Pobedi je! Živi aktivno!

Inhalacija-stari lek koji pomaže

Postoje najrazličitije vrste inhalacije. Ja ne želim da govorim o klasičnim medicinskim inhalacijama koje bi obuhvatile upotrebu aparata i lekova. Ovim člankom želim da vas približim leku koji je meni dosta pomogao, sigurno su mnogi od vas probali. Inhalaciju lekovitim biljem je meni preporučila doktorka, pedijatar, kada ja još nisam ni znao da imam Astmu.

Meni su problemi tada počinjali upalom grla i stalno slinavim nosom, a zatim se upala “spuštala dole” i izazivala bronhitis. I to se ponavljalo. Stalno sam išao na inhalacije u dom zdravlja, dok mi ta stara doktorka tada pred penzijom, inače primarijus, nije rekla da probamo da se nekoliko puta dnevno inhaliram kod kuće. Meni je to dosta pomoglo, mada sam inhalaciju mnogo mrzeo, ni sam ne znam zašto.

 

PRIPREMA:

Ja ne znam iskreno da li postoji neki recept za ovu inhalaciju ali znam kako smo je mi pravili i kako je ja pravim.

U 1l ključale vode dodaju se sve one lekovite biljke koje mogu da pomognu, ja stavljam:

 • 5 kesica nane
 • 2 kesice kamilice
 • grančicu domaćeg bosiljka (njega je veoma lako uzgajati u saksiji i osušiti)

Kada sam ja uzimao ovaj lek i nismo znali ili možda uopšte nisu postojala eterična ulja. Možete koliko sam ja čuo dodati lavndu, nanu i mnoge druge, samo pazite da ne budu previše jaka kako ne bi izazvala suprotan efekat.

 

NAČIN INHALIRANJA

 Vrlo jednostavno, sednete ispred lonca, činije u kojoj je inhalaciona smeša, peškirom prekrijete glavu i udišete paru na nos i izdišite na usta.

Pazite samo da se nikada u potpunosti ne prekrivate da vas para ne bi opekla. Inhalirajte se polako dok god se tečnost ne ohladi ili dok se vi ne umorite.

Pošto sam se inhalirao uvek pred spavanje, tečnost koja ostane majka mi je stavljala na stolicu iza kreveta da tu isparava. Ne znam koliko to utiče na vazduh u prostoriji ali sam ja mirnije spavao.

 

LEKOVITA SVOJSTVA:

 

Postoji i neko objašnjenje zašto ovo pomaže, bar meni.

 • Sama vodena para mehanički razređuje sluz koja se sakuplja u plućima i time se ona lakše iskašljava.
 • Nana i kamilica imaju relaksirajući efekat na glatke mišiće koji grade najsitnije disajne puteve u kojima i sam spazam nastaje
 • Bosiljak je od davnina poznat kao biljka koja ima visoko antibakterijsko dejstvo, mada kada čitate dejstvo lekovitiog bilja možete videti da on ima brojna korisna dejstva na organizam.
Similar posts
 • Fitnes kao terapija astme i hroničnog... Astma je reaktivno oboljenje disajnih puteva koje karakteriše kratkoća daha, “zviždanje” u plućima, kašalj i otežano disanje. Nastaje usled: a) stezanja glatkih mišića oko disajnih puteva, b) oticanja ćelija sluznice i c) povećanog lučenja sluzi. Brojni su uzroci astme. Astma može biti izazvana alergijskom reakcijom, vežbanjem, infekcijama, stresom ili drugim nadražujućim sredstvima iz okoline, kao što su polen, materije koje se udišu, dim cigareta izagađenje vazduha. To je jedno [...]
 • 7 SAVETA ZA TRČANJE LETI Svi trče leti. To je period odluka kada se kreće sa vežbanjem, period kada se još uvek spremamo za more sa željom da izgledamo dobro na bazenu ili plaži… period kada angažovani trkači i trkačice kreću da se spremaju za jesenju sezonu polumaratona i maratona… Trka u Sahari. 7 dana ukupno 250 km. Idemo? Svi [...]
 • Spiriva – da li je kvalitet lek... Pitanje: Naslov: SPIRIVA Poruka: Postovana, mojoj tetki je uz terapiju Symbovort turbu haler 320 mcg uvedena Spiriva handi haler. Neko od lekara joj je rekao da je Spiriva mnogo “bolja”u inostranstvu nego kod nas?Da li je to moguce,posto ima nacina da je nabavimo,ali je tri puta skuplja nego u Srbiji. Poz Odgovor dr Jarić Postovana, Kada [...]
 • Udahni život – pobedimo astmu z...   U sklopu meseca borbe protiv astme u Nišu, Beogrdu i Kragujevcu bice održana predavanja o astmi. Cilj je da se studenti, budući medicinski radnici edukuju da pravovremeno prepoznaju simptome astme kako bi dijagnostikovanje i terapija bili uradjeni na vreme. Da se kratko osvrnemo šta je to astma: Astma je hronična bolest pluća koja se [...]
 • Uspešni u sportu i fizičkim aktivnos... Fizička aktivnost u obliku sporta zdrava je i korisna. Ona međutim nosi sa sobom povećan rizik od povređivanja. Bilo da su u pitanju jednokratne ozbiljne traume ili više puta ponovljene tzv. mikrotraume – intenzivni bolovi i otežano kretanje uzrokovani oštećenjima ili trajnim degenerativnim promenama mišića, ligamenata, tetiva ili zglobova, tako da postaju mučni deo svakodnevice. [...]
 • Jelena S

  Poštovani, Preko interneta sam naišla na oprečne informacije da li je astmatičarima inhalacija eteričnim uljima dopuštena ili ne- negde navode da je strogo zabranjena inhalacija vodenom parom, negde da je dozvoljena ali samo sa difuzerom, negde daje treba izbegavati, negde može ali sa oprezom (?), a negde da se preporučuje.

  Molim Vas da razjasnimo dilemu oko inhalatora. Moj deda već duži niz godina boluje od bronhijalne astme i nikad nije radio inhalaciju eteričnim uljima kod kuće. Ima terapiju, nosi pumpicu (sa odgovarajućim lekom unutra) ali nije loše da pokuša i eteričnim uljima, alisamo pod uslovom da nema nikakvih kontraindikacija i na pravilan način.