Pobedi je! Živi aktivno!

Trećina žena puši u trudnoći

pusenje trudnoca

Neodgovorni roditelji

Konzumiranje cigareta u „drugom stanju” kod pripadnica lepšeg pola udvostručava izglede za rađanje bebe sa malom telesnom težinom i povećava stopu smrtnosti kod fetusa i dece za 25 do 50 odsto

U trudnoći cigarete puši 35,7 odsto žena, dok je 11,8 odsto dama prestalo sa ovom navikom posle prve posete patronažne sestre. Analize pokazuju da su žene tri puta više sklonije pušenju ako neko u njihovom domaćinstvu to već radi, ali da ovoj navici češće podlegnu žene nižeg obrazovanja i ekonomskog statusa.

One dame koje su prestale da puše pre trudnoće rađaju bebe iste telesne težine kao one koje nisu nikad to radile.
Ovo su samo neki od podataka do kojih su došli Udruženje za javno zdravlje Srbije i Nacionalna komisija za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja, koji su nedavno završili obrađivanje studije sa temom „Pušenje kod trudnica i porodilja u Srbiji” uz finansijsku podršku Kanadske agencije za međunarodni razvoj i tehničku i finansijsku podršku Kanadske asocijacije za javno zdravlje.

Ove rezultate ovih dana na seminaru u prostorijama Gradske uprave moglo da čuje i sto patronažnih sestara iz domova zdravlja, koje su učestvovale u studiji.

– Tema edukacije bila je sticanje znanja i veština o tome kako pomoći budućoj majci i porodici, da svi njeni članovi, a posebno najmlađi, ne budu uopšte ili budu što manje izloženi duvanskom dimu.Kod žena u trudnoći, pušenje i izlaganje duvanskom dimu posebno je rizično jer mogu da ugroze kako njeno zdravlje tako i zdravlje bebe.

Podaci iz ovog istraživanja predstavljaju osnovu za niz interventnih mera usmerenih ka sprečavanju pušenja među trudnicama i porodiljama.

Veliku zahvalnost za edukaciju dugujemo Kanadskoj asocijaciji za javno zdravljei Šeril Smit, kanadskom ekspertu iz oblasti javnog zdravlja i stručnom konsultantu u istraživanju – istakla je Anđelka Kotević, iz Udruženja za javno zdravlje.

Anketa pokazuje da je pušenje uzrok niže telesne težine kod novorođenčadi i do 84 grama, a čak 60,3 odsto trudnica pokušalo je da prestane sa konzumiranjem duvana kad je saznalo da je u „blaženom stanju”. Razlozi za takvu odluku bili su u 16,2 odsto slučajeva pojava zdravstvenih tegoba, zabrinuto za zdravlje bebe bilo je 47,1 budućih majki, a za sopstveno zdravlje njih dva odsto.

Samo jedan odsto trudnica pokušalo je da kaže „zbogom” cigaretama zbog saveta lekara. Alarmantno je da konzumiranje cigareta u „drugom stanju” kod pripadnica lepšeg pola udvostručava izglede za rađanje bebe sa malom telesnom težinom i povećava stopu smrtnosti kod fetusa i dece za 25 do 50 odsto.

– Mnoge trudnice se pitaju zašto se moraju odreći cigareta. Postoje jaki dokazi za 26 oboljenja i javljaju se dokazi za jošnjih 12 gde veliku ulogu ima duvan. Prestanak pušenja ima trenutne i dugoročne koristi.Posle 20 minutakrvni pritisak i puls se vraćaju u normalu, posle osam sati nivo ugljen-monoksida u krvi pada, a nivo kiseonika se povećava, posle 24 sata dolazi do smanjenja verovatnoće za pojavu srčanog udara, dok posle 48 sati hrana dobija bolji ukus i miris– dodala je Šeril Smit.

Onaj ko prestane da puši posle dve nedelje, kaže ona, primetiće da mu se smanjuje kašalj, malaksalost i kratkoća daha, a posle godinu dana primetno je da se rizik od bolesti srca smanjuje se za 50 odsto.Dugoročno gledano, za 10 do 15 godina rizik od preuranjene smrti približava se istom riziku kao kod osobe koja nikad nije bila pušač.

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Trecina-zena-pushi-u-trudnoci.lt.html
Similar posts
 • VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA Otkriće  vakcina   za  prevenciju  određenih infektivnih bolesti predstavlja revolucionaran korak  u istoriji medicine. Vakcine su  spasile  živote  miliona dece i osoba svih starosnih grupa širom sveta. Ovde se ubraja i  vakcina protiv sezonskog  gripa (influence). Poslednjih  godina  u javnosti  postoje  različiti stavovi u vezi sa vakcinacinacijom protiv zaraznih bolesti, pa i sezonskog gripa. Protivnici vakcinacije [...]
 • ŠTA JE TO ”PREHLADA”? MISLE DA JE PREHLADA JEDNO, A VIRUSNA INFEKCIJA NEŠTO DRUGO. Obična prehlada, ili kako je u engleskom govornom području zovu ”common cold” je, zapravo, virusna infekcija. Ne postoji takva bolest koja je praćena kašljanjem i sekrecijom iz nosa koja je rezultat jedino – hladnoće, a da tu virusi nisu ”umešali prste”. Šta se ustvari dešava [...]
 • Alergija na soju Marina Poštovana doktorka Mirjana, Mom detetu (5god.) zbog učestalih upala srednjeg uha urađene su alergo probe i utvrđena je alergija na soju. Rečeno je da je da alergija nije jako izražena, ali da izbegavamo soju u ishrani. Mene zanima da li treba da isključimo sve proizvode i prerađevine koje sadrže sojin lecitin, s obzirom na [...]
 • Vreme je za inhalaciju [wpsocialite] I kod kuće primenom aparata sa lekovima mogu da se olakšaju tegobe u disanju Ne bi trebalo u inhalatore stavljati razblažene rastvore SVI KOJI imaju problema sa disajnim putevima sve češće se oslanjaju na inhalatornu terapiju koja omogućava bezbolnu primenu lekova u kućnim uslovima. I dok je nekada za ovaj postupak bila dovoljna posuda [...]
 • Astma pojmovi Da li ste sigurni šta znače pojedini pojmovi sa kojima se susrećete kada govorimo o astmi? Ukoliko ne pronađete traženi pojam molimo vas da postavite pitanje u komentaru. Ukoliko imate bolje objašnjenje na već postojeći pojama vezan za astmu, alergije i HOBP slobodno unesite vašu ispravku u komentaru. Adrenalin Supstanca srži nadbubrežne žlezde, vitalno važan [...]
 • Marija

  Buduće mame pušači dobro razmislite pre nego što zapailite cigaretu. Svaki put kad buduća mama zapali sa njom puši i njena beba.
  Što se tiče Kanađana, kad je u pitanju duvanski dim i pušenje, oni su jako rigorozni. U Kanadi se ne puši čak ni u kafićima!U nekim diskotekama postoji prostorija u kojoj se može pušti, ali u samoj diskoteci ili za šankom, nema teorije. U mnogim fabrikama je zabranjeno pušenje čak i u krugu fabrike. Postiji puno nepušačkih stambenih zgrada, u celoj zgradi je zabranjeno pušenje, znači ni u stanovima. Kanađani sve to poštuju.
  Inače još jedna sudija je dokazala da deca čije su majke u trudoći pušile, češće obolevaju od alergijskih bolesti.

 • Vuja

  Pušenje je zlo saveremenog sveta. Prosto me iznenađuje koliko lekara i medicinskih radnika u Srbiji puši. Da li misle da se ništa njima desiti neće, ne znam. Trudnice isto, znam neke koje se nisu odvajale od cigarete. Fuj!
  Par stvari je sigurno jasno: duvan smrdi i nema apsolutno nikakvu dobru ulogu.
  Zašto puštiti onda? U stvari znam… Inat – jel tako?

 • sladjana

  Narocito me cude preporuke nekih lekara, da je trudnici pusacu preporucljivije da smanji, nego da ostavi cigarete?! To je isto kao da nam savetuju da ne piskimo 10 puta u bazen, nego samo 5.

  Zao mi je tih bespomocnih bebica pored samozivih majki. Sve se “vade” na stresove i nervozu i purnjaju kao lokomotive. E pa drage trudnice pusaci, osvrnite se oko sebe, svi mi na ovaj ili onaj nacin zivimo pod stresom, pa nismo dozvolili sebi da se “smirujemo” na racun nekog drugog!

 • veki

  pusiti u trudnoci je van zdravog razuma.