Pobedi je! Živi aktivno!

Singulair i Seretide iz ugla pacijenta

Marija Blažić

Marija Blažić

Ni ja nisam medicinske struke ali u svetu alergije i astme živim već punih 45 godina, isprobala sam puno toga, dobro sam informisana o svim metodama lečenja i prevencije astme. Hemija mi je veoma bliska nauka. Pored toga imam jako dobru saradnju sa svojim lekarom, pitam ga sve što mislim da treba da znam i on mi na sve veoma jasno odgovara.

Prvo bih pitala gospodina Milana Lacevica da li misli da astmu treba zapustiti i ne lečiti zato što neki lekovi mogu imati i kontraindikacije? Davnih dana sam pobegla od doktorice koja me je lečila Pronizonom po šemi, zato što sam pročitala kakve su kontraindikacije: Cushingov sindrom, akne, gojaznost lica, vrata i trupa, atrofija mišića, dispeptičke tegobe i razvoj ulkusa, osteoporoza i spontane frakture, smanjena tolerancija na glukozu i razvoj dijabetesa, pogoršanje i prikrivanje infekcije, euforija, uznemirnost, konvulzije, psihotičke reakcije, zastoj rasta u dece. Pronizon (generičko ime Prednizon) je sintetski glukokortikoid sa jakim antiinflamatornim i imunosupresivnim dejstvom.

No, neću sada da pišem o lekovima za lečenje astme, cilj mi je samo da objasnim gospodinu Milanu i svima ostalima da je gore nelečiti astmu nego bežati od nuspojava nekog leka.

Zbog mog pokušaja da lečim sama sebe ipak sam se ponovo vratila na Institut za plućne bolesti Vojvodine sa još težim oblikom astme nego što je bio ranije. Sada u saradnji sa svojim lekarom držim astmu pod kontolom, koristim Seretide diskus 500 i Singulair tablete. Pre toga sam koristila Simbicort ali mi on nije “legao”. Zato treba imati dobru saradnju sa svojim lekarom i redovno ići na kontrole.

Seretide diskus u sebi sadrži dva leka salmeterol i flutikazon.

Salmeterol je dugodelujući bronhodilatator. Da se podsetimo, bronhodilatatori pomažu u održavanju prohodnosti vazdušnih puteva u našim plućima. Na taj način se olakšava ulazak i izlazak vazduha. Dejstvo traje 12 časova. Zato se uzimaju 2 puta dnevno po jedan udah.

Flutikazon propionat je kortikosteroid koji smanjuje otok i nadražaj unutar pluća. Seretide diskus sprečava nadolazeće gušenje i zviždanje u grudima. U slučaju napada i gušenja on nema dejstvo, zato se koriste brzodelujući bronhodilatatori.

Kao i većina lekova i Seretide ima neželjenih dejstvava koje se najčešće regulišu podešavanjem doze. Jedna od pojava može biti i oralna Candidijaza (gljivice u ustima i ždrelu), koja se može izbeći ako posle svake inhalacije isperete usta rastvorom kašikice sode bikarbone u 2 deci vode. Osećaj podrhtavanja tela, tj mišićni tremor, nepravilan rad srca su neželjena dejstva koja su obično bezazlena i u daljem lečenju prestaju.

Singulair (Montelukast generičko ime) spada u grupu antileukotriena. Antileukotrijeni su relativno nova vrsta lekova za lečenje astme, a primjenjuju se u obliku tableta ili granula za decu. Nisu zamena za inhalacijske kortikosteroide.
Montelukast je selektivni, oralni antagonist leukotrienskih receptora koji specifično inhibira cisteinil leukotrien CysLT1 receptor. Time dolazi do blokade učinka leukotriena i smanjene osetljivosti bronhija na alegene.

Singulair (Montelukast) je koristan kao dodatni lek u sprečavanju i trajnom lečenju astme, pogotovo kod onih pacijenata kod kojih kortikosteroidi i drugi bronhodilatatori ne mogu u potpunosti kontrolirati astmu.

Montelukast je pogotovo koristan kod pacijanata s alergijskom astmom, a takođe i kod prevencije napada koji nastaju zbog fizičkog naprezanja. Montelukast se može koristiti za prevenciju sezonskog alergijskog rinitisa (alergija na polen). Dnevna doza kod odraslih je 10 mg, a dece 5 mg. Za decu su obično namenjene tableta (granule) koje se žvaću radi lakše primene.

Uvođenjem Singulaira (montelukasta) u terapiju obično se postupno smanjuje doza kortikosteroida.

Kako je montelukast noviji lek, opasnost primene montelukasta u trudnoći i dojenju nije do kraja razjašnjena, ali se za svaki slučaj preporučuje oprez. Za nuspojave montelukasta zna se uglavnom ono što se doznalo tokom kliničkih istraživanja, a to je da su najčešće moguće nuspojave: bol u trbuhu, žeđ i glavobolja.

Treba da se podsetimo na ono što dr Dušica Jarić često naglašava da je disajni put jedinstven. Singulair (montelukast) je lek koji deluje i na gornje i na donje disajne puteve ili kao što moj lekar kaže i na početku i na kraju lanca.

Inače u istraživanju svetskih stručnjaka za lečenje astme kod dece, Montelukast se pokazao kao jedini lek bezbedan za primenu kod dece ispod 5 godina života. Daje su kašičica pre spavanja.

Lično ja koristim Singulair od 10 mg već godinu dana i nemam nikakvih štetnih nuspojava, a najmanje suicidnih misli. Naprotiv baš sam puna pozitivnih i životnih misli. Od kada pijem Singulair mirnije spavam noću, ne budi me zapušen nos, bar ne onoliko često kad nekada.
To je moje iskustvo.

Usvakom slučaju ako bilo koje neželjeno dejstvo postane ozbiljno ili imate neko neželjeno dejstvo koje nije opisano u uputstvu za korišćenje leka obavezno obavestite svog lekara. Svaki čovek je jedinka za sebe i ne prija svakome ista terapija.

Izvinjavam se svima zbog dužine teksta, ali ja očigledno ne umem kraće da pišem a da pri tome obuhvatim sve što hoću da kažem.

Similar posts
 • Soko banja – Soko grad, dođeš s... Prošle godine sam po savetu svog lekara pulmologa otišla na odmor u Soko banju. To je bio moj prvi odlazak u Soko banju. ove godine se vraćam tamo. Pokušala sam da opišem Soko banju a da tekst ne bude dugačak, ali ovo je najkraće što mogu. Soko banja se nalazi u kotlini, u centralnom delu [...]
 • Analiza žive kapi krvi Dogovrili smo se da nam subora bude dan za razne teme, koje nisu striktno vezane za astmu, alergije, pluća, sport. Reč je o jednoj, meni veoma zanimljive stvari koja ipak jeste vezana je za medicinu i zdravlje, a nije na klasičan način. Nedavno sam uradila analizu žive kapi krvi. Predpostavljam da mnogi ni ne znaju da [...]
 • Andrija Prlainović – svetski ša... Andrija Prlainović (28. april 1987) je srpski vaterpolista. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2008. u Malagi i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2009. u Rimu. Saznao sam da je Andrija kao mali imao problema sa astmom, te [...]
 • Teška i perzistentna astma Ana: Prelistala sam ceo sajt, pročitala sve teme i pitanja i zaista mi se dopala ideja o postojanju ovakovog sajta. Ovo mnogo znači svima, pogotovu ako se od rodjenja mučite sa ovom boljkom i onima koji ništa ne znaju. Zaista je edukativno! Sve pohvale! Čitala sam mnoga iskustva i želela i ja sa vama da [...]
 • Male šampionke u Show Dance-u Bojana (8) i Tijana (6) Lukić imaju astmu što ih nije sprečilo da osvoje zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Show Dance-u 2011., koje je održano 09.10. 2011.u Madlenijanumu. Takmicile su se ekipno i uz pune energije entuzijazma i na zaprepašćenje majke Slađane, vernče čitateljke sajta Asma.rs, devojčice se se okitile zlatom! “Nemaju astmu izazvanu fizičkim [...]
 • dusica jaric

  Marija, BRAVO!!!
  Kakvo odlicno poznavanje farmakoterpaije, sa kakvom lakocom prikazano…to je ono sto je cilj, da onaj ko ima astmu u potpunosti poznaje mehanizme bolesti i mehanizme farmakoterapije….tek kada oni koji zive sa astmom ne progovore i ne kazu da je manje opsana terapija od nelecen bolesti tek tada mozemo ocekivati da se nesto sustinski promeni u shvatanju ove bolesti

 • Veroljub Zmijanac

  Odličan tekst i svaka čast Majo. Mnogo sam srećan što ste sa nama na sajtu! A i doktorka nas proverava tako da nema greške :)

 • Marija

  Hvala doktorki i Vekiju na lepim rečima. I ja sam srećna što učestujem u radu sajta!Još kad me doktorka pohvali…
  Nadam se da će se javiti još ljudi, asmatičara, koji normalno žive, rade, bave se sportom, kao Veki i ja

 • nera

  NIKADA nisam bila bolestna, a ovog januara se razbolela, visoka temperatura i u mom selu me vracali jer nisam hitan slucaj! Taj nehitni slucaj je zaradio bronhijalnu astmu! Sada se zajedno sa doktorom Dimicem borim da ostanem normalna i fizicki i psihicki! 4 meseca sam koristila seretide disk od 250 mg, a onda mi je stanje zaista poboljsano i smanjili smo na 100 mg! Bila sam nesrecna a sada vidim da moze biti dobro! Ne kao pre, ali sto pre prihvatimo da smo asmaticari, pre ce nam uz pomoc doktora biti bolje!
  Ne dajte sebi da pokleknete! I SLUSAJTE DOKTORE!!!

 • Marija

  Nera, dobro došla na sajt, puno znači ovaj tvoj komentar! Želim ti puno zdravlja, slušaj doktora i dalje i uključi se sa nama u rad:)

 • jovanka

  Marija, puno ti hvala. Pumpicu je dobio moj otac koji nije razumeo kako da koristi.Sada stoji na broju 40, iako se okreće crveni deo. Verovatno je pokvario.On to u dve sekunde okrene i vrati.Uputstvo nema prevod pa sam ovde pokušala da se obavestim. Pokušaću danas da mu pokažem sa novom pumpicom. Pozdrav

 • Marija

  Jovanka, veoma sam srećna ako nekome mogu da pomognem, zato i postoji ovaj sajt. Okretenjem baze (crvenog točkića) u jednu stranu do kraja, pa nazad, takođe do kraja, treba da se čuje “klik”.
  Ako uzimaš novi Symbicort Turbohaler, obrati pažnju na pripremu Turbohalera pre prve upotrebe. Ja ću još jednom ponoviti ceo postupak:
  priprema turbohalera pre prve upotrebe
  a. Levom rukom držati donji deo baze, znači crveni točkić, turbohaler držati uspravno. Desnom rukom odvrnuti i skinuti poklopac, čuje se karakterističan “kotrljajući” zvuk
  b. Držati inhalator sa usnim otvorom okrenutim na gore. Okrenuti bazu (crveni točkić) na jednu stranu do kraja, pa ga vratiti nazad, takođe do kraja. Postupak okretanja u jednu stanu do kraja a zatim nazad ponoviti još jednom. Sada je turbohaler spreman za upotrebu i ovaj postupak pripreme više nije potrebno ponavljati, čak i ako se turbohaler ne koristi redovno.
  Za uzimanje propisane doze leka:
  1. Odvrnite i skinite poklopac. Tokom okretanje, čuje se karakteristični “kotrljajući” zvuk
  2. Držite inhalator sa usnim otvorom na gore. Nemojt držati usni nastavak tokom okretanja baze. Punjenje inhalatora: okrenite bazu (crveni točkić) na jednu stranu da kraja, pa je vratite nazad, takođe do kraja. Čuje se “klik”
  3.Izdahnite sav vazduh iz pluća. Nemojte izdisati kroz usni nastavak inhalatora
  4.Postavite usni nastavak lagano između zuba i zatvorite usne. Nemojte jako zubima stezati usni nastavak.
  5. Udahnite snažno i duboko na usta
  6. Izvadite inhalator iz usta pre nego što izdahnete.
  Na ovaj način ste uneli jednu dozu. Ukoliko je propisano više od jedne doze, ponoviti korake od 2-6.
  7. Vratite poklopac i dobro zatvorite.
  Posle upotrebe isperite usta kašikicim sode bikarbone rastvorene u 2 dc vode, dobro promućkajte usta ali nemojte gutati.

 • jovanka

  Marija, divna si. Pozdrav od mog oca i mene.

 • Mirjana

  I meni je bilo tesko kad su mi rekli da imam astmu.Imam 24 godine i sina od 5 godina.Brine me da li on od mene moze da nasledi bolest?

 • mateja

  Ja koristim seratidid i ventolin po potrebi ali dokle ću tako da koristim sve te lekove? I već 6 meseci nisam uzeo ni jedanput Ventolin punpicu.
  Zašto? Saznao sam za sprej koji uništava grinje i počeo da koristim, samo sam naprskao krevet i posle 7 dana sam dobro usisao , VERUJ TE MI POMOGLO MI JE DA SPAVAM BEZ PROBLEMA . sprej se zove Acarosan i može se sada i kod nas naći. ja ga kupujem od firme Senon iz Beograd. pogledajte ništa Vas ne košta
  http://www.senon-doo.com
  Puno Vam sreće želim

 • mirjana

  Meni su radili alergo test i nisam alergicna na grinje.Da li mislite da mi je ipak potreban taj sprej?

 • Marija

  Mirjana, alergijske bolesti (računajući i astmu) su rezultat postojanja međuodnosa između izlaganja alergenu i različitim faktorima okoline, kod svakog deteta individualno i spram njegovih genetskih komponenti.
  Deca čiji roditelj ili neko iz bliže familije ima alergije i astmu imaju rizik od nastanka bolesti.
  Prevencija astme je veoma važna . Znamo šta je astma, da je to hronično upalno obolenje disajnih puteva, ali još uvek nije tačno utvrđeno koji su mehanizmi u pozadini obolenja, niti zbog čega neke osobe obolevaju. Za decu sa porodičnom anamnezom alergije, astme ili atopije vrlo je verovatno da imaju šansu da “naslede” obolenje. Dete čiji jedan roditelj ima astmu verovatnoća da oboli od iste bolesti je 1:4, a u slučaju bolesti kod oba roditelja odnos je čak 1:2. Osim genetskih, pojavu bolesti doprinose i faktori sredine, aerozagađenje, pušenje. Izbegavanje pušenja, pasivnog pušenja, polena, alergogenih produkata grinja kućne prašine i dlake kućnih ljubimaca (najviše mačke), izbegavanje agresivnih hemijskih sredstava, može pomoći u prevenciji nastanka astme.
  Nasledna je skolonost ka bolesti a ne sama bolest.

 • sladanl

  Pozdrav ljudi,
  Ja se borim sa alergijom polen i trava, sad u maju me hvata.
  Pijem tablete cetirizin ali slabo pomazu, pa ako neko zna ili ima identican slucaj neka se javi. Kijavica, svrb ociju, curenje nosa i ostalo veoma naporno je ljudi. Mozda taj seritide disk moza pomoci,
  Unaprijed hvala i veliki pozdrav

 • Dusica Jaric

  Sladjana, pijuci samo antihistaminike ne delujete na proces inflamacije. prema vazeci preporukama u lecenju perzistentnog alergijskog rinitisa/ svaki rinitis ciji simtpomi su vise od 4 dana u sedmici ili vise od 4 sedmice godisnje/, LECI SE INTRANAZALNIM KORTIKOSTEROIDIMA. INTRANAZALNI KORTIKOSTEROIDI IMAJU PROTIVZAPALJENSKI EFEKAT. NE ISPOLJAVAJU TRENUTNO DEJSTVO ALI NAKON 7 DANA REDOVNE PRIMENE SIMPTOMI SE ODLICNO SMIRUJU, TEK TADA MOZETE POKUSATI I DA OBUSTAVITI CETIRIZIN. INTRANALZNI KS TREBA D A KORISTITE DO KRAJA JUNA TJ DOK IMATE VECU KONCENTRACIJU POLENA TRAVA. NA NASEM TRZISTU IMATE NEKOLIKO PREPARATA, NAZALOST ONI BOLJI NE IDU NA RECEPT A TO SU- AVAMYS, FLIXONASE, NASONEX….

 • Radomir Brkljač

  Pozdrav dobri ljudi ! :)
  Nedavno sam u razgovoru sa poznanikom saznao da on koristi seratide discus te mi je savetovao da i ja to probam, tako da sam danas bio kod pulmologa da se posavetujem sa njim u vezi ovoga i uradio potrebna ispitivanja i od danas sam poceo da koristim.
  Inace astmu imam od svoje druge godine života i kako svi kažu ta astma vremenom nestane, tj sa 20 godina je izrastem, međutim, zbog neadekvatnog lečenja, ja i dan danas imam astmu. Naime, 1996 godine sam imao duplu upalu pluća, a dr Kubatović (koja je sada načelnik u dečijem dispanzeru u Subotici), mi je davala durafilin, lek za iskašljavanje, te sam počeo i da iskašljavam krv i bivalo mi je sve lošije i lošije.otac me je odveo u bolnicu gde su sumnjali na TBC, pa se dr Ivošević konsultovao sa Doc dr Živković, te sam jedno vreme ležao u kbc Dragiša Mišović na Dedinju i tamo je otkriveno oštećenje desnog plućnog krila i sluznice, te sam jedno vreme koristio Intal, i nisam imao tegobe do 2001, tada sam primao venske inekcije i i nisam imao napade do pre par godina kada sam počeo da koristim Berodual sprej u slučaju napada, ali da ne bih postao imaun, iako mozda jesam na taj lek, kao što sam rekao u razgovoru sam saznao za seratide, javiću vam posle izvesnog vremena kako se osećam :)

 • Marija Blažić- Maja

  Radomire, hvala vam što ste svoje iskustvo podelili sa nama.
  Redovnom primenom Seretide trebalo bi da imate sve manje i manje potrebe za Berodualom i da dovedete vašu astmu pod kontrolu. Pored primene leka važno je i da ostvarite partnerski odnos sa vašim lekarom. Dobra saradnja sa lekarom doprinosi boljoj kontroli bolesti.
  Javite nam se obavezno:)
  srdačan pozdrav

 • Iva

  Meni je doktorka pre dve nedelje prepisala Singulair 10mg po jednu tabl. svako vece. Do tada mi je redovna terapija bila Alvesco 1 udah ujutru i Ventolin po potrebi. Rekla mi je da dodjem na kontrolu za mesec dana. Singulair mi nesto preterano i ne pomaze, i dalje imam potrebu za Ventolinom, a uz to mi je po ceo dan muka, imam vrtoglavice, i generalno se osecam depresivnom. Sinoc mi je bilo jako lose, imala sam vrtoglavice, osecala se jako slabo, trnule su mi ruke i drhtala sam, a i gusilo me je. Ako bi neko mogao da mi kaze sta da radim, da li da prestanem da pijem Singulair i da se odmah javim lekaru, ili da sacekam dve nedelje do kontrole? I na kakve bih jos eventualne analize trebala da idem, jer sam jako uplasena i bojim se da mi ovo sto se desava nije samo astma, imam 20 godina…

 • Marija Blažić- Maja

  Iva, ja pijem Singulair već duže vreme i nemam nikakvih simptoma koje ti navodiš. Mučnina, vrtoglavica i loš osećaj mogu biti posledica i ovih vrućina, apotreba za Verntolinom samo ukazuje da Alvesco kao terapija nije dovoljan. Alvesco je odličan lek ali kod mnogih pacijenata nije dovoljan za potpunu kontrolu astme. Verovatno ti je zbog toga doktroica i uvela Singulair tablete. Ukoliko i posle uvođenja Singulair tableta nemaš potpuno kontrolisanu astmu, terabalo bi da što pre odeš kod svoje doktorice i ispričaš joj o svim simptomima koje osećaš. Postoje i lekovi koji u sebi sarže i inhalacioni kortikosteroid i dugodelujući bronhodilatator (Seretide i Symbicort) uz koje bi tvoja astma mogla biti bolje kontrolisana.
  I ja sam jedno kratko vreme prešla na Alvesco ali uz njega nisam imala potpunu kontrolu astme, te sam se vratila na Seretide 250.
  Za razliku od Alvesca koji se koristi samo jednom dnevno, Seretide i Symbicort se koriste 2 puta dnevno-ujutru i uveče.
  Što se tiče depresije najbolje bi bilo da o tome porazgovaraš sa nekim psihologom.
  Nemojte prestati sa upotrebom Singulaira dok vam to vaša doktorka ne kaže. Kada doktroki ispričate sve svoje simptome i porazgovatare o strahovima koje osećate ona će vas uputiti ako treba da uradite neke analize.
  Trenutno mnogi asmatičari imaju tegaba, vremenski uslovi su teški a i lipa koja je u punom cvatu može biti razlog gušenju.

 • Radomir Brkljač

  Pozdrav svima, evo javljam se nakon dve nedelje i mogu da kazem da sam veoma zadovoljan lekom, od prvog da tako kazem udaha gusenje mi je prestalo i mnogo bolje disem, bolje podnosm neki veci napor, posle svake doze koju uzimam ujutro i uvece prvih dana su mi se javljale nus pojave ali se organizam navikao na lek tako da sada nezeljenih efekata nemam, dok nisam koristio seratide na vremenske promene me je gusilo, te sam morao koristiti berodual,ali sada nemam problema gusenjem je totalno prestalo, kao ni potrebu za berodualom :D

  nastavicu da ga koristim do kraja meseca pa cu onda na kontrolu da vidim sta dalje.

 • Dusica Jaric

  Radomire, obavesti te nas kakvi su vam nalazi spirometrije nakon redovne terapije sa SERETIDOM. Iskustva samih pacijenata mnogo vise znace nego stotine stucnih tekstova……astmu je moguce kontrolisati ukoliko se koristi adekvatna terapija propisana od strane medjunaraodne globalne incijative za lecenje astme /GINA/

 • marija

  Od pocetka maja moj sin 10 godina ima jutarnju kijavicu, da bi ga sad pocele svrbiti oci .Prije nekoliko dana se igrao na jednoj livadi sa drugarima i dosao je sav natecen oko oci sa jakom kijavicom.To je proslo za dva dana.On se uvjek igra u prirodi ali mu je ocito nesto zasmetalo na tom mjestu.Najgore je ujutru jer kihne najmanje 20 puta.Nismo ga vodili kod dr nadajuci se da ce proci a i u gradu nemamo nekog ko lijeci alergije.Nagadamo da je alergija iz citanja ovakvih stranica.STA DA RADIMO?Kako da mu olaksamo ??????Molila bih vas da mi odgovorite , dali ovo moze biti posljedica toga sto smo mu u novembru dali vakcinu protiv sezonskog gripa?Dosta je osjetljiv na viroze ,zato smo se odlucili za tu vakcinu protiv sezonskog gripa.Nikad prije ovog nije imao ni slicne simptome.Unaprijed hvala.

 • zorica

  pozdrav svima,
  zelim samo da prokomentarisem lekove koje ja uzimam.
  Imam astmu vec 15 godina i smatram da do izvesnog vremena nisam imala adekvatno lecenje. Svaka 3-4 meseca sam bila u bolnici na aminofilinu i urbazonu. Koriistila sam ventolin pumpicu veoma cesto – cak nekoliko puta na dan, odnosno svaki put kada sam malo aktivnija (zurim na bus, igram se sa detetom…).
  Medjutim, od kada sam promenila ustanovu za lecenje i od kada mi je doktorka
  uvela Singular 10mg i Symbicort stanje se promenilo.
  Od oktobra meseca nijednom nisam uzela Ventolin pumpicu, nemam potrebu za njom. Symbicort uzimam 2 puta, ujutru i uvece, a Singular uvece. Osecam se mnogo bolje i vec me hvata panika kako ce biti kada prestanem sa Singularom, jer doktorka kaze da se on uzima godinu dana i sta je uradio u tom periodu- uradio je, vise nema potrebe.
  Moj teks je malo duzi, ali zelela sam da kazem da je u mom slucaju kombinacija Singulara i Symbocorta pun pogodak

 • Marija Blažić- Maja

  Zorice, tekst nije duži potpuno je OK. Rekli ste sve što ostaili pacijentikoji još uvek “lutaju” sa terapijom treba da čuju, jasno i sažeto. Ovaj teskt ću uzeti i postaviti kao tekst da ne ostane izgubljen u komentraima.

 • Marija

  Poštovanje,
  Čitajući iskustva svih Vas kada su lekovi u pitanju vidim da nešto nismo odmakli u poboljšanju zdravlja mog sina od 9 godina. Godine 2006 mu je određena dijagnoza astma i alergija na kućnu prašinu i vlagu i od tada smo koristili: pumpice: flixotid, ventolin, symbicort, kapi za nos: nasonex, inhalacije spalmotilom i pulmicortom, singular tablete i na kraju pronizon koji obično pije na 6 meseci 5 dana zbog jakih opstrukcija. Da napomenem još da smo konstantno pod lekovima od tada. Žao mi je što ne mogu da kažem da mu neki lek, odnosno terapija u potpunosti odgovara i sa kojom bi nastavili dalje lečenje. Lečili smo se u Belmedici kod dr. Zorice Živković i na Institutu za majku i dete. U februaru ove godine išli smo u slanu sobu na defektološkom fakultetu 18 dana i bio je bez terapije i čim smo prestali, opstrukcije su ponovo krenule. Ovog juna je imao najgore napade astme pa nas je na Institutu primio dr. Minić, dobio je pronizon 5 dana i pulmicort inhalacije 1 mesec. Pred kraj juna se ponovi isti jak napad kao pre mesec dana i rešili smo da odemo kod doktora Milomira Nektarijevića – Bombe u Smederevsku Palanku koji ima svoj metod lečenja: avil tablete od 50mg, 3 x po pola tablete pre jela, ephedrinski sirup koji po njegovim dozama prave državne apoteke mesec dana 3x dnevno posle jela kafena kašičica pa tako svaki drugi mesec i gentokulin kapi za nos. Rekao je takođe da koristimo ventolin kad dobije napad i da je lečenje njegovim metodom dugotrajno ali uspešno. Prođe mesec dana od ove terapije, svremena na vreme ima opstrukcije doduše slabije 1 ili 2 puta u toku dana i obično 1 put noću. Rekao je da ga umesto spalmotila i pulmicrta inhaliram sa 2dcl komove rakije na 2litra vode i da vri. Dosta mu pomaže, čak nema potrebe za ventolinom.
  Javila sam se više da pitam doktorku da li je uredu ova terapija jer iz komentara vidim da niko tako nije radio. Avil tablete uzima više od mesec dana a doktor kaže da ne prekidamo. Izvinjavam se na dužini teksta ali bilo mi je lakše da ovo podelim sa Vama.

 • Dusica Jaric

  Marija, terapija koju sada dajete zaista nije u skladu sa stavovima o lecenju astme, u prvom redu zato sto se prve generacije antihistaminika tj Avil sada potpuno izbegavaju zbog potencijalno nezeljenih efekata na srce, a prica o efedrinu je jos kompleksnija jer je to supstanca koja je pod strogim nadzorom upravo zbog nezeljenih efekata. recimo efedrin se koristi kao doping ali naravno potpuno ilegalno …
  po vasm pismo ovo sto primenjujete pomaze vasem detetu na osnocu toga sto sve redje koristi ventolin…
  od terpaije koju je vase dete do sada dobijalno samo je pronison imao potencijalno nezeljene efekte, i to samo ukoliko je potreba za njim veca od 3x godisnje. Svi ostali lekovi koji se daju po smernicama GINA su bezbedni…o bezbednosnom profilu terapije efedrinom i avilom i inhalacijama komovicom mislim da bi trebalo da se razgovara na nivou Lekarske komore. I pre godinu dana bila je diskusija o terapiji Dr “Bombe” pa mozda bi bilo interesantno postaviti pitanje roditeljima koji su primenjivali slicnu terpaiju, kakvi su krajnji rezultati ovog lecenja

 • sladjana

  Marija ,ja sam poslala tekst o Dr Bombi na sajt i vec dugo cekam neke komentare ili iskustva. Za sada nisam dovoljno hrabra ni uverena u moc njegove terapije. Sve do detelja proverim pre no sto se upustim u lecenje koje nema klinicku ispitanost ili potvrdu pacijenata.
  Moja deca su astmaticari, nagutale su se lekova i lekova, jako zalim zbog toga i nisam u situaciji da im dugorocno pomognem. Ni kod nas prevencija ne daje rezultate o kojima mnogi pisu a lecimo se kod dobrih lekara po savremenim metodama, pri tom se dosta interesujem i razgovaram sa lekarima o astmi i terapijama. Budu mirne mesec -dva, pa opstrukcija…. Znam da ne postoji carobni napitak ali u ovakvim situacijama se covek hvata za slamku i trazi pomoc i tamo gde postoji i tracak nade.
  Moja drugarica je pre par nedelja vodila dete kod Dr Bombe, uzela njegovu terapiju. Njenom detetu od 7 god., prevencija nije dala rezultate i ona je resila da pokusa.
  Javite nam kako napredujete?!

 • Marija Blažić- Maja

  Pitala bih mamu Mariju da li misli da je inhalacija komovicom zaista prava stvar za devetogodišnje dete? Komovica je rakija, a rakija je ALKOHOL! Alkohol koji vri, bez obzira što je razređen sa vodom, dati detetu da udiše je sa moje tačke gledišta je zločin. Da li znate šta sve isparava sa ključanjem alkohola? Komovica se zaista u narodnoj medici često koristi kao lek, kao oblozi, u čistu komovicu se dodaju razne lekovite biljke i dobijeni melem se pije kao sirup na kašikicu ili čak samo par kapi. Kuvana rakija, koja je u našem narodu poznata kao “šumadijski čaj” pravi se tako što se uprži šećer do karamel boje nalije sa istom količinom rakije i vode, kuve dok se karamelisani šećer ne otopi, zatim se dobro promeša i zapali. Kada to uraite imate plamen koji gori izvesno vreme. Tek kada iz tog kuvanog napitka nema šta da gori, kuvana rakija se može piti, preciznije rečeno mogu je popiti odrasli ljudi i to u količini manje šolje čaja.
  Nekada davno i ja sam tražila razne narodne lekove kao bih se rešila zapušenog nosa, disajnih tegoba, pa sam dobila savte da nosne šupljine ispiram komovicom. Taj postupak je izazvao jako krvarenje iz nosa, koja je sanirana na klinici za ORL. O glavobolji koju sam neću ni da pričam.
  Imajte na umu da komovica koja vri i na taj način se inhalira, deluje i na mozak deteta.
  Da li ste pokušali da ga tokom dana i uveče inhalirate samo fiziološkim rastvorom? Da li ste iz kuće izbacili moguće okidače za napade astme, kao što su skupljači prašine-zavese, tepihe, itisone, prekrivače, plišane ljubimce, sobno cveće, kućne ljubimce, duvanski dim, vlagu? Da li ste razmišljali o tome kakva je ishrana vašeg deteta? Da li ste primenjivali vežbe disanja?
  Ne kažem da je to i vaš slučaj, ali već dve godina radim na edukaciji roditelja čuja deca imaju astmu, često čujem da nema para koje bi dali da izleče dete, a pri tome i dalje puše u kući ili stanu, ponose se svojim vunenim tepisima, skupim zavesama, hrane decu brzom hranom i grickalicama, nisu izbacili stare jastuke, prekrivače, puštaju decu da sede predugo pred TV-om, kompjuterom umesto da ih povedu negde u šetnju po prirodi.
  Smatra se da se kontrola astme tiče adekvatnog lečenja, dok se težina astme odnosi na postojeći tok bolesti. Zato je pogrešno tvrditi da je dobro kontrolisana astma sinonim za blagu, a loše kontrolisana astma sinonim za tešku astmu.
  Utvrđeno je da postoje faktori koji utiču na nedovoljnu kontrolu astme. To su slabiji testovi plućne funkcije, teži stepen bronhijalne hiperreaktivnosti i atopijska konstitucija. Sa druge strane, ranija primena antiastmatičnih lekova (posebno inhalacionih kortikosteroida), bilo u detinjstvu ili u adultnom dobu, predstavlja povoljan prognostički faktor u pogledu kontrole bolesti.
  Kao posledica sve češćeg potcenjivanja težine astme od strane pacijenata, roditelja dece obolele od astme i samih lekara, a istovremeno i njihovo precenjivanje kontrole bolesti, dolazi do pojave njenog nedovoljnog lečenja što može da ima dalekosežne negativne posledice.
  Još uvek se pitam da li će neko odgovarati za smrt devojčice iz Novog Sada čiju su roditelji odlučili da su pumpice štetne za njihove dete i obratili se nekome ko leči prirodnim putem.
  Avil, antihistamini (koji je prevaziđen) ne leči, već samo ubalažava simptome.
  Danas su na raspolaganju takvi preparati na bazi prirodnih sastojaka iz lekovitog bilja u kombinaciji sa vitaminima i mineralima koji mogu efikasnio da ublaže simptome alergijskog rinitisa i astme. Antialergici biljnog porekla pomažu u otklanjanju zapušnosti nosa, ubalažavaju natečenost sluznice, sprečavaju pojačani priliv krvi, ali NE LEČE! Glavni sastojak ovih preparata je ekstrakt iz kineskog konjogriza (ephedra sinesis), koji se naziva pseudo efedrin. Kineski konjogriz (ephedra sinesis) je lekovita biljka koje se u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi već više od 5000 godina. Koristi se za smirenje kašlja, asmatičnih tegoba, povišene temperature i groznice i raznih kožnih promena. Ephedra, odnosno ekstrakt iz nje, pseudoephedrin, nadražuje simpatički nervni sistem te na taj način dolazi do popuštanja tegoba kod asmte, spastičkog bronhitisa, velikog kašlja, alergijske kijaviice i koprivnjače. Inače spada u droge! Obratite pažnju na reči-UBLAŽAVA SIPMTOME, POMAŽE U POPUŠTANJU SIMPTOMA. NE LEČI!
  Nedavno sam u jednom časopisu pročitala ispovest čoveka koji je bavi prodajom lekvitih preparata koji leče astmu, sto postu, za tri mescea astme više nema, pumpice se ne koriste i astma se više nikada ne vraća.
  Setila sam se priče kada je prodavac preparta koji leči astmu rekao doktorki da skida sa pumica, a na doktorkino pitanje “sa kojih pumica?”, odgovorio je da se on u pumpice baš i ne razume?!?
  Na deklaraciji jednog od prirodnih preparata za koji proizvođač tvrdi na 100% leči astmu, piše da uspešno otklanja simptome , da sastojci opuštaju pluća i olakšavaju izbacivanje šlajma, nije toksičan i može se koristiti tokom cele godine. Zašto bi se preparat koji leči koristio tokom cele godine, ako leči, a ne samo ublažava simptome?
  Razmislite svi o ovome!
  Nisam protiv lekova iz prirode, meda, čaja, suplemantacije. Trenutno uzimam spirulinu (plavičasto-zelena alga) u tabletama, ublažava simptome alergije, pijem 2 šolje zelenog čaja dnevno, pijem C vitamin sa bioflavonoidima, kalcijum, magnezijum, D vitamin, pijem 3 lite vode dnevno, ali dobru kontrolu astme ima zahvaljujući preventivnoj terapiju- Seretide diskus i Singulair tabletama. Ne mogu da kažem da baš nemam nikakvih tegoba, i na mene i pored preventivne terapije utiče vrćina, vlaga, ambrozija, naporan rad na poslu, zagađen vazduh. Postoje astme koje su teše za lečenje i tu činjenicu moramo prihvatiti. Ja imam težak mešovit poremećaj, ali od kada sam na prevetivnoj terapiji nisam imala potrebu za brzodelujućim bronhodilatatorima (Spalmotil, Berodual). Imala sam pogoršanja, tada se javim lekaru, inhaliram se fiziološkim rastvorom, malo podignem uzglavlje kad spavam, pijem više tačnosti, klonim se boravka napolju kad je velika vrućina (ili zimi kad je previše hladno), kad je koncentracija polena velika, često menjam posteljinu, tuširam se često, perem kosu, ispiram nos fiziološkim rastvorom. Izbacila sam iz kuče tepihe i zavese, imam prozorsku klimu, ostavila sam pušenje, čak sam i zabranila pušenju u stanu. Često su mi i vežbe disanja od velike pomoći.
  Izvinjavam se zbog dužine komentara, ali molim sve roditelje da se što bolje edukuju o astmi, savremenim metodama lečenja, da ne eksperimentušu sa svojom decom. Nadam se da će se roditelji uključiti u što većem broju u diskusiju i napisati svoja iskustva.

 • Marija

  Dobro jutro.
  Kad su nam rekli da naše dete boluje od astme, kompletan životni prostor je prilagođen njemu. Nemamo tepihe, zavese, igračke plišane, dušeci, jastuci i prekrivači su antialergijski, vlage u kući nema. Ja i suprug nikada nismo pušili i naši gosti to pravilo poštuju. Crtaće gleda vikendom od 11 do 12.30 Diznijeve, igrice nemamo.
  Smeta mu kad se sprema kiša, kad pada, kad je sunčano a isparenja velika. Pokušava da se bavi sportom ali posle jednog kruga biciklom, odmara se 15 minuta, isto tako sa plivanjem a za fudbal nema snage. Ima 24kg i nema apetit. Četiri godine se leči isključivo sa kortikosteroidima, bronhodilatatorima i ja sam ta koja nije želela da eksperimentiše nisačim drugim. Kada su mu u junu zbog jakog napada astme poplavele ruke i noge, verujte mi da sam tada rešila da pružim šansu drugom načinu lečenja. Ovo je bio prvi i poslednji.
  Hvala Vam što ste mi detaljno opisali “karakter” efedrina i avila, zato sam se i obratila jer sam počela da sumnjam.
  Samo sam imala želju da moje dete trči bez “prepona”. Hvala Vam još jednom.

 • Aleksandra N.

  bravo Marija!tvoj komentar bi trebalo da procita svaki roditelj.preventiva je najvaznija i higijena,a kad dodje do napada zna se sta se koristi od lekova.svi bi voleli da nasa deca nemaju astmu ali na zalost moramo biti svesni da se ona ne leci,vec drzi pod kontolom.Ne nasedajte na razne prevare i iscelitelje koji ”LECE”astmu,jer taj koji pronadje lek dobice nobelovu nagradu.Mozete koristiti med,jaja od japanske prepelice,sirup od borovih izdanaka,jer je zdravo ali necete biti izleceni.Slana soba je takodje popularna ali i ona vam ne moze pomoci.Za kratko mozda da,ali da li se to isplati?inhalacija fizioloskim je takodje korisna a puno,puno jeftinija…

 • Sanja

  Zaboravih vam naglasiti da mi se pojavi i “skripanje”i stezanje u grlu tj ja cujem prilikom udisaja i izdisaja.Cim se smiri kasalj i to nestaje.Hvala

 • Marija Blažić- Maja

  mama Marija, ja vas potpuno razumem, mnogi roditelji čija deca imaju astmu imaju želju baš kao i vi, samo to da čuju svoje dete kako normalno diše, tj samo da trči bez “prepona”.
  Jako me potresu priče kao što je vaša, i pored svih saveta, discipline, savremene terapije, dete i dalje ima opstrukcije, guše se, kašlje. Razumem roditelje koji traže sve moguće metode da pomognu svom detetu uključujući terapije kao onu koja je vama prepisana.
  Kivna sam na sve te koji nude nekom svojom metodom izlečnje astme. A još sam više ljuta što time pokušavaju da leče decu i ubeđuju roditelje da se ostave najsavremenijih terapija.
  Pisali smo i o tome da su nekim prirodnim preparatima pronađeni tragovi Pronisona, sistemskig kortikosteroida od kojeg pokušavamo da pobegnemo.
  Sa nama na sajtu su mnoge mame koje svoji iskustvom pomažu drugim mamama, kao što su mama Aleksandra, mama Slađana, mama Gabrijela, mama Sanja, mama Milena… Mnogi korisni saveti su nam “zarobljeni” u komentarima, trebalo bi lagano čitati tekstove i komentare.
  Cilj ovoga sajta je pre svega pomoć roditeljima, edukacija o astmi, te da čujemo iskustva roditelja i odraslih pacijenata sa astmom.
  Ovaj sajt je finansijski nezavistan od bilo koje farmaceutske kuće, na njemu radimo volonterski Veroljub, mladić sa astmom, maratonac, dr. Dušica Jarić vrhunski lekar specijalista pulmolog i alergolog i ja, asmatičar sa težim oblikom astme i nizom alergija. Ovaj sajt je postigao svoj cilj onda kada su se drugi asmatičari i roditelji dece sa astmom uključili u rad, napisali svoja iskustva.
  Ponekad je teško doći do prave terapije koja će astmu držati pod potpunom kontrolom. Recimo meni Symbicort nije pomogao da držim astmu pod kontrolom. Čak ni kada sam uz njega dobila i Singulair. Singulair mi je pomogao da se oslobodim problema od strane alergijskog rinitisa, ali sam i dalje imala “sviranje”, kašalj i to od suvog do onog sa iskašljavanjem.
  Kada sam sa Symbicorta prešla na Seretide 500+ singulair pre spavanja, dobila sam potpunu kontrolu astme. Sa Seratide 500, prešla sam na 250 i opet sam imala dobro kontrolisnu astmu. Posle duže terapije sa Seretide 250 probala sam da pređem na Alvesko (on se koristi 1 dnevno) ali mi se stanje pogoršalo. Sada sam opet na Seretide 250 i singulair tabletama.
  Probala sam da koristim i samo Flixonase i Singulair tablete ali nisam imala zadovoljavajuće rezultate. Eto meni je kombinacija Seretide i Singulaira prava.
  Moja mala komšinica (6 godina), koja nije mogla da se popne na stepenice (5 sprat) bez gušenja i sviranja uz Nasonex i Singulair za decu, sada ima mnogo manje problema, svako veče šeta samnom po sat vremena, vozi rolere, radi lakše gimnastičke vežbice na igralištu, mnogo bolje spava noću, ide svaki dan u prodavnicu po hleb i penje se stepenicama bez problema. Pre godinu dana nije mogla ništa od toga. U slučaju pogoršanja, mama je odmah stavi na inhalator sa fiziološkim rastvorom.
  Budite sa nama na sajtu, tu su mnoge mama sa svojim iskustvima, tu je naša doktorica, a ja ću se potruditi da izvučem iskustva nekih roditelja čija su deca mnogo bolje i sada mogu da potrče bez “prepona”

 • sladjana

  Iskusrvo sa terapijom Dr Bombe :
  Dete moje drugarice ima astmu od svoje 3 god., sada ima 7. U pocetku je koristio Galitifen, pa Fliksotid , pa zbog pogorsanja Fliksotid I Singular. Puno puta je bio hospitalizovan na venskim lekovima I pored prevencije. Fizicka aktivnost je izazivala spazam, promena vremena takodje i alergeni. U poslednjie vreme upotrebljavao je Ventolin veoma cesto, cak i svakodnevno. Roditelji su resili da pokusaju i drugu vrstu lecenja.
  Po preporuci Dr Bombe, dete vec tri nedelje uzima 3 puta dnevno po 5 ml sirupa sa Efedrinom ( konc.Efedrina 0.03) – dobijaju na recept u drzavnoj apoteci u Bg, Avil 3 puta dnevno ( nisam upamtila kolicinu) i obicne kapi za nos.. Tako mesec dana pa pauza. Ukinuta je preventivna terapija a Ventolin je preporucen u slucaju potrebe. Prva nedelja terapije je bila burna, dete je imalo opstrukcije, sesti dan ujutru i do sada nema opstrukcije i izbacuje velike kolicine sekreta kroz nos i usta. Sada je u 4. nedelji terapije. Dr. je preporucio sto vise fizicke aktivnosti kako bi se izmedju ostalog i oslobadjao sekreta.
  Trci, skace, ne reaguje na ovo veliko zahladjenje i promenu vlaznosti. Ne upotrebljava Ventolin.
  Kako je ovo moguce, molim za vasa misljenja?!

 • Marija Blažić- Maja

  Prvo što mi para uši je upotreba običnih kapi za nos tokom mesec dana!!! Obične kapi za nos “otpuše” nos i eto lakše se diše! Ali obične kapi za nos se ne kroiste duže od 5 dana! Efedrin smo već pisali kako deluje pa ne bih dalje o tome. Avil- antihistaminik iz grupe sedativnih antihistaminika (koji su izbačeni zbog neželjenih dejstava na organizam) 3 puta dnevno!!!
  Po potrebi Ventolin. Baš novo otkriće! I oni koji nisu na preventivnoj terapiji po potrebi koriste Ventolin.
  Fizičku aktivnost preporučuju i GINA smernice i svi mi koji imamo astmu.

  Bolesnici s astmom (kao i roditelji dece sa astmom) trebali bi biti svesni da i kada nemaju simptome imaju astmu, te je stoga važna redovna primena lekova s ciljem održavanja kontrole bolesti. Ovo lekovi koje prepisije pomenuti dr. ne spadaju u tu grupu.
  Nemojte zaboraviti da vaše dete treba da živi i da se razvija još dugo, dugo i da kontrola boleti ne podrazumeva samo trenutno stanje.

 • Aleksandra N.

  takodje,prvo sto sam zapazila je upotreba kapi za nos mesec dana?!uzas!dovoljno je procitati uputstvo i nezeljene efekte za duzu upotrebu kapi i dalje nema sta da se prica.Pozdravite drugaricu i recite joj da ne unistava dete i ne eksperimentise na njemu.
  U drugim zemljama placaju da eksperimentisu na vama,a kod nas je obrnuto.
  Ne znam kome nije jasno da se astma ne leci,nema carobnog stapica!moze da se desi kod manje dece,da se bolest povuce.Cula sam za slucajeve koji godinama nisu imali probleme ali se bolest uvek vraca.
  Koristite terapiju koju vam je lekar pulmolog odredio i ne pravite se pametni.
  Da li znate koliko na svetu ima astmaticara?Da li znate da se kod nas koriste iste terapije kao svuda u svetu?zar mislite da smo svi mi nemarni,i ne brinemo o svojoj deci i sebi samima s tim sto ne idemo kod dr bombe i takvih slicnih?gresite!
  Ne verujte svima, i svacemu sto se prodaje.Uzasno je kad neki zaradjuju na tudjoj muci a takvih prevaranata je sve vise.Ne samo sto zaradjuju vec i narusavaju tudje zdravlje.

 • sladjana

  Sto se kapi za nos tice, to je moj propust u pisanju, nisu u terapiji mesec vec nedelju dana. Svakako, hvala Maji i Aleksndri na brzim komentarima!

 • Marija

  Mi smo koristili Bombinu terapiju ali ni posle mesec dana moj sin nije izbacivao nikakav sekret. Posle Majinog detaljnog opisa efedrina i avila, prestala sam da mu ih dajem i već 5-ti dan dobija uveče i ujutru flixotid. Samo je 2 puta imao manje škripanje a pošto smo do petka bili na spalmotilu, prokuvala sam malo soli iz Mrtvog mora (odgovarao mu je boravak u slanoj sobi pa reko da tu atmosferu napravim i kuću), inhalirao se 10 minuta i dobro je za sada. Čini mi se da je Veki ostavio komentar da avil još deluje i na plodnost pa se više stvarno ne bih igrala sa tim.

 • Marija Blažić- Maja

  Marija, hvala vam na ovom komentaru koji ste objavili.

 • Marija Blažić- Maja

  Svim čitaocima preporučujem da pročitaju komentare dr. Dušice Jarić od 29.06.2009. i 1.07.2009. ispod članka koji se nalazi na sledećem linku:
  http://www.astma.rs/astma-bolest/lekovi-za-astmu-singulair/

  mislim da doktorkini komenatari govore sve o tome kako se leci astma

 • sladjana

  Procitala sam da antihistaminici izazivaju neplodnost, to je bio komentar nekog travara, nije precizirao o kom leku je rec. Dobro bi bilo da je u pitanju samo Avil s obzirom da ga danas retko ko prepisuje, Pitam se da li takvo dejstvo imaju i ovi “moderniji” Erius, Klaritin …oni se vrlo cesto prepoucuju?

 • Marija Blažić- Maja

  Pressing, Aurius, Clariti, Clarinase, Flonidan, Loradin i većina antihistaminika koje su poslednje vreme koriste ima isti generički naziv loratadin. Loratadin spada u grupu nesedativnih antihistaminika.
  On se koristi za ublažavanje simptoma alergija kao što je kijanje, curenje iz nosa, svrab nosa, nepca, očiju, kožnog osipa. Pored preventivne terapije za alergijske bolesti, tj alergijski rinitis kao što je Nasonex, Flixonase, samo lekari koji se ne leče prema standardima za lečenjem alergijskog rinitisa posežu za antihistaminika kao leka za lečenje alergije.
  Ovakvi lekovi nisu pogodni za trudnice, jer bezbednost upotrebe loratadina tokom trudnoće nije dovoljno ispitana, zatim nije za dojilje jer se izličuje mlekom, zatim nije preporučljiv za decu ispod 12 godina jer su češće podležna neželejnim dejstvima, nije preporučljiv za čiraše. Osobe sa teškim oštećenjem jetre koje koriste loratadin su izložene taloženju loratadina u organizmu a to može izazvati velike i opasne promene na srcu.
  U kombinaciji sa antibioticima kao što su eritromicn, azitromocin, zatim ketokonazolom (antimikotik), zatim antidepresivima, lekovima za lečenje čira može doći do uticaja na metabolizam loratadina a to može uzrokavati po život opsano oštećenje srca.
  Najčeše neželjenio dejstvo je glavobolja, vrtoglavica, bolu u želucu, pjačan apetit, lupanje srca, zamućen vid.
  Zato se ovakvi lekovi moraju uzimati samo pod lekarskim nadzorom i poštovati propisana doza. Nemojte nikada kupovati antihistaminike na svoju ruku. A ako vam lekar prepiše baš taj lek slobodno pitajte da li postoji i bolja terapija. Nekada se moraju koristiti i antihistaminici i prilagođenom dozom i pod lekarskim nadzorom bezbednost leka nije upitna.

 • sladjana

  Ne znam kako je kod ostalih ali u D zdravlja na Zvezdari (BG),mnogi ORL lekari kod kojih sam vodila dete, Erius prepisuju kao da je caj od kamilice a i madju farmaceutima je veoma “popularan” .

 • Iva

  Ja sam vam vec pisala, i sad imam par pitanjaza Dr Jaric, ako mozete da mi odgovorite. Imam 20 godina, astma mi je dijagnostikovana pre 4 meseca, i uzimam svako jutro po jedan udah Alvesca. Jedno vreme sam uzimala i Aerius, ali posto nisam kijala puno, doktorka mi je rekla da ga uzimam ako krenem da kijam. Alergicna sam na polene svih trava sem kukuruza i na amrboziju.
  Ja sam i hipohondar, uz to u poslednjh par meseci sam imala vrlo stresne situacije, tako da se sve to odrazilo na moje opste stanje. Krenula sam da idem kod psihijatra i vec mesec i po dana pijem po cetvrtinu Rivotrila 3x dnevno, a mesec dana uz to pijem i Zoloft po jednu tabl dnevno. U prethodno tekstu sam procitala da upotreba Aeriusa uz antidepresive moze da izazove teska ostecenja srca, pa sam se uplasila jer sam pre otprilike nedelju dana uzela jednu tabletu Aeriusa jer sam pocela dosta da kijam. to mi je prva i jedina tableta odkad uzimam ove lekove sto mi je psihijatar prepisao. Uz to, bila sam kod kardiologa, sve mi je u redu, sem toga da mi je rekla da imam prolaps mitralne valvule, ali da nije nista strasno, da mi je to urodjeno i da, sto je najvaznije, ne moze da izazove nikakve poremecaje. Zanima me, jel sam pogresila sto sam uzela Aerius, da li je velik rizik od ostecenja srca? I sta da radim kada budem opet krenula da kijam? Pulmolog mi je rkla da dodjem na kontrolu tek u septembru.
  U medjuvremenu mi se pojavila kandida u ustima, pa sam dve nedelje uzimala nistatin suspenziju 4x dnevno. Prestala sam sa nistatinom pre 10ak dana, medjutim, opet mi se kandida vratila. Da li da opet uzimam nistatin ili nesto drugo? Unapred hvala na odgovoru i izvinite zbog predugackog posta.

 • Marija Blažić- Maja

  Slađana, nažalost i u Novom Sadu u domovima zdrvalja je Arius omiljeni lek kako među lekarima tako i među farmaceutima. Nažalos, nisam još nisam imala priliku da čujem makar jednog apotekara koji je osobi koja se žali na neku vrstu alergije preporučio da bi bilo najbolje da se ibrati lekaru i utvrdi na čega je konkretno alergičan, već odmah tutne Arisu ili Pressing.
  Iva ako imate pitanje za dr. Jarić morate njoj postaviti pitanje- BUDI DEO TIMA-pa izabrati DR. JARIĆ. Doktorka nije uvek u prilici da prati naše komentare tako da se može desiti da ne dobijete odgovor na vaša pitanja.
  Ako već imate utvrđenu alergiju, plus dijagnozu astme, mislim da bi trebalo da popričate sa vašim lekarom o uvođenju antileuktrijena (Singulair). On se pokazao kao izvrstan lek kod osoba koje imaju astmu i alergijski rinitis.
  Od jedne tablete Arius vam sigurni neće biti ništa. Nemojte biti toliki hipohondar, samo se dobro edukujte o vašoj bolesti. Vaša dužnost je da obevestite vašeg lekara (bilo kojeg, pulmologa i psihijatra u vašem slučaju)
  o svom lekovima koje koristite. Sva ova upozorenja odnose se na dužu upotrebu nekog leka.
  Što se tiče kandide, dobro ispirajte usta i grlo rastvorom sode bikarbone (kašikica) u čaši vode. Nemojte jesti ništa slatko u obavezno svaki dan uzimajte neki od probiotskih jogutra. Uzmite i neke probiotike u kapsulama, moja preporuka je Calivitin Probio Balance-probiotik u tabletama za žvakanje

 • Nigela Sativa i Astma

  Čudotvoran lijek – ulje Nigela Sative (ćurekota)

  U prošlom desetljeću, američki i arapski naučnici renomiranih istraživačkih instituta (između ostalih i u Centru za istraživanja protiv raka «Hilton Head Island» u South Carolin – i) otpočinju, pomoću modernih metoda, analizirati ovu «blagoslovljenu» biljku. Došli su do sljedećih rezultata:
  • Sjeme ćurekota sadrži više od stotinu sastojaka koji pozitivno utječu na zdravlje, potpomažu varenje i rad crijeva
  • Supstance u ekstraktu ćurekota jačaju imunološki sistem u borbi protiv tumornih oboljenja
  • Ulje ćurekota djeluje protiv bakterija i gljivičnih oboljenja
  • Ulje ćurekota ima efekat smanjivanja viška šećera u krvi
  • Pri dugoročnoj upotrebi ulje ćurekota ojačava imunološki sistem
  Pored toga su otkrili da Nigella-sativa-ekstrakt, primijenjen u većim količinama, prouzrokuje sljedeće:
  • Stimulaciju ćelija koštane srži (porast za 250 %)
  • Povećanje produkcije T-ćelija «pomagača» i B-ćelija «proizvođača antitijela» u imunološkom sistemu
  • Povišenu produkciju interferona / bjelančevina koji su od velike važnosti za imunološki sistem
  • Sprječavanje razmnožavanja ćelija raka (50 %-tno usporavanje razvoja!)
  Jedan drugi istraživački institut, «Cancer Immuno-Biology Labaratory» je nezavisno od ovih rezultata, eksperimentirajući na životinjama također ustanovio da ćurukot usporava razvoj ćelija raka.
  Nezasićene punomasne kiseline, koje su sadržane u ćurekotu, su potrebne kao gradivne materije za hormone tkiva. One podstiču razmjenu materija i probavu. Osim toga regulišu holesterol i omogućuju zdravu razmjenu materija. Tako su za kožu i za kosu od velike važnosti.
  Dosadašnja ispitivanja su pokazala da ćurekot ne djeluje direktno na pojedine organe, već djeluje na kompletan organizam preko imunološkog sistema (jačanje/revitalizacija) i pročišćavajuće preko debelog crijeva, tako da je korist višestruka.
  Studija na Dječijoj univerzitetskoj klinici u Mainz – u je pokazala da, u ćurekotu sadržana Gamma-linolen-kiselina, ima anti-astmatički efekat, obzirom da spriječava alergične reakcije.
  Povećanim stresom, konzumiranjem sredstava za uživanja, uz manjak kretanja, jednostranom ili pogrešnom ishranom uništavamo svoj imunološki sistem. Moderna imunološka iztraživanja potvrđuju da redovna upotreba ćurekotovog ulja djeluje spriječavajuće protiv društvenih bolesti kao što su neke vrste raka, zakrečenje arterija, reumatska oboljenja, pojava mrene na očima…
  Dugoročna, konsekventna upotreba ćurekotovog ulja popravlja razne simptome alergičara u 90 % slučajeva. Osim toga poboljšava imunološke efekte, pomaže kod alergija na polen i prašinu, kod neurodermitisa, astme, infekcija i drugih bolesti. Ulje ćurekota se može koristiti kao dodatak ishrani do 3 grama dnevno, mišljenje je dr. Schleicher – a s Odjela za imunologiju u Muenchen – u.
  Važno je znati da do potpunog dejstva ćurekota dolazi tek nakon 8 do 12 sedmica redovnog konzumiranja, ističe imunološki ekspert dr. Schleicher.

  Astma
  Uzima se po 25 kapi ulja, tri puta dnevno, u periodu 4-6 mjeseci, nakon čega se pravi dvomjesečna pauza.

  Za više informacije, možete kontaktirati na msn didat_62@hotmail.com

 • Marija

  Nisam čula da je neko u Srbiji koristio ovaj preparat, tj. ulje.

 • http://www.trcanje.rs Veki

  Majo, ovo je u stvari ulje crnog kima (nigela sativa), a imali smo već tekst o tome.

 • tanja

  Moj sin (12 god.) ima alergijsku astmu.Vise puta sam cula price da astma moze nestati u pubertetu.Sta vi mislite o tome?

 • nenad

  vec sam postavljao pitanje ali mozda na pogresnom mestu interesujem se za ruske vision vitamine dali je neko davao deci ja sam ih nabavio ali cekam da se sa nekim konsultujem

 • Iva

  Postovana gdjo Marija, da li mi mozete reci link gde ste procitali to da upotreba antidepresiva sa loratidinom izaziva teska ostecenja srca? Unapred hvala

 • Muki

  Само бих изнео своје скромно (на срећу) искуство са серетид дискусом. Имам 35 година, и пре око годину дана сам имао благу упалу десног плућног крила, након чега сам имао проблема са дисањем. Од стране доктора, а након извршене спирометрије, и мојих симптома дијагностикована је астма. У периоду од децембра 2009. год., до јуна 2010. год., користио сам пумпицу Серетид дискус два пута дневно, након чега је укинута терапија. Могу да вам кажем да се осећам изузетно добро. Трудим се да избегавам просторије у којима се конзумирају цигарете и да једем што више воћа. Ове године били смо на мору и читаво време нисам имао никакве симптоме гушења. Поз за све

 • Marija Blažić- Maja

  Muki, ovakvi komentari nam puno znače! Nadam se da će vaše stanje ostati dobro:)

 • Ferenc

  I ja već 8 meseci koristim Seritida od 500 ml. i Ventolin odavno mi ni je potreban.No ni sam se ozdravio,ali po izjavu lekara i to je veliki uspeh,posto sam već bolestan od HOBP ~a više od 10 godina,i sada,po rezultatima stagnira se bolest,jeste, mnogo znači saslušanje savet lekara,i iskustvo drugih pacijenata, ni ja ne znam, na primer da li bih vazduh na more bih pomoglo ili ne,lekari kažu,da ne,jer vlažnost ni je dobro za HOBP.

 • Marija Blažić- Maja

  Ferenc, vaš lekar je upravu kad da je stragnacija bolesti veliki uspeh. Hvala što ste svoje iskustvo podeli sa nama, to je velika podrška za druge pacijente.

 • nenad

  Pre tri meseca mojoj cerkici koja ima sest god. uspostavljaju dijagnozu astme,koja se manifestuje napadima suvog kaslja.Od doktora dobija singular granule4mg uz par dana inhalacija berodualom dok singular nepocne da deluje singular koristi dva meseca jednom uvece i to vreme prolazi bez kaslja.posle toga kontrola i bez terapije dvadeset dana bez kaslja do pre neku noc kada sam je inhalirao berodualom.posle toga kontrola i dobija flixotide125mikrograma pumpicu koju treba da koristi sa volumatikom na 12sati. na pitanje doktoru dali je sad stanje losije odgovirio je da je to prevencija . Mene zanima kakav je ovaj flixotide kako utice na decu i sto pumpica ako je singular radio posao

 • Marija Blažić- Maja

  Nenade, doktor je u pravu, Flixotide je preventivna terapija. Flixotide i Singulair su dva potpuno različita leka. O Singulairu možete pročitati ono što je već napisano. Odmah ispod ovog teksta ima ponuda-Ukoliko vam je ovo bilo intaresantno predlažemo…pa ima Lekovi za stmu Singulair.
  Takođe o Singulairu je pisano u tekstu Seretide i Singulair iz ugla pacijenta.
  O flexitide i drugim inhalacionim kortikosterodima možete naći pod Terapija astme

 • nenad

  Hvala puno na odgovoru bilo mi je cudno sto prelazi na pumpicu kada na singularu nije kasljala.I uz to mi je rekao ^singular nije nikakav lek^ sad sta mu to znaci nemam pojma

 • Marija Blažić- Maja

  Nenade, ne znam šta je doktor mislio kad je rakao da singulair nije nikakav lek. Naprotiv, singulair je odličan lek, već sam u članku napisala o tome šta je i čemu služi i koji se efekti postižu.
  Znam dobar broj dece koji nisu imali dovoljno kontrolisanu alergijsku astmu samo uz Nasonex ili Flixotide, a uvođenjem Singulaira su postigli potpuno kontrolu.
  Kada mi je prvi put pulmolog prepisao Singulair u terapiji, a izbacio Pressing uz objašnjenje da Singulair deluje i na gornje i donje disajne puteve i pomaže kod alergijskog rinitisa, moj lekar opšte prakse mi je naglasio da Singulair ima povoljnog učinka kod dece dok kod odraslih nije zapažen neki značajan učinak kod odraslih pacijenata i da uzimam i dalje Pressing. Ipak sam poslušala pulmolog, izbacila Pressing i redovno uzimala Singulair 10 pre spavanja i postigla odličnu kontrolu astme. Vremenom mi se doza inhalacionog kortikosteroida (Seretide disk) smanjila sa 500 na 250.
  U poslednjih godinu dana puno radim u noćnoj smeni i u početku nisam uzimala Singulair uveče pre odlaska u treću smenu, računajući da ne idem na spavanje. Iskreno rečeno, nedostajo mi je, više sam kašljala i kijala i curio mi je nos.

 • nenad

  to je i meni bilo cudno posto dete za dva meseca koriscenja singulara nije uopste kasljalo.pa posle dvadeset dana pauze dobija pumpicu,imam osecaj kao da neko eksperimentise lekove kako koji deluje,i nisam siguran sta mi je raditi.

 • http://www.trcanje.rs Veki

  Nenade, tražite objašnjenje do tačke kada razumete šta lekar pokušava. Ukoliko vas ne zadovolji objašnjenje, recite mu to i onda odlučite šta da radite.

  Vi imate pravo, ali i obavezu da znate šta lekar radi. Testiranje koji lek deluje od strane vašeg lekara je skroz OK, isto kao kada vi testirate koliko npr karija da ubacite u piletinu ili kada trener ubacuje npr novu vežbu u program treninga košarkaša.. ni astma nije egzaktna :)) Samo je važno da i vi u ovoj proces budete uključeni!

 • Duska

  ja imam dete koje ima sada23 meseca od 5 meseca su pocele ucestale posete pedijatru,stalno kaslje kija,za mesec dana on se razboli dva puta,jednom je dobio visoku temperaturu od koje je bio sav poplavio bili smo na hitnoj dobijo je efaralgan cepic,medjuti kasalj,kijanje,svrab ocijsu bili stalni i jos uvek su prisutni.tokom leta par puta ga je ujeo komarac,a on bi pri svakom ujedu nakon nekoliko sati sav natekao,pio je claritin 6 meseci al nije mu bilo nista bolje,pa smo mi zatraziliod naseg pedijatra da odemo na istitud kod plumologa drMinica smo bili ,snimali smo pluca,i uradili alegro test,na alegro testu nije pokazao ni jednu reakciju,a nalaz pluca je bio u redu,prepisao nam je doktor terapiju VENTOLIN 3x1uzdah ne duze od 7 dana i ako se javi potreba za ventolinom vise puta u mesecu da predjemo na SINGULAR,medjuti u subotu mu se desilo da curi nos,sledeci dan vec da kaslje da bi uvece,poceo da uvlaci stomak pri udisajima ,stigli smo na tirsavu tamo se inhalirao bereduvalom,i dobio je inekciju,terapijajebilaprepisana ,inhalacije spalmotivom 5dana 3×1,bili smo na kotrolu i dobili smo singular tablete 4mg 1×1 uvece,ali nam je doktorka rekla da sacekamo da pocne to njegovo tipicno curenje iz nosa,svrab ikasalj pa tek ondah da pocnem da mu dajem tablete,e sad bi vas pitala dal kad pocnem da mu dajem te tablete dal treba da ih dajem 2 meseca da dajem uzastopno,i sta nakon tih 2 meseca jel on i dalje treba da gricka te tablete ili treba da napravimo neku pauzu ,koliko ta pauza treba da traje? i da doktorka je rekla da uz singular da mu dajem i ventolin 2×1 dali taj ventolin treba da mu dam duze od 7 dana? unapred zahvalna DAMIROVA mama-DUSKA

 • slavica

  nazalost mali je dobio zapaljenje pluca i dobio asmu ima i epi tako da ne sme singular traze da kupim komoru nisam upoznata stimhvala ako mi kazete sto je dobra ta komora

 • Ivana V.

  Slavice, mi koristimo komoru (bebihaler) vec 4 godine, u bolnici nam je doktor objasnio da su deca suvise mala da bi samostalno koristila pumpicu, i da se preko komore udise mnogo manja kolicina leka i taj lek odlazi direktno u pluca, tamo gde najvise treba. Jako je prakticna i jednostavna za koristenje, pritom se nemorate muciti da ucite dete da koristi pumpice.Nadam se da sam vam pomogla bar malo.

 • Marija Blažić- Maja
 • Ivana V.

  hvala, ali ja sam bila veoma dosadna i uporna majka, vecina lekara ako ih nepitate nece ni da objasne, ali mene je to zanimalo pa sam postavljala 100 pitanja i podpitanja i koristila svaku mogucu priliku da saznam sto vise, zato mi je mnogo drago sto ovaj sajt postoji i sto i ja mogu u nekim stvarima da pomognem ostalim roditeljima sa ovim problemom. Ja sam jako dugo bila u neznanju i soku kada sam saznala da mi dete ima astmu, ali sam se trudila da se informisem o svemu, a i dalje ima stvari koje neznam ali sam procitala na sajtu, jos jednom vam hvala sto postojite! Pozdrav

 • Vesna Cosic

  Ja se dugo gofina. Borim sa alergijom moga sina koja je pocela u njegovoj 18 godini, kada je prestao da trenira fudbal.Isli smo od vma do privatnog dr, i tu su bili lekovi rinasek, claritin,presing, aerius, galitifen….A onda je dobio odjednom flixotide pumpicu ibeconase sprej za nos.To bi mu ublazilo kasalj i curenje iz nosa, ali najvise mu je prijao defrinol u sirupu, koji je prestao da pije jer je jedna dr rekla da on ne valja i od tada ga nije uzeo!Nekoliko godina nije odlazio kod pulmologa, a proslo septembra se prehladio i od tada sa manjim izuzecima ima stalno kasalj suvi.Nikada nije imao napad gusenje, niti kaslje nocu! Pomaze mu caj od luka koji kuvam sa medom i limunom, ali tri cetiri sata i onda opet curenje iz nosa i kasalj.Dana s mu je dr prepisala( spirometrija odlicna), pulmicort i singulair uvece, po potrebi ventoli, i marisol.Inhalacije su mu ponekad pomagale a nekada ne.Ja licno sumnjam da ima astmu vec mislim da je u pitanju alergijski bronhitis, ali ja nisam sigurna jer nisam imala susret sa tom bolescu.Niko iz nase familije nema.Ja opet pusim, i imam 2-3 puta godisnje kijanje ujutru od po 5 min. Ali ne smatram to bolescu jer su to imali i moji roditelji! Isli smo na alergo test i u Kbc Zvezdara su ustanovili alergiju na ambroziju i povecan histamin, a ukupan igg Na torlaku je pokazao da nema nikakvu alergiju.Prosto nisam pametna.Toliko novca sam dala na razne antihistaminike, na kapi za nos vividrin, operil, beconase, nasonex, nasya, grip-stop, i na kraju popio je veceras oko 20 h tabl.singulair i evo posle tri sata on opet suvo kasljuca…Ne znam uopste sta da radim. Nerviram se, a opet mislim zasto mu nije i za nos dala nesto, jer to mu je primarno! Da li moze da mi pomogne dr Jaric?Molim vas odgovorite mi!

 • Kristina

  Poštovanje i pozdrav svima. Tražila sam po netu podatke o astmi jer sam i sama asmatičar već par godina i naišla na Vaš sajt, koji je mogu reći odličan. Puno podataka, tekstova i saveta…
  Od svoje sedme godine imam alergijsku kijavicu ( naslednu ) koja se posle bombardovanja 1999 spustila na pluća…lekari, pregledi, terapije…i ustanovljena je bronhijalna astma…alergija na polen drveća, ambroziju, kućnu prašinu i grinje naravno…koristila sam samo ventolin po potrebi sve do novembra 2009 kada mi je pulmolog prepisao i Seretide disc…prezadovoljna sam…Ventolin ne koristim skoro uopšte…možda jednom mesečno i to kad se menja vreme ( suvo, vetar, koša, vlaga, hlanoća)…nuspojave nemam…
  eto i jedno moje malo iskustvo…pozdrav svima

 • Marija Blažić- Maja

  Kristina, veliko hvala za ovaj komentar. Vaše iskustvo će biti preneto i kao poseban tekst u kategoriji “iskustva asmatičara”. Budite i dalje sa nama, slobodno ostavljajte komentare, dajte savete drugim asmatičarima, pomozite onima koji se po prvi put susreću sa dijagnozom astme da shvate značaj preventivne terapije, redovnu upotrebu, da znaju kako da postupe u “kritičnim” situacijama (promena vremena i slično), da nauče da se sa astmom normalno živi uz promene loših životnih navika, da inhalaciona terapija ne izaziva zavisnost već nam pomaže da nemamo simptome astme.

 • nemessis81

  Ja ima pitanje. Koristila sam pumpicu oko 20 godina samo kad zatreba, medjutim, sad mi se nesto stanje pogorsalo, i bila sma kod pulmologa koji mi je dao pronison i seretide u kombinaciji. Nisam probala jos, nemam pojma kako ce delovati, strah me malo. Ali se moje pitanje ne odnosi na taj moj strah, nego, i sam Ventolin i Berodual su mi ga pravili, i citam da je bolje leciti nego zapostavljati. Na koji rizik ja stavljam trudnocu na koju planiram da se upustim, sa nekim dugotrajnim koriscenjem tih lekova? Koja je generalno opasnost za majku i sam plod?

 • Marija Blazić- Maja

  A zašto još niste počeli da koristite prepisanu terapiju? Simptomi pogoršanja neće proći sami od sebe. Ako vam je lekar prepisao Pronison i Seretide, pretpostavljam da taj Pronison nije prepisan bez razloga i da baš niste bili u sjajnom stanju. Pronison se obično prepisuje kad što pre treba “popraviti” situaciju. Seretide morate koristiti svakondevno čak i kad nema tegoba.
  LEČENJE ASTME U TRUDNOĆI I VAN TRUDNOĆE JE ISTO i primena lekova je bezbedna, ali nelečena i nekontrolisana astma sa pogoršanjima i nedostatakom
  kiseonika predstavlja rizik kako po majku tako i po plod!

  Ženama koje imaju astmu savetuje se da ako je moguće planiraju trudnoću, da pre trudnoće se pravilnim lečenjem uspostavi potpuna kontrola astme i da se terapija primenjuje i tokom trudnoće a shodno težini astme.

 • Xsloba

  odlican text

 • Davor

  Marija da li ste imali neki problem kod prestanka uzimanja Singulair-a? Ja sad, za mesec dan,a treba da prestanem sa tim lekom pa me zanima Vaše iskustvo?

 • Blazicm

  Davore, evo ja sam bez Singulaira i dobro mi je. Još uvek redovno uzimam Seretide 250. Nemam potrebe za Berodualom već duže vreme. Pod redovnom sam kontrolom kod pulmologa i on kaže da mogu bez Singulaira.U slučaju da mi se pojave noćne tegobe u vidu kašlja, sviranja ili začepljenog nosa i učestalog kijanja  da se vratim na Singulair. Bez Singulaira sam prošla i sezonu cvetanja lipe i trava a evo i ambrozija kreće punim gasom, vremenski uslovi su strašni, a ja sam još uvek dobro.

 • http://www.facebook.com/mila.petrovicibrahim Mila Petrovic-Ibrahim

  Ja sam odusevljena tekstom Singular iSerotide iz ugla pacijenta i upravo pocinjem danas sa Singularom.Hvala gospodi  Mariji Blazic!  ja vec koristimsymbicort i drzim astmu pod kontrolom,ali me vec nekoliko danauhvatila vizura i trenutno sam pod antibioticima.zato cu od danas poceti sa  Singularom,poucena iskustvom doticne gospodje.                         

 • Ivan Antic

  Meni je malo neobicno da se novi lekovi tako lako prepisuju svim astmaticarima. Ja sam uzimao Serevent i Becloforte 5 godina i bilo mi je savrseno dobro. Zimus sam imao zapaljenje pluca i to mi je ponovo izazvalo astmaticne napade. Lekar mi je odmah zamenio terapiju seretidom i singularom kao da su oni Bogom dani. Milim da lekari, pogotovo u banana republikama kao sto je Srbija, imaju skriveni motiv zasto nam prepisuju nova cuda alhemije. Neka me neko ispravi ako gresim. Nebi me cudilo da nam za desetak godina pocnu da rastu repovi ili rogovi od sjajnih novih lekova. A da ne pominjem da je participacija za serevent bila 500din a becloforte je bio besplatan, a participacija za singular i seretide je 3200din.

 • Marija-Maja Blažić

  Ivane ja ću ti odgovoriti, ali prvo ću da ti predložim da pročitaš tekstove pod sledećim linkovima. pročirtaj i komentare ispod tekstova:
  http://www.astma.rs/istrazivanje/da-li-je-opasan-lek-za-astmu/
  http://www.astma.rs/astma/inhalatorna-terapija-istina-zablude/
  http://www.astma.rs/ishrana/lecenje-asmaticnog-napada-preventivna-terapija-i-zablude-u-lecenju/
  Kao prvo to nisu novi lekovi, možda za tebe jesu, ali ja ih lično koristim već 4 godine, a i tada to nisu bili baš novi lekovi. Astma se u celom svetu jednako leči, znači prema GINA smernicama-tj globalnoj inicijativi u lečenju astme. Znači i u “banana” republikama asmatičari imaju prava da budu lečeni kao što se leči u celom svetu.
  Pratim događanja na svetskom farmaceutskom nivou i nećeš mi verovati farmaceutske kompanije mnogo više dobiti imaju od lekara iz država koje nisu “banana republike”. no, to sada nije ni bitno.
  Ono što je bitno je da lekovi koji su ti prepisani nisu čuda alhemije. Koristio si lek koji se zove Serevent, u čijem sastavu je salmetrol. To je dugodelujući bronhodilatator koji se takođe nalazi i u diskusu Seretide (ili pumpici kako je već svi pogrešno nazivaju). Koristio si Becloforte koji je inhalacioni kortikosteroid, najmoćniji lek u lečenju astme, koji smanjuje inflamatorni proces u plućima. U leku koji si sada dobio, tj u Seretide diskusu imaš flutikazon, da li 250 ili 500 mikrograma (zavisi koji si diskus dobio)a to je inhalacioni kortikosteroid.
  Znači u jednom leku su dobio kombinaciju lekova koje si već i koristio samo što sada jednim udahom uzmeš oba leka. Po meni je to super i nije nikakvo čudo alhemije.
  Ako to do sada nisu počeli da rastu rogovi i rep verovatno neće ni sada.
  Što se tiče participacije i meni je jako skupa, ali sa tim skupim lekovima ja ipak imam kontrolu astme već 4 godine.
  O leku Singulair smo već puno pisali, to nam je najčitaniji tekst. On se dodaje u terapiju onima koji imaju alergijsku astmu i imaju tegobe noću, zato se pije sat vremena pre spavanja. Uz njegovu redovnu primenu osobe koje ujedno pate i od astme i od alergijskog rinitisa nemaju potrebu za primenom antihistaminika i vrlo mirno spavaju bez zapušenog nosa i izuluđujećeg kijanja u sitne sate.
  Nadam se da sam ti bar malo pojasnila princip lečenja astme i upotrebu lekova koji se primenjuju. O svemu mnogo više ima na sajtu.
  Želim ti uz ovu odgovarajuću terapiju brzu kontrolu astme.

 • Marija-Maja Blažić

  Moram da dodam komentar na ovaj svoj tekst. redovnom upotrebom lekova o kojima sam pisala u gornjem tekstu sam došla do toga da sam veći deo ovog leta bila na minimalnoj terapiji. Singulair ne koristim više, u vreme ambrozije sam koristila Avamys sprej za nos ujutru i Seretide disk od 250 samo uveče. Ovoga leta sam puno boravila po planinama i netaknutoj prirodi i tada sam bila potpuno bez terapije.
  Redovna upotreba preventivne terapije i dobra saradnja sa mojim lekarom kao i dr. Dušicom Jarić, pomogla mi je da shvatim suštinu svoje bolseti, da astma živi samnom a ne ja sa njom, da mogu sama da prepoznam sve simptome, da korigujem terapiju spram kompletnog zdravstvenog  stanja, dnevnog tempa i vremenskih prilika.
  Zato je moj savet svima da se “manu” filozofije i istraživanja nekih svojih metoda u lečenju astme. Držite se lekara koji leče prema GINA smernicama, dobro se edukujte o astmi, pričajte sa svojim lekarom o astmi a ne sa komšijama i kolegama sa posle. Idite na redovne kontrole, koristite propisanu terapiju, budite fizički aktivni spram vaših želja i mogućnosti, dovoljno spavajte, hranite se sa što manje industrijski prerađene hrane, mislite pozitivno i bez predrasuda i rezultat neće izostati.
  Svima želim da budu dobro kao što sam ja.

 • Marija Rajkovic Gardasevic

  gospodjo marija imam cerkicu 6mj dosad je imala 4 bronhitisa i upalu pluca.evo vec 7 dana smo se inhalirali na berodual ali joj nista nije bolje sad se inhalira na prospan a vec mjesec dana koristimo inhalaciju pulmikortom jednom dnevno.evo vec 8 dana ukljucen nam je singular pa kad on uglavnom pocinje djelovat.unaprijed hvala

 • Marija-Maja Blažić

  Ja nisam imala tegoba kad sam prestala da uzimam Singulair, ali sam pre toga duže vreme imala astmu pod kontrolom. Dogovor sa lekarom je da ako mi se simptomi vrate uzimam Singulair ponovo

 • Marija-Maja Blažić

  Mama Marija, ja nisam lekar i teško mi je da odgovrim sa te stručne strane. Meni kao odrasloj osobi, sa nekontrolisanom astmom u ono vreme i sa jako izraženim alergijskim rinitisom i konjuktivitisom je bilo bolje već prvu noć.

 • Ivan Antic

  Majo hvala na odgovoru. Ne zelim da zvucim cinično, ali ako sam dobro razumeo dobio sam isti lek samo tri puta skuplji? :) Dobro posteđen sam napora da umesto nekoliko udaha udahnem samo jedanput, a imam i cool brojač koji odbrojava od 60 unazad. :) Skupa igračka IMO.

 • Marija-Maja Blažić

  Ivane, čovek mora biti ciničan kad nas dovedu u situaciju da bi normalno disali i funkcionisali moramo dobro i da platimo!
  Poboljšana verzija dva leka u jednom, mnogo skuplja, baš tako. Ali pomaže!

 • Dejan Pajević

  Ivane,

  očigledno je da na tvoju sreću nisi osetio pravu Astmu i njene napade, verovatno sam više inekcija primio u venu nego što si ih ti video u životu (samo jednom prilikom 12 doza lemoda i aminofilina u roku od 2 sata), veruj mi, dao bi mnogo više od tih 3200 dinara u pojedinim momentima, da ti se tako nešto desilo, mnogo bi više cenio SERETIDE, inače astmu imam preko 20 godina. Gospođo Marija, potpuno Vas podržavam u komentaru, SERETIDE koristim  više godina, čak sam ga kupovao u Nemačkoj kad kod nas još nije bio dostupan, to vam govori kakvo mišljenje imam  i leku.

 • Lanemi27

  Ivane što se tiče participacije,ja u Crnoj Gori plaćam singular 50 evra svaki mjesec,isto tako i pulmicort jer ništa od toga ne ide preko recepta,a daju npr. anatomske uloške,pa uporedi astmu i ravna stopala,i onda se pitam koje ovde lud.A što se tiče ljekova isto kao i što auta non stop nova izlaze i svaki bi volio da voziš tako i medicina mora napredovat a ako ti se čini da je loše ti probaj čajevima kao prije 300 godina.Koleginica mi kaže kako je spasila unuku jer joj je previjala uveče med na pluća.Pitaj je jeli što dijete dobilo kod doktora i ona kaže primila je 5 injekcija ali je žena ubijeđena kako joj je med pomogao i ne mogu da vjerujem kako su ljudi zatupljeni…pozz

 • Aleksastojanovic

  dr.BOMBA je zakon!!!!!!! svako ko ima problema sa astmom trebe da ga poseti dok je jos ziv….

 • Brankica

  Pa njegov sirup sa efedrinom ne leči astmu.Pogotovu jer treba biti obazriv sa korišćenjem istog.Govorim iz ličnog iskustva a vezano je za moju ćerkicu

 • Tomicigor

  recite molim vas sta se desilo / posto moj sin pije isti sirup?

 • Marija Blažić-Maja

   tata Igore, evo tekst o dr. Bombi, u komentarima možete naći razna iskustva
  http://www.astma.rs/iskustva/bomba-protiv-astme/

 • Ana

  Ja imam 16 godina i imala sam u februaru napad da su dali inekciju i poslali u bolnicu i kad sam izasla koristila sam dva puta dnevno Seretide i Singulair uvece pre spavanje i osecala sam se super i radila sam sta hocu.Medjutim sad sam bez terapije i tegobe su se vratile.Skripim i tesko disem i jedva cekam da ponovo pocnem terapiju :(

 • brost

  Dobar tekst. I meni leži kombinacija Seretide 250/Singulair. Tokom leta, kada se simptomi kod mene uglavnom povlače radi kombinacija Alvesco/Singulair. Singulair je jedini lek koji uz Nasonex spray drži pod kontrolom moj Rhinitis.

 • brost

  I meni su davali taj sirup kad sam bio dete (pre 20 god.). To je kombinacija efedrina i ekspektoranasa. Širi disajne puteve i podstiče iskašljavanje. Ukoliko su simptomi astme blagi, verovatno će dati privid da se stanje popravilo. U međuvremenu, zapaljenski procesi će se nesmetano odvijati u plućima i astma će podmuklo napredovati. Ukoliko se pak radi o teškoj astmi, ovaj sirup može da ugrozi i život. Pazite šta radite! Nema potrebe da posežete za starim lekovima, ukoliko su vam već na raspolaganju provereni i bezbedni lekovi za kontrolu astme. Naročito bih osudio roditelje, jer prosto nemaju pravo da deci uskrate kvalitetnu terapiju.

 • Pingback: O astmi – Institut za plućne bolesti Vojvodine Sr. Kamenica()