Već treći mesec traje akcija “besplatan boravak za vaše dete u Himalajskoj slanoj pećini“.  Vlasnik “Himalajske slane pećine”,  gospodin Siniša Ibrahimpašić je omogućio čitaocima sajta www.astma.rs  besplatan  boravak  za dvoje dece mesečno. Boravak je namenjen  deci (do 12 godina) sa respiratornim problemima, prvenstveno asmatičarima. Deca u slanoj sobi borave u obaveznoj pratnji roditelja (ili odrasle osobe).

U subotu sam imala čast da budem gost na jednoj od svakodnevnih dečijih “slanih žurki” i malo porazgovaram sa decom i roditeljima o utiscima iz Himalajske slane pećine.

Moji domaćini su bili Ognjen 8 godina, Teodroa 6,5 godina i Dimitrije 3 godine.

Ognjen:

“Imam 8 godina i idem u drugi razred. Od malena kašljem i stalno sam prehlađen. Alergičan sam na grinje i polen trave i korova.  Volim da dolazim u slanu sobu zato što ovde ne kašljem. U slanoj sobi se igram sa drugom decom a mama priča sa drugim mamama.

Danas smo Teodora i ja tražili velike slane kamenčiće i takmičili se ko će više da ih sakupi.”

Ognjneova mama kaže da su do konačne dijagnoze astme prošli sve i svašta, više puta bili u bolnici, lečili se kod raznih lekara i travara. Ognjen konačno ima postavljnu dijagnozu i koristi preventivnu terapiju. Odličan je učenik i trenira plivanje.

Boravak u slanoj sobi jednako prija i mami i Ognjenu.

Teodora:

“Imam 6,5 godina, idem u predškolosku. Imam astmu, alergična sam na grinje. Puno sam kašljala, kašljala, kašljala a nikako da iskašljem. Najviše kašljem kad sam u zatvorenoj prostoriji, naročito ako puno skačem i kad ima prašine. Ne volim kad neko puši. Smeta mi i kad je magla. Pre sam kašljala i noću ali kad sam počela da koristim singulair pre spavanja više ne kašljem i mirno spavam. Ujutru kad ustanem uzmem Nasonex.

Živim na šestom spratu u nekoj čudnoj zgradi koja nema lift i kašljla sam kad sam se penjala strepenicama. Od komšinice koja ima astmu sam naučila kako da dišem kad se penejm stepenicama i da ne pričam kad idem gore i sad više ne kašljem. Želim da pomognem mami i rado idem u prodavnicu po hleb.

Ja mislim da imati astmu nije tako strašno, jedino je taj kašalj dosadan. Meni bude žao kad vidim kako je mama tužna i zabrinuta kad ja puno kašljem. Naučila sam da sama koristim inhalator, tata ili mama mi samo sipaju Berodual kad jako kašljem i ne mogu da iskašljem. Ponekad se inhaliram samo sa fiziološkim rastvorom, to mogu i sama da sipam u čašicu od inhalatora.

Lepo pevam i vaspitačica mi uvek daje glavne pesme za priredbu. Malo sam se brinula da li ću moći da pevam zato što se nekada zakašljem. Vežbala sam pravilno disanje i više ne kašljem kad pevam. Želim da idem na folklor iako su neki koji se baš ne razumu u astmu rekli da to nije za mene. Ja mislim da sva deca koja imaju astmu mogu da treniraju neki sport ili da idu na balet ili folkolor i da treba da slušaju lekara i piju svoje lekove.

Ja sam dobila  da idem 10 puta besplatno u slanu sobu. Čika Siniša je jako lep i mlad i dobar i puno mu hvala što idem u slanu sobu. Super su i Ivana i Tanja, lepe su i fine i nacrtala sam ih nešto za uspomenu. Uvek me pitaju kakvu muziku hoću da mi puste dok sam u slanoj sobi. Volim da idem u slanu sobu i već sam prvi put lakše iskašljla šlajm i sad mnogo manje kašljem. Mojoj mami se odčepio nos i obe uživamo kad odemo. Uvek smislim neku novu igru, pravim pilav od soli i kamenčića, tražim blago, pravim slanu tortu, dvorac, tražim baba-rogu, slušam dečije pesmice i pevam, pričam sa drugom decom, recitujemo. Volela bih da nastavim da dolazim. ”

Teodorina mama Dušica kaže da je primatila veliko poboljšanje kod Teodore, da mnogo manje i ređe kašlje, a kad se zakašlje da lako izbaci šlajm.

Hvala gospodinu Siniši i sajtu www.astma.rs posebno Vekiju i Maji (sajt je prava škola o astmi) što su nam omogućili besplatne tretmane u Himalaskoj slanoj pećini. Svima pričam o našim pozitivnim utiscima i tome koliko se Teodorino stanje popravilo. Posebno mi je drago što i ona sama primećuje poboljšanje. Pred svaki odlazak su joj oči sijale od radosti.

Teodorina mama Dušica Dasović

Dimitrije:

Dimitrije ima 3 godine, iz Beočina je i  dolazi preventivno. Pomalo je stidljiv i nije bio raspoložen za interviju, ali kada je tretman završen i došlo vreme za izlazak iz slane sobe počeo je da plače i molio mamu da ostanu još malo. Iako su tek počeli sa tretmanima, Dimitrijeva mama je zadovoljna i nastaviće da dolaze koliko im finansijske mogućnosti dozvoljavaju.