Pročitajte jedno lepo iskustvo devojke koja mi se javila nakon gledanja emsiji na TV Avali. 

Imam 28 godina, a astma mi je dijagnostifikovana kad sam imala 3. Posle teških borbi u žškoli, sada su mi napadi retka pojava i obično vezani za alergijske reakcije na prašinu.

Presrećna sam što se neko setio da napravi ovakav portal, i naročito zbog prve rečenice koja kaze da iako astma jeste bolest nije katastrofa, kad upoznaš sebe i svoje reakcije. Sviđa mi se što ovaj sajt propagira ZDRAV ODNOS PREMA BOLESTI, a to je najvažnije.

Želim da kažem nesto na temu SPORTA , tj bavljenja fizičkim aktivnostima. Bez problema vozim rolere, vežbam na kardio spravama, bicikl i plivanje, ples… Uživam u tome.

Ali svaki put kad probam TRČANJE , čak i u mestu tokom aerobika, otežano disanje počinje i pumpica je neophodna! Zašto samo trčanje stvara takvu reakciju ne znam, moja teorija je o preteranom opterećenju srčanog mišića, opterećenje je najveće prilikom trčanja pa je disanje jako ubrzano. Ali važno je shvatiti (a ovo važi za decu naročito, jer sam ja imala taj problem kao dete i nažalost bila oslobodjena SVIH fizičkih aktivnosti u školi.

AKO VAM TRČANJE NE ODGOVARA, NE ZNAČI DA VAM DRUGE AKTIVNOSTI SMETAJU.

Probajte sportove sa manje direktnog napora, ne treba zaključiti da ako detetu smeta jedna aktivnost da ce mu nužno smetati sve aktivnosti.

Kada dete ipak može da se bavi sportom bolje je da to i čini, ne samo zbog fizičkog zdravlja, vec i zbog psihičke stabilnosti – sećam se da sam se osećala izolovano na časovima fizičkog, jer mi nije bilo dozvoljeno da se igram sa ostalim đacima.

Stoga je moj mali savet da STAKLENO ZVONO NIJE RESENJE, već jedino treba naučiti dete da upozna i poštuje svoje granice, i da stane ako oseti probleme.

NOSCE SE IPSUM , sto bi rekli stari Latini…
UPOZNAJ SAMOG SEBE!

Veliki oozdrav, Milena