Neugodan osećaj stranog tela u grlu zavisi od niza faktora: faringitisa, štitne žlezde, cervikalne spondiloze, gastroezofagealnog refluksa… Upoznajte simptome i – najbolju odbranu

Neprijatni osećaj opstrukcije, čvor zbog kojeg gutanje postaje bolno, ponekad i žarenje: svakom se bar jednom dogodilo da mu se steglo grlo. Razlozi mogu biti najrazličitiji: od većih ili manjih nepravilnosti u anatomskoj građi grla i okolnih zona, pa sve do mentalnih poremećaja koji u nekim slučajevima imaju i fizičke posledice, posebno na grlo.
Razlog? Spletovi nerava, specijalno oni oko unutrašnjih organa, nisu “precizni”, pa i nevolja nastala podalje od grla može uzrokovati osećaj opstrukcije u samom grlu i proizvesti čuvenu “knedlu”. Ako neugodni osećaj potraje, treba otići otorinolaringologu koji će proceniti stanje. Da vidimo šta sve može da “veže” čvor.

Faringitis i tonzilitis

– Dva najčešća i istovremeno najbezazlenija uzroka. U prvom slučaju, reč je o upali ždrela, to jest “kanala” koji spaja grlo i jednjak. Otečena i nadražena sluzokoža stvara osećaj stranog tela: kao da nam je nešto zastalo u grlu iako, u stvari, nema ničeg. U drugom slučaju, zapaljeni su verovatno najpoznatiji limfni organi – nepčani krajnici s obe strane ždrela. Zbog strateškog položaja na samom početku disajnog aparata, predstavljaju prvu liniju odbrane od mikroorganizama i sastavni deo imunog sistema. Inficirani krajnici su uvećani, što se lako vidi i golim okom.

Kod oba oblika uzrok je u 80 % slučajeva viralnog porekla, a knedlu u grlu prate bol i temperatura (do 38 stepeni kad je viralna, ali i veća ukoliko je krenula bakterijska infekcija). Reč je najčešće o sezonskim tegobama, izazvanim temperaturnim razlikama koje smanjuju odbrambenu moć disajnih puteva.
Šta činiti – Lekar, uglavnom, prepisuje analgetike i antizapaljenjske lekove. Tek kad se pojavi bakterijska infekcija, određuje terapiju antibioticima.

Gastroezofagealni refluks

– Reč je o vraćanju želudačne kiseline nazad u jednjak. Događa se i da kiselina uđe u grkljan i ošteti glasnice. Poremećaj nastaje kada dva ventila koja razdvajaju želudac i ezofagus (kardija) i ezofagus i ždrelo (gornji ezofagealni sfinkter) istovremeno oslabe i dozvole da deo kiselog želudačnog soka stigne do ždrela i nadraži ga.
Zbog toga osećamo knedlu u grlu i bol koji može potrajati i 2-3 nedelje. U većini slučajeva, količina kiseline suviše je mala da bi trajno oštetila jednjak (koji je zaštićeniji od ždrela). Uzroci gastroezofagealnog refluksa su oslabljena funkcija kardije, povećani unos namirnica koje doprinose popuštanju ventila (masna jela, čokolada, alkohol, gazirani napici, crni i beli luk) ili podstiču stvaranje kiselinu (agrumi, kafa, paradajz, pušenje, preterana upotreba antizapaljenjskih nesteroidnih lekova).
Šta činiti – Izbegavati namirnice koje pogoršavaju stanje. Ako smatra da je neophodno, lekar će preporučiti alginate. U lakšim slučajevima deluju sami, u težim se kombinuju s drugim lekovima. Natrijum-alginat ima osobinu da u dodiru sa kiselim sadržajem želuca formira gel i stvori barijeru koja, kao neka vrsta plutajućeg zapušača, mehanički sprečava refluks.

Nevolje sa tireoideom

– Tireoidea je žlezda smeštena na prednjem delu vrata. Kad je reč o zapaljenju (tiroiditis), može se stvoriti knedla u grlu mada takav utisak češće izazovu kvržice (uglavnom benigne formacije zbog kojih je tireoidea uvećana) ili gušavost (uvećanje štitne žlezde zbog nedostatka joda u ishrani). Nekad se umešaju i drugi faktori kao što su genetska sklonost ili ambijentalne situacije.
Šta činiti – Ako postoje kvržice, u 95 % slučajeva dobroćudne, lekar će prepisati oralne preparate na bazi tiroksina, aktivnog principa koji je isti kao hormon koji proizvodi tireoidea. Upotreba te supstance omogućava žlezdi da radi manje, a kura duga godinu dana uspeva da redukuje dimenzije čvorića. Ukoliko se ne smanjuju već, naprotiv, rastu – odstranjuju se hirurškim putem.
I u slučaju gušavosti najpre treba pokušati sa lekovima, a tek kad pojava uzme maha, odstranjuje se jedan deo ili cela štitna žlezda. Posle delimičnog ili potpunog uklanjanja, osoba mora redovno da prima terapiju zamene hormona tireoidee, što joj omogućava normalan život.

Cervikalna artroza (bolovi u vratu)

– Kod starijih ljudi knedla u grlu može biti posledica artroze pršljenova u vratnom delu kičme. Ždrelo se, naime, naslanja direktno na kičmeni stub i, ukoliko je ovaj deformisan degenerativnim promenama na kostima (dakle, upravo artrozom), to se negativno odražava na disajni i digestivni sistem i stvara osećaj stranog tela u grlu.
Šta činiti– Artroza je hronična degenerativna bolest zglobova i kostiju i zato nema trajnog izlečenja. Tegobe se ublažavaju antizapaljenjskim lekovima i fizioterapijom.

Prisustvo stranog tela

– Ponekad nehotice progutamo nešto sitno, najčešće riblju kost ili pileću koščicu: zariju se u sluzokožu grla i naprave nevolju, u ovom slučaju stvarno izazvanu stranim telom u organizmu.
Šta činiti – Kad se to dogodi, treba otići u ORL Urgentnog centra (ili Hitnu pomoć) gde će lekar izvaditi strano telo: u lakšem slučaju pomoću ogledalca i duge pincete, u težem endoskopijom (metod koji omogućava vizuelizaciju organa i šupljina u telu uvođenjem optičke sonde). Ukoliko je od gutanja prošlo nekoliko dana, otkrivanje će biti otežano: sluzokoža usne duplje i ždrela brzo se regeneriše pa strano telo posle 24 sata ostaje “zarobljeno”. U tom slučaju, najpre se locira radiografijom, pa tek onda nastavlja sa vađenjem.

Značaj lekarskog pregleda

– Imajući u vidu šta sve može da “zaglavi” knedlu u grlu, treba otići specijalisti za uho, nos i grlo čim iskrsne opisani simptom. Lekar će zatražiti osnovne podatke, a zatim pristupiti vizuelnom pregledu, posmatrajući gornji deo grla, vidljiv i bez posebnih instrumenata.
Za dublje osmatranje radi se fibroskopija grkljana: kroz nos se uvodi instrument s optičkim vlaknima koji daje kompletnu sliku grla i načina na koji funkcioniše (za vreme disanja ili gutanja hrane, na primer). Sledeći korak je ultrazvučni pregled (ehografija) vrata kojim se otkriva 75-80 % tegoba. Ako ni tada nema rezultata, a simptomi ne jenjavaju, prelazi se na složenije dijagnostičke postupke.

Izvor Viva