Povodom Svetskog dana zdravlja – 7.aprila, koji se ove godine obeležava temom “Starenje je zdravlje”, održano je više manifestacija posvećenih zdravlju i starijim osobama.

U prostorijama Crvenog krsta Srbije, 5.4.  održano više predavanja o bolestima i problemima “trećeg doba”.

Stariji Beograđani imali su priliku da saznaju više o povećanom krvnom pritisku – najčešćoj i najopsanijoj bolesti za te godine, ali i da se informišu o načinima prevencije demencije, koja pogađa oko 40 miliona ljudi širom sveta.

Nakon predavanja, za starije sugrađane organizovana je šetnja i poseta Etnografskom muzeju, uz pratnju kustosa.

Povodom Svetskog dana zdravlja, volonteri Crvenog krsta Starog grada danas  će, u Klubu za stare na Novom Beogradu, održati obuku prve pomoći za starije osobe.

Centralna manifestacija biće održana u subotu, 7. aprila, u Hajd parku, pod sloganom “korakom do zdravlja”, gde će stariji sugrađani od 10 sati moći da šetaju i vežbaju na spravama uz prisustvo lekara i sestara koji će im pomoći i deliti savete.

Slogan Svetskog dana zdravlja “Starenje i zdravlje” ukazuje da, s obzirom da se u svetu povećava broj osoba starijih od 60 godina, društvo treba da ceni stare ljude i da im omogući da budu korisni za život zajednice.

Treba imati u vidu da stare osobe nisu pasivna grupa, već mogu da budu faktor razvoja zahvaljujući svom znanju i iskustvu, poruka je koja ove godine treba da obiđe svet.

Iz Crvenog krsta navode da je 2000. godine u svetu bilo 600 miliona osoba starijih od 60 godina, a da se očekuje da će taj broj 2050. godine dostići dve milijarde.

Povećanje godina života je jedan od najvećih uspeha čovečanstva, ali i jedan od najvećih izazova, koji državama postavlja sve veće ekonomske i socijalne zahteve i potrebu da se stari uključe u društvo.

Izvor: Tanjug