Bila je to jos jedna prehlada koja je završila sa upalom grla i početkom upale pluća a o problemima sa disanjem koje mi je stvarala astma…i da ne pričam.

Kao 22 godisnjak, reklo bi se momak u punoj snazi, morao sam da ležim ili da bar mirujem i većinu vremena provodim u kući dok su se moji vršnjaci uveliko zabavljali napolju.

Kod mene u kuću su dolazili uglavnom poznati ljudi,komšije i rodjaci pa je tako bilo i tih zadnjih nekoliko dana kao na autobuskoj stanici. Nekako su se svi brinuli o meni te mi je sve to ličilo više na sažaljavanje (ah šta će jadan Goran itd.) nego na to da mi neko nešto kaze konkretno i ohrabrujuce, da u svojoj muci koju sam tad imao ugledam neki tračak svjetla u cijeloj toj tami kojom sam bio okružen. Kad ste još u svemu tome okruženi laicima za astmu i svim komentarima koje čujete….sad mi je muka kad se svega toga sjetim.

Mene su u principu sažaljavali a moji roditelji su bili izloženi još većem pritisku primitivizma,jer se nije baš sve govorilo direktno meni u oči, nego je tu bilo i pričica uz kafu itd. koje su plasirane njima. Iako sam već imao 8godišnje iskustvo sa astmom iza sebe te sam tačno znao sta mi treba,kad i u koje vrijeme i način na koji ću postupati u odgovarajućem trenutku…. ali ljudi sve je to dzaba kad se živi sa neznanjem o astmi i kad se “pumpica” smatra sredstvom koje je dato čovjeku da ga ubije a ne izliječi.

Danas kad se čujem sa svojim ocem (majka mi nažalost nije živa), kažem mu kako se super osjećam i naglasavam mu uvijek kako sad samo koristim “jednu pumpicu”,te da ne moram piti više lijekove i koristiti inhalator. Zašto sam ovo naglasio “jednu pumpicu”??? Ta “jedna pumpica” je Symbicort turbohaler koji koristim dva puta dnevno po jednu inhalaciju.

Moja majka je na žalost umrla a uvijek joj je jedna misao u glavi bila pa i zadnjeg dana njenog života a to je:” Samo da moj Goran može da živi bez te nesrećne pumpice”.

Pored teskog ratnog i poratnog života koji smo imali,pored teške bolesti koja je zadesila moju majku, pored svih ovozemaljskih muka koje se mogu desiti čovjeku… tu je bio još jedan izmišljen problem koji se zove PUMPICA!!!

Dragi prijatelji,prije svega vi koji imate astmu ili vaša djeca ili vaši najblizi:- Poslušajte savjete ljekara, raspitajte se o svemu vezano za “pumpicu”, slusajte pažljivo šta vam dr. kaže i ne nasjedajte na laicke priče o astmi i “pumpici”. Nemojte dok ne bude kasno da se kajete za svoje postupke.

Imam 36 godina a već 22 se liječim od astme…nadam se da će me neko od vas moći shvatiti…. da mi je sama pomisao na to teža, da mi je majka umrla a cijelo vrijeme je imala toliko predrasuda o “pumpici”, nego astma sa kojim se borim.

Danas zahvaljujuci toliko misterioznoj “pumpici” ja živim sasvim normalan život…. pa mi je teško zbog toga što to nije moja majka mogla doživjeti, da razbije sve predrasude u vezi toga.

Autor: Goran