Prošla sam polovinu terapije u slanoj sobi i veoma sam zadovoljna učinkom na moj organizam.

Himalajska slana soba je imitacija prirodne slane pećine s njenom lekovitom mikroklimom. Vazduh je zasićen suvim, raspršenim, najfinijim česticama kamene soli.Koncentracija mikro čestica je puno veća nego na moru ili u slanim pećinama (0,5-15 mg/m3), a u slanoj sobi se održava mikroklima rudnika soli. Na jedanom kvadratnom metru ugrađena  je tona soli.
Terapija  se zasniva na doziranom boravku u atraktivno dizajniranoj slanoj sobi koja je izrađena iz prirodne kamene soli a služi za tretman mnogih hroničnih i alergijskih bolesti.

Blagotvorni učinci su poznati vekovima i podkrepljeni su  medicinskom literaturom. Potvrđen je izvrstan terapijskii uticaj u lečenju astme i bronhitisa, smiruje i produbljuje disanje, čisti disajne puteve, deluje protiv upala i protiv alergija, ubrzava oksidaciju serotonina, te reguliše mineralnu uravnoteženost.

Širok je spektar bolesti koje se mogu lečiti ili ubalžiti boravkom u Himalajskoj slanoj pećini-sobi. Ova terpija je jednostavna, neinvazivna, jeftina i veoma efikasna. Sedenjem, ležanjem ili igranjem u slanoj sobi u koju se ubacuju najfinije slane mikročestice leči se i prevenira prehlada, ublažavaju srčane i vaskularne smetnje, bronhitis, astma, alergije, hipotireoidizam, gastritis, zapaljenje debelog creva, usporena cirkulacija, pospešuje oporavak posle srčanog udara, hronično zapalenje sinusa, uha, grla…U dermatologiji terapija u slanoj sobi leči akne, alergije, psorijazu, dermatitis, zatim pomaže u prevenciji gojaznosti i ublažava sve reumatske bolove.

Veliki broj minerala u vazduhu Himalajske slane pećine-sobe jača i obnavlja strukturu kože. U soli su antialergeni koji čiste kožu, detoksikuju je i usporavaju proces starenja, a veoma su efikasni u lečenju celulita.

Mikroklima u slanim sobama, u kombinaciji sa terapijom zvukom ima blagotvorni efekat i stimuliše centralni nervni sistem – poboljšava san i opušta um i telo posle stresnog dana. Preporučuje se rekreativcima i sportistima, kod napornih treninga, mobiliše sve rezerve u organizmu i sanira umor i nepovoljne efekate nakon takmičenja. Veoma je korisna osobama oslabljenog imunog sistema. Tretman za odrasle traje 45 minuta , a za decu 25 minuta.

Posle svakog boravka u Himalajskoj slanoj pećini osećam se kao posle dobre, lagane šetnje po  morskoj obali. U slanoj pećini ne treba da šetate, tamo udobno ležite u ležaljki pokriveni ćebetom, slušate laganu opuštajuću muziku i sve što treba da radite je da dišete.

Kada sam otišla prvi put bila sam jako radoznala da bih mogla mirno ležati, lagano sam šetala po sobi, zavirila u svaki ćošak, dodirnu svaku slanu gromadu, igrala se kao dete sa slanim „peskom“ i kamenčićima sa kojima je prekriven pod.

(U dečijoj sobi ima kantice i lopatice i deca se zaista i igraju kao u pesku).

Devojke koje rade u Himalajskoj slanoj pećini, Ivana i Tanja su toliko zlatne i spremne da vam objasne sve što vas interesuje i da vam boravak u slanoj pećini učine još prijatnijim.

Ono što mi se jako dopalo je jedna divna i opuštena atmosfera i kad vas Ivana ili Tanja dočekaju sa osmehom već  imate utsak da ste došli kod nekog svog.

Za sada nisu velike gužve, tako da sam do sada uvek bila sama u sobi. Pošto sam prvi put sve proučila, drugi put sam lepo legla, pokrila se ćebetom, jedan veći kamenčić stavila na čelo (to je terapija koju sam ja sama smislila za glavobolju), opustila se i zamislila da sam na godišnjem odmoru i da uživam negde na morskoj obali. Naravno u roku od par minuta sam zaspala i svaki sledeći boravak sam odspavala. Na terapiju idem odmah sa posla, ustajem ujutru u 4,20, odradim svoj posao u firmi i 45 minuta spavanja u Himalajksoj slanoj pećini je za mene dovoljno da lakše dišem, izduvam iz nosa sve što me golica tokom dana i iskašljem sve što nadražuje moja pluća (radim u laboratoriji sa iritirajućim hemikalijama i često mi je zapušen nos, kijam i imam nelagodnost u plućima). Za tih 45 minuta se opustim, odmorim, nadišem slanog vazduha i spremna sam za kućne poslove.

Primetila sam da mi se mnogo manje sliva iz nosa i da noću odlično spavam.

Upoznala sam devojku koja je imala problema sa sinusima, počela je da dolazi u Himalajsku slanu pećinu, polse par dolazaka osetila je poboljšanje.

Srela sam se i sa izvesnim brojem roditelja koji dovode svoju dečicu, svi kažu da primećuju pozitivne učinke kod dece, da deca posle par dolazaka ne moraju da se inhaliraju Berodulom, da manje kašlju noću, da bolje spavaju, jedna majka je rekla da je dete polse terapije gladno i da mu se popravio apetit.

Svi koji dolaze u Himalajsku slanu pećinu kupili su i Himalajske lampe i svećnjake i koriste ih kod kuće kao dodatnu terapiju.

Prva tri dana išla sam svaki dan, a onda prešla na svaki drugi. Polse trećeg dana izbacila sam Singulair pre spavanja, naravno u dogovoru sa svojim pulmologom iz za sada nemam pogoršanja.

Preporučuje se 10-15 tretmana kako bi se postigao dobar učinak. Kad zvaršim 15 tretmana  uradiću spirometriju (koja polsednji put baš nije bila sjajna) i fiziklani pregled pa ću vam preneti postignute rezultate. Za sada sam zadovoljna i preporučujem svima koji su u mogućnosti da posete Himalajsku slanu pećinu u Novom Sadu u Balzakovoj 19.

BORAVAK U SLANOJ SOBI NE ZAMENJUJE LEKOVE, NEGO JE DOPUNA FARMAKOLOŠKOJ TERAPIJI!.

Nadam se da će nam se javiti i roditelji dece koja su dobila besplatan boravak u Himalajksoj slanoj pećini i preneti nam svoja iskustva.