Drugo pitanje i odgovor dr Dušice Jarić na sajtu www.astma.rs

Danijela:

question-surveyBolujem od astme od 1995. godine. Sada imam 31 godinu i ona se stalno pogoršava. Po zanimanju sam medicinska sestra tako da nisam laik. Znam da će vremenom biti gore. Imam tri ćerke i zbog njih mislim da moram da uradim nešto po pitanju da bolest malo usporim i stavim pod kontrolu. Elem, od treapije korisim Seretide discus koga toplo svima preporučujem, Berodual i po potrebi Aminophillin. Medjutim, skoro sam se preselila i promenila grad tako da nemam stalnog lekara. Više se sama lečim. Često pijem tablete Nirypana ili dobijam isti kroz infuzije. Jako mi je teško da obavljam čak i svakodnevne obaveze. Osećam se kao invalid. Volela bih da probam nešto novo od terapije ili da mi bar date savet na koji način da smanjim progresiju astme. Hvala.

Dr Dušica Jarić:

Vaše pismo me je istinski zabrinulo, posebno vaša konstatacija da znate da će bolest “vremenom biti sve gora“. Ukoliko je dijagnoza astme ispravna, odnosno ukoliko niste pušač pa uz astmu nemate  i pridruženu hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP, emfizem) uz pravilnu terpaiju trebala bi da imate dobru kontrolu bolesti.  To znači da svakodnevne aktivnosti ne prestavljaju problem, odnosno da nemate česta pogoršanja i čestu potrebu za parenterlanom i peroralnom primenom kortikosteroida (nyripan, Lemod Sol, pronsion, urbason, dexason i sl). Ukoliko ste pušač, ni tada ne padajte u očajanje jer se i HOBP može dobro lečiti ali je osnovni preduslov potpuni prestanak pušenja. Rečenica “osećam se kao invalid” ukazuje da je Vaša astma nekontrolisana i da zahteva što hitniji pregled pulmologa koji je edukovan u lečenju astme prema GINA preporukama. Diskus Seretide jeste dobar lek čijom REDOVNOM primenom u većine osoba sa astmom možemo uspostaviti potpunu kontrolu astme. Ukoliko je terapija pravilna a tegobe i dalje postoje obavezno je razmotriti druga diferencijalno dijagnostička stanja koja mogu da otežavaju kontrolu astme. Kod odraslih osoba to je prvenstveno nelečen i neprepoznat hroničan sinuzitis ili gastroezofagelna refluksna bolest koja je prisutna kod 50% osoba sa astmom i vrlo često uzrokuje pogoršanja osnovne bolesti. Druga stanja (bronhiektazije, HOBP, bronhopulmonalna aspergiloza) su redja ali i na njih treba misliti.

Moj savet je da nastaviti redovno da koristite Seretide uz Berodual po potrebi i da u vašem mestu što pre potražite lekara koji će nastvaiti da pravilno leči vašu astmu. Ukoliko to nije moguće što pre se javite vašem lekaru koji Vas je do sada lečio i koji poznaje težini vaše bolesti. Nekritična i stihijska primena Nyripana i sličnih preparat nije bez potencijalnog rizika.

U nadi da ćete što pre rešiti problem i ponovo “disati punim plućima”
Dr Dušica Jarić

P.S Molim Vas da se ne ustručavate da ponovo postavite pitanje ukoliko u nekom delu odgovora nisam bila dovoljno jasna ili precizna.