Naravno da nije moguće baš sve “okidače” astme ukloniti. A i našta bi ličio takav život jednog astmatičara. Možda nešto kao svakodnevni boravak u bolnici u pločicama i metalu. Elem, to ne bi trebalo da vas obeshrabri da se ne potrudite oko vašeg doma, spavaće sobe, radnog prostora. U nizu članaka pokušaću da vam skrenem pažnju na neke bitne aktivnosti koje vam mogu pomoći u ublaživanju i kontroli astme. U jednom od sledećih članaka objaviću i materijal dr Dušice Jarić pod nazivom “Kako izbeći sve ono što može da pogorša astmu?” u kome ćete naći više saveta o svemu ovome.

Prečišćivači vazduha

Kao što već znate najčešći uzrok pogoršanja astme jeste udisanje materija iz vazduha kao što su polen, duvanski dim, prašina i razna druga zagađenja. Nažalost ne možete uticati na ove zagađivače dok ste napolju, ali većinu njih možete dobro kontrolisati u vašem životnom prostoru.

klimaastma

Jedan od načina jesu i klima uređaji sa filterom. Posebno su interesantni High-efficiency particulate air (HEPA) filteri. Koliko su dobri ovi filteri govori podatak da se koriste i u nuklearnoj industriji pre puštanja radioaktivnih gasova u atmosferu.

Sa druge strane, jonizatori vazduha nisu baš poželjni. Otkucajte u Google kao i ja ionizer asthma i videćete da jonizatori umeju da čak i pogoršaju astmu. U ovom članku i ovom možete pročitati više.

No uvek se spominje važnost prečišćvanja vazduha HEPA filterima pa da posvetimo malo više pažnje tome:

dr Dušica Jarić – Alergija ne polene je čest uzrok pogoršanja astme u periodu proleća i leta. Koncentracija polena u vazduhu najveća je u prepodnevnim satima za vreme toplih i sunčanih dana. Savetuje se zatvaranje prozora (posebno spavaće sobe) kako bi se sprečio ulazak polena, a provetravanje se savetuje od 22 do 04 časa. Klima uredjaji sa HEPA filterima mogu da spreče ulazak polena u sobu uz optimalne uslove tokom letnjih vrućina.

Prilikom planiranja godišnjih odmora birati mesta koja su sa manjom koncentracijom polena (u primorju kada vetar diva sa mora na kopno vazduh je praktično bez polena, planine iznad 800 m nadmorske visine imaju manju količinu polena u vazduhu).

Tokom vožnje kolima držati prozore zatvorene a pri povratku u kuću istuširati se i češće prati kosu da bi skinuo polen koji se zadržava na telu i kosi.

Panomski kuvar – Ako alergijski testovi pokažu da ste osetljivi na grinje iz kućne prašine, razmislite o zameni tepisona ili tepiha čvrstim podnim oblogama kao što su pločice ili drvo. Tapacirani nameštaj i zavese često čistite usisivačem i redovno ih perite.

Često perite posteljinu, i to na najvišoj temperaturi koju tkanina može da podnese. Na jastuk i madrac navucite antialergijske navlake.

Nabavite usisivač ili prečistač vazduha sa visoko efikasnim HEPA filterom ili instalirajte takav filter u sistem za grejanje. Grinje se vrlo brzo ratmnožavaju u vlažnim uslovima, pa ako je procenat vlage u vašem stanu ili kući visok kupite isušivač vazduha.

Posebno je bitno da i ako imate klimu ili je kupiti u narednom periodu nikako NE ZABORIVATE DA FILTER REDOVNO ČISTITE. To je najčešća greška svih vlasnika klima uređaja. U filterima se skupljaju razne štetne materije, bakterije,… Uvek ponavljam, ovo može da prođe kroz ljudi koji su navikli da udišu razne stvari iz vazduha, ali kod nas astmatičara koji imamo gospodske disajne puteve ovo može izazvati napad. Pazite se! Dobro uputsvo o čišćenju filtera možete naći na srpskom.

Ukoliko planirate da kupite klimu posavetujte se prvo sa sajtom klimauredjaji.com gde ćete naći i forum da postavite pitanje o svemu što vas interesuje.

Na kraju, pozvao bih sve ljude  sa iskustvom, asmtatičare koji imaju klimu da ostave komentar, svoje iskustvo.