U Beogradu traje jedna super akcija socijlanog marketinga “Zgazi svoju poslednju cigaretu”. Naime, na nekim pešačkim prelazima poslednja bela štrafta je ofarbana. Jedan završetak je ofarban u narandžasto, kao filter cigare. Na preostalom belom delu stoji ispisano “zgazi svoju poslednju cigaretu”.

Odražana je i akcija, za koju nažalost nisam znao, ali evo prenosim vam utiske i moram priznati zaista tužne podatke. Smrtnost od posledica pušenja su ogromne! Situacija je alarmantna. Opametite se na vreme jer mesta u bolnicama, nažlost nema :(

Beograđani koji su se juče oko podneva zatekli na Trgu Rebublike mogli su da čuju niz saveta kako da lakše ostave cigarete i zbog čega je važno da nepušače zaštite od ove ružne navike. Podatak da svakog dana od posledica pušenja u Srbiji umre 44 građana, mnoge Beograđane naterao je da dobro zamisle da li će zapaliti novu cigaru.

Na centralnoj manifestaciji posvećnoj borbi protiv duvankog dima, svoje štandove imali su svi beogradski domovi zdravlja, Gradski zavod za plućne bolesti i Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“. Oni su brojnim prolaznicima delili propagandni materijal, a ono što je sve zabrinulo je saznanje da čak 22 odsto srednjoškolaca puši, dok dve trećine dece odrasta u pušačkom okruženju. Takođe, svi pobornici zdravog života mogli su da se priključe globalnoj kampanji protiv duvanskog dima tako što su ostavili svoj potpis na platnu koje je bilo postavljeno na Trgu. Sa istog mesta pušten je i „buket“ plavo belih balona sa transparentom „Stop duvanskom dimu“.