Pobedi je! Živi aktivno!

RHMZ - Republički Hidrometeorološki zavod Srbije

Očekivano pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa osetlјivim nervnim sistemom. Od meteoropatskih reakcija su moguće glavobolјa i neraspoloženje.

Facebook

 • Biljke mogu da budu opasne

  Ovaj interesantan tekst (posebno bitan za roditelje sa malom decom) mi je poslala mama Aleksandra, kojoj se ovom prilikom zahvaljujem i nadam se da ću je uskoro videti u ekipi na sajtu. Ukoliko i vi imate želje da učestvujete na sajtu slobodno mi pišite ili pošaljite članak. Pozdrav!

  Mnoge mame ne znaju da se iza lepog lista ili velikog cveta sobnih biljaka ponekad krije opasnost po zdravlje njihovog deteta.

  Neka vas ne iznenadi podatak da je preko 50% prijavljenih slucajeva trovanja dece urokovano upravo sobnim biljkama. Vecina jeste bezopasna, medjutim, pojedine biljke, zbog sadrzaja odredjenih hemijskih supstanci ili alkaloida, mogu izazvati nepozeljne reakcije u vidu alergija, osipa, povracanja, proliva, bolova u stomaku i slicno. Uzavisnosti od kolicine koje je dete progutalo, nastale reakcije mogu biti slabijeg ili jaceg inteziteta, mada nema pravila, jer sva deca ne reaguju na isti nacin. Isto tako nije svejedno ni da li je dete pojelo list jako otrovne biljne vrste ili one manje otrovne, zato morate dobro paziti sta drzite u sobnim saksijama.

  hortenzija

  BILJKE UMERENE OTROVNOSTI SU:

  DIFEMBAHIJA – koja u svim biljnim delovima sadrzi velike kolicine kalcijum oksalata. Cela biljka je otrovna a narocito stabljika.

  FILADENDRON – takodje sadrzi kalcijum oksalat. Otrovna je cela biljka.

  MONSTERA – ima iste karakteristike kao predhodna biljka.

  BOZICNA ZVEZDA – poznata je po lepim cvetovima, ali svi biljni delovi su otrovni.

  SPATIFILUM ILI KOZLAC – korisna je jedino zbog toga sto se hrani elektronskim zracenjem,pa je drzite pored monitora ili televizora. Inace je cela biljka otrovna.

  ALOJA – kaktus coven po lekovitosti. Ipak,u velikim kolicinama moze biti otrovan, pa se preporucuje oprez.

  SREDNJE I JAKO OTROVNE BILJKE:

  NARCIS-osim lukovice,koja je posebno otrovna,opasni su I ostali delovi biljke.Vece kolicine uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme.

  RODODENDROM ILI AZALEA-najveci sadrzaj alkaloida ima u listovima,mada su otrovni I ostali delovi biljke.

  ANEMONA-je lekovita biljka u homeopatiji,ali u jako malim kolicinama.Cela biljka je otrovna.

  BRSLJAN-je sigurno jedna od najzastupljenijih biljaka penjacica.Otrovne su I bobice I listovi.

  DJURDJEVAK-je otrovan u celini.

  HORTENZIJA-je biljka omiljena zbog svojih velikih I lepih cvetova.Ipak,svi delovi biljke su otrovni.

  Sve navedene biljke iz predhodne grupe imaju slicne simptome trovanja.Ne izazivaju probleme pri dodiru,ali su opasne ako se progutaju,uzrokuju stomacno crevne smetnje,smetnje u srcanom ritmu ili radu srca uopste,kao I promene u funkciji nervnog sistema.

  OPREZ!VEOMA VAZNO!

  Narednoj grupi biljaka, grupi vrlo velike otrovnosti, posvetite posebnu paznju, jer konzumiranje ovih biljaka moze imati fatalne posledice, cak i u malim kolicinama. U ovu grupu spadaju:

  OLEANDER – sadrzi toksicne glikozide koji izazivaju promene u srcanom ritmu i cirkulaciji u krvi. Smrtonosno je gutanje cak i jednog lista.

  RICINUS – sadrzi otrovni alkaloid ricin. Otrovni su listovi,a narocito seme. Simptomi trovanja su:povracanje, jaki stomacni bolovi, snazan osecaj zedji, halucinacije I dr. Unosenje jedne do tri semenke ima fatalan ishod.

  Similar posts
  • Spiriva – da li je kvalitet lek... Pitanje: Naslov: SPIRIVA Poruka: Postovana, mojoj tetki je uz terapiju Symbovort turbu haler 320 mcg uvedena Spiriva handi haler. Neko od lekara joj je rekao da je Spiriva mnogo “bolja”u inostranstvu nego kod nas?Da li je to moguce,posto ima nacina da je nabavimo,ali je tri puta skuplja nego u Srbiji. Poz Odgovor dr Jarić Postovana, Kada [...]
  • Udahni život – pobedimo astmu z...   U sklopu meseca borbe protiv astme u Nišu, Beogrdu i Kragujevcu bice održana predavanja o astmi. Cilj je da se studenti, budući medicinski radnici edukuju da pravovremeno prepoznaju simptome astme kako bi dijagnostikovanje i terapija bili uradjeni na vreme. Da se kratko osvrnemo šta je to astma: Astma je hronična bolest pluća koja se [...]
  • Uspešni u sportu i fizičkim aktivnos... Fizička aktivnost u obliku sporta zdrava je i korisna. Ona međutim nosi sa sobom povećan rizik od povređivanja. Bilo da su u pitanju jednokratne ozbiljne traume ili više puta ponovljene tzv. mikrotraume – intenzivni bolovi i otežano kretanje uzrokovani oštećenjima ili trajnim degenerativnim promenama mišića, ligamenata, tetiva ili zglobova, tako da postaju mučni deo svakodnevice. [...]
  • Astmatičari, pozovite doktora akoR... 192 (ili 911) Policija 193 Vatrogasci 194 Hitna pomoć Svi brojevi su dostupni i kada nemate kredita na mobilnom telefonu. Broj 911 je dostupan i kada vam je telefon zaključan! Odmah pozovite svog doktora ako: •  kašljete, ispuštate zvuk pištanja kad dišete ili imate teškoce sa disanjem. •  osećate potrebu za uzimanjem više lekova nego [...]
  • 7 SAVETA ZA TRČANJE LETI Svi trče leti. To je period odluka kada se kreće sa vežbanjem, period kada se još uvek spremamo za more sa željom da izgledamo dobro na bazenu ili plaži… period kada angažovani trkači i trkačice kreću da se spremaju za jesenju sezonu polumaratona i maratona… Trka u Sahari. 7 dana ukupno 250 km. Idemo? Svi [...]
  • vuja

   Filadendron možda jeste otrovan, ali poznato je da prečišćava vazduh u stanu i jedna je od zahvalnijih kućnih biljaka po tom pitanju.

  • Marija

   Veoma koristan tekst,hvala Aleksandri. Moja starija koleginica sa posla ima cveća u kući kao bolje snabdevena cvećara. Kada je pre dve godine otišla u penziju,počela je da čuva unuče. Dete ja počelo da se osipa i da kija, uvek kad je kod bake. Kada sam joj ja rekla da je dete možda alergično na njeno cveće, rekla mi je da sam opsednuta alergijama! Sada ću da joj odnesem ovaj Aleksandrin tekst.

  • Aleksandra N.

   Slucajno sam naletela na ovaj tekst o biljkama u nekim starim novinama.Mnoge mame se plase da im deca ne pocupaju njihovo cvece a uopste ne razmisljaju da li je to cvece otrovno.Deca koja tek prohodaju svasta trpaju u usta kad im je na dohvat ruke.Mame sklanjaju hemiju iz kupatila,deterdzente,praskove a o cvecu ne razmisljaju.
   Vujo,verujem da filadendron prociscava vazduh,nije otrovan ni kada se dodiruje ali kada se proguta sigurno jeste,mada ja ne bih isprobavala:)
   Pozdrav

  • Veroljub Zmijanac

   Uf sada Jokice :)) Malo me mrzi iskren da budem, a i ovaj server gde je sajt ima veoma malo prostora pa ne bih da ga budžim.. mada rešenje postoji i što je najbolje veoma je lako.. Pravac Gugle pretraga za slike pa onda naziv biljke prepisati (iskopirati) u ono tamo polje. To je čak i bolje rešenje jer tako dobijate gomilu slika, a ne samo jedno, pa se biljka može lakše prepoznati!

   A evo još jednog članka koji sam dobio preko pretrage “Otrovne biljke” klik naravno na hrvatskom netu. Članak je sve sa slikama :))

  • Jokica

   Znas sta bilo bi lepo da si i slike neke prigodne stavio uz nazive biljaka, sta ako ja tu biljku imam a ne znam da je to zapravo ta biljka?!??!

   imam brdo kojekakvih biljaka i u dvoristu i u kuci za koje ne znam kako se zove.

   Molim slike!

  • Jokica

   Tako je Veroljube, u pravu si. Videh na Guglu ta cuda i shvatih da imam OLEANDER. Idem da ga likvidiram popodne. A Ricinus smo gajili pre nekoliko godina a da nismo ni znali sta gajimo: kako se to zove i sta je to ustvari. I bas su mi bile simpaticne te semenke Ricinusa, sharene su i lice na pasulj….

   Hvala puno na tekstu. Otvorio mi je oci. A sa ovim manje opasnim biljkama “pozabavicu” se narednih dana. Sve cu to da pobacam!

  • Marija

   Nemoj odmah preterivati i uništavati biljke, one imaju svoju ulogu u prirodi.
   Lijander ili oleander jeste otrovan ako se jede, a prah koji otpada sa lišća može biti izazivač alergijskih reakcija, najčešće kijavice. No, to neznači da biljku odmah treba uništiti.
   Aleksandra je lepo napisala već u naslovu BILJKE MOGU DA BUDU OPASNE!Jednostavno nemojte od stana praviti cvećaru i držati biljke deci na dohvat ruke, a naročito ne u sobama gde se spava.

  • Radivoje Stojanovic

   Izvinjavam se ako grešim,mislim da su otrovne biljke koje imaju alkaloide heterozide, oxalnu kiselinu kiselinu solanin i slično.Otrovna je oxalna kiselina,ali kalcium oxalat bi trebalo da bude čvrsta neaktivna materija,znači neotrovna!Usvim biljkama iz familije rumex,nalazi se otrovna oxalna kiselina,znači u zelju,repi i spanaću,ali to se odstranjuje gnječenjem u soli i stiskanjem,a preostalu količinu oxalne kiseline neutrališemo mlečnim proizvodima i tad se stvara neotrovni kalcium oxalat koji se sa izmetom izbacuje napolje!!!