Pobedi je! Živi aktivno!

Vežbe disanja – umesto zaključka

Disanje je neophodno za život. Svi naši osećaji i emocije, ali i naše zdravlje – povezani us sa disanjem; pritom, svesna kontrola disanja je moguća, te svako dnas disnjem može uticati na sopstveno zdravlje i psihičko stanje.

Mehanizam disajnih poktereta zasnivaju:

 • donje (abdominalno, dijafragmalno) ili trbušno disanje,
 • srednje (sterno-kostalno) ili grudno disanje (zasnovano na pokretima rebara i grudne kosti) i
 • gornje (klavikularno) ili disanje ključnim kostima.

Pri trbušnom disanju- dijafragma se pri udisaju zateže nadole, tako da se donji deo grudnog koša proširuje, trbuh ispupči, a donji deo pluća ispunjava vazduhom.

Pri grudnom disanju, grudni koš se proširuje, pre svega bočno.

Pri disanju ključnim kostima dah je kratak i brz i stoga previše površinski; ovaj način disanja je najčešće uzrokovan razdraženim ili drugim psihičkim uzrocima.

Efikasno i pravilno disanje podrazumeva sklad trbušnog, grudnog, pa i klavikularnog disanja. I u radu, i u odmoru- dišite dovoljno duboko da napunite vazduhom i gornji i donji deo pluća.

Vežbajte disanje! Dišite bolje!!!

Preporuke autora:

– Prilikom učenja vežbi disanja- svakom vežbom ili tehnikom ovladavajte postupno, u skladu sa sopstvenim mogućnostima i subjektivnim osećanjem ugodnosti ili neugodnosti.

– Osnovne vežbe disanja uvrstite u svoj svakodnevni program telesnih vežbi; kad je reč o jutrnjoj gimnastici u kućnim uslovima (vežbe razgibavanaja, istezanjai oblikovanja ili korektivne i kineziterapeutske vežbe) ili o vežbama zagrevanja pre sportskih ili trenažnih aktivnosti- odgovarajuće vežbe disanja uvek iskoristite za predah u svakom od ciklusa vežbi koje izvodite u stojećem, sedećem, klečećem ili ležećem stavu. Odabranu vežbu disanja ponovite tri od pet puta: to će vas osvežiti, a rezultirati “smirivanja pulsa” i boljim efektima telesnog vežbanja!

– Vežbama disanja svesno poboljšajte kvalitet sopstvenog disanja u svakodnevnim aktivnostima. Naučene vežbe disanja (kao pojedinačne vežbe) svakodnevno možete izvoditi u pauzama fizičkog i umnog rada, ili u toku kretnih i ostalih dnevnih aktivnosti. Rukovodeći se subjektivnim mogućnostima i osećajem ugodnosti- svakoj pojedinačno izvedenoj vežbi disanja posvetite dva do tri minuta, ponavljajući je četiri do osam puta u ravnomerno održavanom ritmu udisanja i izdisanja (ukoliko u tekstu nije dato nešto drugačije uputstvo za izvođenje odrđenih vežbi i tehnika disanja)

– Pri izvođenju osnovnih vežbi disanjapreporučuje se disanje punim plućima (mešovit tip disanja). Vežbe kojese izvode u stanju opuštenosti i mirovanja- podrazumevaju udisanje vazduha kroz nos, a izdisaj s poluotvorenim ustima. Vežbe i tehnike disanja koje se izvode u stanju akutnog zamora ili u toku intenzivnih sportskih i drugih fizičkih napora- podrazumevaju udisaj i izdisaj sa otvorenim ustima.

Similar posts
 • Andrija Prlainović – svetski ša... Andrija Prlainović (28. april 1987) je srpski vaterpolista. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2008. u Malagi i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2009. u Rimu. Saznao sam da je Andrija kao mali imao problema sa astmom, te [...]
 • Sezonske alergije u trudnoci Kako da se borim protiv alergija tokom trudnoće? Preduzmete određene mere prevencije kako bi sprečili da uopšte dođe do alergija Alergije mogu itekako predstavljati problem trudnicama, naročito ako se radi o sezonskim alergijama. Tokom prolećnih meseci, aprila, maja aktuelne su alergije na polen, alergije na trave i buđ tokom maja, dok su alergije na ambroziju [...]
 • Hlor iz bazena – problemi sa di... Deca koja redovno koriste zatvorene bazene imaju veće šanse da dobiju astmu, upozoravaju naučnici. Po njihovim rečima, hlor koji se koristi u bazenima može povećati rizik da deca do šest godina obole od astme, a takođe su i veće šanse od dobijanja alergijskog rinitisa i drugih vrsta alergijskih kijavica. To je zbog toga što nusproizvodi [...]
 • MAPEZ sprej protiv komaraca Prirodna  i sigurna zaštita dece protiv komarca i drugih insekata od prvih dana života !! MAPEZ  sprej je mešavina netoksičnih, neiritirajućih, efikasnih, prirodnih ekstrakata  pogodna za upotrebu i kod najmlađe dece od prvih dana života. Mapez ima miris  prirodnog porekla koji je PRIJATAN ZA DECU i odrasle, a neprijatan za insekte. Nanešen  na kožu formira   barijeru koja odbija komarce,  muve i ostale insekte. Mapez nije mastan, [...]
 • Polen nezgodan neprijatelj iz prirode... OPREZ Ne bi trebalo zanemarivati simptome poput curenja iz nosa, svraba očiju, golicanja u grlu i na nepcu, niti ih lečiti bez prethodne konsultacije s lekarom Muče vas neprestano curenje iz nosa i kijavica, osećate nepodnošljiv svrab očiju, kao i golicanje u grlu i na nepcu. Sekret vam se sliva niz ždrelo, a uz sve to otežano [...]
 • vera

  tehnika disanja po doktoru Konstantinu Butejku je najbolja tehnika za kontrolu i izlecenje astme.