pelionterapija u pecini

Nedaleko od čuvenog jezera Balaton, u Mađarskoj, nalazi se mesto Tapolca, a ispod njega pećina sa 20 km dugačkim hodnicima.

U pećini su se nekada čuvala nadaleko čuvena mađarska vina, a danas se pećina koristi za lečenje astme i bolesti disajnih puteva uopšete, alergije i stresa.

Još davne 1903. godine otkrivena je pećina sa čitavim spletom hodnika. Ministarstvo zdravlja Mađarske je tek 1981. godine objavilo lekovita svojstva pećine u lečenju obolenja disajnih puteva. Mikroklimatski uslovi su savršeni, temperatura od 12-16 stepeni Celzijusa, a čistota vazduha je gotovo stoprocentna. Takvi uslovi savršeno pogoduju asmatičarima kao i onima koji su željni mira, odmora i vazduha bez prašine, polena, izduvnih gasova, duvanskog dima.

Terapija se sastoji u tome da umotani u toplu ćebad ležite na udobnim ležaljkama nekoliko sati u pećini i samo se opustite i dišete. Svetlo je prigušeno, nema mirisa, nema zvukova. Uz ovo lekari preporučuju i plućnu gimnastiku i masažu. Za asmatičare lekari preporučuju boravak od 2 da 4 nedelje.

U pećinu se ulazi verovali ili ne iz luksuznog hotela Pelion. Inače prema informaciji koju ja imam, sedmodnevna terapija u hotelskom aranžmanu košta 150 evra.
Naravno postoji mogućnost privatnog smeštaja, cene se kreću oko 30 do 40 evra za smeštaj tročlane-četvoročlane podorice.

Pećina je takođe povezana i sa tamošnjom bolnicom iz koje oboleli dolaze na terapiju.
Velika atrakcija je kupanje u podzemnom jezeru.

Mađari su veoma ponosni na svoju pećinu a posetioce mame rečenicom „Dođite da pronađete izlečenje i harmoniju“
Inače, Mađarska je veoma bogata termalnim izvorima i ima ih preko 500.