Astma kao hronična bolest u čijoj je osnovi upalni proces, danas se leči prema Globalnoj inicijativi za lečenje astme (GINA). Gina prepisuje tačne smernice za procenu težine astme i stepensat pristup lečenju.

Kliničke odrednice pre lečenja

Lekovi potrebni za kontrolu astme

4. STEPEN
Teška trajna

Trajni simptomi
Česta pogoršanja
Česti noćni simptomi astme
Ograničena fizička aktivnost zbog simptoma astmePEF ili FEV1
– >60% očekivanog
– varijabilnost >30%.
Više osnovnih lekova dnevno: visoke doze inhalacionih kortikosteroida, bronhodilatatori dugog delovanja i oralni kortikosteroidi dugotrajno.

3. STEPEN
Umerena trajna

Dnevni simptomi
Pogoršanja ometaju aktivnosti i spavanje
Noćni simptomi astme > 1 x nedeljno
Svakodnevno udisanje beta2-agonista kratkog delovanjaPEF ill FEV1
– >60% – < 80% očekivanog
– varijabilnost >30%.
Svakodnevno osnovni lekovi: inhalacioni kortikosteroidi i bronhodilatatori dugog delovanja (posebno za noćne simptome).

2. STEPEN
Blaga trajna

Simptomi > 1 x nedeljno, ali < 1 x dnevno
Pogoršanja mogu ometati aktivnost i spavanje
Noćni simptomi astme > 2 x mesečnoPEF ill FEV1
–  80% očekivanog
– varijabilnost 20-30%.
Osnovi lek dnevno: po potrebi protivupalnim lekovima dodati bronhodilatator dugog delovanja (posebno za noćne simptome)

1. STEPEN
Povremena

Povremeni simptomi < 1 x NEDELJNO
Kratkotrajna pogoršanja (od nekoliko sati do nekoliko dana)
Noćni simptomi astme < 2 x mesečno
Bez simptoma i normalna funkcija pluća između pogoršanjaPEF ili FEV1
– ³ 80% očekivanog
– varijabilnost <20%.
Povremeno uzimanje simptomatskih lekova, po potrebi: inhalaciONI beta2-agonisti kratkog delovanjaIntenzitet lečenja zavisi od težine pogoršanja: mogu biti potrebni i oralni kortikosteroidi

Kontrole astme

Upala u disajnim putevima prisutna je u svim stepenima težine astme. U kontroli astme bitno je izbegavanje pokretača i izbor odgovarajućih lekova za prevenciju simptoma bolesti. Kontrola astme takođe zahteva izbor lekova za brzi prestanak simptoma i prekid astmatskih napada. Napad astme može biti događaj koji će bolesnika naterati na traženje medicinske pomoći i početak kontrolisanja bolesti.

Bitna je dugotrajna saradnja između lekara i bolesnika. U kontroli astme važna je edukacija bolesnika o samokontroli kako bi znali šta učiniti svakodnevno, a šta u astmatičnom napadu. Kontrola astme podrazumeva i stalno praćenje bolesnikovog stanja da bi se lečenje astme i plan lečenja mogli primereno preinačiti.

Odabrati lekove

U kontroli astme pomažu dva tipa lekova:

  • Simptomatski lekovi koji brzo dovode do prestanka simptoma ili napada i
  • Osnovni lekovi za dugotrajnu primenu kojima se prevenira pojava simptoma i napada astme ili trajno održava astma pod kontrolom.

Bolesnici i roditelji dece obolele od astme moraju razumeti da osnovni lekovi za dugotrajnu primenu imaju ograničen učinak u astmatskom napadu. Isto tako moraju znati da simptomatski lekovi ne dovode do dugotrajne kontrole astme jer ne deluju na upalu u disajnim putevima. Osnovni  lekovi su efikasni u dnevnoj primeni tokom dužeg vremena, dok simptomatski lekovi nisu.

U lečenju astme preporučuju se inhalacioni lekovi s obzirom da imaju bolji terapijski učinak u poređenju sa lekovima u tabletama ili sirupu. Visoke koncentracije udahnutog leka mogu se dovesti direktno u disajne puteve gde postižu snažan terapijski učinak uz malo sistemskih nuspojava.

Ovaj sajt smo posvetili razbijanju zabluda o astmi, sa željom da vam dokažemo da imati astmu nije hendikep, da se uz dobru saradnju sa lekarom, edukaciju o svojoj bolesati, te redovnom preventivnom terapijom, kvalitetnom ishranom i fizički aktivnim životom astma drži pod savršenom kontrolom.

Veoma je bitno da se dobro edukujete kako bi sami prepoznali sve simptome koji mogu da dovedu do mogućeg pogoršanja te da možete držati svoju bolest pod kontrolom.

Kao najčešći uzrok pogoršanja simptoma astme i gubitak kontrole pulmolozi iz celog sveta navode nepoštovanje propisane terapije i saveta lekara!

Danas dobro znamo sve o astmi, za one koji su prvi put na sajtu savetujem da odvoje vreme i pažljivo pročitaju sve naše tekstove koji su radi lakšeg snalaženja podeljeni po kategorijama.

Kako se astma  tretirala nekada

Ovo je jedan stari tekst o astmi i narodnom lečenju astme. Tekst vam prenosim samo kao zanimljivost, a ne kao savete za narodno lečnje.

Astma je bolest koju karakteriše teško disanje sa gušenjem. Za razliku od sipnje, koja znači stalno otežano disanje, astma znači iznenadno, momentalno pogoršanje disanja, težak zaptiv i stezanje u grudima. Napad ovog teškog disanja biva najčešće noću, ali se dešava i danju, ako je vreme mutno, mokro, vetrovito, ili ako neki poseban uzrok izazove ovo stanje kod bolesnika.

Za vreme napada astme bolesnik se guši, ulazak vazduha je otežan, izdisanje iz pluća ide sporo i bolesnik traži vazduha na sve strane. Usne su mu modre, na licu mu se ogleda bol, probija ga znoj i oseća strašnu težinu u grudima. Ako ga guši sluz, on to izbacuje u vidu pene, a kad prestane kriza onda izbacuje lepljiv šlajm sa belim koncima, nalik na tanko testo. Ovakvi se napadi ponavljaju kroz kraće ili duže vreme.

Uzroci astme su višestruki. Najčešće, to je postojeći hronični bronhit, srčana slabost, nervoza, podagra (giht), bolesti jetre i tome slično. Postoje i slučajni uzroci astme, kao što su: izvestan miris, prašina, određena jela (jaja ili krompir), dlake od konja ili perine i tome slično. Pojave astme su češće kod muškaraca nego kod žena.

Normalno je postaviti pitanje kako se astma može lečiti. Ako dođe do napada, onda od domaćih sredstava treba primeniti sledeće: širom otvoriti prozore i davati jaku kafu bolesniku svakih četvrt sata dok traje napad. Noge držati u toploj vodi ili umotati oblogama od slačice.

Najbolje je pozvati lekara, koji će podesnim injekcijama prekratiti nastup i lekovima učiniti da nastup bude ređi, ili da sasvim prestane.

U medicini i farmaciji do sada je poznato dosta dobrih hemijskih i sintetskih lekova, koji sigurno pomažu kod nastupa astme. Međutim, poznato je u narodnoj, a i u službenoj medicini, da postoji veći broj i lekova biljnog porekla za one bolesnike, čija je astma u vezi sa obolelim plućima.

Astma se javlja kao bronhijalna (plućna) i kardijalna (srčana).

Alergična deca često oboljevaju od tzv. dečje astme.

Treba pomenuti ono lekovito bilje koje pomaže u slučajevima bronhijalne astme, a ova se terapija smatra dopunskom. Najčešće se ne znaju uzroci nastajanja astme. Neke su osobe, između ostalog, preosetljive i na cvetni prah (polen), na izvesne lekove, na seno, i druge stvari. Na osnovu ovog, a u vezi svega što je već navedeno u pogledu osetljivosti bolesnika od astme, ne može se tačno utvrditi koji su pravi razlozi astme kod pojedinaca.

Bolesnici od bronhijalne astme mogu uzeti razne lekove biljnog porekla koji sadrže list velebilja, tatule, bunike, ili kalijumjodida i kalijumnitrata. Međutim, pošto ove tri navedene biljke imaju veoma jako fiziološko dejstvo, bolesnicima se ni pod kojim uslovima ne preporučuje da sami od njih spravljaju lekove i da ih na svoju ruku koriste. Navedeni lekovi smeju se upotrebljavati samo pod kontrolom lekara, jer nepažnjom i neznanjem mogu izazvati teška trovanja, pa i smrt.

Postoji velik broj lekovitih biljaka koje ulaze u sastav čajeva protiv bronhijalne astme. Kao najraširenija receptura smatra se mešavina čaja lista podbela, cveta divizme, nadzemnog dela izopa, cveta lavandule i tome slično.

1. List od podbela se upotrebljava kao čaj u dozi 10 grama lišća na 200 grama ključale vode. Naročito je dobar posle nazeba, da bi pomogao lakše izbacivanje šlajma. Suvo lišće podbela može i da se puši kao duvan kod jakog kašlja i napada gušenja.

2. Cvet divizme se upotrebljava kao čaj, i to uzimajući 10 grama cveta na litar ključale vode. Od ovog čaja treba piti po jednu šolju nekoliko puta dnevno.

3.Hizop je trava koja se daje u dozi 4 grama na solju ključale vode. Dnevno se može uzimati dve do tri šolje.

4. Lavanda: Da bi se ublažilo i suzbilo golicanje i nadražaj na kašalj, usled stezanja u bronhijama i prsima, kao i gušenja, korisno je upotrebiti čaj od cveta lavande. Obično se uzima 10 grama cveta na 200 grama ključale vode, po 4 šolje dnevno. Ova biljka se može upotrebiti i za inhaliranje (udisanje) i pritom je potrebno dodati u mešavinu od 200 grama ključale vode i 5 do 10 grama špiritusa. U ovom slučaju lavandula ima i dezinfikujuće delovanje i utiče na promenu sastava bronhijalnog lučenja i ispljuvaka

5. Tatula. Poznato je da farmaceutska industrija izrađuje danas i anti-asmatične cigarete u kojima je glavni sastojak lišće od tatule. Ono, smešano sa duvanom u luli, ili u obliku cigarete, puši se za vreme krize. Doza lišća ne sme biti veća od 1,5 gram. U iste svrhe može se upotrebiti i filter papir, koji se nakvasi u 50 grama čaja od tatule, a kome je bilo dodato 5 grama šalitre. Ta se hartija najpre osuši, a zatim dalje nakvasi jakom tinkturom od omana. U toj tinkturi treba da ima i ulja od lavande, i to u podjednakim srazmerama.

Iz naučne literature je poznato da se bolesnici od astme dobro privikavaju pušenju duvana u kome, na 100 grama duvana, ima pola grama praška od tatulinog lišća. Oni time zadovoljavaju svoje navike u duvanu, a istovremeno umiruju, ili predupreduju napade gušenja izazvane astmom.

Tatula pomešana sa beladonom ili salitrom, može biti postavljena u neki sud, ili na činiju u blizini bolesnika. Ova smeša praška pravi se od podjednakih delova tatule, beladone, bunike i salitre. Međutim, ovaj recept nije preporučljiv, pošto je dim koji se razvija prilikom sagorevanja smeše malo opor i uspavljuje bolesnika. Lako se stiče i navika, a i toksičnost ovom primenom nije beznačajna. Iz ovog izlazi da inhaliranje bolesnika navedenom smešom ne bi smelo mnogo da se koristi.

6. Lobelija. Kao jedna od najlekovitijih biljaka, koja je priznata u terapiji lečenja astme, je lobelija i tinktura od njenog lišća. Ova biljka raste u južnoj Africi, severnoj Americi, a učinjeni su pokušaji njenog gajenja i u Evropi, gde je prilično uspela.

Ukoliko je u pitanju prava astma a ne katar pluća, srčana slabost ili kakva druga vrsta plućne bolesti, smatra se da je to rezultat nepravilne ishrane i nenormalnog stanja organizma. Usled povećanja mokraćne kiseline, oksalata, nedovoljne funkcije jetre i lučenja žuči, povećanja količine sumpora u krvnim zrncima, bolesnicima od astme treba obavezno preporučiti dijetu, koja, uglavnom, bazira na voću i povrću, čajevima za bolje mokrenje, za poboljšanje funkcija jetre i bolje lučenje žuči. Potrebno je što više šetati, raditi gimnastiku i baviti se fizičkim radom. Od jela treba uzimati: mleko, belanec od jajeta, sir, krompir, šećer, rezance, makarone, suve kolače, hleb, naravno sve ovo u umerenoj količini. Treba, takode, koristiti zeleno povrće i salate. Meso vrlo malo uzimati i to sveže, dobro pečeno, jedanput dnevno, po mogućstvu, za ručak i bez mnogo soli.

Ne piti alkoholna pića, ne pušiti, ne nervirati se, ne trpeti rđavu stolicu, ne živeti i raditi u prostorijama koje su vlažne, neprovetrene i tome slično. Ne treba u većoj meri uzimati za jelo pasulj, bob, sočivo, biftek, pihtije, žumance od jaja, mozak, spanać, jako staro vino, kafu, čaj, kakao, čokoladu, pivo, iznutrice, razne jake začine i mezeluke.

Preporučuje se upotreba grožđa, limuna i voća. Ovo treba koristiti bar dva puta nedeljno za ceo dan.

Bilo bi dobro ako bolesnici po jedan dan ne jedu ništa.

Jedna od upotrebljavanih proskripcija (recepata) za mešavinu čaja protiv bronhijalne astme, koja je dobila i svoju kliničku potvrdu sastoji se od sledećih droga:

  • – list belog sleza 15%.
  • – koren belog sleza 5%,
  • – koren omana 5%,
  • – list podbela 40%,
  • – izop herba 10%,
  • – list crnog sleza 10%,
  • – majčina dušica herba 15%.

Način upotrebe čajeva i čajnih mešavina protiv bronhijalne astme: supenu kašiku čaja preliti sa 200 g ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji jedan sat, procediti i zasladiti medom. Piti tri puta dnevno posle jela po 200 g. Deci davati prema uzrastu.

Zaključak

Danas o astmi znamo mnogo više nego što se nekada znalo i način lečenja je propisan GINA smernicama.   Biljni čajevi mogu pomoći u olakšanju simptoma, inhalacije takođe, ali treba biti oprezan i za sve što niste sigurni konsultovati se sa lekarom. Nikada nemojte pokuašti da se lečite na svoju ruku! Ako niste zadovoljni sa vašim lekarom potražite drugog.