Duvanski dim godišnje ubije pet miliona ljudi, pride 600000 njih kao kolateralna šteta!!! Ne odgovara nikome!!! Biljka ubica broj 1!!!

Jedini rat koji podržavaju sve vlade svata jeste rat protiv duvansvkog dima. Vode ga armije nepušača, a saveznici su im čak i pušači. Američka agencija za zaštitu životne sredine svrstala ga je u “klasu A” kao “humanog kancerogena”, za koji ne postoji minimalna sigurna doza kojoj čovek može biti izložen.

Uprkos tome, skoro je nemoguće suprotstaviti mu se. U osnovi pušačke zavisnosti stoji glad za nikotinom. Iako je nikotin samo jedan od preko 4000 hemikalija pronađenih u dimu cigarete, on na ljudski mozak deluje kao droga. Apsorbuje se kroz kožu i sluzokožu, a do mozga stiže u roku od 10 sekundi nakon uvlačenja.

Za redakciju Blic Žene – Zdravi i Srećni, Zorica Antonijević Vukelić popričala je sa Milenkom Petronijevićem, terapeutom za ostavljanje pušenja klinike “Alen Kar

Duvanski dim uništava život

Pušačima su ugroženi svi vitalni organi. Osim pluća, bronhija, srca i krvnih sudova, ugroženi su i jednjak, pankreas, bubrezi i vid.

Pušenje menja imunolišku sposobnost organizma. Promene na jeziku dovode do oštećenja čula ukusa, stimulisana je i sekrecija želuca, pa pušači često pate od gorušice. Pušenje utiče na sužavanje kapilara u koži, pa samim tim se smanjuje i priliv kiseonika, te je koža isušena, češće naborana i zadebljana, izmenjeni su nokti…

Ugrožen je ceo organizam, celo telo…Život.

Pušači, međutim, uglavnom misle o opasnostima po zdravlje kao o nečemu što se dešava nasumično, kao daje to hodanje po minskom polju. Pa ako nagazite minu…Strah od prestanka pušenja zasenjuje strah od užasnih rizika po zdravlje-objašnjava Petronijević.

Zavisnost

Nikotin aktivira moždane ćelije koje regulišu osećaj zadovoljstva. Istraživanja pokazuju da nikotin povećava nivo dopamina u mozgu, hormona koji učestvuje u posredovanju želje za konzumiranjem droga. Prosečan pušač će za 5 minuta uvući dim u pluća oko 10 puta, što znači da osoba koja puši oko 30 cigareta dnevno udahne dim oko 300 puta i isto toliko puta u mozak dovede nikotin.

Zašto pušimo?

Pušač pali cigaretu da bi uklonio osećaj praznine i nesigurnosti koju je izazvala prethodna cigareta. Telo mu posatje imuno na uticaje nikotina, a onda ga unosi sve više. Posle nekog vremena cigareta prestavje u potpunosti da ublažava zavisničku potrebu za nikotinom koju je sama stvorila, pa kad je zapalite, osećate se bolje nego što ste se osećali samo trenutak pre toga. Ustvari ste nervozniji i napetiji.

Jedna dobra mesečna plata godišnje izgori u duvanskom dimu

Jedna pakla cigareta u proseku košta 130 dinara. Ako pušite samo jednu kutiju dnevno, za nedelju dana na cigarete vam ode 910 dinara, mesečno svoju zavisnost plaćate 3.640 dinara, dok je za godinu dana iz vašeg budžeta spaljeno 43.680 dinara!!!

Dalje izračunajte sami, ali zamislite da tukonačnu sumu, kojasigurno nije mala, stavite na sred sobe i zapalite. Niti novac palite, niti novac bacate, vi ga direktno investirate u uništavanje svog zdravlja.

Ako dnevno popušite dvadest cigareta, koncentracija vitamina C u vašem organizmu smanji se za polovinu. To može izazvati smetnje u funkcionisanju mozga, te dovesti do pojave simptoma neurastenije, slabog pamćenja i opšte psihičke mamaksalosti.

Cigareta vodi u nervno rastrojstvo

Zabluda je da cigareta smiruje. Reč je o vrzinom kolu jer cigareta zadovoljava potrebu za nikotinom, a zapravo izaziva nemir, koji onda umiruje. I tu nastaje zavisnost koja se ispoljava kao nesposobnost čoveka da kontroliše napetost bez nikotina.

Naročito su mu važna angažovanja ruku i misli oko rituala paljenja cigareta, hvatanja za džep, traženje upaljača, trljanje cigarete među prstima, prinošenje ustima, uvlačenje dima, odmicanje od usta, ponavljanje postupka… Ove aktivnsoti okupiraju pušača, oduzimaju mu puno vremena, stvarajući uslovni refleks, pa je pušač bez toga nervozan i ne može da se opusti.

Cigareta krade vreme

“Svaka cigareta skraćuje život za 15 minuta, ja sad imam 23, a da ne pušim imao bih 27”-kaže jedan aforizam.  A kad stavimo šalu na stranu, pušenje odnosi toliko vremena da ova šala više nije šala. Kad saberemo vreme koje pušač u toku dana potroši na “uživanje” u cigaretama, bili bi to silni bačeni sati koji su mogli da se utroše na nešto što bi popravilo kvalitet života.  Jedna cigareta gori 7-11 minuta, što je ako pušite 20 ciareta dnevno, oko 240 minuta na dan. Konačni rezultat je da biste za vreme dugog pušačkog staža mogli da završite jedan fakultet, pročitate pola univerzitetske biblikoteke, obiđete biciklom pola zemaljske kugle…

Cigareta mi daje samopozdanje koje pušenjem ubijam!?!

Petronijević kaže da pušači pate od osećaja nesigurnosti, koji kompenzuju pušenjem kao vidom oslonca. Utoliko je pobeda nad strahom od prestanka pušenja veća hrabrost. Budući da duvan sistematski uništava nervni sistem, pušača hvata panika pri samoj pomisli da će ostati bez cigareta.

Koliko puta ste kao pušač izgovorili “Bez hleba mogu, ali bez cigareta nikako”?

Svaki novi bivši pušač je izuzetno hrabar čovek koji je uspeo da živi bez lažnog oslonca. Taj uspeh vraća mu samopouzdanje, a on počinje sebe da ceni.

Pušači rađaju nedonoščad

Udisanje duvanskog dima u trodnoći dovodi do dva osnovna poremećaja: prenos hranljivih materija od majke na fetus i smanjena koncentracija kiseonika u fetalnoj cirkulaciji.

Zato su prevremeni porođaju dva puta čečći, a ta učestalost je proporcionalna broju popušenih cigareta. Kod jedne trećine beba nađene su i promene u srčanoj radnji, a deca majki pušača obično po rođenju lakša za 150-300 grama. Češće su i anomalije, pa i smrt ploda za 34%.

Da li ću se ugojiti ako prestanem da pušim?

Nećete se ugojiti kad ostavite pušenje ako ste disciplinovani. Uvedite obaveznu svakodnevnu brzu šetnju, jedite normalno i ne posežite za grickalicama, slatkišima i sokovima kad ostetite krizu za cigaretom. Ako ne možete da se oduprete, idite na psihoterapiju.

Između potrebe za nikotinom i osećaja gladi postoje sličnosti, pa pušač, ne detekujući šta je u pitanju, umesto cigarete poseže za čokoladom i grickalicama. Ostavi cigarete i dobije kilograme. Naravno to se može izbeći.

Žene su posebno sklone da svoj duvanski porok i odlaganje prestanka pušenja pravdaju mogićim dobitkom kilograma. Da li u svom okruženju imate gojazne pušače i vitke nepušače i bivše pušače?

Danas nećemo zapaliti cigaretu

Autor i urednik sajta, Veroljub i ja vas podsećamo da je današnji dan dan koji se u našoj zemlji obeleževa kao Nacionalni Dan Bez Duvansko Dima i pozivamo sve pušače da bar danas budu hrabri i ne zapale cigaretu. Verujem da će nekima već sutra biti bolje i shavatiti da mogu i bez nje.

Moj savet onima koji su odlučili da se oslobode zavisnosti od cigarete:

  • odmah po ustajanu pojedite jednu narandžu ili popite sok od ceđene narandže
  • tokom dana uzimajte što više vode i kad osetite želju da zapalite popijte čašu vode
  • jedite što više povrća, voća i supe
  •  ne posežite za grickalicama kao zamenom za cigaretu
  • tuširajte se što češće da se nikotin ispere i sa kože
  • izaberite neku fizičku aktivnost spram vašim mogućnosti, za početak neka to bude duža šetnja brzim hodom (ako vam mogućnosti dozvoljavaju idite na posao peške)
  • nabavite knjigu Alena Kara “Lak način da prestanete da pušite”
  • zamolite prijatelje i porodicu da vam budu podrška
  • i nemojte se svaki sat podsećati na to kako niste zapalili već sat, dva, tri, pet….jednostvano živite svoj život, a u njemu sigurno  cigaretanije  glavna stvar

 Dr. Dušica Jarić “Kada bi strah od duvanskog dima bio kao što postoji strah od pumpica u svetu bi bilo bar 50% manje obolelih od HOPB”