I u našoj zemlji postepeno stiže zima. Iako još uvek nije toliko hladno, prostorije u kojima radimo i živimo su počele da se greju. Iako nam je grejanje neophodno ono može i da šteti našim plućima i da pogorša vašu astmu. Bilo koje grejno telo u stanu i kući dovodi do sušena vazduha, suv vazduh dovodi do sušenja usne duplje i ostalih disajnih puteva.Ovo je posebno primetno u noćnim časovima kada spavamo i kada nas tako suv vazduh budi sa pečenje i suvoćom usne duplje. Sam suv vazduh podstiče razvoj virusa kojih u tom periodu ionako ima previše, a pogoduje i lakšem podizanju prašine sa različitih površina. Relativna vlažnost vazuha trebala bi da bude između 30-50%. Nama je jako teško da odredimo koliki je procenat vlaznosti, ali postoji pravilo, najbolja vlaznost je ona koja vama prija.

Postoji nekoliko osnovnih aktivnosti koje možete uraditi radi postizanja optimalne vlažnosti.

 Kada je vazduh suv:

  1.  Redovno provetravajte Provetravanje prostorija je najlakši i najsigurniji način obezbedjivanja optimalne vlažnosti vazduha, uništavanja mikroorganizama i sl. Dovoljno je da tri puta u toku dana otvorite prozore i provetrite prostorije na 3 min. Ako niste u kući tokom dana sasvim je dovoljo otvoriti prozore ujutru i uveče.
  2. Činije na grejnim telima. Ove činije su takođe jako uspešne, ja ih koristim u kombinaciji sa provetravanjem. Nisu skupe, a jako su korisne. Ako koristite činije za radijator moja preporuka je da kupite plastične jer one najbrže isparavaju. Na akumulacionim pećima, šporetima, prosto možete staviti šerpice koje po meni sasvim obavljaju funkciju. Činija za radijator
  3. Ako se i dalje ne osećate prijatno onda možete iskoristiti neki od aparata koji omogućuju optimalnu lažnost vazduha. Cena im varira od nekoliko stotina do nekoliko hiljada. Svi rade na principu podiznja vodene pare i time održavanja vlaznosti. Aparat za ovlaživanje vazduha
  4. Ako želite ekspresno da podignete vlaznost, možete iskoistiti i neku od prskalica za vodu, sa kojima ćete trenutno i brzo vlažnost vazduha u vašoj prostoriji dovesti na optimalni nivo.

Kada je vastuh prepun vodenom parom:

Kao i previše suv vazduh, tako i previše vlažan vazduh može da izazove neželjene reakcije, a među prvima osećaj gušenja.

Kada god se kupate, kuvate, peglate sa peglom na vodenoj pari, ili radite sa bilo čim što stvara veće količine vodene pare neophodno je provetriti prostoriju i omogućiti da ta dodatna vodena para ode. Magljenje prozora siguran je znag da u kući ima više vodene pare nego sto je to potrebno. Pojačana vodena para u stanu pored toga što uzrokuje otežano disanje takođe propagira razvoj buđi koja je za asmatičare jedan od značajnih alergena.

Postoje nekoliko stvari koje možete uraditi:

  1. Redovno provetravajte
  2. Upotreba aparata: kada je vlažnost suviše velika možete koristiti neke od aparata koji će prikupiti suvišnu vodenu paru iz vašeg prostora.Adsorber vlage

Hidrometar:

Hidrometar je maleni aparat koji se sve češće ugrađuje u satove. On vam može lako pokazati koliko je trenutna vlažnost vazduha u vaši prostorijama i tako vam olakšati posao održavanja.

Hidrometar u satu