pusenje trudnoca

Neodgovorni roditelji

Konzumiranje cigareta u „drugom stanju” kod pripadnica lepšeg pola udvostručava izglede za rađanje bebe sa malom telesnom težinom i povećava stopu smrtnosti kod fetusa i dece za 25 do 50 odsto

U trudnoći cigarete puši 35,7 odsto žena, dok je 11,8 odsto dama prestalo sa ovom navikom posle prve posete patronažne sestre. Analize pokazuju da su žene tri puta više sklonije pušenju ako neko u njihovom domaćinstvu to već radi, ali da ovoj navici češće podlegnu žene nižeg obrazovanja i ekonomskog statusa.

One dame koje su prestale da puše pre trudnoće rađaju bebe iste telesne težine kao one koje nisu nikad to radile.
Ovo su samo neki od podataka do kojih su došli Udruženje za javno zdravlje Srbije i Nacionalna komisija za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja, koji su nedavno završili obrađivanje studije sa temom „Pušenje kod trudnica i porodilja u Srbiji” uz finansijsku podršku Kanadske agencije za međunarodni razvoj i tehničku i finansijsku podršku Kanadske asocijacije za javno zdravlje.

Ove rezultate ovih dana na seminaru u prostorijama Gradske uprave moglo da čuje i sto patronažnih sestara iz domova zdravlja, koje su učestvovale u studiji.

– Tema edukacije bila je sticanje znanja i veština o tome kako pomoći budućoj majci i porodici, da svi njeni članovi, a posebno najmlađi, ne budu uopšte ili budu što manje izloženi duvanskom dimu.Kod žena u trudnoći, pušenje i izlaganje duvanskom dimu posebno je rizično jer mogu da ugroze kako njeno zdravlje tako i zdravlje bebe.

Podaci iz ovog istraživanja predstavljaju osnovu za niz interventnih mera usmerenih ka sprečavanju pušenja među trudnicama i porodiljama.

Veliku zahvalnost za edukaciju dugujemo Kanadskoj asocijaciji za javno zdravljei Šeril Smit, kanadskom ekspertu iz oblasti javnog zdravlja i stručnom konsultantu u istraživanju – istakla je Anđelka Kotević, iz Udruženja za javno zdravlje.

Anketa pokazuje da je pušenje uzrok niže telesne težine kod novorođenčadi i do 84 grama, a čak 60,3 odsto trudnica pokušalo je da prestane sa konzumiranjem duvana kad je saznalo da je u „blaženom stanju”. Razlozi za takvu odluku bili su u 16,2 odsto slučajeva pojava zdravstvenih tegoba, zabrinuto za zdravlje bebe bilo je 47,1 budućih majki, a za sopstveno zdravlje njih dva odsto.

Samo jedan odsto trudnica pokušalo je da kaže „zbogom” cigaretama zbog saveta lekara. Alarmantno je da konzumiranje cigareta u „drugom stanju” kod pripadnica lepšeg pola udvostručava izglede za rađanje bebe sa malom telesnom težinom i povećava stopu smrtnosti kod fetusa i dece za 25 do 50 odsto.

– Mnoge trudnice se pitaju zašto se moraju odreći cigareta. Postoje jaki dokazi za 26 oboljenja i javljaju se dokazi za jošnjih 12 gde veliku ulogu ima duvan. Prestanak pušenja ima trenutne i dugoročne koristi.Posle 20 minutakrvni pritisak i puls se vraćaju u normalu, posle osam sati nivo ugljen-monoksida u krvi pada, a nivo kiseonika se povećava, posle 24 sata dolazi do smanjenja verovatnoće za pojavu srčanog udara, dok posle 48 sati hrana dobija bolji ukus i miris– dodala je Šeril Smit.

Onaj ko prestane da puši posle dve nedelje, kaže ona, primetiće da mu se smanjuje kašalj, malaksalost i kratkoća daha, a posle godinu dana primetno je da se rizik od bolesti srca smanjuje se za 50 odsto.Dugoročno gledano, za 10 do 15 godina rizik od preuranjene smrti približava se istom riziku kao kod osobe koja nikad nije bila pušač.

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Trecina-zena-pushi-u-trudnoci.lt.html