milk“Sva deca koja su pila nepasterizovano sveže mleko i koja su jela druge proizvode s farmi bila su jednako otporna na astmu i alergije, bez obzira jesu li živeli na seoskim imanjima ili ne”, izjavio je autor studije dr. Marco Waser sa Univerziteta u Bazelu.

Prednosti su bile veće ako je konzumacija svežeg mleka počela u prvoj godini života, dodao je.
No, sirovo i nekuvano mleko se ne preporučuje, jer može sadržati mikrobe kao što su salmonela ili escherichia coli, pa predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, upozorava dr. Waser.

Zaključci studije, objavljeni u časopisu Clinical and Experimental Allergy, utemeljeni su na istraživanju 14.893 dece doba između 5 i 13 godina koja su živela na farmama, u selima ili prigradskim naseljima Evrope.

Potrebna su dalja istraživanja kako bi se ustanovilo koji sastojci mleka pružaju zaštitu protiv astme i alergija, kao i da bi se utvrdili načini kako mlečne proizvode učiniti sigurnijima, uz istovremeno zadržavanje svih njihovih pozitivnih učinaka, zaključio je dr. Waser.

Ovde vam ostavljam i linkove do nešto preciznijih vesti o ovom istraživanju u kojima možete pročitati i način na koji su lekari i dr Waser došli do potrebnih podataka.

Izvor na nemačkom
Izvor na engleskom

p.s. Par citata:

1.
“It is interesting that there was no difference in the farm milk results regardless of whether it was boiled before consumption. As boiling is likely to have been over-reported, this could indicate that pasteurisation is not as important as previously thought, as compounds other than microbes may offer a protective role.”

U kratkom prevodu: Izgleda da pasterizacija mleka nije toliko bitna kao što se misli, jer i kuvano melko (koje nije industrijski obrađivano, nego uzeto direktno sa farme) ima iste rezultate kao i nekuvano. A kuvano mleko je bolje jer, kao što je već spomenuto, štiti od mogućih mikroba.

2.
“None of the farm products had any effect on eczema levels.”

Ni jedan od mlečnih produkata nema uticaja na escem.