Pobedi je! Živi aktivno!

Osnovne činjenice o astmi

I ovaj edukativni materijal sam dobijo od dr Dušice Jarić.  U naredna tri članka, imaćete prilike da saznate nešto o sledećim temama: “Od dijagnoze do lečenja”, “Osnovni principi lečenja astme”, “Inhalatorna terapija – istina i zablude”. Hvala doktorki Jarić, još jednom na kvalitetnim tekstovima, a vas pozivam da komentarišete tesktove, pitate ukoliko imate neke nejasnoće ili da doktorki postavite pitanje o vašem konkretnom slučaju.

OSNOVNE ČINJENICE O ASTMI

Astma je hronična bolest dijasnih puteva (bronhija) koja se karakteriše ponavljanim epizodama zviždanja u grudima, otežanog disanja, stezanja u grudnom košu i kašlja, posebno tokom noći ili u ranim jutarnjim satima. Ove epizode se obično javljaju tokom prehlade ili izlaganja aerozagadjenju ( duvanski dim ili jaki mirisi) i respiratornim alergenima (grinje, polen, životnjiska dlaka, i dr.) Epizode otežanog disanja i sviranja u grudima mogu da prodju spontano ili nakon primene lekova koji šire disajne puteve (tzv. bronhodilatatori od kojih je najpoznatiji Ventolin).

U svetu oko 5% odraslih osoba i 12% dece ima astmu. Sve do nedavno epidemilozi subeležili stalanporast obolelih posebno u industrijski razvijenim zemljama, da bi najnovije studije ukazivale na tendenciju stagnacije.Tako u Americi 13% dece ima astmu, u Velikoj Britaniji oko 15%,a u Australiji čak 30% dece boluje od astme. U preko polovine slučajeva prvi simptomi astme jave se u detinjstvu i ranoj mladosti, odnosno oko 95% onih koji imaju astmu prve tegobe osete pre 45. godine života. U starijoj životnoj dobi pojava gušenja, nedostatka vazduha u naporu ili čak sviranja u grudima izuzetno je retko posledica astme, a mnogo češće ukazuje na druge bolesti koje samo liče na astmu. I danas smo svedoci da se epizode gušenja i kašlja u starijih osoba koje su dugogodnišnji pušači zovu “astma” dok se u stvari radi o hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća ili emfizemu koji se bitno razlikuju od astme. Slična zabuna postoji i u dečijem uzrastu kada se iz zablude i predrasuda ( pa čak neznanja) izbegava dijagnoza astme i govori se o “hroničnom opstruktivnom bronhitisu” ili “spastičnom bronhitisu”. Najverovatnije da nerazlikovanje dve ipak različite bolesti ( astme odnosno hronične opstruktivne bolesti pluća) obašnjava činjenicu da reč “astma” kod većine osoba, a posebno roditelja, označava nešto “strašno i neizlečivo”.

Plivanje i vaterpolo su dobar izbor za dete sa astmom

Kao i u svakoj hroničnoj bolesti, tako i u astmi, osnovni preduslov za uspešno lečenje ili bolje reći “kontrolu” nije samo primena lekova, već je edukacija i prava i tačna informacija. Astma se više od 10 godina dijagnostikuje i leči na osnovu internacionalnih smernica koje su obuhvaćene u Globalnoj inicijativi za astmu (skraćeno GINA), sa ciljem da se u svim zemljama usvoji jedinstven način dijagnostike i lečenja koji će garantovati uspeh. Ove smernice definišu “šest koraka” u programu lečenja od kojih se kao prvi navodi “edukacija bolesnika sa ciljem da se uspostavi partnerski odnos u vodjenju bolesti”. U našoj zamlji 1998 godine objavljene su nacionalne smernice za dijagnostikovanje i lečenje astme u odraslih, a 2000 godina smernice za astmu u dečijem uzrastu.

Ključna napomena za onog ko ima astmu mogla bi da glasi: “iako je astma hronična bolest koja se ne može “izlečiti” u većine bolesnika se može odlično kontrolisati, što znači da je moguće uz pravilan tretman živeti pun kvalitet života, a to je bez tegoba ili sa veoma retkim i blagim tegobama koje ne ometaju životnu aktivnost, bez teških pogoršanja koja ugrožavaju život i zahtevaju intervenciju službe hitne medicinske pomoći. Pravilna terapija ne znači samo nemati tegobe već imati i normalnu funkciju pluća (ili bar približno normalnu) i to bez neželjenih efekata lekova.”

Nikada ne treba zaboraviti da astma ima svoje “lice i naličje”. Većina astmatičara koji su pravilno lečeni imaju dobru pa čak i potpunu kontrolu astme. Oko 20% učesnika Olimpijskih igara su astmatičari. (Jan Torp plivač olimpijski rekorder ima astmu- . Ali isto tako ako se astma ne dijagnostikuje na vreme ili se neadekvatno leči, moguća su i teška pogoršanja koja zovemo “napadi astme”. Iako retko ovakvi napadi mogu da se završe smrtnim ishodom. Tako se navodi da u Americi oko 500 osoba godišnje umre zbog napada astme, a da u preko polovine umrlih uzrok je neadekvatna procena težine pogoršanja i neblagovremena terapija.

Similar posts
 • Fruškogorski maraton 2009 Nikada nisam ni bio, a moram priznati ranije nisam ni čuo za ovu manifestaciju. Eto prilike da pre Sombora posetim malo ovu predivnu planinu. Trčanje u prirodi je najlepše i  najveće uživanje. Verovatno ću naći nekog drugara pa ćemo i usput ćaskati. Videću se i sa Marijom koja je i poslala ovaj tekstić. Inače, ovo [...]
 • Lečenje po GINA standardima deteta sa... Slađan Tutorović: Moj sin ima devet godina a od svoje prve godine boluje od astme. Sa devet meseci je koristio bekotide deset meseci, po prestanku smo bili mirni godinu dana. Zatim je koristio fleksotide od 125 dva puta po jedan udah. Kako je opet dolazilo do napada doktorka je promenila terapiju sa diskus seretide. Za [...]
 • Još par dana do 22. Beogradskog Marat... I došao je i taj dan. Kako ova prethodna rečenica patetično zvuči, poput neke navijačke pesme i šta ti ja znam, ali jednostavno je tako. Dva meseca vrlo angažovanih priprema će se svesti na 3h i 45minuta trčanja u subotu 18. aprila. Stvarno isčekujem ova j događaj sa sve tremom, strahom, neizvesnošću, nekim osćajem nervoze [...]
 • Prvi maraton uspešno završen I did it! Puno puno fantastičnih utisaka. Od ekipe koja se skupila i pozdravila me, do onih koji su juče zvali i dali podršku, brata koji je trčao poslednjih12km sa mnom, vas koji ste me prepoznali i dali mi do znanja da čitate sajt i da je ovo što radim vredno truda i na kraju pogleda [...]
 • Maraton kao cilj u životu Sad kad pomislim da odgovorim na pitanje Zašto? Zašto trčati maraton i u čemu je tu fazon, em nemam pravog odgovora, em se i ne trudim nešto specijalno da odgovorim sebi na ovo pitanje. Naravno odgovori su tu sasvim klasični od onog da pokažeš sebi da možeš, da bi uradio nešto novo, da bi ojačao [...]
 • milovan cubrakovic

  ja sam milovan cubrakovic bolujem od bronhijalne astme vec 17 godina probao sam sve lekove i ne pomaze molio bih vas za bilo kakvu pomoc ako imate ili znate imam 50 godina primam kenalog ublazi mi do mesec dana i posle opet isto UNAPRED HVALA

 • jaric dusica

  Milovane, nema instant resenje niti odgovor zasto ste u 33. godini dobili astmu, i da li je to astma ili HOBP…onos to znam da Kenalog spada sistemske dugodelujuce kortikosteroide i da ih zbog nezeljenih efekata izbegavamo kad god je to moguce a dajemo maksimalnu inhalatornu terpaiju sa SERETIDOM 500 , Singulairom a nekada damo i Spirivu

 • radojka

  Dali je slican /isti lek Seretide Diskus i Symbicort?
  H V A L A

 • Marija

  Radojka -Seretide Diskus i Symbicort nisu isti lek.
  Seretide diskus, prašak za inhalaciju u svom sastavu ima 50 mikrograma salmetrola i 500 (250 ili 100) mikrograma flutikazon propinata. Salmetrol je dugodelujući bronhodilatator. Bronhodilatatori pomažu u održavanju prohodnosti vazdušnih puteva u plućima. Na ovaj način se olakašava ulazak i izlazak vazduha. Dejstvo traje 12 sati. Flutikazon je kortikosteroid koji smanje otok i nardažaj unutra pluća. Seretide Diskus se mora upotrebljavati svakodnevno, po uputstvu vašeg lekara. Na ovaj način se osigurava da lek adekvatno deluje u kontroli astme ili HOBP. Seretide Diskus sprečava nadolazeće gušenje i zviždanje u grudima. Nema dejstvo ukoliko već imate gušenje ili zviždanje u grudima. U tom slučaju se upotrebljava brzodelujući lek, kao što je Ventolin ili Salbutamol.
  Symbicort Turbuhaler u svom sastavu ima Budesonid i Formetrol. To je prašak za inhalaciju 1 x 60 doza (80μg + 4,5μg ili 160μg + 4,5μg ili 320μg + 9μg). Formoterol je noviji inhalacioni selektivni agonist beta-2-receptora. Kao i salmeterol i on je dugodelujući simpatomimetski bronhodilatator, a koristi se u kombinacijama sa inhalacionim kortikosteroidima za sprečavanje napada astme. Takođe, formoterol se koristi za ublažavanje simptoma opstrukcije disanja u hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća. Najčešće se koristi u obliku fiksne kombinacije s kortikosteroidom budezonidom. Formoterol deluje brzo, delovanje mu počinje u roku od jedne do dve minute, a dejstvo traje 12 sati.
  Budezonid je nehalogenovani sintetički kortikosteroidi sa jakim lokalnim antiinflamatornim i slabim sistemskim dejstvom. U obliku inhalacije u bolesnika sa astmom omogućuje pristup leka na mesto upale, gde je njegovo delovanje potrebno. Pri redovnom inhaliranju smanjuje se potreba za upotrebom bronhodilatatora, simptomi astmatske bolesti poboljšavaju se, a broj i jačina napada smanjuju se. Koristi se za prevenciju napada astme.
  Ovaj preparat je jedan od najmodernijih i najefikasnijih lekova za lečenje opstruktivnih plućnih bolesti. Sadrži kombinaciju bronhodilatatora dugog dejstva sa brzim početkom delovanja i inhalacionog kortikosteroida. Ova kombinacija je vrlo efikasna i moćna, jer služi za otklanjanje tegoba, ali i za smirivanje hronične upale u disajnim cevima. Lek je vrlo komforan za korišćenje, ima malo sporednih efekata i vrlo je efikasan.
  Uz pomoć vašeg pulmologa videćete koji vam lek više odgovara, odnosno sa kojim od njih ćete imati najbolje kontrolisanu bolest.
  Na sajtu je već dosta pisano o oba leka, više možete potrežiti u odgovorima koje su dr. Dušica Jarić i dr. Mirjana Dokić Jovanović već dale.
  Ja sam već više puta u komentraima pomenula svoj slučaj, da sam lečenje počela sa Symbicortom, ali kod mene nije pokazao zadovoljavajuće rezultate, dok sa Seretide diskusom astmu držim pod potpunom kontrolom. Počela sam sa Seretide 500, a sada sam na 250.

 • nenad antunovic

  Postovani,mene zanima koja je najbolja ustanova u Srbiji koja leci,odnosno kontrolise astmu da bih joj se obratio!I vas komentar na postojanje SLANIH SOBA.Dali su stetne ili ne.I dali preporucujete sa ili bez obracanjem svog lekara da se posecuje ista.Unapred hvala.

 • Marija Blažić- Maja

  Nenade, ne postoji najbolja ustanova u kojoj se leči to jest kontroliše astma. Astmu treba da prati pulmolog koji leči prema GINA smernicama, sa kojim pacijent treba da uspostavi partnerski odnos. Dobar lekar (pulmolog, pneumoftizer) je onaj lekar koji pacijenta gleda kao kompletno biće a ne samo da pogleda pluća i da ga sve ostalo u vezi pacijenta ne interesuje. Dobar lekar je onaj koji će uzeti sve potrebne podatke od vas, pregledati vas, tj poslušati pluća, tražiti RTG snimak, spirometriju, pitati vas kakve tegobe imete i na osnovu svega prepisati terapiju koju morate poštovati i odazvati se na kontrolu. Isto tako treba da vam da savete o promeni loših životnih navika (napr. pušenje). Ako vam terapija koju poštujete ne daje zadovoljavajuće rezultate, tj ako ne uspostavite potpunu kontrolu astme obavezno to kažite na kontroli pa će lekar korigovati terapiju.
  Što se tiče slanih soba one nisu štetne. Ja sam se konsultovala sa svojim lekarom pre odlaska u slanu sobu i on mi je odobrio kao pomoćnu metodu uz obaveznu upotrebu moje redovne terapije. I naravno redovne kontrole kod njega.
  Ja se lečim u Poliklinici za Plućne bolesti Vojvodine, moj lekar je fantastičan, ali ne znam kakvi su ostali lekari iz te ustanove jer se kod njih nikada nisam lečila. Tako da je teško reći koja je ustanova najbolja.

 • pedja

  ja sam Pedja imam 43 godine sedam osam godina koristim becloforte jedan udah ujutro i super se osjecam ali kako sad ga nema u prodaji a nijesam trenutno u mogucnosti da odem kod ljekara ima li neka zamjena dok odem jer kako ne koristim desetak dana osjecam se losije.Pozdrav

 • dr Dusica Jaric

  Pedja, naravno d a postoji zamena. To je istokao da me obavestavat da se godinam vozite u “fici” odlican auto, dobro vas sluzi ali nemate gde vise da ga kupite…javite s e pulmologu, postoje potuno nove genracije ICS koji su po svojim osobinama usavresni…Budelin, Pulmicort, ALVESCO 160 1×1 …javite se vasem pulmologu da vam promeni terapiju u skaldu sa savremenim trendovima

 • pedja

  hvala vam doktorice poci cu bio sam lijen ali sta da kupim dok ne odem iduce nedelje.Hvala vam puno i veliki pozdrav iz Cg