ALERGIJA, reč grčkog porekla (alos = promenjen, ergeia = reakcija) i označava naslednu sklonost nekih osoba da na meterije iz našeg okruženja, a koje većini ne smetaju, reaguju burno, a ponekad i dramatično.

Materije koje izazivaju alergije nazivaju se alergenima, i po načinu dospevanja u organizam grupisani su u nekoliko grupa. Nutritivni alergeni ulaze u organizam putem hrane, respiratorni alergeni putem udisanja, a kontraktni putem dodira sa kožom. Danas oko 30 % populacije ima sklonost ka alergijskim bolestima, a smatra se da će ovaj broj u budućnosti i dalje biti u porastu. Oko 20 % populacije ima ispoljene razne alergijske bolesti (astma, alergijski rinokonjuktivitis, ekcem kože)

Od alergije na polena obolevaju najčešće deca i mladi, ali se može javiti i u bilo kom periodu života.

KOJI SU SIMPTOMI?

Kada organizam preosetljive osobe dođe u kontakt sa alergenom u roku od nekoliko minuta ili sati ispoljiće se simptomi alergije.
U slučaju respiratorne alergije na polene, zrnca polena dospevaju do kože, sluznice oka, nosa, pluća i izazivaju sledeće simptome:

  • koža- crvenolo, osip, otok, osećaj svraba
  • oči –crvenilo, suzenje, svrab
  • nos –kijanje, zapušenost, obilna vodenasta sekrecija, svrab
  • grlo – osećaj slivanja sekreta, osećaj grebanja
  • pluća- suvi kašalj, otežano disanje, gušenje
alegije-eng

Simptomi alergije

KAKO SE ZAŠTITI?

Svi navedeni simtomi prestaju nakon prekida izloženosti polenina u roku od nekoliko sati ili dana, ili nakon uzimanja odgovarajućih lekova. Najveći efekat ima uzimanje lekova po preporuci lekara najmanje 2 nedelje pre početka cvetanja.

Ukoliko se simtomi alergije ne leče od početka imaju sklonost da se tokom godina pojačavaju i javljaju alergije i na druge, nove alergene.

Na našem području sezona cvetanja polena počinje u martu sa cvetanjem stabala, nastavlja se cvetanjem trava tokom perioda maj-jul, a korovi cvetaju od kraja jula do oktobra meseca. Tokom proteklih desetak godina, a i ubuduće poleni korova, ambrozija predstavljaju zbog svoje brojnosti i alergogenih osobina najveći problem.

PRAKTIČNI SAVETI

  • šetat i izlaziti kada nema vetra, nakon kiše, rano izjutra
  • provetravati stan kada nema vetra
  • nakon ulaska u kuću promeniti odeću, oprati kosu jer se tu zadržava polen
  • ukloniti biljke koje cvetaju iz stana, ne unositi cveće u vazi
  • pratiti koncentraciju polena (novine, radio, TV, www.nspolen.com, Kalendar polena na sajtu (kalendar cvetanja)

Tekst je poslala doktorka Mirjana Dukić Jovanović, kojoj možete postaviti pitanje u vezi alergije i imuniteta. Hvala na materijalima!