Deca koja su kao bebe bila izložena duvanskom dimu imaju povećane izglede da pate od pojedinih vrsta alergija, pokazalo je istraživanje švedskih naučnika. Stručnjaci su i ranije znali da izloženost pasivnom pušenju kako u prenatalnom, tako i u ranom periodu života može kod dece povećati rizik od razvoja simptoma astme, ali su istraživanja koja se tiču pojave alergija davala različite rezultate.
Novo ispitivanje švedskih naučnika je pokazalo da su četvorogodišnja deca koja su kao bebe bila izložena duvanskom dimu imala veći rizik od pojave alergija na alergene u zatvorenom prostoru, kao što su grinje i mačja dlaka, kao i alergija na hranu.
Moguće je da pasivno pušenje izaziva kod dece inflamaciju na zidovima disajnih puteva koja ih može učiniti osetljivim na supstance koje izazivaju alergije, ukazali su naučnici, predvođeni dr Evom Lanero s Instituta “Karolinska” u Stokholmu.
Rezultati istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu “Toraks” prenela je agencija Rojters.
Ispitivanjem je bilo obuhvaćeno više od 4.000 porodica s decom rođenom u periodu između 1994. i 1996. Od roditelja su tražene informacije o tome da li su pušili u vreme kada su njihova deca bila stara dva meseca, godinu dana i dve godine.
Kod dece su, kad su imala četiri godine, obavljana testiranja krvi za antitela na niz uobičajenih alergena, kao što su mačke, grinje i buđ, kao i hrana, poput mleka, jaja i žitarica.
Istraživači su utvrdili da su deca koja su bila izložena duvanskom dimu u dobu od dva meseca imala 28 odsto više izgleda da imaju antitela ili na alergene u kućnom vazduhu ili u hrani.
Izgledi na pojavu osetljivosti na mačke bili su dvostruko veći kod dece koja su bila izložena pasivnom pušenju u vreme kada su bila stara dva meseca. Ta deca su takođe imala blizu 50 odsto više verovatnoće da imaju antitela na alergene u hrani.
Ovi nalazi, kako je istakao tim naučnika, daju podršku teoriji da rano nanošenje štete sluznici koja oblaže disajne puteve može učiniti decu osetljivijom na alergene. Oni takođe daju roditeljima još jedan razlog da ne izlažu svoju decu duvanskom dimu.