Pobedi je! Živi aktivno!

Inhalacija-stari lek koji pomaže

Postoje najrazličitije vrste inhalacije. Ja ne želim da govorim o klasičnim medicinskim inhalacijama koje bi obuhvatile upotrebu aparata i lekova. Ovim člankom želim da vas približim leku koji je meni dosta pomogao, sigurno su mnogi od vas probali. Inhalaciju lekovitim biljem je meni preporučila doktorka, pedijatar, kada ja još nisam ni znao da imam Astmu.

Meni su problemi tada počinjali upalom grla i stalno slinavim nosom, a zatim se upala “spuštala dole” i izazivala bronhitis. I to se ponavljalo. Stalno sam išao na inhalacije u dom zdravlja, dok mi ta stara doktorka tada pred penzijom, inače primarijus, nije rekla da probamo da se nekoliko puta dnevno inhaliram kod kuće. Meni je to dosta pomoglo, mada sam inhalaciju mnogo mrzeo, ni sam ne znam zašto.

 

PRIPREMA:

Ja ne znam iskreno da li postoji neki recept za ovu inhalaciju ali znam kako smo je mi pravili i kako je ja pravim.

U 1l ključale vode dodaju se sve one lekovite biljke koje mogu da pomognu, ja stavljam:

 • 5 kesica nane
 • 2 kesice kamilice
 • grančicu domaćeg bosiljka (njega je veoma lako uzgajati u saksiji i osušiti)

Kada sam ja uzimao ovaj lek i nismo znali ili možda uopšte nisu postojala eterična ulja. Možete koliko sam ja čuo dodati lavndu, nanu i mnoge druge, samo pazite da ne budu previše jaka kako ne bi izazvala suprotan efekat.

 

NAČIN INHALIRANJA

 Vrlo jednostavno, sednete ispred lonca, činije u kojoj je inhalaciona smeša, peškirom prekrijete glavu i udišete paru na nos i izdišite na usta.

Pazite samo da se nikada u potpunosti ne prekrivate da vas para ne bi opekla. Inhalirajte se polako dok god se tečnost ne ohladi ili dok se vi ne umorite.

Pošto sam se inhalirao uvek pred spavanje, tečnost koja ostane majka mi je stavljala na stolicu iza kreveta da tu isparava. Ne znam koliko to utiče na vazduh u prostoriji ali sam ja mirnije spavao.

 

LEKOVITA SVOJSTVA:

 

Postoji i neko objašnjenje zašto ovo pomaže, bar meni.

 • Sama vodena para mehanički razređuje sluz koja se sakuplja u plućima i time se ona lakše iskašljava.
 • Nana i kamilica imaju relaksirajući efekat na glatke mišiće koji grade najsitnije disajne puteve u kojima i sam spazam nastaje
 • Bosiljak je od davnina poznat kao biljka koja ima visoko antibakterijsko dejstvo, mada kada čitate dejstvo lekovitiog bilja možete videti da on ima brojna korisna dejstva na organizam.
Similar posts
 • Sezonske alergije u trudnoci Kako da se borim protiv alergija tokom trudnoće? Preduzmete određene mere prevencije kako bi sprečili da uopšte dođe do alergija Alergije mogu itekako predstavljati problem trudnicama, naročito ako se radi o sezonskim alergijama. Tokom prolećnih meseci, aprila, maja aktuelne su alergije na polen, alergije na trave i buđ tokom maja, dok su alergije na ambroziju [...]
 • MAPEZ sprej protiv komaraca Prirodna  i sigurna zaštita dece protiv komarca i drugih insekata od prvih dana života !! MAPEZ  sprej je mešavina netoksičnih, neiritirajućih, efikasnih, prirodnih ekstrakata  pogodna za upotrebu i kod najmlađe dece od prvih dana života. Mapez ima miris  prirodnog porekla koji je PRIJATAN ZA DECU i odrasle, a neprijatan za insekte. Nanešen  na kožu formira   barijeru koja odbija komarce,  muve i ostale insekte. Mapez nije mastan, [...]
 • Astmatičari, pozovite doktora akoR... 192 (ili 911) Policija 193 Vatrogasci 194 Hitna pomoć Svi brojevi su dostupni i kada nemate kredita na mobilnom telefonu. Broj 911 je dostupan i kada vam je telefon zaključan! Odmah pozovite svog doktora ako: •  kašljete, ispuštate zvuk pištanja kad dišete ili imate teškoce sa disanjem. •  osećate potrebu za uzimanjem više lekova nego [...]
 • Polen nezgodan neprijatelj iz prirode... OPREZ Ne bi trebalo zanemarivati simptome poput curenja iz nosa, svraba očiju, golicanja u grlu i na nepcu, niti ih lečiti bez prethodne konsultacije s lekarom Muče vas neprestano curenje iz nosa i kijavica, osećate nepodnošljiv svrab očiju, kao i golicanje u grlu i na nepcu. Sekret vam se sliva niz ždrelo, a uz sve to otežano [...]
 • Fitnes kao terapija astme i hroničnog... Astma je reaktivno oboljenje disajnih puteva koje karakteriše kratkoća daha, “zviždanje” u plućima, kašalj i otežano disanje. Nastaje usled: a) stezanja glatkih mišića oko disajnih puteva, b) oticanja ćelija sluznice i c) povećanog lučenja sluzi. Brojni su uzroci astme. Astma može biti izazvana alergijskom reakcijom, vežbanjem, infekcijama, stresom ili drugim nadražujućim sredstvima iz okoline, kao što su polen, materije koje se udišu, dim cigareta izagađenje vazduha. To je jedno [...]
 • Jelena S

  Poštovani, Preko interneta sam naišla na oprečne informacije da li je astmatičarima inhalacija eteričnim uljima dopuštena ili ne- negde navode da je strogo zabranjena inhalacija vodenom parom, negde da je dozvoljena ali samo sa difuzerom, negde daje treba izbegavati, negde može ali sa oprezom (?), a negde da se preporučuje.

  Molim Vas da razjasnimo dilemu oko inhalatora. Moj deda već duži niz godina boluje od bronhijalne astme i nikad nije radio inhalaciju eteričnim uljima kod kuće. Ima terapiju, nosi pumpicu (sa odgovarajućim lekom unutra) ali nije loše da pokuša i eteričnim uljima, alisamo pod uslovom da nema nikakvih kontraindikacija i na pravilan način.