Pobedi je! Živi aktivno!

RHMZ - Republički Hidrometeorološki zavod Srbije

Očekivano pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa osetlјivim nervnim sistemom. Od meteoropatskih reakcija su moguće glavobolјa i neraspoloženje.

Facebook

 • Da li su lekovi za astmu opasni?

  Na  članak o štetnim nuspojavama dugodelujućeg  bronhodilatatora, jedan od najvećih farmaceutskih proizvođača ovih lekova, GlaxoSmithKline, dao je odgovor

  (Članak je objavljen  u časopisu Anali Interne Medicine a posvećen je pitanjima vezanim za sigurnost i delovanje  dugodelujućih bronhodilatatora i antiholinergika u lečenju astme)

  “Članak o dugodelujućim beta agonistima objavljen u časopisu Anali interne medicine, ne sadrži nove podatke o sigurnosti primene leka kao ni bilo kakve nove podatke. Neki od ključnih navoda u ovom članku ne podudaraju se sa velikom zbirkom dokaza i stvarnim iskustvom miliona bolesnika.

  Autorske projekcije da je salmeterol odgovoran sa četiri do pet hiljada smrti povezanih s astmom u SAD svake godine, nisu potrkepljene kliničkim dokazima i ne podudaraju se sa podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Podaci CDC-a upućuju da se broj smrti povezanih sa astmom u SAD-u smanjio za više od 22% od sredine devedesetih kada su u terapiju astme uvedeni dugodelujući beta agonisti. Od tog vremena porastao je i broj astmatičara i primena dugodelujućih beta agonista. Astma i dalje ostaje ozbiljno zdravstveno stanje, a astma koja se ne kontroliše predstavlja veliki rizik i može imati smrtni ishod.”

  Uputstvo za primenu salmeterola – dugodelujućeg beta agonista kojeg proizvodi GlaxoSmithKline, a koji je aktivni deo leka Serevent već sadrži odgovarajuće podatke o sigurnoj primeni ovih lekova. GlaxoSmithKline je nedavno nadopunio uputstvo tog leka nakon savetovanja sa američkom Saveznom upravom za hranu i lekove (FDA).
  GlaxoSmithKline veruje u dokazani sigurnosni profil Sereventa kada se primenjuje u skladu s uputstvom. Postoji veliko iskustvo u primeni ovog leka, sa više od 250 miliona propisanog Sereventa u svetu od 1994. godine.

  GlaxoSmithKline je jedan od vodećih inovativnih proizvođača lekova i aktivno sudeluje u poboljšanju kvaliteta života ljudi omogućujući im da čine više, osećaju se bolje i žive duže.

  Na isti članak svoj komentar je  dala i druga vodeća farmaceutska kompanije AstraZeneca

  “Od ukupno 33.826 bolesnika analiziranih u gore navedenom članku, manje od 3.000 bolesnika bilo je lečeno formoterolom, dugodelujućim bronhodilatatorom. Više od polovine bolesnika nije uopšte bilo lečeno protivupalnim lekom. U analizi nije bilo bolesnika lečenih Symbicortom (kombinovani  preparat koji sadrži inhalacioni kortikosteroid i formoterol).

  AstraZeneca snažno podržava međunarodne smernice za lečenje astme koje nalažu da bolesnici sa astmom lečeni bronhodilatatorima dugog delovanja moraju u svojoj dnevnoj terapiji imati uključen i optimalni protivupalni lek. Dugodelujući bronhodilatatori ne bi smeli biti zamena za inhalacioni  ili oralni kortikosteroid već bi se trebali uzimati istovremeno. Sa svakom inhalacijom Symbicorta bolesnik uzima protivupalnu terapiju i bronhodilatator dugog delovanja.

  Sigurnost i delotvornost Symbicorta, kao i bronhodilatatora brzog i dugog delovanja formoterola, potvrđena je u velikom broju kliničkih studija (na više od 50.000 bolesnika) te podacima iz dugogodišnje upotrebe leka. Symbicort je trenutno odobren u preko 90 zemalja u svetu. Sigurnosni profil leka nije upitan kada se koristi u skladu sa  uputstvom, stoga AstraZeneca izričito naglašava važnost primene lekova prema njihovom registrovanom  uputstvu.”
  AstraZeneca jedna je od vodećih inovativnih kompanija posvećena otkrivanju novih lekova koji bitno poboljšavaju kvalitet života obolelih te pozitivno utiču na celokupno društvo.

  Kakva su vaša iskustva? Koji lek koristite kao preventivnu terapiju za kontrolu astme?

  Similar posts
  • VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA Otkriće  vakcina   za  prevenciju  određenih infektivnih bolesti predstavlja revolucionaran korak  u istoriji medicine. Vakcine su  spasile  živote  miliona dece i osoba svih starosnih grupa širom sveta. Ovde se ubraja i  vakcina protiv sezonskog  gripa (influence). Poslednjih  godina  u javnosti  postoje  različiti stavovi u vezi sa vakcinacinacijom protiv zaraznih bolesti, pa i sezonskog gripa. Protivnici vakcinacije [...]
  • Spiriva – da li je kvalitet lek... Pitanje: Naslov: SPIRIVA Poruka: Postovana, mojoj tetki je uz terapiju Symbovort turbu haler 320 mcg uvedena Spiriva handi haler. Neko od lekara joj je rekao da je Spiriva mnogo “bolja”u inostranstvu nego kod nas?Da li je to moguce,posto ima nacina da je nabavimo,ali je tri puta skuplja nego u Srbiji. Poz Odgovor dr Jarić Postovana, Kada [...]
  • Vreme je za inhalaciju [wpsocialite] I kod kuće primenom aparata sa lekovima mogu da se olakšaju tegobe u disanju Ne bi trebalo u inhalatore stavljati razblažene rastvore SVI KOJI imaju problema sa disajnim putevima sve češće se oslanjaju na inhalatornu terapiju koja omogućava bezbolnu primenu lekova u kućnim uslovima. I dok je nekada za ovaj postupak bila dovoljna posuda [...]
  • Udahni život – pobedimo astmu z...   U sklopu meseca borbe protiv astme u Nišu, Beogrdu i Kragujevcu bice održana predavanja o astmi. Cilj je da se studenti, budući medicinski radnici edukuju da pravovremeno prepoznaju simptome astme kako bi dijagnostikovanje i terapija bili uradjeni na vreme. Da se kratko osvrnemo šta je to astma: Astma je hronična bolest pluća koja se [...]
  • Svetski dan obolelih od astme 2015 Ove godine ASTMA.RS u saradnji sa IFMSA-Srbija (Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine — Srbija) i uz finansijsku podršku GSK će obeležiti svetski dan obolelih od astme. Naš cilj je da se opštoj populaciji skrene pažnja na astmu, da se upoznaju sa simptomima astme kao i sa problemima sa kojima se susreću oboleli. Mi nećemo [...]
  • http://www.trcanje.rs Veki

   Majo, ala smo ih izreklamirali, a ni ručak da nam plate :))

   Šalim se malo, ali ni ovo što oni pljunu kao tekst ne mora da bude baš tačno… Istraživanja farmaceutskih kuća često nisu baš najrelevantija.

   Ono što ostaje jeste da je nelečena astma zasigurno opasnija od lečene. Takođe, ovi lekovi će uvesti red i omogućiti vam da astmu ne osećate (da vam deluje kao da je nemate), a ne uzimanje lekova i astmatični napadi su jedno veliko opterećenje (mogu slobodno reći najgori trenutci u životu)

  • mirjana

   Ja vec 4 godine koristim Simbikort.Interesuje me da li vremenom moze doci do zasicenja i da mi vise nepomaze Simbikort ?I da li trebam da ga koristim i kad se osecam dobro?Unapred hvala.

  • Marija Blažić- Maja

   Mirjana, nemože doći do zasićenja ovim lekom, naprotiv vremenom se prelazi na manju koncentraciju leka. Lekovi kao što su Symbicort i Seretide sa moraju uzimati svakodnevno onako kako je vam je lekar prepisao, čak i kada nemate tegoba. Cilj lečenja ovakvim lekovima i jeste to da budete bez tegoba. Ako duže vreme nemate nikakvih tegoba trebalo bi da porazgovarate sa vašim lekarom da vam da neku blažu terapiju kojom ćete uspešno držati astmu pod kontrolom.
   Svakodnevnom upotrebom osigurava se da lek adekvatno deluje u kontroli astme ili HOBP.
   Lekovi kao Symbicort i Seretide u sebi sadrže dva leka:
   -dogodelujući bronhodilatator, koji pomaže u održavanju prohodnosti vazdušnih puteva u plućima i čije dejstvo traje oko 12 sati
   -kortikosteroid koji smanjuje otok i nadražaj unutar pluća

  • Marija Blažić- Maja

   Veki, zaista smo zaslužili makar ručak:)

   Ovaj tekst je samo prevod njihovog odgovora (mislim na obe kompanije) na tekst iz “Anala interne medicine” o štetnom dejstvu dugodelujućih bronhodilatatora.
   Koristila sam oba leka, jedan mi nije “lagao”, a drugi mi je pomogao da živim sa “astmom bez astme” i sada sam na nekom trećem leku neke treće kompanije (Alvesco 160) i još uvek je sve pod kontrolom.
   Lek koji meni nije odgovarao mojoj prijateljici drži astmu pod savršenom kontrolom.
   Bitno je da se o svemu razgovara sa lekarom, sve simptome, nuspojave, sve što vam se događa a nije vam se događalo dok niste koristili lek koji vam je prepisan, prijavite vašem lekaru. Sama kada koristite lek u skaldu sa uputstvom o upotrebi i imate dobru saradnju sa vašim lekarom, tj dajete mu povratne informacije o tome da li vam je bolje, isto ili gore uz propisanu terapiju imate šanse da živite sa “astmom bez astme”.
   Cilj ovog teksta nije reklama ni za Glaxo, niti za Astru već da i naši čitaoci shvate ono što si i ti u komentaru rekao, da astma koja se ne kontroliše predstavlja veliki rizik i može imati i tragičan ishod.

  • Mile Mijatovic

   Na zalost vec oko 40 godina bolujem od astme. U 68-moj godini zivota sam.
   Imao sam srecu da mi je skoro na pocetku bolesti lekar preporucio KENALOG tablete od 4mg. Uz retku primenu Berodual N spray-a. Sa jednom tabletom dnevno veoma kvalitetno sam ziveo dok sam mogao da ga nabavljam na recept ili kupujem.
   Pre godinu dana kada vise nisam mogao da nabavim postojecu terapiju lekar mi je preporucio Niripan 4mg. tablete, jednu dnevno, i Symbicort 160. Problemi su mi se povecali. Da bih “normalno” ziveo cesto sam prinudjen da uzmem duplu dozu Niripana. Berodual spray i sada koristim ali cesce nego ranije.
   U mom slucaju, zalim sto ne postoji mogucnost nabavke Kenalog tableta sa kojima sam kvalitetno ziveo skoro cetrdeset godina.
   Bio bih zadovoljan kada bi procitao odgovor lekara na moj komentar ili na Email dobio odgovor. Unapred zahvalan.

  • Marija Blažić- Maja

   Za gospodina Mileta Mijatovića -poštovani, ukoliko ste do sada astmu lečili samo Kenalog tbl to nije
   bila odgovarajuća terapija, barem ne na duže staze. Taj lek je
   steroidni hormon i dok ga uzimate dotle Vam je dobro, ali čim
   prekinete terapiju počinje ponovo gušenje. Takođe ima i puno
   neželjenih sistemskih efekata, pogotovo ako se uzima duže vreme kao što je povišeni pritisak,
   šećerna bolest, čir na želudcu…)
   Niripan je isto kao i Kenalog, sistemski kortikosterod.
   Prema GINA smernicama u lečenu astme sistemski kortikosteroidi (kao Pronison, Niripan) se koriste samo kada su neophodni i kada je potrebno brzo saniranje asmatičih tegoba. Za prevetivnu terapiju preporučuje se inhalacioni kortikosteroidi.
   Ako uz Symbicort 160 i dalje imaten tegoba i morate da koristite Berodual sprey češće nego ranije, razgovarajte sa vašim lekarom o promeni terapije.
   I ja sam počela da se lečim Symbicortom ali nije dao zadovaljavaćuće rezultate (pisala sam već deosta o tome). Od kada koristim Seretide diskus nemam tegoba. Počela sam sa Seretide 500, pa prešla na 250. Onda sam u dogovoru sa svojim lekarom pokušala sa Alvesko pumpicom, ali ona se nije pokazala kao dobra terapija (za mene) sa kojom mogu dražati astmu pod kontrolom.
   Vratila sam se na Seretide 250 i opet je sve pod kontrolom i nemam tegoba sa disanjem. Terapija inhalacionim kortikosteroidom je potpomugnuta je i 1 tabletom Singulaira sat vremena pre spavanja.
   Pokušala sam (u dogovoru sa lekarom) da izbacim Singulair tablete, ali vrlo brzo se pokazalo da bez njih nemam potpuno kontrolu astme.
   Da bi se došlo do “prave” terapije potrebno je strpljenja i dobra saradnja sa lekarom.

  • skender

   Dobar dan svima sajt vam je izvrstan nemam komentara,imao bih samo nesto da pitam cerka od 14 godina dijagnoza joj je Asthma bronchiale i Sinusitis paranasalis chr.ufff ovih dana nam je puno lakse nego pre mesec dana gde su nas setali od vrata do vrata i odgovor nije za ovde nije za ovde sada otkada smo otisli kod privatnog lecnika pulmologa i sada je ovadijagnoza dao nam je flixonaze, diskus seretide 250mcg/50mcg 2×1 inhalacija i capsule za inhalaciju spiriva 18mcg 1×1 inhalacija i sad joj je dosta bolje moze li mi neko reci malo vise o ovim ljekovima ili da doktorka odgovori na primer koliko se dugo mogu davati,dali su stetni itd.hvala vam puno najbolji ste pozdrav iz Skoplja

  • jaric dusica

   Skendere,
   Seretide je lek koji se koristi u lecenju alergijske astme i njegovom primenom stanje se brzo poboljsava. I Flixonase je lek za lecenje alergijskog rinosinuzititisa. u celu ovu pricu ne uklapa se lek spiriva–to je lek koji se daje u lecenje hronicne opstrukcieve bolesti pluca, koja se javlja kod pusaca i vasa cerka sa 14 godina to nikako ne moze da ima. Spriva nije lek koji je namnjen lecenju astme bar za sada i nije do sada primenjivan u ranom uzrastu…
   Molim Vas SPIRIVU obustaviti i jos jednom razgovarate sa lekarom koji ga je preposao koja je indikacija za njegovu primenu jer nije namenjen za lecenje astme!!!
   Vi u Skopju imate odlicne pedijatre pulmologe –dr Angelko Gorcev , pa pulmolog u Institutu za belodrobne bolesti Dr Dokic….i citava ekipa odlicnih lekara
   Inace Flixonase se koristi u kontinuitetu minimum 4 nedelje, a Seretide u propisano j dozi najmanje 3 meseca i tek nakon toga se postepeno doza leka smanjuje