Pobedi je! Živi aktivno!

Nekontrolisana astma

Drugo pitanje i odgovor dr Dušice Jarić na sajtu www.astma.rs

Danijela:

question-surveyBolujem od astme od 1995. godine. Sada imam 31 godinu i ona se stalno pogoršava. Po zanimanju sam medicinska sestra tako da nisam laik. Znam da će vremenom biti gore. Imam tri ćerke i zbog njih mislim da moram da uradim nešto po pitanju da bolest malo usporim i stavim pod kontrolu. Elem, od treapije korisim Seretide discus koga toplo svima preporučujem, Berodual i po potrebi Aminophillin. Medjutim, skoro sam se preselila i promenila grad tako da nemam stalnog lekara. Više se sama lečim. Često pijem tablete Nirypana ili dobijam isti kroz infuzije. Jako mi je teško da obavljam čak i svakodnevne obaveze. Osećam se kao invalid. Volela bih da probam nešto novo od terapije ili da mi bar date savet na koji način da smanjim progresiju astme. Hvala.

Dr Dušica Jarić:

Vaše pismo me je istinski zabrinulo, posebno vaša konstatacija da znate da će bolest “vremenom biti sve gora“. Ukoliko je dijagnoza astme ispravna, odnosno ukoliko niste pušač pa uz astmu nemate  i pridruženu hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP, emfizem) uz pravilnu terpaiju trebala bi da imate dobru kontrolu bolesti.  To znači da svakodnevne aktivnosti ne prestavljaju problem, odnosno da nemate česta pogoršanja i čestu potrebu za parenterlanom i peroralnom primenom kortikosteroida (nyripan, Lemod Sol, pronsion, urbason, dexason i sl). Ukoliko ste pušač, ni tada ne padajte u očajanje jer se i HOBP može dobro lečiti ali je osnovni preduslov potpuni prestanak pušenja. Rečenica “osećam se kao invalid” ukazuje da je Vaša astma nekontrolisana i da zahteva što hitniji pregled pulmologa koji je edukovan u lečenju astme prema GINA preporukama. Diskus Seretide jeste dobar lek čijom REDOVNOM primenom u većine osoba sa astmom možemo uspostaviti potpunu kontrolu astme. Ukoliko je terapija pravilna a tegobe i dalje postoje obavezno je razmotriti druga diferencijalno dijagnostička stanja koja mogu da otežavaju kontrolu astme. Kod odraslih osoba to je prvenstveno nelečen i neprepoznat hroničan sinuzitis ili gastroezofagelna refluksna bolest koja je prisutna kod 50% osoba sa astmom i vrlo često uzrokuje pogoršanja osnovne bolesti. Druga stanja (bronhiektazije, HOBP, bronhopulmonalna aspergiloza) su redja ali i na njih treba misliti.

Moj savet je da nastaviti redovno da koristite Seretide uz Berodual po potrebi i da u vašem mestu što pre potražite lekara koji će nastvaiti da pravilno leči vašu astmu. Ukoliko to nije moguće što pre se javite vašem lekaru koji Vas je do sada lečio i koji poznaje težini vaše bolesti. Nekritična i stihijska primena Nyripana i sličnih preparat nije bez potencijalnog rizika.

U nadi da ćete što pre rešiti problem i ponovo “disati punim plućima”
Dr Dušica Jarić

P.S Molim Vas da se ne ustručavate da ponovo postavite pitanje ukoliko u nekom delu odgovora nisam bila dovoljno jasna ili precizna.

Similar posts
 • Deca i pasivno pušenje Duvanski dim je veoma rasprostranjena psihoaktivna supstanca i najvažniji zagađivač unutrašnje sredine kome deca mogu biti izložena. Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, u svetu ima oko 1,3 milijarde pušača, a do 2025. godine se očekuje porast na 1,6 milijardi, naročito u srednje inerazvijenim zemljama. autor : dr Snežana Radić – pedijatar pulmolog  Srbija je po [...]
 • Simptomi slični astmi Irena: Poštovana Dr Jarić, Od maja prošle godine dijagnostifikovana mi je rinosinusitis i upala sinusa kada počinje moja svakodnevna poseta lekarima. Naime, oko tri do četiri meseca sam primala injekcije gentamicina i diklioofena zbog stalne otečenosti u predelu očiju i nosa i bolova u čeonom delu, a kasnije sam lečene sprajom Beconase i Nasonex, kao [...]
 • Aspirinska astma Ivana: Imam 28. godina i stečenu astmu od 14. godine. (Konstatovana mi je nakon jake virusne infekcije). Prethodnih 4-5 godina je u fazi mirovanja, što znači da nisam imala napade koji bi me odveli u bolnicu, i da se tegobe koje imam svode na teskobu u grudima (naročito kada je povećan procenat vlage u vazduhu) [...]
 • Retrospektiva za period do maja 2009 Kako dosta novih čitalaca iznova otkriva sajt www.astma.rs, a pošto već imamo zavidnu kolekciju kvalitetnih tekstova, evo prilike da pročitate neke najvažnije po mome izboru: Niz članaka (ukupno 4.) koje objašnjavaju osnovne i nešto naprednije pojmove o astmi. Materijal mi je dostavila Dr Dušica Jarić. Članke možete čitati odvojeno ili po redosledu: Osnovni edukativni materijal o [...]
 • Fruškogorski maraton 2009 Nikada nisam ni bio, a moram priznati ranije nisam ni čuo za ovu manifestaciju. Eto prilike da pre Sombora posetim malo ovu predivnu planinu. Trčanje u prirodi je najlepše i  najveće uživanje. Verovatno ću naći nekog drugara pa ćemo i usput ćaskati. Videću se i sa Marijom koja je i poslala ovaj tekstić. Inače, ovo [...]
 • Mario

  Imam 29 godina, a astmu imam od 8. godine.
  Do pre 4 godine, kao po pravilu sam imao teske opstrukcije u junu i julu i uglavnom sam morao da ih resavam u bolnicama, primanjem infuzija ili inekcija.
  U poslednjih par godina nemam teske opstrukcije iako nisam koristio nikakve specijalne lekove. Trenutno koristim pumpicu Ventolin, svakodnevno, po potrebi, od jednog do i tri puta ponekad dnevno, u zavisnosti od trenutnog stanja.
  Inace, nemam problema u svakodnevnim aktivnostima, kao i u sportskim aktivnostima(naravno, pre njih uzmem lek).

  Zanima me da li je preporucljivo korisiti u toj meri Ventolin, i kojoj klinici se obratiti, koja je u stanju da isprati tok lecenja.

 • Marija

  Mario, nisam lekar pa se ne bih mešala u terapiju, ali smatram da korišćenjem Ventolina po potrebi (a kažeš da ga koristiš svakodnevno) ne možeš držati astmu pod kontrolom.
  Nisi napisao odakle si, a ako si novosađanin preporučujem ti da se obratiš Dispanzeru za plućne bolesti, koji pripada Institutu za plućne bolesti, a nalazi se u novom Sadu, Majevička 2a (preko puta Betanije). Radno vreme dispanzea je radnom danom od 7-19, bez zakazivanja. Potrebno je imati uput lekara opšte prakse. Delatnost dispanzera jesu dijagnostika i lečenje pacijenata koji nemaju potrebe za bolničkim lečenjem, i to za nespecifične infektivne bolesti, bronhijalnu astmu i HOBP (hronične opstruktivne bolesti pluća).
  Ako nisi iz Novog Sada ili okoline, dovoljno je da se obratiš svom ambulantnom lekaru koji će te dalje uputiti na pravo mesto.

 • Marjan Koop09

  veoma iscrpan odgovor .ja sam radila na pulmolosko oddelenje kao sestra,a vec 2 godine sam na hemodijalizi.pored te promene,imala sam stresne situacije u familiju i pocela sam sa cestim infekcijama sinusa i pila sam razno razni antibiotika,sve dok nisam postala anemicna.desavalo se nocu da mi curi nos kao cesma,na posao isto kivanjem i jednom sam dobila kasalj,koji se smirio sa urbazonom.mozda sam godinu dana lecila bronhitise sa jakim antibioticima.sve dok nisam imala smrtni slucaj u uzoj familiji i kao medicinsko lice bila sam oduvjek pribrana u emocijama,kad uporedno sa prehladom dobila prve opstrukcije sa svirezima po nocu.zatim sam radila alergiske kozne i rida test u krvi i ispalo da sam ekstremno visoko alergicna na mnogo nutritivnih(osim ribe,jaja i mleka),kao i polena,grinja i dr.kako mi je doktorka dala disk.seretide,za par dana bila sam bez opstrukcije.genetsku predispoziciju:baka je imala”zaduh”,nije se gusila.cesto sam sa naodom bronhita,i nisam ta sto sam pre bila;zamaram se,zadisem se,osobeno kad je vreme vlazno,glas mi je zasipnat.treba jos da uradim testove sa rastvorima na radno mesto,jer je tu pocelo,i molim vas da mi odgovorite dali ima nade s tom alergijom na sve,bar da se namali,jer znam,nocu danju sam radila sa astmaticarima.imam 39 godina ,imam troje dece i osim jednu upalu plucapre 20 g.bila sam zdrava.unapred HVALA.

 • Radmila Tomic Jovanovic

  dobar dan Petre….upravo sam sa desetogodisnjem svojim sinom bila u bolnici Dragisa Misovic i dobio inekciju posto se asma pogorsala..nije zadrzan u bolnici ali su nam dali,12kapi ventolina i lemod a 40mg…pa mi je cudno da to nije zajedno u inhalaciji mnogo leka….za dva dana kontrola..ako bi se pogorsalo da se vratimo…po prvi put smo dobili ovu inekciju koju treba da ukljucim u inhalaciji pa me zanima zasto je bas doktor to ukljucio jer mi nije objasnio

 • Marija Blažić

  Radmila,

  o Semod solu smo pisali na sajtu

  http://astma.rs/razno/metilprednizolon-lemod-solu/

  Lemod solu-Metilprendizolon
  (znači isto što i Pronoson), spada u grupu slabijih kortikosteroida ,daje se
  kod astmaticnih napada(pri tom se pod astmatičnim napadom podrazumeva svaki
  oblik otezanog disanja –opstrukcije) Kortikosteroidi smanjuju hiperosetljivost
  disajnih puteva. Takođe, oni smanjuju lučenje bronhijalne sluzi i pojačavaju
  učinak selektivnih beta-2-adrenergičkih agonista kao što je Ventolin. Smatra se
  da oni povećavaju broj beta-2-receptora na glatkoj muskulaturi disajnih puteva.
  Koriste se za prevenciju napada astme, a na sam napad delotvorni su u vrlo visokim dozama.
  Marija

 • gost

  Da li neko moze da mi preporuci pulmologa kojim je zadovoljan, u Beogradu ? Mnogo bi mi znacilo

 • Gordana Stefanovic

  Da li neko ima iskustvo sa lekom DAXAS 500mcg propisan mi je umesto aminofilina ,imam HOBP , hvala ..