Pobedi je! Živi aktivno!

RHMZ - Republički Hidrometeorološki zavod Srbije

Očekivano pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa osetlјivim nervnim sistemom. Od meteoropatskih reakcija su moguće glavobolјa i neraspoloženje.

Facebook

 • Neugodan osećaj stranog tela u grlu

  Neugodan osećaj stranog tela u grlu zavisi od niza faktora: faringitisa, štitne žlezde, cervikalne spondiloze, gastroezofagealnog refluksa… Upoznajte simptome i – najbolju odbranu

  Neprijatni osećaj opstrukcije, čvor zbog kojeg gutanje postaje bolno, ponekad i žarenje: svakom se bar jednom dogodilo da mu se steglo grlo. Razlozi mogu biti najrazličitiji: od većih ili manjih nepravilnosti u anatomskoj građi grla i okolnih zona, pa sve do mentalnih poremećaja koji u nekim slučajevima imaju i fizičke posledice, posebno na grlo.
  Razlog? Spletovi nerava, specijalno oni oko unutrašnjih organa, nisu “precizni”, pa i nevolja nastala podalje od grla može uzrokovati osećaj opstrukcije u samom grlu i proizvesti čuvenu “knedlu”. Ako neugodni osećaj potraje, treba otići otorinolaringologu koji će proceniti stanje. Da vidimo šta sve može da “veže” čvor.

  Faringitis i tonzilitis

  – Dva najčešća i istovremeno najbezazlenija uzroka. U prvom slučaju, reč je o upali ždrela, to jest “kanala” koji spaja grlo i jednjak. Otečena i nadražena sluzokoža stvara osećaj stranog tela: kao da nam je nešto zastalo u grlu iako, u stvari, nema ničeg. U drugom slučaju, zapaljeni su verovatno najpoznatiji limfni organi – nepčani krajnici s obe strane ždrela. Zbog strateškog položaja na samom početku disajnog aparata, predstavljaju prvu liniju odbrane od mikroorganizama i sastavni deo imunog sistema. Inficirani krajnici su uvećani, što se lako vidi i golim okom.

  Kod oba oblika uzrok je u 80 % slučajeva viralnog porekla, a knedlu u grlu prate bol i temperatura (do 38 stepeni kad je viralna, ali i veća ukoliko je krenula bakterijska infekcija). Reč je najčešće o sezonskim tegobama, izazvanim temperaturnim razlikama koje smanjuju odbrambenu moć disajnih puteva.
  Šta činiti – Lekar, uglavnom, prepisuje analgetike i antizapaljenjske lekove. Tek kad se pojavi bakterijska infekcija, određuje terapiju antibioticima.

  Gastroezofagealni refluks

  – Reč je o vraćanju želudačne kiseline nazad u jednjak. Događa se i da kiselina uđe u grkljan i ošteti glasnice. Poremećaj nastaje kada dva ventila koja razdvajaju želudac i ezofagus (kardija) i ezofagus i ždrelo (gornji ezofagealni sfinkter) istovremeno oslabe i dozvole da deo kiselog želudačnog soka stigne do ždrela i nadraži ga.
  Zbog toga osećamo knedlu u grlu i bol koji može potrajati i 2-3 nedelje. U većini slučajeva, količina kiseline suviše je mala da bi trajno oštetila jednjak (koji je zaštićeniji od ždrela). Uzroci gastroezofagealnog refluksa su oslabljena funkcija kardije, povećani unos namirnica koje doprinose popuštanju ventila (masna jela, čokolada, alkohol, gazirani napici, crni i beli luk) ili podstiču stvaranje kiselinu (agrumi, kafa, paradajz, pušenje, preterana upotreba antizapaljenjskih nesteroidnih lekova).
  Šta činiti – Izbegavati namirnice koje pogoršavaju stanje. Ako smatra da je neophodno, lekar će preporučiti alginate. U lakšim slučajevima deluju sami, u težim se kombinuju s drugim lekovima. Natrijum-alginat ima osobinu da u dodiru sa kiselim sadržajem želuca formira gel i stvori barijeru koja, kao neka vrsta plutajućeg zapušača, mehanički sprečava refluks.

  Nevolje sa tireoideom

  – Tireoidea je žlezda smeštena na prednjem delu vrata. Kad je reč o zapaljenju (tiroiditis), može se stvoriti knedla u grlu mada takav utisak češće izazovu kvržice (uglavnom benigne formacije zbog kojih je tireoidea uvećana) ili gušavost (uvećanje štitne žlezde zbog nedostatka joda u ishrani). Nekad se umešaju i drugi faktori kao što su genetska sklonost ili ambijentalne situacije.
  Šta činiti – Ako postoje kvržice, u 95 % slučajeva dobroćudne, lekar će prepisati oralne preparate na bazi tiroksina, aktivnog principa koji je isti kao hormon koji proizvodi tireoidea. Upotreba te supstance omogućava žlezdi da radi manje, a kura duga godinu dana uspeva da redukuje dimenzije čvorića. Ukoliko se ne smanjuju već, naprotiv, rastu – odstranjuju se hirurškim putem.
  I u slučaju gušavosti najpre treba pokušati sa lekovima, a tek kad pojava uzme maha, odstranjuje se jedan deo ili cela štitna žlezda. Posle delimičnog ili potpunog uklanjanja, osoba mora redovno da prima terapiju zamene hormona tireoidee, što joj omogućava normalan život.

  Cervikalna artroza (bolovi u vratu)

  – Kod starijih ljudi knedla u grlu može biti posledica artroze pršljenova u vratnom delu kičme. Ždrelo se, naime, naslanja direktno na kičmeni stub i, ukoliko je ovaj deformisan degenerativnim promenama na kostima (dakle, upravo artrozom), to se negativno odražava na disajni i digestivni sistem i stvara osećaj stranog tela u grlu.
  Šta činiti– Artroza je hronična degenerativna bolest zglobova i kostiju i zato nema trajnog izlečenja. Tegobe se ublažavaju antizapaljenjskim lekovima i fizioterapijom.

  Prisustvo stranog tela

  – Ponekad nehotice progutamo nešto sitno, najčešće riblju kost ili pileću koščicu: zariju se u sluzokožu grla i naprave nevolju, u ovom slučaju stvarno izazvanu stranim telom u organizmu.
  Šta činiti – Kad se to dogodi, treba otići u ORL Urgentnog centra (ili Hitnu pomoć) gde će lekar izvaditi strano telo: u lakšem slučaju pomoću ogledalca i duge pincete, u težem endoskopijom (metod koji omogućava vizuelizaciju organa i šupljina u telu uvođenjem optičke sonde). Ukoliko je od gutanja prošlo nekoliko dana, otkrivanje će biti otežano: sluzokoža usne duplje i ždrela brzo se regeneriše pa strano telo posle 24 sata ostaje “zarobljeno”. U tom slučaju, najpre se locira radiografijom, pa tek onda nastavlja sa vađenjem.

  Značaj lekarskog pregleda

  – Imajući u vidu šta sve može da “zaglavi” knedlu u grlu, treba otići specijalisti za uho, nos i grlo čim iskrsne opisani simptom. Lekar će zatražiti osnovne podatke, a zatim pristupiti vizuelnom pregledu, posmatrajući gornji deo grla, vidljiv i bez posebnih instrumenata.
  Za dublje osmatranje radi se fibroskopija grkljana: kroz nos se uvodi instrument s optičkim vlaknima koji daje kompletnu sliku grla i načina na koji funkcioniše (za vreme disanja ili gutanja hrane, na primer). Sledeći korak je ultrazvučni pregled (ehografija) vrata kojim se otkriva 75-80 % tegoba. Ako ni tada nema rezultata, a simptomi ne jenjavaju, prelazi se na složenije dijagnostičke postupke.

  Izvor Viva

  Similar posts
  • Spiriva – da li je kvalitet lek... Pitanje: Naslov: SPIRIVA Poruka: Postovana, mojoj tetki je uz terapiju Symbovort turbu haler 320 mcg uvedena Spiriva handi haler. Neko od lekara joj je rekao da je Spiriva mnogo “bolja”u inostranstvu nego kod nas?Da li je to moguce,posto ima nacina da je nabavimo,ali je tri puta skuplja nego u Srbiji. Poz Odgovor dr Jarić Postovana, Kada [...]
  • Udahni život – pobedimo astmu z...   U sklopu meseca borbe protiv astme u Nišu, Beogrdu i Kragujevcu bice održana predavanja o astmi. Cilj je da se studenti, budući medicinski radnici edukuju da pravovremeno prepoznaju simptome astme kako bi dijagnostikovanje i terapija bili uradjeni na vreme. Da se kratko osvrnemo šta je to astma: Astma je hronična bolest pluća koja se [...]
  • Uspešni u sportu i fizičkim aktivnos... Fizička aktivnost u obliku sporta zdrava je i korisna. Ona međutim nosi sa sobom povećan rizik od povređivanja. Bilo da su u pitanju jednokratne ozbiljne traume ili više puta ponovljene tzv. mikrotraume – intenzivni bolovi i otežano kretanje uzrokovani oštećenjima ili trajnim degenerativnim promenama mišića, ligamenata, tetiva ili zglobova, tako da postaju mučni deo svakodnevice. [...]
  • Astmatičari, pozovite doktora akoR... 192 (ili 911) Policija 193 Vatrogasci 194 Hitna pomoć Svi brojevi su dostupni i kada nemate kredita na mobilnom telefonu. Broj 911 je dostupan i kada vam je telefon zaključan! Odmah pozovite svog doktora ako: •  kašljete, ispuštate zvuk pištanja kad dišete ili imate teškoce sa disanjem. •  osećate potrebu za uzimanjem više lekova nego [...]
  • 7 SAVETA ZA TRČANJE LETI Svi trče leti. To je period odluka kada se kreće sa vežbanjem, period kada se još uvek spremamo za more sa željom da izgledamo dobro na bazenu ili plaži… period kada angažovani trkači i trkačice kreću da se spremaju za jesenju sezonu polumaratona i maratona… Trka u Sahari. 7 dana ukupno 250 km. Idemo? Svi [...]
  • mina

   Nadam se da cu makar jednoj osobi pomoci svojim iskustom,a ono je sledece:
   Pre 3 dana pocela sam da osecam simptome stranog tela u grlu.
   Pokusala sam da iskasljem,isperem grlo,a od tog osecaja cak sam malo i povratila..ali to nesto je i dalje bilo u mom grlu..
   Danas sam skuvala jak caj od zalfije,isprala grlo nekoliko puta,a za rucak sam se najela belog luka!!! Zao mi je mojih ukucana,znate kako snazan miris ima beli luk,ali meni je mnoooogo bolje,ostalo je samo skoro neprimetno grebuckanje u grlu,a onaj osecaj stranog tela je NESTAO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Dakle lek nasih baka,stari dobri luk!!!

  • darko.tadic

   Kod mene je osećaj stranog tela u 99% slučajeva bio povezan sa pojavom GERB-a, ili ređe kao posledica nazalne salivacije (kod prehlada). Za razliku od salivacije, gde je osećaj daleko blaži i prolazi uz malo vode i čaja, kod GERB–a to može biti veoma neprijatno stanje. Imate osečaj da se gušite, da vam je grlo “zatvoreno”, kao da je došlo do spazmna, nagon za povraćanjem se povećava, a ukoliko dođe do napada panike, zbog takvog stanja, simptomi se još više pogoršaju. Bitno je ostati pribran, popiti malo vode da spere kiselinu, uzezi terapiju ako je imamo (meni je prva pomoć ranisan), obavezno ostati u sedećem ili stajaćem položaju kako bi kiselina što manje išla prema grlu, ležanje (što je velika greška) znatno može da pogorša ovo stanje. Za smirenje i opuštanje predlažem šetnju, čitanje… dakle što manje misliti na svoje stanje. U tim trenucima osoba se oseća uspaničeno, plaši se gušenje, osećaj pečenja iza grudne kosti povezuje sa srčanim napadom, dolazi do psiho-somatskog napada, iako stvarnog rizika po život nema. Ako je osećaj intezivan ili čest treba se obratiti lekaru, direktno gastroenterologu. U velikom broju slučajeva “knedla u grlu” je posledica napada (hroničnog/akutnog) gastritisa i vraćanja sadržaja želuca u jednjak. Samo bez panike, smireno i opušteno.