Pobedi je! Živi aktivno!

Gušenje i nedostatak vazduha

Osećaj nedostatka vazduha vrlo je neugodan.  Svaki lekar, tražeći njegov uzrok, pacijentima treba da pristupiti vrlo ozbiljno.

Gotovo svakodnevno u ordinacije se javljaju pacijenti koji se žale na osećaj gušenja u grudima, nedostatak vazduha u mirovanju, pri manjem ili većem naporu uz osjećaj stezanja u vratu. Navedenim tegobama neretko su pridružene omaglice, vrtoglavice ili ubrzan ritam rada srca, koji može biti povremen ili stalan tokom celog dana i noći. Takvi pacijenti obično su uplašeni jer osećaju strah od gušenja.

Osećaj nedostatkavazduha vrlo je neugodan i svaki lekak takvom simptomu svojih pacijenata treba pristupiti vrlo ozbiljno. Kao i uvek, lekarima će umnogome pomoći činjenica da imaju dovoljno vremena za razgovor s pacijentom, detaljan klinički pregled i  primenu dijagnostičkih pretraga i testova. Dobivenim rezultatima može se nadopuniti anamneza i pregled te tako olakšati put do dijagnoze i odabira odgovarajućeg lekara specijaliste.

Najčešći uzroci gušenja su:

 • prisutnost stranog tela u disajnim putevima,
 • pneumotoraks (kolaps jednog plućnog krila zbog pucanja plućne maramice),
 • bolesti srca, tj. slabost srca,
 • akutne i hronične bolesti gornjih i donjih disajnih puteva,
 • bolesti štitne žlezde
 • prisutnost uvećanih limfnih čvorova ili drugih tumorskih tvorevina koje pritišću ili urastaju u disajni istem (leukemija, limfomi, metastatski tumori),
 • malokrvnostt (anemije),
 • psihičke bolesti (neuroze, depresije ili psihoze)
 • stomačne bolesti

Hijatalna hernia Osećaj gušenja sa bolovima u grudnom košu može biti znak reflektirajućih simptoma iz trbušne duplje kao što su GERB, napad žučnih kamenaca, uklještena hijaus hernija (želučano-dijafragmalna kila),  uvećana jetra, te zbog pritiska na dijafragmu  pritišću i pluća i ometa se disanje.

Gušenje i osećaj nedostatka vazduha koji se javlja kod starijih osoba ili kod osoba koje imaju oslabljeno srce

Klinički se neretko manifestiraju uvlačenjem kože pri disanju na prelazu vrata u gornji deo prsnog koša te vidljivim nabreklim venama na vratu. Na licu su uočljive modro- plavičaste usne, a na nogama otok obe potkolenice. Bolesnici  noćuloše spavaju ili uopšte ne spavaju, a na krevetu leže polusedeći, neretko kod otvorenog prozora. Dnevno mokrenje iznosi samo oko 500 ml. Kod takvih bolesnika moglo bi biti reči o popuštanju oslabljenog srca,a uzroci takvog stanja su brojni.

Lekar će pregledom i svim potrebnim dijagnostičkim pretragama utvrditi tačnu dijagnozu i odrediti odgovarajuću terapiju.  U slučaju ovakvih simptoma lekaru se treba obratiti što hitnije  jer posledice mogu biti vrlo ozbiljne. Srce može doći u stanje u kojem kažemo da je popustilo i tada se razvija gušenje, koje može dovesti do smrti zbog nakupljanja zaostale tečnpsti u plućima. Valja napomenuti da gušenje, uz ostale simptome, poput bolova u grudnom košu, omaglice i ponekad gubitka svesti, može biti prvi znak akutnog infarkta srca.

Gušenju može biti uzrok akutna ili hronična bolest gornjih i donjih disajnih puteva

Kod akutnih bolesti disajnih puteva bolest se leči simptomatskom terapijom koja će ublažiti simptome bolesti ako je reč o virusnom ili alergijskom uzroku bolesti ili će se lečiti antibioticima, ako su posrijedi bakterijske akutne upale sinusa, ždrela, dušnika ili bronha.

Često se događa kako pacijenti navode osećaj kako ih nešto grebe ili golica u grlu, kako ujutro moraju ispljunuti sluzav sadržaj koji može biti beličast, žut ili zelenkast.

Hronične bolesti disajnog sistema

Hronične bolesti disajnog sistema možemo grubo podeliti na bolesti gornjih i donjih disajnih puteva, ali nikada ne smemo zaboraviti da je disajni put jedinstven!

Astma

Kod hronične upale sinusa, nosa, ždrela, dušnika ili bronha, kad znakovi upale dugo traju, više od 15 do 30 dana bez povišene ili umereno povišene telesne temperature, uzrok može biti alergijskog porekla. U takvim okolnostima organizam i sluznica navedenih disajnih puteva postaju osetljiviji zbog imunoloških (obrambenih) mehanizama kao reakcije na viruse, bakterije i ostale mikroorganizme, koji tada mogu “nadograditi” ili zakomplikovati alergijsku upalu.

Osim vrlo čestih alergijskih bolesti disajnih puteva, česte bolesti su i Hronična opstruktivna plućna bolest (HOPB) koja podrazumijeva nekoliko hroničnih plućnih bolesti koje se odnose na hronični opstruktivni bronhitis, emfizem (smanjenje plućne površine) i astmu. Pušenje je najčešći provocirajući uzročnik za HOPB i karcinom pluća, koji je među prvima na listi uzroka smrti u savremenom svetu.

Astma

Astma je hronična bolest dijasnih puteva (bronhija) koja se karakteriše ponavljanim epizodama zviždanja u grudima, otežanog disanja, stezanja u grudnom košu i kašlja, posebno tokom noći ili u ranim jutarnjim satima. Ove epizode se obično javljaju tokom prehlade ili izlaganja aerozagadjenju ( duvanski dim ili jaki mirisi) i respiratornim alergenima (grinje, polen, životnjiska dlaka, i dr.) Epizode otežanog disanja i sviranja u grudima mogu da prodju spontano ili nakon primene lekova koji šire disajne puteve.

Bolesti štitne žlezde

ŠtitnjačaBolesti štitne žlezde takođe su čest uzrok osećaja gušenja ili stezanja u vratu, a najčešći su pacijenti žene. Lekar mora biti oprezan kad se pacijent žali na osećaj gušenja, posebno na jednoj strani vrata ili smetnje kod gutanja, pri čemu se palpacijom (pipanjem) ništa ne može ispipati, hormoni štitne žlezde su uredni, a u porodičnoj anamnezi ili anamnezi pacijenta postoji mogućnost bolesti štitnjače. Kod takvih pacijenata treba učiniti ultrazvučni pregled vrata kako bi se otklonila sumnja na postojanje “golim okom nevidljivih i neopipljivih” tumorskih tvorevina vrata i štitnjače.

Bolesti štitne žlezde sedam su puta češće kod žena nego kod muškaraca. Za bolesti štitnjače karakteristično je da su najčešće nasledne, međutim i dugotrajan stres može biti provocirajući uzročnik i dovesti do poremećaja izgleda (morfologije) i rada štitnjače.

Malokrvnost

.KrvUzrok gušenja ponekad može biti i malokrvnost, a simptom gušenja je izraženiji kao nedostatak vazduha u mirovanju i kretanju s osećajem znojenja,  povremeno ubrzanog rada srca s osećajem slabosti, umora i nesanicom, iako se tokom dana javlja pospanost. Pod pojmom malokrvnost smatra se manji broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) koji je nekad povezan i sa manjom količinom gvožđa u krvi i eritrocitu.

Nedostatak crvenih krvnih zrnaca može biti uzrokovan povećanim gubitkom krvi ili smanjenim stvaranjem eritrocita u koštanoj srži. Najčešći gubitak crvenih zrnaca iz krvi uzrokovan je krvarenjem u probavnom sistemu, koji može biti neprimetan i dugotrajan.

UltrazvukKrv se najčešće gubi kroz stolicu, bilo neprimetno ili primetno kao čista krvi ili crna stolica. Razlog  gubitka krvi i malokrvnosti su  ulkus (čir) želuca i dvanaestopalačnog creva, Chronova bolest creva, ulcerozni kolitis debelog creva, tumori u probavnom sistemu.

Takođe uzrok gubitka crvenih krvnih zrnaca malokrvnosti mogu  biti obilne i dugotrajne menstruacije (najčešći uzrok miomi).

Uzrok manjka eritrocita može biti i smanjeno stvaranje u koštanoj srži, zatim zloćudne bolesti koštane srži, zloćudne bolesti drugih organa i tkiva u poodmakloj (terminalnoj) fazi bolesti, smanjenje broja crvenih zrnaca nakon terapije zračenjem ili hemoterapije, ali uzrok može biti i neishranjenost uzrokovana različitim uzrocima, kao i razne povrede koje  dovode do obilnih krvarenja. Malokrvnostkrvnost se može javiti tokom trudnoće ili nakon nje.

Gušenja  izazvana  psihičkim razlozima

Vrlo često pacijenti se žale na gušenje, katkad popraćeno i znojenjem, ubrzanim radom srca, strahom, nesanicom i strašnim umorom. Neki se tuže i na osećaj nemira i drhtanja tela, a svoju zabrinutost izražavaju zbog nemogućnosti koncentracije i pamćenja. Kod tih pacijenata pomnom anamnezom i razgovorom lakše će se razjasniti situacija i mogući uzrok tegobama. Vrlo je važan podatak o odnosima u porodici i na poslu, kao i o mogućim događajima koji su prethodili takvoj pacijentovoj situaciji.

Žena u depresijiNajčešći psihički uzroci gušenja i navedenih tegoba su različiti oblici depresija (reaktivna depresija, depresivni poremećaj ili depresivna psihoza) ili anksioznost, tj. nemir i strah. Vrlo često ta se dva psihička poremećaja isprepliću, a leče se medikamentozno (lekovima) i psihoterapijom.

Kao što je prikazano, gušenje može biti uzrokovano manje opasnim, ali i po život vrlo opasnim poremećajima. Kod prisutnosti  simptoma gušenja treba se obvezno javiti lekaru, koji će tražiti uzrok i način kako pomoći svom pacijentu.

Similar posts
 • Spiriva – da li je kvalitet lek... Pitanje: Naslov: SPIRIVA Poruka: Postovana, mojoj tetki je uz terapiju Symbovort turbu haler 320 mcg uvedena Spiriva handi haler. Neko od lekara joj je rekao da je Spiriva mnogo “bolja”u inostranstvu nego kod nas?Da li je to moguce,posto ima nacina da je nabavimo,ali je tri puta skuplja nego u Srbiji. Poz Odgovor dr Jarić Postovana, Kada [...]
 • Trećina žena puši u trudnoći Konzumiranje cigareta u „drugom stanju” kod pripadnica lepšeg pola udvostručava izglede za rađanje bebe sa malom telesnom težinom i povećava stopu smrtnosti kod fetusa i dece za 25 do 50 odsto U trudnoći cigarete puši 35,7 odsto žena, dok je 11,8 odsto dama prestalo sa ovom navikom posle prve posete patronažne sestre. Analize pokazuju da [...]
 • Sveže mleko smanjuje rizik od astme “Sva deca koja su pila nepasterizovano sveže mleko i koja su jela druge proizvode s farmi bila su jednako otporna na astmu i alergije, bez obzira jesu li živeli na seoskim imanjima ili ne”, izjavio je autor studije dr. Marco Waser sa Univerziteta u Bazelu. Prednosti su bile veće ako je konzumacija svežeg mleka počela [...]
 • Astma oduzima dah Trave leče većinu bolesti, a lečenje travama je jeftiniji i delotovrniji način od metoda tradicionalne medicine kažu mnogi medicinski straučnjaci. Problem je što na planeti postoji više od 300 000 biljnih vrsta i što čovek malo zna o tome koje trave su melem za koju bolest; čak ni najiskusniji travari ne poznaju više od 1000 [...]
 • Pasivno pušenje podstiče alergije kod... Deca koja su kao bebe bila izložena duvanskom dimu imaju povećane izglede da pate od pojedinih vrsta alergija, pokazalo je istraživanje švedskih naučnika. Stručnjaci su i ranije znali da izloženost pasivnom pušenju kako u prenatalnom, tako i u ranom periodu života može kod dece povećati rizik od razvoja simptoma astme, ali su istraživanja koja se [...]
 • http://zaradaonline.com.hr/ Zlatko

  Sjajan post, informativan i lako razumljivo! Super, samo tako nastavite, pratim vas svaki dan 

 • Marija Blažić-Maja

  Hvala Zlatko! Svaki napisan komentar nam puno znači:)

 • Djurdjica Lazic

  Hvala vam što postoji ovakav sajt da ne slušam vaše savete sigurno bih odavno se ugušila.
  Zato vam želim Srećnu uspešnu u svemu Novu 2012. Godinu!
  Vama i svima koji imaju isti problem Astmu Ja je yovem suparnica moje Duše pošto sam i pesnikinja  objavljena mi je u zajedničkoj knjizi. Eh oni koji neznaju o čemu sam pisala misleći kakva suparnica al morala sam pa na kraju i sa njom razgovaram smešno al sve u svemu da vas nema moj pumolog u Beogradu baš i ne obrača pažnju. Veliki pozdrav od Đurđice Lazić

 • mara

  sve je lepo strucno opisano,samo mi recite sta je lek za gusenje koje dolazi od spustenog zeluca?

 • Marija-Maja Blažić

  Maro, zbog spuštenog želuca trebalo bi da se obratite gastroenterologu. Verujem će da rešenjem problema spuštenog želuca nestati i gušenje. Na spušteni želudac naročito povoljno se može delovati urednom ishranom i
  uzimanjem umerene količine hrane, bez mnogo tečnosti, dobrim žvakanjem,
  urednim pražnjenjem creva i potrebnim odmorom posle jela.

  Treba
  jesti hranu koja ne izaziva tegobe, ishrana bez
  grubog povrća, bez tečnih jela (supe, čorbe). Osobe sa spuštenim želucem
  trebaju izbegavati uzimanje vode uz jelo i neposredno posle jela,
  već treba piti određenu količinu vode sat-dva pre jela. Lekar vam može predložiti i vežbe za jačanje trbušnog zida.

 • zlatarski vuk

  jel ima lek za zeludacnu kilu i dijafragmu il mora operacija……..

 • Ana Marošević

  ja imam susjede kojima smeta otvaranje vrata balkona stubišta i time se priječi ulazal svježeg zraka u hodnik zgrade. kako dokazati susjedima da meni treba zraka jer imam dijagnozu malo teže astme’ A njih baš briga.