Pre neki dan dotakli smo se teme o automobilima koji truju Beograd, kao i druge velike gradove.

Ljudi i deca u velikim gradovima, izloženi su delovanju mnogih štetnih činilaca, prvenstveno olova i kadmijuma, koju truju naš vazduh preko izduvnih gasova i dima od cigareta. Usled deficita cinka , taloženje olova i kadmijuma u organizmu je povećano.

Unošenjem dovoljne količine cinka može se sprečiti ugradnja i taloženje ovih otrovnih materija u naše telo. Slobodno možemo reći da cink predstavlja odličnu zaštitu od zagađivača iz naše životne sredine

za cink

Cinka ima u raznim vrstama mesa, naročito u goveđoj pečenici, jagnjećim grudima i beloj svinjskoj pečenici, zatim u morskim plodovima, jajima, obranom mleku, pšeničnim klicama, pivslom kvascu, bundevinom semenu, senfu.

Prema FDA  (Food and Drug Administration, tj američkom komitetu za hranu i lekove), preporučena dnevna doza (RDA, Recommended Daily Allowance) cinka za odrasle osobe iznosi minimum 15 mg dnevno. Prosečna, uobičajena ishrana obezbeđuje samo polovinu preporučene dnevne doze.

Kao rešenje preporučuje se unošenje preperata cinka , kao dodatak ishrani. Na našem tržištu nalazi se niz preparata koji sadrže cink. Najsvaremeniji preparati sadrže cinku obliku helata i to je oblik koji organizam najlakše može da iskoristi. U helatnom obliku, minerali su uklešteni između dve organske matreije, obično aminokiseline. Naziv helat potiče od grčke reči klešta. U takvom obliku mineral ne reaguje sa drugim delovima hrane koji bi mogli da umanje njegovu apsorpciju. U helatnom obliku, mineral je zaštićen, te se preko sluznice tankog creva nesmetano i optimalno iskorištava.

Najefikasnije dejstvo cink ima uz vitamin A, kalcijum i fosfor.