Pobedi je! Živi aktivno!

Soko banja – Soko grad, dođeš star-odeš mlad

Prošle godine sam po savetu svog lekara pulmologa otišla na odmor u Soko banju. To je bio moj prvi odlazak u Soko banju. ove godine se vraćam tamo. Pokušala sam da opišem Soko banju a da tekst ne bude dugačak, ali ovo je najkraće što mogu.

Soko banja se nalazi u kotlini, u centralnom delu istočne Srbije, ograničena sa svih strana planinama, do 1600 metara nadmodske visine. Ona leži izmedju planine Rtnja na severu, Ozrena, Leskovika i Device na jugu i izmedju moravske doline na zapadu i timočke na istoku.

sokobanja sasa

Mali grad sa dosta uređenih parkova, puno šetališta, postavljenih klupa za odmor, igrališta za decu… U centralnom parku nalazi se staro tursko kupatilo Sokobanje – Park, koje su na rimskim temeljima podigli Turci, a dva puta je obnavljano: prvo u vreme kneza Miloša, a zatim posle drugog svetskog rata. Odmah iz Parka nalazi se i glavna ulica-korzo gde se kafici, prodavnice, pekare, galerija, crkva, fontane i tezge sa suvenirima. Uveče je ovde veoma živo!

Drugi (moj omiljeni) park je park Banjica, fantastično mesto za šetnju i odmor mozga. Kroz njega se dolazi do kupališta, a preko mostića do planinskih staza i puteva koji vode do Pećine, izvora profesora Jovanovića, Bogorodice u steni, izletošta Lepterija,Soko grada i drugih izletista.

Veoma simpatično izletište je Popovica, do njega se dolazi lepom planinskom stazom, puno klupa za odmor je usput. Sa Popovive se vidi Soko grad i kanjon Moravice, a vide se i cela Soko banjska dolona, Vidikovac…

Kroz park Banjica se stize do plaže Župan, jedno od mesta za koje je vezana legenda. Prema legendi, neimenovani zapovednik Sokograda imao je lepu ćerku po imenu Lepterija u koju se zagledao Župan, sin gospodara obližnjeg Vrmaškog grada. Veliku ljubav nisu odobravali njihovi roditelji zbog nekih spornih poseda. Od braka, tako, nije moglo ništa da bude. Onda se dvoje mladih dogovorili da Župan s družinom dojaše do zidina Sokograda, a da se Lepterija u međuvremenu iskrade kroz tajni prolaz. Ubrzo je devojčin otac ubrzo otkrio da Lepterije nema i poslao poteru za beguncima. Njegova srdžba bila je toliko velika da je vojnicima naredio da je pogube čim je stignu. Tako je i bilo. Lepterija je stradala od mača očevih vojnika, a ožalošćeni Župan je, u očaju, skočio u najdublji vir Moravice. Proplanak na kojem je devojka pogubljena danas se zove Lepterija, a vir Župan.

Uzvodno od te plaže u malom kanjonu ima još par mesta za kupanje oko kojih postoje stene pogodne za skokove u vodu, iznad plaža Tri kace, Šest (šes) kaca i Župana na reci Moravici nalazi se „dzentlmen plaza“. To je mesto gde se ponekad okupljaju nudisti, bar tako kažu. Ja ih nisam videla. Ali odatle sam ugledala neko izletište sa klupama pa sam poželela da odem tamo. Do tamo ima lep asfaltni put iz Soko banje…ali to mi je bilo daleko i dugačko. Rešila sam da se uz stenu popnem do tamo. I uspela sam. Posle, kad sam pogledala gde sam se uzverala shvatila sam da nisam baš napravila podvig koji je za hvalu. Pre svega bila sam u ne adekvatnoj obući i sama. Ali šta ćeš, luda iz ravice, inače planinar, posle godinu dana se dočepala brda i planine…

sokobanja astma

Izletšte Lepterija

Do Lepterije se može doći asfaltnim putem vodi kroz predivne panorame koje obiluju zelenilom. Na tom putu, levo, je i restoran Marco Polo, poznatiji kao Pećina jer je napravljen ispod stene na obali reke. Vodenica okreće ražanj. Odlično mesto za ručak u prirodi ili odmor uz kafu i sok u toku šetnje. Od Lepterije se dolazi do “Bogorodice u steni” to je prirodni fenomen, udubljenje u steni sa obličjem Bogorodice sa malim Isusom. Prema legendi tu se sakrila Bogorodica s Hristom u naručju, bežeći pred Rimljanima. Na putu do i od Lepterije se nalaze brojne klupe, mesta predvidjena za roštilj ili paljenje vatre.Neposredo odatle se nalizi i Hajduk Veljkova pećina, kao i crkva rođenja presvete Bogorodice. Sve je lepo obeleženo, ima puno putokaza, nema šanse da zalutaš.

Do svega ovoga može se doći i planinskim stazama, šta je naravno mnogo interesantnije. I te staze su dobro uređene i markirane, tako da se izgubiti sigurno nemože.

Soko grad

Soko grad je utvrdjenje o kojem se ne zna mnogo, izvesno je da se radi o srednjovekovnoj tvrdjavi izradjenoj na temeljima utvrdjenja iz četvrtog do sedmog veka. Pominje se u biografiji despota Stefana Lazarevica, a porušen je tokom borbi za turski presto koje je vodio sultan Musa protiv odmetnika Hanuz bega 1413. Musa, poznatiji kao Musa Kesedzija, pominje se i kao glavni krivac za rusenje Crkve Svete Petke nedaleko od izletišta Lepterija. Tvrdjava je interesantna, malo je teži uspon do nje (naročito ako ste u apostolkama) ali pogled koji se pruža sa tvrdjave ostavlja vas bez daha. Zaista se vredi popeti i videti, jer to ne može da se opiše rečima, niti doživi na slici.

Ozren planina

Oko 5 km od Soko banje, asfaltiranim putem, stiže se do grudne bolnice, tj. Specijalne bolnice Ozren. Uz put se dolazi do putokaza za izvor Barukdžija, ustvari posle sam saznala da se izvor zove Barudžija. Bila sam u nedoumici da li da skrenem ka izvoru ili da produžim prema bolnici. Odlučila sam da ipak odem do bolnice, a sutra dan da idem na izvor.
Pored bolnnice za plućne bolesti, koja je tu smeštena zbog nadmorske visine i borovih šuma, malo dalje (višlje) je druga bolnica, takozvano Očno, za lečenje očnih bolesti, zbog mnogo zelenila i povoljne ruže vetrova (stujanje i mešanje više vazdušnih struja) koja pogoduje ovoj vrsti lečenja.

Na Ozrenu se nalaze dva veoma popularna izletišta. Jedno pored ribnjaka, sa ogromnim sređenim parkom, stolovima i klupama, naravno i kafanama. U blizini je vodopad Ripaljka, najviši vodopad u Srbij, 11 m. inače prvi spomenik prirode koji je pod zaštitom države, zakonom iz 1948. godine. Tu je izvor reke Gradašnice, prelepo jezero, vodenice potočare…

Kad se već nađete na Ozrenu, trebalo bi prošetati i do „kamena ljubavi“. Šetnja je malo duža, ali nije jako naporna. Tu su se su se kaže legenda, voleli hajduk Veljko i ČuČuk Stana. Danas je atrakcija da dvoje mladih i zaljubljenih stanu na kamen i poljubi se i to kao garantuje večnu ljubav. Uglavnom, velika kamena stena nasred ogromne zelene livade je simbol zaljubljenih. Puno parova se slika na steni, zagrljeni i verujući u legednu. Ja sam bila sama pa se nisam slikala na steni. Čak nisam ni stenu slikala. Možda i ja pomalo verujem u legednu…pa da ne ostanem sama…

Sokobanja ima umirujuće dejstvo svojom umereno kontinentalnom klimom, visokom koncentracijom kiseonika, ozona i negativnih jona u vazduhu, odsustvom aerozagadenja, malo magle i vetrovitih dana kao i povoljanim atmosferskim pritiskom, umerenim padavinama, prisustvom specifičnih elemenata u vazduhu i oligomineralnim vodama.
Sokobanja je inače prva ekološka opština u Srbiji.

Na planini Ozren, nalazi se i manastir Jermenčić izgrađen u XIV veku (1392. godine). Njegova je crkva posvećena svetim arhangelima Gavrilu i Mihailu. Predanje kazuje da su manastir podigli Jermeni.

Na izletištu Kalinovica,pored Očne bolnice u fantastičnom šumskom i livadskom ambijentu, posebnu atrakciju predstavljaju dve sekvoje. A izvorsku vodu kad popijete, osećate se kao ponovo rođeni. Hladna je jakooooo!

Malo kroz šumu stazama, malo asfaltom, uspešno sam stigla i do Oštre Čuke, najviši vrh Ozrena. Ustvari kažu da je to najviši vrh Ozena, ali Oštra Čuka inače pripada planini Devica.
Uglavnom, što asfaltom, što šumskim ozrenskim stazama, zaista ima šta da se vidi i da se uživa.
Kažu da se vodom sa ozrenski izvora umivaju oči radi boljeg vida.
Od prošle godine moguće je sa Ozrena leteti paraglajdingom. To zovu “let izdan sokolovih gnezda”
Od Oštre Čuke, kroz “Magičnu Šumu” može se stići i do ” Šopur česme, koja takođe spada u sokobanjsku atrakciju.

Inače, u samoj banji, kroz park protiče potočić u koji se uliva i lekovita voda iz kada i veoma je popularno izuti se i kvasiti noge u toj vodi. A šta to leči nisam uspela da saznam.

Marija

Similar posts
 • VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA Otkriće  vakcina   za  prevenciju  određenih infektivnih bolesti predstavlja revolucionaran korak  u istoriji medicine. Vakcine su  spasile  živote  miliona dece i osoba svih starosnih grupa širom sveta. Ovde se ubraja i  vakcina protiv sezonskog  gripa (influence). Poslednjih  godina  u javnosti  postoje  različiti stavovi u vezi sa vakcinacinacijom protiv zaraznih bolesti, pa i sezonskog gripa. Protivnici vakcinacije [...]
 • Velike vrućine pogoršavaju asmatične ... Da bi naše telo moglo da održi normalnu telesnu temperaturu, ono troši dodatnu energiju da bi se rashladilo. Taj proces zahteva veću potrošnju kiseonika iz arterijske krvi. To kod asmatičara izaziva ubrzano disanje. Udisanje toplog vazduha iritira disajne puteve i izaziva njihovo suženje i nakupljanje sluzi. Time se smanjuje prohodnost te dolazi do gušenja i [...]
 • Uspešni u sportu i fizičkim aktivnos... Fizička aktivnost u obliku sporta zdrava je i korisna. Ona međutim nosi sa sobom povećan rizik od povređivanja. Bilo da su u pitanju jednokratne ozbiljne traume ili više puta ponovljene tzv. mikrotraume – intenzivni bolovi i otežano kretanje uzrokovani oštećenjima ili trajnim degenerativnim promenama mišića, ligamenata, tetiva ili zglobova, tako da postaju mučni deo svakodnevice. [...]
 • Svetski dan obolelih od astme 2015 Ove godine ASTMA.RS u saradnji sa IFMSA-Srbija (Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine — Srbija) i uz finansijsku podršku GSK će obeležiti svetski dan obolelih od astme. Naš cilj je da se opštoj populaciji skrene pažnja na astmu, da se upoznaju sa simptomima astme kao i sa problemima sa kojima se susreću oboleli. Mi nećemo [...]
 • Astmatičari, pozovite doktora akoR... 192 (ili 911) Policija 193 Vatrogasci 194 Hitna pomoć Svi brojevi su dostupni i kada nemate kredita na mobilnom telefonu. Broj 911 je dostupan i kada vam je telefon zaključan! Odmah pozovite svog doktora ako: •  kašljete, ispuštate zvuk pištanja kad dišete ili imate teškoce sa disanjem. •  osećate potrebu za uzimanjem više lekova nego [...]
 • Veroljub Zmijanac

  Pa posle ovakvog opisa čovek i ne mora da ide u banju.

  strava i hvala puno :)

  Marija, ja ubacio neku bezveze sliku, a možemo i neku vašu ako mislite da je zgodno. pozdravčina

 • sladjana

  Majo, pa ti si ogresila profesiju, mnogi turusticki vodici bi trebali da se postide. Dala si nam informacije kojih nema ni na sajtu Soko banje. Videcu je i uzivo u julu, pa cu tvojim stazama… Hvala.

 • vuja

  I ja sam bio tamo, predivno je. Sjajan opis.

 • Marija

  Hvala Vujo

 • sladjana

  Pre nedelju dana sam se vratila sa tronedeljnog boravka u Soko banji.
  Mojoj cetvorogodisnjoj cerki koja ima astmu je mnogo prijala, nije se zakasljala. Pesacila je svaki dan po par km, sumskim kozjim stazama, pila izvorsku vodu, trcala livadama. Uzivale smo.

 • Sanja Stankovic

  Soko banja stvarno pomaze,bili smo prosle godine i iako su klinci mali obisli smo i ozren i pecinu,stvarno je lepo,cak smo iako kolicima bili i do vodopada,malo naporno ali se isplati,idemo i ove godine sigurno.pozz