koji treba da sirim tj da uradim piloromiotomiju,da operisem zuc i vagotomiju da mi urade.Pa me interesuje da li taj pritisak koji osecam u grlu je posledica natecenog grla od alergije,12 palacnog creva jer mi hrana pokusava da izadje i stvara se mozda pritisak ili je to od virusa.Jer mislim da verovatno ne moze biti alergija jer ne moguce je da je grlo nateceno skoro 24 sata jer je to ipak nekako nerealno.Voleo bih da mi kazete gde vas mogu da nadjem i da za sva vremena resim ovaj moj problem tj da uradim alergijski test i da me strucnjak specijalista pregleda i pomogne ako je ne daj boze alergija u pitanju.HVALA NA ODGOVORU

 • Marija Blažić- Maja

  Feđa, doktorka Mirajna Dukić-Jovanović živi i radi u Subotici. Ako želite njoj lično da postavite pitanje, u gornjem desnom uglu na sajtu ima na svetlo žutoj traci “BUDI DEO TIMA” . Kada kliknete na to dobićete članove tima, pa izaberete dr. Mirjanu Dukić Jovanović i njoj postavite pitanje na koje želite odgovor.
  Alergo-testove možete da uradite i u gradu u kojem živite, od lekara opšte prakse uzmite uput za specijalistu alergologa, uradite testove i znaćete da li je u pitanju alergija.
  GERB često može biti uzroka hroničnog kašlja sa sviranjem u grudima.

 • Sanja

  Vec duze vrijeme me muci suvi kasalj,ima sekret i kasalj nije svakodnevan!Radila sam sve analize krvi i sve je u redu,testiranje stitne zlijezde i tvrde da nije ni zbog nje.Kasalj se pojavi na hladnijem vazduhu,kad popijem nesto hladno,intezivniji miris tj jaci i kad se iznerviram i sl.i kad je vrijeme vlazno!Pila sam i sirupe i tablete al nije pomoglo!Nikakvu terapiju nekoristim za stitnu,hormoni su na granici normale,a na stitnoj postoje dvije manje ciste i nekoliko manjih cvorica koji miruju.Bila bih vam zahvalna ako mi mozete odgovoriti sta da radim i kako da si pomognem?!Moram naglasiti da se desi i po tri do cetiri dana da se uopste nenakasljem!Unaprijed se zahvaljujem…pozdrav

 • DANKA

  Imam preoblem jer ne osećam ukus i miris i česte napade kašlja koje ponekad dovode i do povracanja imam utisak da sam puna šlajma.Uz to imala sam opreraciju polipa (iz nosa) pre tri godine i nakon te operacije alergija mi se malo smirila ali mi se osećaj za ukus i miris nije vratio.Međutim sada se alergija vratila povremeno koristim PRESING tablete i kad ih pijem malo mi je bolje t.j. ne kašljem.
  Pa mi treba preporuka gde da odem na pregled,jer ja živim u Trebinju.

 • Marija Blažić- Maja

  Danka od lekara opšte prakse tražite uput za specijalostu ORL i za pulmologa.

 • jaric dusica

  Danka, cim ste imali operaciju polipa sigurno imate i vaseg spec ORl… postoji mogucnost da imate recidiv polipa….zato je vazno i posle operacije polipa umesto presinga primenjivati redovno intranazalni kortikosteroids tj sp NASONEX redvono 2x na dan po 2 u svaku nosnicu bar 2 nedelje, pa ukoliko je bolje smanjiti na 1x dnevno po 2 još 4-6 nedelja sa postepenim smanjenjem terapije
  Cak iako se vrate polipi prvo se primenjuje NASONEX i ukoliko na to nema poboljsanja ide se na reoperaciju –najsigurnije je raditi tzv FESS za koju ne znam da li se radi u Trebinju

 • danijela

  operisala sam polip na levoj glasnoj zici 2.11 danas je prvi dan od operacije dosla sam kuci i vidim Th.urbason u redukciji 40mg-20mg-20mg.i sad posto od kad sam jucer izasla iz operacione sale nisam nikakve lekove i terapije primala neznam dal to znaci da trebam da to dobijem u domu zdravlja.operacija bila u totalnoj anasteziji

 • Marija Blažić- Maja

  Danijela, sa otpusnom listom treba da se javite vašem lekaru u domu zdravlja i on će znati šta treba dalje.

 • rada

  imam cerku od dvije godine ,uvjek kad popije sok ,od visje,nara,maline ,jagode dobije crvene flekice prvo po lici u predjelu vrata i cela ,pa se kasnije pojave i po rukicama,bili smo kod dokrora i dali su nam sirup presing i kremu phenergan,pa me interesuje do koje godine joj je smijem davati crvene sokove ,i da li je to alergija na njih.

 • Marija Blažić- Maja

  Rado, doktor koji je prepisao Presin i fenergan trebalo bi da uputi dete na alergo testove. Jedini način za borbu protiv alergija na hranu je izbegavanje hrane na koju je utvrđena alergija. Alergije na hranu se nekada vremenom povuku a u nekim slučajevima ostaju.

 • Damir

  Cesto mi se javlja oticanje gornje usne, ali uvek uglavnom ujutru nakon ustajanja.
  Pa neznam ima li to neke veze sa hranom.
  Znamda se ospem za veliku kolicinu praska za ves i da imam alergiju na neke lekove zbog prevelike upotrebe lekova za bolove posle operacije ramena(Rapten K, diklofen,brufen).

 • BILJANA

  Ma da sve je to super svi su strucnjaci samo mi nije jasno pored svih tih strucnjaka da umre decko od 27 godina od alergijske astme …………………. SUPER

 • Marina

  Vec 3 dana imam alergijske reakcije. Uzrok mi je nepoznat, pretpostavljam da je hrana, ali sam pomislila da ipak proverim. Prvog dana su mi se iznenada pojavili crveni krvavi pecati po usnoj duplji, izgledaju kao kada se izujedate, koji su nakon pressinga nestali i nikakve druge simptome nisam imala. Drugi dan su mi usne otekle kao da imam silikone. Opet nikakvi drugi simptomi. Pressing zaustavio dalje promene, verovatno. Treci dan plikovi po gornjoj i donjoj unutrsnjosti usana. Opet popila pressing i sve je nestalo.
  Radila sam nekad davno alergo-test koji je pokazao da sam alergicna na grinje i grasak( totalna glupost, jer ga jedem i nikad mi nista nije). Na prasinu i grinje obicno kijam ali ovo sad mi se cini da nema veze s tim jer zaista vodim racuna ( antialergijski jastuk, posteljina, dusek, cista prostorija, provetreno i sl.)
  Zanima me koliko cesto i koliko dugo smem da uzimam pressing? Ne znam gde da uradim opet taj alergo test ali da znam da ima smisla. Sta mi Vi preporucujete? Hvala Vam unapred.

 • Sasapavlovic87

  ja sam alegican na histamin kad god pojedem nesto sto ga sadrzi upali mi se ceo skalp,nos se yapusi pocinju oci da me svrbe,o stomaku i da ne govorim. ali me yanima da li to moye da utice na opadanje kose.da li je moguce da posle deset godina neynanja da imam alergiju i cesanja glave sam ogulio svu koyu da vise kosa nema ya sta da se drzi.bas na tom delu  gubim kosu.non stop je crven skalp,svrbi i boli me. da li je moguce da su me pogresno lecili 10 godina i da li mogu nekako to da sprecim dalje sirenje dijetom ili lekovima protiv alergije unapred hvala

 • Milicapoe

  Ja imam neku kojavicu i kad me uhvati ne staje. Nemam pojma jel alergija ili sta vec al kad uhvati zlo mi… http://sportskevesti.org

 • Marko Kostic

  Radio sam sinu alergo test u decembru 2012. Ima 4 godine. Alergican je na polen trave 18m, Pamuk 13m, i Kcna prasina 10. Pre tri nedelje je bio prehladjen i imao je temperaturu. posle toga je poceo suvi kasalj ali ne stalno nekad uvece, nekad pred zoru, preko danan slabo. Vodio sam ga dva-tri puta kod pedijatra slusali su mu grlo ,gledali pluca, kazu da je ok i preporucivali da mu dajem Aerious sirup za alergiju i Prospan za kasalj, Manje kaslje ali nije skroz prestao to mu dajem 10 dana. Pre dva dana sam ga odveo kod pulmologa, gledala je rezultate alergo testa, i kaze da mi sin ima Astmu. On Kad spava lepo dise, nema gusenje hvala bogu, jedino kad malo vise trci ili skace uhvati ga posle toga kasalj, ali kratko. Mogu li molim Vas da dobijem neki savet? Marko

 • pajo

  poz,imam jak pritisak u glavi i obara me a grlo i sinusi su mi upaljeni i davi me vec par dana,pijo sam antibiotike na preporuke ljekara ali mi nije pomoglo,mislim da sam jako elergican na nesto i molio bi neko da mi preporuci nesto posto ovo postaje nepodnosljivo.unaprijed zahvaljujem

 • Pingback: Kefir - napitak dugovečnosti()