Jedanaest godina se Draganin sin borio sa napadima astme, svakih mesec dana lečen sistemskim kortikosteroidima. Često je izostajao iz škole a druga deca su ga izbegavala kao da je zarazan. Konačno su pronašli dobrog pulomologa koji mu je dao preventivnu terapiju: Flixotide, Singulair i Ventolin pumpicu. To je terapija koja se koristi prema globalnim smernica za lečenje astme.

Iskustvo mama Dragane

Situacija

Moj sin ima jedanaest i po godina, a astmu od svog šestog meseca. Do pre tri meseca- sto znači punih jedanaest godina- lečen je -samo kada je imao napade astme, a bili su česti, skoro svaki mesec, injekcijama urbazona jedan do dva dana, pa onda pronizon tablete do čak sedam dana, durofilin tablete, inhaliranje spalmotilom ili berodualom.

Terapija je trajala obično do dve nedelje, nakon čega nije dobijao nikakvu zaštitu. Dve nedelje je zatim sve bilo ,, u redu,, a onda opet napad i sve iz početka! Svaki mesec punih jedanaest godina, dve nedelje pod terapijom i u kući, a dve nedelje da kažem, dobro.

Preventiva

Bila sam sluđena, na ivici nerava, nisam znala kako da mu pomognem, dok ga nisam odvela kod pulmologa u Beograd. Dao mu je terapiju- Singulair, Flixotide i inhaliranje Ventolin kapima.

Korišćenjem ove terapije već nakon četiri dana mu je bilo bolje. -terapija mu je produžena još mesec dana. Kontrola je pokazala još bolje rezultate!

Sada idemo na kontrolu za dva meseca, a terapija mu je: Singulair, Flixotide i Ventolin pumpica, pošto je kod njega ,, zapuštena,, astma, a sve zbog pogrešne terapije, tj. terapije koja njemu nije odgovarala. Jedanaest godina nije dobro spavao, nije smeo da izlazi napolje, da trči, skače, da se igra sa decom.

Sve je mnogo lakše i bolje

Iz škole je mnogo izostajao, deca su ga izbegavala, jer nisu znali od čega je bolestan. Užasno je bilo. Nisam znala kako da mu pomognem, a onda sam pronašla dobrog pulmologa! Obratila sam se, zatim kao prvo nastavnici, a zatim i roditeljima koje sam zamolila da deci objasne da je moj sin bolestan od astme!

Deca se druže sa njim, pomažu mu u školi, on izlazi napolje, ide u šetnju… Svega toga ranije nije bilo, nego sedenje u kući pored kompjutera, nervoze- njegove, napadi besa i hiljadu puta pitanje-,, Mama, kada ću ja da ozdravim?,, Govorila sam mu da će sve to brzo proći, svesno sam ga lagala, jer nisam znala šta drugo da mu kažem. Sada kada smo kod izvanrednog pulmologa, kome VERUJEM prvo ja kao majka, a zatim moj sin, sve je mnogo lakše i bolje! Najvažnije je da mu moj sin veruje i da mu PRAVA TERAPIJA odgovara!

Napisala sa malo duži tekst, želeći SVIM ZABRINUTIM roditeljima da ukažem na to, da je veoma bitno pronaći dobrog pulmologa, kome verujete i vi i vaše dete i koji će prepisati odgovarajuću terapiju!

Treba prvo priznati sebi- DA, MOJE DETE JE ASTMATIČAR- što je veoma teško, kao što je i meni bilo, ali mnogo pomaže! Verujte mi!

Nadam se da će mnogima pomoći ovo što sam napisala, kao što su mnogi komentari i meni pomogli. Pozdrav svim zabrinutim roditeljima i glave gore. Postoji rešenje, a to je dobar pulmolog i odgovarajuća terapija!

Podelite i vi vaše iskustvo sa drugim roditeljima