Pobedi je! Živi aktivno!

Pasivno pušenje podstiče alergije kod dece

Deca koja su kao bebe bila izložena duvanskom dimu imaju povećane izglede da pate od pojedinih vrsta alergija, pokazalo je istraživanje švedskih naučnika. Stručnjaci su i ranije znali da izloženost pasivnom pušenju kako u prenatalnom, tako i u ranom periodu života može kod dece povećati rizik od razvoja simptoma astme, ali su istraživanja koja se tiču pojave alergija davala različite rezultate.
Novo ispitivanje švedskih naučnika je pokazalo da su četvorogodišnja deca koja su kao bebe bila izložena duvanskom dimu imala veći rizik od pojave alergija na alergene u zatvorenom prostoru, kao što su grinje i mačja dlaka, kao i alergija na hranu.
Moguće je da pasivno pušenje izaziva kod dece inflamaciju na zidovima disajnih puteva koja ih može učiniti osetljivim na supstance koje izazivaju alergije, ukazali su naučnici, predvođeni dr Evom Lanero s Instituta “Karolinska” u Stokholmu.
Rezultati istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu “Toraks” prenela je agencija Rojters.
Ispitivanjem je bilo obuhvaćeno više od 4.000 porodica s decom rođenom u periodu između 1994. i 1996. Od roditelja su tražene informacije o tome da li su pušili u vreme kada su njihova deca bila stara dva meseca, godinu dana i dve godine.
Kod dece su, kad su imala četiri godine, obavljana testiranja krvi za antitela na niz uobičajenih alergena, kao što su mačke, grinje i buđ, kao i hrana, poput mleka, jaja i žitarica.
Istraživači su utvrdili da su deca koja su bila izložena duvanskom dimu u dobu od dva meseca imala 28 odsto više izgleda da imaju antitela ili na alergene u kućnom vazduhu ili u hrani.
Izgledi na pojavu osetljivosti na mačke bili su dvostruko veći kod dece koja su bila izložena pasivnom pušenju u vreme kada su bila stara dva meseca. Ta deca su takođe imala blizu 50 odsto više verovatnoće da imaju antitela na alergene u hrani.
Ovi nalazi, kako je istakao tim naučnika, daju podršku teoriji da rano nanošenje štete sluznici koja oblaže disajne puteve može učiniti decu osetljivijom na alergene. Oni takođe daju roditeljima još jedan razlog da ne izlažu svoju decu duvanskom dimu.

Similar posts
 • VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA Otkriće  vakcina   za  prevenciju  određenih infektivnih bolesti predstavlja revolucionaran korak  u istoriji medicine. Vakcine su  spasile  živote  miliona dece i osoba svih starosnih grupa širom sveta. Ovde se ubraja i  vakcina protiv sezonskog  gripa (influence). Poslednjih  godina  u javnosti  postoje  različiti stavovi u vezi sa vakcinacinacijom protiv zaraznih bolesti, pa i sezonskog gripa. Protivnici vakcinacije [...]
 • Alergija na soju Marina Poštovana doktorka Mirjana, Mom detetu (5god.) zbog učestalih upala srednjeg uha urađene su alergo probe i utvrđena je alergija na soju. Rečeno je da je da alergija nije jako izražena, ali da izbegavamo soju u ishrani. Mene zanima da li treba da isključimo sve proizvode i prerađevine koje sadrže sojin lecitin, s obzirom na [...]
 • ŠTA JE TO ”PREHLADA”? MISLE DA JE PREHLADA JEDNO, A VIRUSNA INFEKCIJA NEŠTO DRUGO. Obična prehlada, ili kako je u engleskom govornom području zovu ”common cold” je, zapravo, virusna infekcija. Ne postoji takva bolest koja je praćena kašljanjem i sekrecijom iz nosa koja je rezultat jedino – hladnoće, a da tu virusi nisu ”umešali prste”. Šta se ustvari dešava [...]
 • Pravilna upotreba pumpice – inh... Predstavljam vam prvi edukativni video na balkanskim jezicima u kome objašnjavam pravilan načina upotrebe pumpice. U snimanju i montaži mi je pomogao prijatelj Siniša Ponjević, inače, jedan sjajan čovek i to iz Vojvodine, Futoga. Siniša je kamerman i profesionalni fotograf. Ako stignete pogledajte njegove fotografije rađene analognim aparatom. Potrebno je znati da je svrha inhalacije [...]
 • Symbicort pumpica za kontrolu astme Valerija Postovani dr, Imam 16 god. i od 4 god. “borim”se sa astmom. Do sad nisam imala nekih povelikih poteskoca, ali poslednja 3 meseca nocu ne mogu da disem i uzimala sam ventolin pumpicu, koja mi uvek pomogne.O tisla sam kod alergologa, koji mi je prepisao Symbicort pumpicu koju uzimam ujutru i uvece, i tako [...]
 • Veroljub Zmijanac

  Moj otac je pušio kad sam bio mali.. ali je prestao i pre nego što sam imao problema sa plućima.

  Mnogi roditlji puše recimo samo napolju, na terasi i tako to ali ja mislim da je to neodgovorno i slabo i da to nije opravdanje.

  Duvanski dim ostaje u odeći, tepisima, zavesama… A oseća se na par desetina metara.

 • Aleksandra N.

  Nakon sto ostavite cigarete..
  -posle 20 minuta krvni pritisak i puls vracaju se u normalu,
  -posle 8 sati nivo nikotina i ugljen-monoksida u krvi pada za 50%,a nivo kiseonika podize se na normalu,
  -posle 24 sata ugljen-monoksid nestaje iz krvi,a pluca pocinju da se ciste od sluzi i ostalih stetnih nusprodukata pusenja,
  -posle 48 sati u krvi vise nema nikotina i poboljsavaju se culo mirisa i ukusa,
  -posle 72 sata lakse se dise,bronhije se opustaju i podize se nivo energije,
  -posle 2-12 nedelje poboljsava se cirkulacija,
  -posle 3-9 meseci kasalj i problemi sa disanjem nestaju,a funkcija pluca se povecava za 10%,
  -posle godinu dana rizik od srcanog udara pada za 50%,
  -posle 10 godina rizik od karcinoma pluca pada za 50%,
  -posle 15 godina rizik od srcanog udara pada na nivo osobe koja nikada nije pusila.
  Ja sam na zalost bila pusac,ali sam se na vreme trgla i bacila cigarete.Ne trebaju vam nikakvi lekovi niti preparati protiv pusenja,jednostavno recite dosta i ne kupujte ih vise.Ako ne zelite zbog svog zdravlja da prestanete iako to treba da vam je najveci motiv,uradite to zbog svoje porodice.
  Ja sam ih ostavila iz vise razloga-zbog svog zdravlja,zbog svog izgleda(necu da se zboram pre vremena),zbog svog supruga(nikad nije pusio),a prvenstveno zbog svog deteta,ne zelim da mu dajem los primer jer on nikada ne sme da pomisli da zapali cigaretu zbog astme.Ako ste pusac kako cete detetu objasniti da to ne valja a vi to radite.
  Ne verujem osobama koje kazu da hoce da ostave cigarete ali ne mogu,to su gluposti i na takve izjave se samo nasmejem.
  Treba biti karakter,sve mozete ostvariti.
  Kao primer tu je Veroljub koji je istrcao maraton,svaka cast!Imao je cilj i zelju i uspeo je.
  Koji je vas cilj?HOBP,rak pluca,srcane bolesti.?
  PUSENJE ILI ZIVOT?IZABERITE DOK NE BUDE KASNO

 • vuja

  Podržavam borbu protiv duvanskog dima. Ja sam nepušač i ne volim mesta gde pušači terorišu nas “normalne”. Ja sam izabrao zdravlje još davno.

 • sladjana

  Moje dete ima 4 godine. Ima astmu i alergije.Ja sam ne pusac ali moj muz pusi. Takodje, pusili su i mnogi drugi koji su nam dolazili u kucu, Naravno, niko u spavacoj sobi deteta, ali u stanu od 37 kvadrata, potpuno je sve jedno gde se pali cigareta. Nisam ni slutila da ce dete dobiti astmu. Da li je tome doprinelo pasivno pusenje ili ne, ne znam.
  U svakom slucaju, od dijagnostikovanja astme se kod nas ne pusi. Jako zalim sto sam bila glupa i luda i ustrucavala se da isteram pusace napolje.

 • Veroljub Zmijanac

  svaka čast Slađana. mislim da je važno da ljudi skupe hrabrost i kažu komšijama, prijateljima da se u kući ne puši. to kod nas izgleda seljački i može da utiče na prijateljstvo.

  kada sam ja zabranio pušenje u kući imao sam duboke polemike (svađe) sa društvom koje je bilo naviklo.

  mislim da je fer prema ljudima koji ne mogu da odlučuju, tj deci. kad si mator udri bato!

 • Marija

  Dok sam bila pušač, poštovala sam nepušače i u domovima nepušača sam se maksimalno suzdržavala da ne zapailim ikao su mi rekli da slobodno pušim, stavljali pepeljaru pred mene. Kada sam ostavila cigarete (i izabrala zdraviji život), u početku mi je bilo glupo da zabranim pušenje u svojoj kući (stan od 25 kvadrata), a onda sam shvatila da ko se ljuti što više nedopuštam pušenje, znači nepoštuje mene, moj dom, moje zdravlje, ko ne može da se druži samnom a da ne zapali, ni treba da mi dođe.