Goran je čovek koji 22 godine živi sa astmom. Sada sa 36 godina života ima dobro kontrolisanu astmu uz Symbicort.

Svoj put do dobro kontrolisane astme Goran je podelio sa nama:

Na početku sam imao mnogo problema sa disanjem, te sam koristio razne koktele lijekova, kako za preventivu tako i za sprečavanje napada kad do njega dodje. Mojim boravkom u Njemackoj 2001.godine sam slučajno otisao sa rodjakom kod njegovog ljekara pa da “usput” pita za moju astmu itd. Stari doktor (imao je više od 60 god.) je iz ladice svog stola izvadio nešto što nisam do tad imao priliku da vidim. Bio je to Symbicort (Budesonid + Formoterol) turbohaler. Od tad koristim samo ovaj lijek. Ispočetka je to bilo dvije inhalacije ujutro i dvije naveče a zadnjih nekoliko godina uzimam jednu inhalaciju ujutro a jednu naveče.

Kada sam osetio prve simptome astme?

Na svu sreću ili moj disciplinovani način života ja se osjećam svakim danom sve bolje.Trebalo bi mi puno vremena i prostora da napišem kako su moje zadnje 22 godine života prošle što se tiče astme.

Pokušaću biti kratak i jasan. Još kao dijete imao sam česte bronchitise, koji su nakon nekoliko primljenih penicilina uglavnom prolazili. Niko tad u to vrijeme nije savjetovao mojim roditeljima da uradim alergo test, jer sam i kad nije bilo bronchitisa imao malo otežano disanje. Vremenom sam i sam prepoznao šta mi smeta, ponajprije kućna prašina i perje. 1989.g.sam imao do tad nezapamcene tegobe i moj dr.pulmolog kod kojeg sam išao da se liječim je tek tad preporučio da idem na Institut za plućne bolesti Kliničkog centra u Beograd. Odmah po prijemu na Institut, prvo sto su mi uradili je alergo test. Ispostavilo se da sam bio u pravu te da sam pored kućne prašine i perja bio alergičan na ambroziju i grinje.
Prvo čega se sjećam da mi je izueztno pomoglo jeste infuzija u kojoj se nalazio Aminofilin. Nakon prve primljene boce sam disao “punim”plućima. Tad sam mislio da su pronašli lijek i da sam izliječen. Na žalost nije bilo tako jer su to bili moji dječački snovi. Pored svakodnevnih infuzija doktorica mi je uključila u terapiju i DITEK ili DITEC spray, te ujutro Flonidan tablete. Bilo je super i nakon 18 dana sam otpušten sa savjetima koji su mi dati i koje nikad neću zaboraviti.

Ako možda nekad ovo pročita doktorica Vesna Petrović,tadašnja načelnica plućnog odjeljenja, želim da joj se zahvalim na svemu sto je učinila za mene…ma ne samo za mene nego za sve koji su bili tad na liječenju kad sam bio i ja. Još jednom veliko hvala.

Rat sa astmom i rat u Bosni

Od tad je krenula “zvanična” borba sa astmom,koja je narednih 12-13 godina izgledala kao rat sa njom(meni se tako činilo) iako je zaista kod mene u Sanskom Mostu (BiH) tad uistinu i počeo rat. Za pravilno liječenje su trebali i odgovarajući lijekovi a rat koje je tad bio u Bosni je bukvalno sve uništio tako da ljudi nisu imali ni hrane a da ne pričam da je do DITEC sprey doći blo naučna fantastika. Tadašnji ljekari su mi uglavnom propisivali aminofilin retard tablete od 350mg. ventolin sprey,ventolin tablete i kad sam prehladjen ili dobijem upalu grla,antibiotike. Sve je to bila humanitarna pomoć koja je dolazila na kašičice,pa se na takav način i djelio lijek koji je u tabletama. Dvije kašike ventolin tableta jer su bile sitnije i 5 kašika aminofiline jer je su bile dosta veće tablete.

Inhalator kao odevni predmet

Imao sam česte napade, u prosjeku bar dva puta nedeljno.Vene na rukama su mi bile kao u narkomana, jer je svaki napad bio sprečavan sa aminofilin+dexason venskom injekcijom. Inhalator je bio sastavni dio mog života,recimo kao kad morate nositi hlače,tako sam i ja uvjek pored sebe morao imati inhalator sa aloprol rastvorom i fizioloskom vodom. Dosta puta su mi morali istovremeno kombinovati inhalaciju i aminofilin u venu kao i po nekad adrenalin u mišić. Tako je bilo sve do 1995.god. dok nije stao rat ali i narednih nekoliko godina je bilo teško doći do kvalitetnih lijekova.

Stari nemački lekar i Symbicort kao spas

Već sam u prvom e-mailu napisao kako sam 2001. god. otišao kod rodjaka u Njemacku i kako mi je doktor preporučio Symbicort turbohaler.
Već nekoliko godina živim u Nürnbergu (SR Njemačka) i kao što sam rekao super se osjećam i narednog mjeseca bih trebao prekinuti sa terapijom. Nadam se da ću biti dobro iako sam i sad prezadovoljan svojim stanjem astme. Ovde se preko klinika za plućne bolesti i konkretno za astmu organizuju česta savjetovanja, pa sam tako i ja bio već na nekoliko njih. Bude im interesantno moje životno iskustvo i kako sa mojim lošim njemačkim jezikom usijem prenijeti ljudima koje to zanima.

Goranov savet asmatičarima

Ja sam se počeo pravilno boriti sa astmom onog dana kad sam shvatio da je “to” nešto sa čim moram da živim do kraja života. Samo ako se ja pravilno borim protiv nje ona će mene manje “napadati”….i zato svi vi koji imate problema sa alergijskom astmom, oštro i na pravi način vršite napad na nju.
Ako vi ne “napadate”,onda će ona “napasti” vas i moraćete se i dalje braniti.
Predjite u kontru, jer bolje da napadnete nego da se uvjek bespomoćno branite ako želite da živite i radite normalno kao što je slučaj sa mnom u zadnjih desetak godina.

Naš komentar:

Goran je svoj mukotrpan put do dobro kontrolisane astme podelio sa nama u želji da ukaže na značaj preventivne terapije. Goranove reči “ako vi ne napadnete astmu, ona će vas i vi ćete se morati i  dalje braniti”  su pravi savet, sažet u jednoj rečenici.

Podelite i vi svoju borbu sa astmom sa nama!