Postoje najrazličitije vrste inhalacije. Ja ne želim da govorim o klasičnim medicinskim inhalacijama koje bi obuhvatile upotrebu aparata i lekova. Ovim člankom želim da vas približim leku koji je meni dosta pomogao, sigurno su mnogi od vas probali. Inhalaciju lekovitim biljem je meni preporučila doktorka, pedijatar, kada ja još nisam ni znao da imam Astmu.

Meni su problemi tada počinjali upalom grla i stalno slinavim nosom, a zatim se upala “spuštala dole” i izazivala bronhitis. I to se ponavljalo. Stalno sam išao na inhalacije u dom zdravlja, dok mi ta stara doktorka tada pred penzijom, inače primarijus, nije rekla da probamo da se nekoliko puta dnevno inhaliram kod kuće. Meni je to dosta pomoglo, mada sam inhalaciju mnogo mrzeo, ni sam ne znam zašto.

 

PRIPREMA:

Ja ne znam iskreno da li postoji neki recept za ovu inhalaciju ali znam kako smo je mi pravili i kako je ja pravim.

U 1l ključale vode dodaju se sve one lekovite biljke koje mogu da pomognu, ja stavljam:

  • 5 kesica nane
  • 2 kesice kamilice
  • grančicu domaćeg bosiljka (njega je veoma lako uzgajati u saksiji i osušiti)

Kada sam ja uzimao ovaj lek i nismo znali ili možda uopšte nisu postojala eterična ulja. Možete koliko sam ja čuo dodati lavndu, nanu i mnoge druge, samo pazite da ne budu previše jaka kako ne bi izazvala suprotan efekat.

 

NAČIN INHALIRANJA

 Vrlo jednostavno, sednete ispred lonca, činije u kojoj je inhalaciona smeša, peškirom prekrijete glavu i udišete paru na nos i izdišite na usta.

Pazite samo da se nikada u potpunosti ne prekrivate da vas para ne bi opekla. Inhalirajte se polako dok god se tečnost ne ohladi ili dok se vi ne umorite.

Pošto sam se inhalirao uvek pred spavanje, tečnost koja ostane majka mi je stavljala na stolicu iza kreveta da tu isparava. Ne znam koliko to utiče na vazduh u prostoriji ali sam ja mirnije spavao.

 

LEKOVITA SVOJSTVA:

 

Postoji i neko objašnjenje zašto ovo pomaže, bar meni.

  • Sama vodena para mehanički razređuje sluz koja se sakuplja u plućima i time se ona lakše iskašljava.
  • Nana i kamilica imaju relaksirajući efekat na glatke mišiće koji grade najsitnije disajne puteve u kojima i sam spazam nastaje
  • Bosiljak je od davnina poznat kao biljka koja ima visoko antibakterijsko dejstvo, mada kada čitate dejstvo lekovitiog bilja možete videti da on ima brojna korisna dejstva na organizam.