Nedavno je u Novom Sadu u Balzakovoj 19 počela sa radom slana soba- “Himalajska slana pećina”

O blagotvornom dejstvu slane terapije na disajne puteve smo već pisali, Veki je preneo svoje iskustvo prilikom posete slanoj sobi “Sorelax” u Beogradu, pisali smo o rudniku soli Prajd u Rumuniji, mama Gabrijela Sili je pisala o povoljnom učinku boravka u slanoj pećini u Prajdu na njenog sina Ulija-dečaka obolelog od astme.

Juče sam bila u slanoj sobi- Himalajskoj slanoj pećini u Novom Sadu. Moji prvi utisci su više nego pozitivni.

Prijatan ambijent i  ljubazna, nasmejana i veoma poslovna Ivana su na mene ostavili jedan veoma snažan i pozitivan utisak. U trenutku sam shvatila da ne moram više da kukam što ove godine nisam bila na moru, koje bi jako godilo mojim plućima. Trenutno sam na godišnjem odmoru i odlaziću  u Himalajsku slanu sobi u svom gradu, a učinak će biti kao da sam na moru. Kažu da je četrdesetpet minuta u slanoj sobi kao tri dana provedena na moru, a pri tome ne moram da brinem o smeštaju, o tome da li će padati kiša i puhati bura, ne moram da pakujem kofere i mislim šta ću od stvari da ponesem, kako ću da se cimam u putu… Za mene ovo zvuči idealno. Uz mnogo manje troškova konačno mogu svojim disajnim putevima priuštiti  malo morskih uslova.

Poznato je da se još u IX veku sona terapija  uspešno koristila  u borbi protiv bolesti disajnih puteva, kao što su   astma, alergijski rinitis i polenska groznica, hronične upale gornjih i donjih disajnih puteva, hronične upale uha,sinuzitis, viroze sa čestim infekcijama, zatim kod dermatoloških i kardiovaskularnih problema, kao i kod hroničnog umora. Terapija u slanoj sobi pomaže čak i kod hrkanja.Kristali kamene soli kao prirodni jonizatori poboljšavaju kvalitet vazduha jer proizvode negativne jone koji se nalaze samo na moru, kod vodopada, ili u vazduhu nakon oluje. Jonizovan vazduh ima pozitivan uticaj na ljudski organizam, dovodi do psihofizičke ravnoteže, te pomaže pri koncentraciji i povećanju radne sposobnosti. Jedan tretman od 45 minuta ima isti rezultat kao 3 dana provedena na moru.

Kako izgleda slana soba?

Slana soba obložena je komadima himalajske kamene soli. Himalajska so je najčistija i najbogatija so mineralima, kao što su natrijum, kalijum, magnezijum i brom. U slanoj sobi- Himalakskom slanoj pećini ugrađeno je više od jedne tone himalajske soli po metru kvadratnom. To omogućava da se postigne idealna koncentracija suvog aeroslola u sobama. Dečija soba je veoma lepa, ima malo gumeno “igralište”, tako da deci boravak u njoj neće biti dosadan. Higijena je besprekorana, a osoblje veoma ljubazno i spremno da vam odgovori na sva pitanja. Moram da naglasim da su u slanoj sobi napravljeni pravi pećinski uslovi, te je temeratuta od 19-21 stepen Celzijusa pa se shodno tome i obucite za terapiju. Ja sam danas bila obučena veoma lagano i letnje.

U Himalajskoj slanoj pećini možete kupiti i predivne himalajske lampe i svećnjake, kao dodatna terapija u vašem domu. Ja sam sebi kupila jednu ovakvu lampu i jedan svećnjak. Ove lampe i svećnjaci osim što su prelepi kao ukras u sobi služe i u terapeutske svrhe.

Sutra idem kod pulmologa na pregled a onda krećem sa tretmanima u slanoj sobi, pa ću polse 10 tretmna ponovo ići kod pulmologa.  O rezultatima pre i polse tretmana ću vas obavestiti.

Ukoliko ove godine niste imali prilike da odete na more, a vaša pluća čeznu za slanim vazduhom, toplo vam preporučujem da posetite Himalajsku slanu pećinu u Novom Sadu.

p.s.  sve dodatne informacije o slanoj sobi možete pronaći na sajtu Himalajske slane pećine.