Pobedi je! Živi aktivno!

Pasivno pušenje podstiče alergije kod dece

Deca koja su kao bebe bila izložena duvanskom dimu imaju povećane izglede da pate od pojedinih vrsta alergija, pokazalo je istraživanje švedskih naučnika. Stručnjaci su i ranije znali da izloženost pasivnom pušenju kako u prenatalnom, tako i u ranom periodu života može kod dece povećati rizik od razvoja simptoma astme, ali su istraživanja koja se tiču pojave alergija davala različite rezultate.
Novo ispitivanje švedskih naučnika je pokazalo da su četvorogodišnja deca koja su kao bebe bila izložena duvanskom dimu imala veći rizik od pojave alergija na alergene u zatvorenom prostoru, kao što su grinje i mačja dlaka, kao i alergija na hranu.
Moguće je da pasivno pušenje izaziva kod dece inflamaciju na zidovima disajnih puteva koja ih može učiniti osetljivim na supstance koje izazivaju alergije, ukazali su naučnici, predvođeni dr Evom Lanero s Instituta “Karolinska” u Stokholmu.
Rezultati istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu “Toraks” prenela je agencija Rojters.
Ispitivanjem je bilo obuhvaćeno više od 4.000 porodica s decom rođenom u periodu između 1994. i 1996. Od roditelja su tražene informacije o tome da li su pušili u vreme kada su njihova deca bila stara dva meseca, godinu dana i dve godine.
Kod dece su, kad su imala četiri godine, obavljana testiranja krvi za antitela na niz uobičajenih alergena, kao što su mačke, grinje i buđ, kao i hrana, poput mleka, jaja i žitarica.
Istraživači su utvrdili da su deca koja su bila izložena duvanskom dimu u dobu od dva meseca imala 28 odsto više izgleda da imaju antitela ili na alergene u kućnom vazduhu ili u hrani.
Izgledi na pojavu osetljivosti na mačke bili su dvostruko veći kod dece koja su bila izložena pasivnom pušenju u vreme kada su bila stara dva meseca. Ta deca su takođe imala blizu 50 odsto više verovatnoće da imaju antitela na alergene u hrani.
Ovi nalazi, kako je istakao tim naučnika, daju podršku teoriji da rano nanošenje štete sluznici koja oblaže disajne puteve može učiniti decu osetljivijom na alergene. Oni takođe daju roditeljima još jedan razlog da ne izlažu svoju decu duvanskom dimu.

Similar posts
 • Fruškogorski maraton 2009 Nikada nisam ni bio, a moram priznati ranije nisam ni čuo za ovu manifestaciju. Eto prilike da pre Sombora posetim malo ovu predivnu planinu. Trčanje u prirodi je najlepše i  najveće uživanje. Verovatno ću naći nekog drugara pa ćemo i usput ćaskati. Videću se i sa Marijom koja je i poslala ovaj tekstić. Inače, ovo [...]
 • Lečenje po GINA standardima deteta sa... Slađan Tutorović: Moj sin ima devet godina a od svoje prve godine boluje od astme. Sa devet meseci je koristio bekotide deset meseci, po prestanku smo bili mirni godinu dana. Zatim je koristio fleksotide od 125 dva puta po jedan udah. Kako je opet dolazilo do napada doktorka je promenila terapiju sa diskus seretide. Za [...]
 • Još par dana do 22. Beogradskog Marat... I došao je i taj dan. Kako ova prethodna rečenica patetično zvuči, poput neke navijačke pesme i šta ti ja znam, ali jednostavno je tako. Dva meseca vrlo angažovanih priprema će se svesti na 3h i 45minuta trčanja u subotu 18. aprila. Stvarno isčekujem ova j događaj sa sve tremom, strahom, neizvesnošću, nekim osćajem nervoze [...]
 • Prvi maraton uspešno završen I did it! Puno puno fantastičnih utisaka. Od ekipe koja se skupila i pozdravila me, do onih koji su juče zvali i dali podršku, brata koji je trčao poslednjih12km sa mnom, vas koji ste me prepoznali i dali mi do znanja da čitate sajt i da je ovo što radim vredno truda i na kraju pogleda [...]
 • Maraton kao cilj u životu Sad kad pomislim da odgovorim na pitanje Zašto? Zašto trčati maraton i u čemu je tu fazon, em nemam pravog odgovora, em se i ne trudim nešto specijalno da odgovorim sebi na ovo pitanje. Naravno odgovori su tu sasvim klasični od onog da pokažeš sebi da možeš, da bi uradio nešto novo, da bi ojačao [...]
 • Veroljub Zmijanac

  Moj otac je pušio kad sam bio mali.. ali je prestao i pre nego što sam imao problema sa plućima.

  Mnogi roditlji puše recimo samo napolju, na terasi i tako to ali ja mislim da je to neodgovorno i slabo i da to nije opravdanje.

  Duvanski dim ostaje u odeći, tepisima, zavesama… A oseća se na par desetina metara.

 • Aleksandra N.

  Nakon sto ostavite cigarete..
  -posle 20 minuta krvni pritisak i puls vracaju se u normalu,
  -posle 8 sati nivo nikotina i ugljen-monoksida u krvi pada za 50%,a nivo kiseonika podize se na normalu,
  -posle 24 sata ugljen-monoksid nestaje iz krvi,a pluca pocinju da se ciste od sluzi i ostalih stetnih nusprodukata pusenja,
  -posle 48 sati u krvi vise nema nikotina i poboljsavaju se culo mirisa i ukusa,
  -posle 72 sata lakse se dise,bronhije se opustaju i podize se nivo energije,
  -posle 2-12 nedelje poboljsava se cirkulacija,
  -posle 3-9 meseci kasalj i problemi sa disanjem nestaju,a funkcija pluca se povecava za 10%,
  -posle godinu dana rizik od srcanog udara pada za 50%,
  -posle 10 godina rizik od karcinoma pluca pada za 50%,
  -posle 15 godina rizik od srcanog udara pada na nivo osobe koja nikada nije pusila.
  Ja sam na zalost bila pusac,ali sam se na vreme trgla i bacila cigarete.Ne trebaju vam nikakvi lekovi niti preparati protiv pusenja,jednostavno recite dosta i ne kupujte ih vise.Ako ne zelite zbog svog zdravlja da prestanete iako to treba da vam je najveci motiv,uradite to zbog svoje porodice.
  Ja sam ih ostavila iz vise razloga-zbog svog zdravlja,zbog svog izgleda(necu da se zboram pre vremena),zbog svog supruga(nikad nije pusio),a prvenstveno zbog svog deteta,ne zelim da mu dajem los primer jer on nikada ne sme da pomisli da zapali cigaretu zbog astme.Ako ste pusac kako cete detetu objasniti da to ne valja a vi to radite.
  Ne verujem osobama koje kazu da hoce da ostave cigarete ali ne mogu,to su gluposti i na takve izjave se samo nasmejem.
  Treba biti karakter,sve mozete ostvariti.
  Kao primer tu je Veroljub koji je istrcao maraton,svaka cast!Imao je cilj i zelju i uspeo je.
  Koji je vas cilj?HOBP,rak pluca,srcane bolesti.?
  PUSENJE ILI ZIVOT?IZABERITE DOK NE BUDE KASNO

 • vuja

  Podržavam borbu protiv duvanskog dima. Ja sam nepušač i ne volim mesta gde pušači terorišu nas “normalne”. Ja sam izabrao zdravlje još davno.

 • sladjana

  Moje dete ima 4 godine. Ima astmu i alergije.Ja sam ne pusac ali moj muz pusi. Takodje, pusili su i mnogi drugi koji su nam dolazili u kucu, Naravno, niko u spavacoj sobi deteta, ali u stanu od 37 kvadrata, potpuno je sve jedno gde se pali cigareta. Nisam ni slutila da ce dete dobiti astmu. Da li je tome doprinelo pasivno pusenje ili ne, ne znam.
  U svakom slucaju, od dijagnostikovanja astme se kod nas ne pusi. Jako zalim sto sam bila glupa i luda i ustrucavala se da isteram pusace napolje.

 • Veroljub Zmijanac

  svaka čast Slađana. mislim da je važno da ljudi skupe hrabrost i kažu komšijama, prijateljima da se u kući ne puši. to kod nas izgleda seljački i može da utiče na prijateljstvo.

  kada sam ja zabranio pušenje u kući imao sam duboke polemike (svađe) sa društvom koje je bilo naviklo.

  mislim da je fer prema ljudima koji ne mogu da odlučuju, tj deci. kad si mator udri bato!

 • Marija

  Dok sam bila pušač, poštovala sam nepušače i u domovima nepušača sam se maksimalno suzdržavala da ne zapailim ikao su mi rekli da slobodno pušim, stavljali pepeljaru pred mene. Kada sam ostavila cigarete (i izabrala zdraviji život), u početku mi je bilo glupo da zabranim pušenje u svojoj kući (stan od 25 kvadrata), a onda sam shvatila da ko se ljuti što više nedopuštam pušenje, znači nepoštuje mene, moj dom, moje zdravlje, ko ne može da se druži samnom a da ne zapali, ni treba da mi dođe.