Astma i gojaznost predstavljaju oboljenja koja su “uzela maha” tokom poslednjih 20 godina, pokazali su nedavno objavljeni statistički podaci.

Sprovedena istraživanja, vezana za ta dva oboljenja (Svetska zdravstvena organizacija – SZO svrstala gojaznost u oboljenja od 1997.), pokazala su da ona mogu da budu i povezana, preneli su francuski mediji.

Rezultati tih istraživanja su pokazali da su gojazne osobe mnogo izloženije astmi od onih koje nemaju problema sa viškom telesne težine.

Među tim istraživanjima je i ono zasnovano na analizi sedam studija čiji su rezultati pokazali povećanje broja slučajeva astme i do 50 odsto kod gojaznih osoba.

Druga istraživanja su pokazala da povećanje telesne težine za pet kilograma može da poveća za 1,17 odsto opasnost od astme, a za 20 kilograma povećava opasnost za 2,1 odsto.

Istraživanja su pokazala i da je gojaznost, od koje bi prema proceni SZO do 2015. godine moglo da pati 2,3 milijarde odraslih osoba u svetu, “saveznik” raka dojke i prostate čineći ih agresivnijim. (Economy.rs, Tanjug 26. april 2011.)