bebac u pesku

Skupio sam sa par sajtova najznačajnije informacije o astmi u trudnoći, porođaja. Trenutno nigde na sprkom jeziku nema svedočanstava majki sa ovim problemom. Ukoliko ste Vi jedna od njih, napišite nam koju reč!

Da li lekovi protiv astme utiču na bebu u stomaku?

Dok god je vaša astma pod kontrolom neće uticati na bebino zdravlje. Na sreću, većina lekova za astmu se može koristiti za vreme trudnoće. Većina žena sa blažom astmom simptome može da drži pod kontrolom pumpicom. Sprej koji se nalazi u pumpici nije opasan za zdravlje bebe. Ženama sa srednje jakom i jačom astmom potrebni su jači lekovi. Za sada se pokazalo da ni ti lekovi nisu opasni za zdravlje bebe.

Šta ako dobijem napad astme za vreme trudnoće?

Veoma je važno da uradite sve što je moguće kako biste astmu držali pod kontrolom. Ako ne kontrolišete astmu, može doći do smanjenog protoka kiseonika do fetusa, čime se povećava rizik od usporenog rasta i male telesne težine po rođenju. Posledice mogu biti i drugi zdravstveni problemi kao što je preeklampsija (Preeklampsija je komplikacija trudnoće koju karakterišu visok pritisak, otoci i belančevine u mokraći. Javlja se uglavnom u drugoj polovini trudnoće i može biti blaga i teška), mrtvorođeno dete kao i problemi sa placentom.

Kako biste što bolje kontrolisali bolest u trudnoći, konsultujte se sa svojim lekarom.

Da li mogu dobiti astmatični napad za vreme porođaja?

Astmatični napadi su retki tokom porođaja. Ali, ako se pojave, mogu se kontrolisati lekovima. Ne treba da brinete o tome.

Kako carski rez može da utiče na pojavu astme kod bebe?

Deca rođena carskim rezom izložena su većem riziku obolevanja od astme, od beba rođenih prirodnim putem, upozoravaju švajcarski stručnjaci iz Dečije bolnice u Cirihu.

Jedna norveška studija iz jula već je ukazala na povećani rizik od astme kod dece rođene carskim rezom, dok neke druge nisu potvrdile tu tezu, prenosi Rojters.

Švajcarski stručnjaci ističu da njihove nalaze dodatno osnažuje brojnost praćene dece i dužina istraživanja. Oni su istraživanje obavili na gotovo 3.000 dece, čije je respiratorno zdravlje praćeno do osme godine. Do tog vremena kod oko 12 odsto, ili 362 dece, je dijagnostikovana astma koja je lečena inhaliranjem steroida.

Samo devet odsto praćene dece rođeno je carskim rezom, ali je kod njih ustanovljen 80 odsto veći rizik obolevanja od astme nego kod dece rođene prirodnim putem. Taj rizik je još veći kod dece rođene carskim rezom čiji roditelji pate od nekih alergija.

Bebe rođene carskim rezom nisu izložene majčinim bakterijama, a one su izgleda bitne za pokretanje imunološkog sistema deteta. Izostanak njihovog delovanja može da bude objašnjenje veće izloženosti astmi dece rođene carskim rezom.

Žene u zapadnim zemljama sve se češće opredeljuju za carski rez iz nemedicinskih razloga, pa bi trebalo da budu upoznate sa ovim rizikom, ističe švajcarski tim na čelu sa Karolinom Rodui.

Astma pogađa više od 300 miliona ljudi širom sveta i najčešća je pedijatrijska hronična bolest.

trudna

Još od detinjstva imam astmu. Da li ću imati problema tokom trudnoće?

Ne brinite, blaga astma, koja zahteva samo povremenu upotrebu inhalatornih kortikosteroida ili bronhodilatatora – onoga što se obično naziva pumpicama, obično ne pravi problem tokom trudnoće. Teški oblici, kod kojih se često javljaju astmatični napadi i lekovi su stalno potrebni, zahtevaju nekada i ležanje u bolnici i posebni nadzor bebe.

Jako je važno da ne prestanete da uzimate lekove koje vam je prepisao lekar, bez obzira što ste u drugom stanju. Ukoliko se na bilo koji način pogorša stanje vaše bolesti, odmah se javite vašem lekaru.

Da li će astma uticati na moju bebu?

Ne, ako je pod kontrolom, zato je važno da uzimate lekove ako vam je to lekar rekao i da se sa njim konsultujete oko kontrola.

Da li lekovi koji se koriste za lečenje astme mogu da štete bebi?

Ne, više smeta ako ih ne uzimate, jer tako možete da dobijete napade, pa da beba ne dobija dovoljno kiseonika. Ako koristite inhalatore, vrlo male količine leka dolaze u vašu krv, samim tim i do bebe, a ako uzimate tablete, malo veća količina ulazi u krv, ali ni to ne bi trebalo da smeta bebi.

Da li se povećava rizik od astmatičnog napada kada se budem porađala?

Rizik od dobijanja napada tokom samog porođaja je veoma mali, ali naravno da na porođaj treba da ponesete svoje lekove i o svom stanju da obavestite medicinsko osoblje.

Da li smem da dojim bebu ukoliko uzimam lekove protiv astme?

Da, ali svakako o tome razgovarajte i sa svojim pedijatrom, da zna da ste na terapiji.

Da li postoji rizik da će moja beba naslediti astmu od mene?

Postoji mali rizik da i beba dobije astmu, posebno ako ima još neko u porodici, ili je ima i otac bebe.

Kontracepcija izaziva astmu kod deteta

Majke koje su koristile pilule za kontracepciju godinu dana ili manje pre začeća imaju 67 odsto veće šanse da rode dete koje će patiti od alergijskog rinitisa.

Doktorka Lea Keski-Nisula sa finskog univerziteta i njene kolege objavili su u medicinskom časopisu  „Allergy” da postoje naznake povezanosti izmedju uzimanja kontraceptivnih pilula i alergijskih bolesti.

Naučnici su izvršili istraživanje na grupi od 618 astmatične dece, starosti od pet i šest godina, i uporedili dobijene podatke sa grupom od 564 dece koja nisu patila od alergija.

Na osnovu dobijenih rezultata su zaključili da majke koje su koristile antibebi pilule godinu dana ili manje pre začeća imaju 67 odsto veće šanse da će roditi dete sa alergijskim rinitisom. To je posebno slučaj u porodicama u kojima roditelji pate od alergija.

„Aktivno“ pušenje

Ako pasivno pušenje može da utiče na razvoj deteta, koliko to onda može aktivno! Svako zna da buduća majka tokom trudnoće hrani i sebe i bebu, ali ne zaboravite da ona i diše za dvoje! Postoje indicije da ćerke žena koje su pušile tokom trudnoće mogu imati teškoće sa ostajanjem u drugom stanju, bez obzira da li su i same pušači ili ne.

Žene koje puše tokom trudnoće imaju veći rizik od spontanog pobačaja tokom drugog trimestra, prevremenog porođaja i prestanka rada srca bebe. I ne samo to, kod dece čiji su roditelji pušači češće dolazi do iznenadne smrti u ranom detinjstvu (neobjašnjena smrt), bebe mogu sporije da se razvijaju, da imaju slabiji intelektualni razvoj i probleme sa ponašanjem. Kod njih se češće javljaju i infekcije uha, astma, bronhitis i drugi respiratorni problemi.
Zar zdravlje vašeg deteta nije dovoljan razlog da pomognete i sebi? Prestanite sa pušenjem!

Odličan sajt za trudnice i mlade roditlje: Bebac

 

Evo i jednog dužeg videa sa naslovom Asthma and Allergy Medications, šefa odeljenja za alergiju Kaiser Permanente bolnice (San Diego, CA), Michalel Schatz, M.D..

Preporučujem studentima i lekarima: