Sirupi za kašalj nemaju efekata u lečenju, saopštili su naučnici iz američkog Koledža za pulmologe. Taj koledž obajvio je vodič za svoje članove, u kome se navodi da “nema kliničkih dokaza” da sirupi protiv kašlja deluju.

sirup za kasalj

U vodiču se upozorava da sirupi za kašalj mogu da budu štetni za decu, i da ona najčešće brže ozdrave bez sirupa. Prema nalazima Koledža, sirupi za kašalj omamljuju decu.

Doktor Ričard Irvin iz Medicinskog fakulteta u Masačusetsu, predsedavajući komisije za štampanje vodiča, izjavio je da je kašalj najčešći uzrok zbog kog ljudi traže medicinsku pomoć, ali i da ne postoje klinički dokazi da sirupi za kašalj zaista deluju. Irvin kaže da kašalj kod dece obično uznemirava roditelje, ali da sirupi nisu rešenje. “Kašalj je veoma čest kod dece. Ipak, lekovi za kašalj nisu korisni za njih, štaviše, mogu da budu vrlo štetni. U većini slučajeva, kašalj koji nije izazvan hroničnim bolestima pluća, faktorima životne sredine ili drugim specifičnim faktorima, kod dece će proći sam od sebe”, rekao je on.