Pobedi je! Živi aktivno!

Cigarete za gaženje

U Beogradu traje jedna super akcija socijlanog marketinga “Zgazi svoju poslednju cigaretu”. Naime, na nekim pešačkim prelazima poslednja bela štrafta je ofarbana. Jedan završetak je ofarban u narandžasto, kao filter cigare. Na preostalom belom delu stoji ispisano “zgazi svoju poslednju cigaretu”.

Odražana je i akcija, za koju nažalost nisam znao, ali evo prenosim vam utiske i moram priznati zaista tužne podatke. Smrtnost od posledica pušenja su ogromne! Situacija je alarmantna. Opametite se na vreme jer mesta u bolnicama, nažlost nema :(

Beograđani koji su se juče oko podneva zatekli na Trgu Rebublike mogli su da čuju niz saveta kako da lakše ostave cigarete i zbog čega je važno da nepušače zaštite od ove ružne navike. Podatak da svakog dana od posledica pušenja u Srbiji umre 44 građana, mnoge Beograđane naterao je da dobro zamisle da li će zapaliti novu cigaru.

Na centralnoj manifestaciji posvećnoj borbi protiv duvankog dima, svoje štandove imali su svi beogradski domovi zdravlja, Gradski zavod za plućne bolesti i Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“. Oni su brojnim prolaznicima delili propagandni materijal, a ono što je sve zabrinulo je saznanje da čak 22 odsto srednjoškolaca puši, dok dve trećine dece odrasta u pušačkom okruženju. Takođe, svi pobornici zdravog života mogli su da se priključe globalnoj kampanji protiv duvanskog dima tako što su ostavili svoj potpis na platnu koje je bilo postavljeno na Trgu. Sa istog mesta pušten je i „buket“ plavo belih balona sa transparentom „Stop duvanskom dimu“.

Similar posts
 • Cigarete ili ratovi: ko je veći ubica... Preuzeto sa http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2013&mm=12&nav_id=790554 Čitamo brojna istraživanja već godinama o tome da su duvan, dim i sve vezano za nikotin najveći ubica modernog doba. Da li je tako? Da li je duvan veći “ubica” od ratova koji su vođeni npr. samo tokom XX veka? Duvan je ubio više ljudi nego I svetski rat Po podacima Svetske zdravstvene [...]
 • Prestanite sa pušenjem Dosta mojih prijatelja, moj brat i moja devojka puše. (i ja sam u njihovom društvu par godina bio “umereni” pušač) Neki od njih se žale da imaju kratak dah. Većina njih nije potrčala ili upražnjavala neku fizičku aktivnost mesecima ili godinama. Ne bi znali kako da ocene svoju kondiciju kada bih ih pitao da li [...]
 • PRESTANI DA PUŠIŠ ako imaš astmu Nacionalni dan protiv duvanskog dima Sutra je nacionalni dan protiv duvanskog dima. Ovaj dan se obeležava danas. Ja ću vam preneti vest sa RTS-ovog sajta, ali i dati svoje mišljenje. Sve priče o pušenju su tako prazne. Mislim da je mnogo priča koje dobijamo od medija prazno (slabo i lažno)… Sama priča koliko je pušenje [...]
 • Nekontrolisana astma Drugo pitanje i odgovor dr Dušice Jarić na sajtu www.astma.rs Danijela: Bolujem od astme od 1995. godine. Sada imam 31 godinu i ona se stalno pogoršava. Po zanimanju sam medicinska sestra tako da nisam laik. Znam da će vremenom biti gore. Imam tri ćerke i zbog njih mislim da moram da uradim nešto po pitanju [...]
 • Trudnoća i astma   Skupio sam sa par sajtova najznačajnije informacije o astmi u trudnoći, porođaja. Trenutno nigde na sprkom jeziku nema svedočanstava majki sa ovim problemom. Ukoliko ste Vi jedna od njih, napišite nam koju reč! Da li lekovi protiv astme utiču na bebu u stomaku? Dok god je vaša astma pod kontrolom neće uticati na bebino [...]
 • Marija

  Pozdravljam akciju “Zgazi svoju poslednju cigaretu”!
  Ja u svom okruženju (firma, prijatelji, čak i u dispenzeru za plućne bolesti)stalno pričam o tome kako sam ja sa lakoćom uspela da se rešim zla zvanog cigareta, koliko se bolje osećam. Ako bacite cigareta, verujte mi NIČEGA SE NE ODRIČETE, samo činite divnu stvar za vaš ceo organizam.

 • sladjana

  Vecina pusaca je potpuno bezobzirna spram nepusaca. Pitam se odakle im sloboda za toliki sebicluk?
  A posebno se isticu oni “saosecajni pusaci” koji masu rukama u oblaku dima( kako bi ga rasterali) i usput umilno pitaju “Jel ti smeta?”
  Kolilo su smo pazljivi…

  A tek kad vidim tudnicu koja pusi… pomislim samo – kome je sve dato da bude majka ?!
  Da taj mali zivot, tako samozivo truje tolikim toksinima! Strasno!

  Ako pusaci ne mare za svoje zdravlje, ne treba da ugrozavaju tudje!

  Molim da neko ostavi na sajtu svoje iskustvo (metode) u odvikavanju od cigareta.

 • Marija

  Evo moje priče i par saveta:
  Pre godinu dana uvodili smo u firmi HACCP i ISO standard. Prema propisanim standardima, na nekim mestima gde je u firmi bilo dozvoljene pušenje, više nije bilo dozvoljeno. Uglavnom mesto oderđeno za pušenje je bilo mesto gde se ne pije kafa, gde se ne sedi, samo pepeljara, popušiš u stojeći i vraćaš se na posao. Ma koliko to mesto bilo čisto i provetreno, mene je podsetilo na neki podrum u napuštenoj zgradi gde se skupljaju narkomani. Volela sam da pušim, tvrdila kako uživam u cigareti. Zaista sam verovala da je uživanje kada sednemi zapalim cigaretu uz kaficu, polse jela, uz neko pićence sa prijateljima…
  Pušenje u nekom ćošku, nabrzaka, uvalčenje dima kao parnjača? Da li je to uživanje i zadovoljstvo?
  Sa lošim spirometrijskim nalazom, napadima kašlja, da li je meni potrebna cigareta?
  Moj doktor je samo rekao „Nemojte da se svađamo oko cigarete“
  Odlučila sam da pokušam. Ustala sam ujutru, smutila svoju nesicu, sela, digla noge na stolicu, zapalila moj zlatni Marllbora light, popušila par komada i rekla „e sada više neću“
  Želela sam da pokušam, ali sam sebi rekla da se neću mučiti, ako me bude jako vuklo da pušim-pušiću. Prošlo je 24 časa bez cigarete. Sutradan kad sam ustala znala sam da ako mi cigareta nije treba 24 časa, ne treba mi uopšte više nikada.
  Nikakve nikotinske krize nisam imala. Ne priznajerm postojanje nikotinskih kriza. Pušači, samo razmislite o tome kako spavate noći 5, 6, 8 sati i nebudite se da zapailte.
  Stvar je u glavi, a ne u telu!

  Pobedite loše navike uz pomoć namirnica!
  Ovih 6 namornica pomoćiće vam da olakšate organizmu da se izbori sa nikotinom.
  Umesto da započnem priču o štetnosti pušenja, koji sve već znamo, predložiću vam par korisnih stvari (iz ličnog iskustva) koje zaista pomažu u terapiji odvikavanja od pušenja.
  Najbolje vreme za ostavljanje duvana je u dane mladog meseca i u dane posta. Tada hrana koju jedemo ne podstiče nagon za nikotinom.

  Sok od pomorandže
  Organizam pušača ubija „C“ vitamin! U organizmu pušača on se vrlo brzo raspada, a nikotin polagano zauzima njegovo mesto. Zbog toga je jako važno nadoknaditi dnevne doze „C“ vitamina a samim tim se smanje potreba za nikotinom. Pomorandža je idealna! Ima velike rezerve „C“ vitamina, nije kisela kao limun niti gorka kao grejfrut. Odmah po buđenju popite veliku čašu od sveže ceđenog soka od pomorandže, pa pokušajte da zapailte cigaretu. Neću biti tako „slatka“

  Celer
  Ako pre pušenja pojedete salatu od celera, ukus cigarete se menja. Na sličan način deluju i tikvice, krastavac, plavi patlidžan, pasulj i špargla.

  Brokoli i kupus
  Poznat kao „čuvar“ pluća! Kupus uopšte eoma dobro deluje na pušače i štiti organizam od bolesti pluća. Brokoli sadrži sulforapiun (hemijsko jedinjenje) koji povećava aktivnost NRF2 gena, a taj gen štiti pluća od povrede tkiva. Naravno to ne znači da treba da jedete brokoli na nastavite sa pušenjem. Nema namirnice ili leka kojimpže da savlada sve štetne materije unete cigaretom!

  Jabuke
  Da li se sećate kako su nam govorili kad smo bilo mali „jedna jabuka na dan, lekar iz kuće van“.
  Pušači nažalost, naročito muškarci obično ne vole jabuke. Polse jedne pojedene jabuke, cigareta mnogo manje prija. Zato umesto cigarete jedite jabuke. Od jabuke mogu da se naprave i veoma ukusni sokovi, čaj od jabunike kore i smeneke. Veom aje krisno i jabukovo sirće.

  Mleko
  Još jedna namirnica posle koje se kvari ukus cigarete. Pre svakog pojušaja da zapalite cigaretu, popijte malu šoljicu mleka. Ukus cigarete će biti gorak.

  Crno vino
  Čaša crnog vina dnevno, smanjuje rizik od kancera pluća kod pušača. Osobe koje su povremeno ili stalno pušile, a pile po čašu crnog vina dnevno, mnpgo su se lakše izbotile sa prestanok pušenja. Crno vino sadrži resveratrol i flavonoide koji daju taj povoljna efekat. Ali samo čaša vina dnevno!

  Zabranjeni proizvodi

  U fazi „zbogom cigarete“zabranjene namirnice su alkohol, kafa, čaj,
  Poznato je da se cigareta rado pali posle čašice alkohola i uz kafu. Alkohol sužava svest, kontrola uma slabi, pa se čini da ti što ste se latili cigarete i nije tako strašno. Pušači tvrde da kombnacija alkohol-cigareta ima tako divan ukus i daje zadovoljstvo, ali to je samo prečica do infarkat i malignih obolenja.
  Drugi nerazdvojni par su kafa-cigarteta, a tri alkohol-kafa-cigareta su vaš smrtni neprijatelj. Zato da bi pobedili naprijatelja, najper ga razdjovijite.
  Ako se iz jelovnika izbaci alkohol, slano, prženoi masno meso, mesne preređevine, biće vam mnogo lakše da se oslobodite pušenja.
  Slatkiši, čak i oni posni (kao sušeni i kandirano voće) takođe treba izbegavati. Njihov ukus aktivira centar zadovoljstva u mozgu, te to lančano povlači i žudnju za nikotinom.

  Kad se budeti rešili loše navike, tj pušenja cigareta možete postepeno uvoditi zabranjene namirnice, naravno umereno.

  Voda, iznutra i spolja

  U fazi ostavljanja duvano preporučujem što više vode, blagomineralne. Već svi znamo da treba piti najmanje 2 litre vode dnevno. Voda čisti i ispira naš organizam. Kad osetite želju za cigaretom prvo popite čašu vode.
  Što češće kupanje i tuširanje u toku dana pomoćiće da nikotin što pre izađe iz pora. Ako se doda još neki piling sapun, efekat je bolji.

  Krenite da upražnjavate neku fizičku aktivnost, najbolje je trčanje. Za početak lagano, može i brža šetnja.
  Svima želim uspeh u borbi protiv pušenja.

 • Anja Djordjevic

  Pobedila sam cigarete, a ne samo ja, vec i moja drugarica i sestra 20.01.2010.god. Zelim da pisu svi oni koji su tokom ovog meseca zgazili svoju poslednju cigaretu!
  Ideja kod mene se rodila krajem decembra 2009, pa sam je prenela drugarici i sestri. Shvatile smo da je najbolje vreme za odvikavanje 01.02. sa prolaskom svih praznika koji su predstojali, i dovoljnog vremena za psihicku pripremu.
  Medjutim, kako moja plata iznosi 200 evra, a za cigarete sam mesecno izdvajala 60 evra smrtno sam se naljutila na samu sebe, ispusila zadnju cigaretu i rekla vise nikad.
  Deset dana pre prestanka, deka mi je umro od raka pluca i limfnih zlezda, bio je u najvecim mukama, nije mogao da prica, jede i dise. Taj prizor nikada u zivotu necu zaboraviti.
  Kriza za duvanom, nije mogla kod mene da postoji, jer nije mogla biti jaca od tuge za mojim dekom.
  Apelujem na sve mlade ljude da pokrenemo akciju ubedi 5 bliskih osoba da ostave cigarete i da diskutujemo o postignutim rezultatima.
  Ucinimo nesto za sebe i svoj dom. Ne pomazimo Veletabak, Merkatu, Direktnu trgovinu i Fabriku duvana DIN. Na godisnjem nivou, za cigarete damo oko 800 evra. Za taj novac mozemo kompletno renovirati svoju sobu.
  Mozemo ici u soping, mozemo sebi priustiti letovanje. Razmislite o tome!
  OSTAVIMO PUSENJE!

 • Marija

  Bravo Anja! Mnogo mi se sviđa predlog za akciju “ubedti 5 prijatelja da ostave cigarete”.
  Žao mi je zbog tvog deke.
  Bivši sam pušač, tako da znam da se bez cigarete može.
  Imala sam jedan mali period “ispada” pa sam počela da palim “po koju”, ali i toga sam se brzo rešila.
  Što se tiče nikotinske krize, ja je ne priznajem. Čista logika, pušači bez problema spavaju po 6,7, 8 sati (kako ko) bez potrebe da uzmu nikotin. Kriza je samo u glavi!
  Ko ne može sam da se izbori sa cigaretom preporučujum mu knjigu Alena Kara “lak način da ostavite pušenje”. Knjiga košta oko 550 dinara. Isto tako preporučujem preparat Smokeraid, prirodni preparat koji u svom sastavu ima elaginske kiseline (ono što ima u malinama), ljute papričice, Q 10, cink i selen, vitamin C, vitamin E i ekstra zelenog čaja. Ima ga u Calivitinim predstavništvima.
  Mnogi koji su pročitali knjigu zaista su ostavili cigarete.

 • Marija

  Osobe koje boluju od raka pluća otkrivenog u ranoj fazi imaju dvostruko veće izglede za preživljavanje ako odmah prestanu pušiti u odnosu na one koji se ni tada ne mogu odreći cigarete, zaključak je analize objavljene u British Medical Journalu (BMJ).
  U subotu na RTV 1 (radio-televizija vojvodine) u 10 časova gost emisije je naša doktorka Dušica Jarić i profesor dr. Bane Perin. Tema je “dan bez duvanskog dima”. Obavezno pogledajte emisiju.

 • Anja Djordjevic

  Uspela sam, kroz dug razgovor, ubedila sam koleginicu da ostavi cigarete. Ne pusi vec nedelju dana! Fale mi jos cetiri osobe!

 • Veljkovic dr Veljko

  Bravo za sve vas!!!
  U nashoj lepoj ravnici u tem Somboru sa radom vec niz godina radi (i to vrlo uspeshno) Savetovalishte za odvikavanje od pushenja.
  Nadam se da ce mojih par saveta biti od koristi onima koji zele da se reshe te ruzne i smrtonosne navike…
  Pre svega, neophodna je reshenost da se pushenje zaista ostavi. Nikakvo smanjivanje nece dovesti do uspeha, to je najveca zabluda. Cigarete se moraju ostaviti odjednom. Vrlo pozeljno je pomoci sebi jednom kutijom Tabexa ili sa bar dve Zibana… Nedelju dana pre samog china potrebno je zapocheti detoksikaciju organizma. To se postize uzimanjem velikih kolichina vode. Dve chashe pre doruchka, dve pre ruchka i dve do vechere. Pored toga potrebno je uzeti i pola chashe mlake vode pre svake zapaljene cigarete. Pored chishcenja organizma ova terapija dovodi i do rehidratacije centra za zedj u hipotalamusu koji je prvi nastradao zbog nikotina ili u kombinaciji sa oko 2000 otrova koji se nalaze u duvanskom dimu.
  Dakle… Dodje na red i taj dan kad treba ostaviti pushenje. Dan kao i svaki drugi a pochetak novog zivota… Budite smireni, shetajte, potrazite pomoc prijatelja, uzimajte puno voca i povrca. Smanjite unos jako zachinjenih jela i shto je najbitnije, reshite se i kafe! Dokazano je da osobe koje ostave i kafu najcheshce vishe nikad ne zapale cigaretu, dok ovi drugi nisu te srece u tolikom broju. Da se razumemo, kriza postoji i traje izmedju dva i chetiri dana, po mojim iskustvima… To je vrreme kad se deshavaju i najvece promene u otrganizmu; izbacuju se toksini i nikotinski receptori. Iz organizma nestaje ugljen monoksid i pochinje se sa oporavkom…
  Nisam pristalica zastrashivanja ali cu napisati jednu strashnu istinu. Radioaktivnom polonijumu koji se nagomilava u plucima pushacha (ima ga 300 puta vishe nego u plucima nepushacha) potrebno je oko 14 godina da se samo za pola eliminishe iz pluca. To je pravi mali radioaktivni reaktor koji je sigurno glavni krivac za nastanak karcinoma pluca!!!
  Za sada toliko…
  Zainteresovani za savete mogu mi se obratiti na mail; vveljko@yahoo.com
  Pozdrav svima i srecno!!!

 • Marija

  Hvala dr. Veljkoviću za ovaj komentar uz molbu da nam napiše jedan opširniji članak o štetnosi pušenja i otrovima koje sadrži cigareta.
  Ovi vaši saveti su jako dragoceni i nadam se da će vam se mnogi pušači obratiti.
  Bili bi lepo da nam se javi što više bivših pušača sa svojim iskustvom.

 • Lena

  Počela sam sa korišćenjem Tabeks tableta,mislim da su one najbolje rešenje za ostavljanje cigareta.Znam dve osobe koje su uspele trajno da se reše problema. Ja 15 dana nisam zapalila ni jednu cigaretu, niti mi nedostaje nikotin.Mislim da će problem nastati posle 25og dana kad prestanem sa tabletama jer će u mom organizmu faliti nikotin.Pokušavam sa baznim namirnicama da to nadoknadim kao i sa ogromnom količinom vode i vitamina c,jednom kafom ujutro,presnim vocem i povrcem.Ako niste ljubitelj vode,popijte čašu rasola i neminovno će vam organizam biti žedan pa će te sa lakoćom piti vodu.Rasol od kupusa takodje sadrži c vitamin… Veliki pozdrav i srećno svima koji žele zdrav život!!!

 • Marija Blažić- Maja

  Lena, hvala puno za ove odlične savete. Već tokom januara biće i tekst o najboljim namirnicama koje pomožu u odvikavanju od cigareta. Ovo sa rasolom je odlično!
  Ja i dalje preporučujem i knjigu Alena Kara-“lak način da ostavite pušenje”