Pobedi je! Živi aktivno!

Trećina žena puši u trudnoći

pusenje trudnoca

Neodgovorni roditelji

Konzumiranje cigareta u „drugom stanju” kod pripadnica lepšeg pola udvostručava izglede za rađanje bebe sa malom telesnom težinom i povećava stopu smrtnosti kod fetusa i dece za 25 do 50 odsto

U trudnoći cigarete puši 35,7 odsto žena, dok je 11,8 odsto dama prestalo sa ovom navikom posle prve posete patronažne sestre. Analize pokazuju da su žene tri puta više sklonije pušenju ako neko u njihovom domaćinstvu to već radi, ali da ovoj navici češće podlegnu žene nižeg obrazovanja i ekonomskog statusa.

One dame koje su prestale da puše pre trudnoće rađaju bebe iste telesne težine kao one koje nisu nikad to radile.
Ovo su samo neki od podataka do kojih su došli Udruženje za javno zdravlje Srbije i Nacionalna komisija za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja, koji su nedavno završili obrađivanje studije sa temom „Pušenje kod trudnica i porodilja u Srbiji” uz finansijsku podršku Kanadske agencije za međunarodni razvoj i tehničku i finansijsku podršku Kanadske asocijacije za javno zdravlje.

Ove rezultate ovih dana na seminaru u prostorijama Gradske uprave moglo da čuje i sto patronažnih sestara iz domova zdravlja, koje su učestvovale u studiji.

– Tema edukacije bila je sticanje znanja i veština o tome kako pomoći budućoj majci i porodici, da svi njeni članovi, a posebno najmlađi, ne budu uopšte ili budu što manje izloženi duvanskom dimu.Kod žena u trudnoći, pušenje i izlaganje duvanskom dimu posebno je rizično jer mogu da ugroze kako njeno zdravlje tako i zdravlje bebe.

Podaci iz ovog istraživanja predstavljaju osnovu za niz interventnih mera usmerenih ka sprečavanju pušenja među trudnicama i porodiljama.

Veliku zahvalnost za edukaciju dugujemo Kanadskoj asocijaciji za javno zdravljei Šeril Smit, kanadskom ekspertu iz oblasti javnog zdravlja i stručnom konsultantu u istraživanju – istakla je Anđelka Kotević, iz Udruženja za javno zdravlje.

Anketa pokazuje da je pušenje uzrok niže telesne težine kod novorođenčadi i do 84 grama, a čak 60,3 odsto trudnica pokušalo je da prestane sa konzumiranjem duvana kad je saznalo da je u „blaženom stanju”. Razlozi za takvu odluku bili su u 16,2 odsto slučajeva pojava zdravstvenih tegoba, zabrinuto za zdravlje bebe bilo je 47,1 budućih majki, a za sopstveno zdravlje njih dva odsto.

Samo jedan odsto trudnica pokušalo je da kaže „zbogom” cigaretama zbog saveta lekara. Alarmantno je da konzumiranje cigareta u „drugom stanju” kod pripadnica lepšeg pola udvostručava izglede za rađanje bebe sa malom telesnom težinom i povećava stopu smrtnosti kod fetusa i dece za 25 do 50 odsto.

– Mnoge trudnice se pitaju zašto se moraju odreći cigareta. Postoje jaki dokazi za 26 oboljenja i javljaju se dokazi za jošnjih 12 gde veliku ulogu ima duvan. Prestanak pušenja ima trenutne i dugoročne koristi.Posle 20 minutakrvni pritisak i puls se vraćaju u normalu, posle osam sati nivo ugljen-monoksida u krvi pada, a nivo kiseonika se povećava, posle 24 sata dolazi do smanjenja verovatnoće za pojavu srčanog udara, dok posle 48 sati hrana dobija bolji ukus i miris– dodala je Šeril Smit.

Onaj ko prestane da puši posle dve nedelje, kaže ona, primetiće da mu se smanjuje kašalj, malaksalost i kratkoća daha, a posle godinu dana primetno je da se rizik od bolesti srca smanjuje se za 50 odsto.Dugoročno gledano, za 10 do 15 godina rizik od preuranjene smrti približava se istom riziku kao kod osobe koja nikad nije bila pušač.

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Trecina-zena-pushi-u-trudnoci.lt.html
Similar posts
 • Fruškogorski maraton 2009 Nikada nisam ni bio, a moram priznati ranije nisam ni čuo za ovu manifestaciju. Eto prilike da pre Sombora posetim malo ovu predivnu planinu. Trčanje u prirodi je najlepše i  najveće uživanje. Verovatno ću naći nekog drugara pa ćemo i usput ćaskati. Videću se i sa Marijom koja je i poslala ovaj tekstić. Inače, ovo [...]
 • Lečenje po GINA standardima deteta sa... Slađan Tutorović: Moj sin ima devet godina a od svoje prve godine boluje od astme. Sa devet meseci je koristio bekotide deset meseci, po prestanku smo bili mirni godinu dana. Zatim je koristio fleksotide od 125 dva puta po jedan udah. Kako je opet dolazilo do napada doktorka je promenila terapiju sa diskus seretide. Za [...]
 • Još par dana do 22. Beogradskog Marat... I došao je i taj dan. Kako ova prethodna rečenica patetično zvuči, poput neke navijačke pesme i šta ti ja znam, ali jednostavno je tako. Dva meseca vrlo angažovanih priprema će se svesti na 3h i 45minuta trčanja u subotu 18. aprila. Stvarno isčekujem ova j događaj sa sve tremom, strahom, neizvesnošću, nekim osćajem nervoze [...]
 • Prvi maraton uspešno završen I did it! Puno puno fantastičnih utisaka. Od ekipe koja se skupila i pozdravila me, do onih koji su juče zvali i dali podršku, brata koji je trčao poslednjih12km sa mnom, vas koji ste me prepoznali i dali mi do znanja da čitate sajt i da je ovo što radim vredno truda i na kraju pogleda [...]
 • Maraton kao cilj u životu Sad kad pomislim da odgovorim na pitanje Zašto? Zašto trčati maraton i u čemu je tu fazon, em nemam pravog odgovora, em se i ne trudim nešto specijalno da odgovorim sebi na ovo pitanje. Naravno odgovori su tu sasvim klasični od onog da pokažeš sebi da možeš, da bi uradio nešto novo, da bi ojačao [...]
 • Marija

  Buduće mame pušači dobro razmislite pre nego što zapailite cigaretu. Svaki put kad buduća mama zapali sa njom puši i njena beba.
  Što se tiče Kanađana, kad je u pitanju duvanski dim i pušenje, oni su jako rigorozni. U Kanadi se ne puši čak ni u kafićima!U nekim diskotekama postoji prostorija u kojoj se može pušti, ali u samoj diskoteci ili za šankom, nema teorije. U mnogim fabrikama je zabranjeno pušenje čak i u krugu fabrike. Postiji puno nepušačkih stambenih zgrada, u celoj zgradi je zabranjeno pušenje, znači ni u stanovima. Kanađani sve to poštuju.
  Inače još jedna sudija je dokazala da deca čije su majke u trudoći pušile, češće obolevaju od alergijskih bolesti.

 • Vuja

  Pušenje je zlo saveremenog sveta. Prosto me iznenađuje koliko lekara i medicinskih radnika u Srbiji puši. Da li misle da se ništa njima desiti neće, ne znam. Trudnice isto, znam neke koje se nisu odvajale od cigarete. Fuj!
  Par stvari je sigurno jasno: duvan smrdi i nema apsolutno nikakvu dobru ulogu.
  Zašto puštiti onda? U stvari znam… Inat – jel tako?

 • sladjana

  Narocito me cude preporuke nekih lekara, da je trudnici pusacu preporucljivije da smanji, nego da ostavi cigarete?! To je isto kao da nam savetuju da ne piskimo 10 puta u bazen, nego samo 5.

  Zao mi je tih bespomocnih bebica pored samozivih majki. Sve se “vade” na stresove i nervozu i purnjaju kao lokomotive. E pa drage trudnice pusaci, osvrnite se oko sebe, svi mi na ovaj ili onaj nacin zivimo pod stresom, pa nismo dozvolili sebi da se “smirujemo” na racun nekog drugog!

 • veki

  pusiti u trudnoci je van zdravog razuma.