Pobedi je! Živi aktivno!

Bomba protiv astme!

Javila mi se Slađana sa sledećim pismom. Molim sve koji su čuli za ovog lekara da se jave, da proverimo da li je u pitanju novinarska patka, još jedan dotkor Roso ili pak čovek sa znanjem da izleči astmu i dobije Nobelovu nagradu. Slađana: Veki , molim te procitaj ovo i objavi, volele bih da cujem i misljenja posetilaca sajta o ovom textu, preuzela sam ga sa nekog foruma a inace, o ovom lekaru pisu da je stvarno cudo. Da li si ti čuo za njega?

Pročitajte ceo tekst, komentare i odgovor doktorke Dušica Jarić koja se uključila u diskusiju.

Doktor Milomir Nektarijević Bomba

doktorcoveculjakr

Efedrin je opasna suspstanca

Doktor Milomir Nektarijević Bomba, osnivač i dugogodišnji načelnik ORL odeljenja u opštoj bolnici ” Stefan Visoki ” u Smederevskoj Palanci, i posle 20 godina od odlaska u penziju još radi u svojoj privatnoj ordinaciji i jedan je od retkih o kome se u palanačkoj čaršiji već skoro pola veka govori s poštovanjem i uvažavanjem.

Pojedini su mu zamerali što je bio preoštar, impulsivan i žustar, ali nikada ne osporavajući vrhunsko znanje i sposobnost. Prevelika ljubav prema medicini i ljudima još mu daje snagu i sposobnost da i u poodmaklim godinama radi i leči. Dr Bomba kaže da ne može svako postati lekar, već da se s tim darom mora roditi, a njegova misija u ovozemaljskom svetu je, kaže, baš ta. Iako vremešan i ne tako dobrog zdravlja, polako ali dostojanstveno govori o sebi i o svom radu.

– Rodio sam se u Sarajevu, školovao u Vinkovcima, a studije završio u Beogradu. Kao maturant realne Gimnazije u tom ustaškom mestu, na jednom od časova veronauke, potukao sam se sa jednim Bosancem, i u trenutku kada sam ga bacio na klupu, neko od učenika je uzviknuo: “Uh, ala ga bije kao bomba”.

– Od tada pa do danas to je neodvojivi deo mog imena i nikada mi nije zasmetalo – objašnjava dr Nektarijević i priznaje da ima istine u pričama o njegovoj žustroj prirodi i oštrini, koju je pokazivao u ophođenju s kolegama, ali i pacijentima.

– Moj otac Božidar, Kragujevčanin poreklom, bio je najpoznatiji kraljev oficir za vreme Drugog svetskog rata, imao je tri Karađorđeve zvezde, i kada su ga 1944. godine u Nišu komunisti streljali, to je bio preloman trenutak u mom životu. Postao sam drčan, a za vreme studija bio sam večiti demonstrant, tako da su me i tamo vrlo lako prihvatili kao Bombu. Kada sam došao u Palanku, 1961. godine oformio sam ORL odeljenje i postao načelnik. Bilo mi je jasno da me pojedine kolege nisu simpatisale. Sebe sam davao maksimalno i bio sam uslužan i danju i noću, a od njih sam tražio tačnost, disciplinu i kvalitetan rad. Iako me nisu voleli, poštovali su me jer sam bio pravičan prema njima, a pacijenti su mi verovali – priča nam.

Ako se stručnost i kvalitet jednog lekara meri po broju uspešno obavljenih operacija, onda broj od 40.000 operacija, izvedenih do odlaska u penziju, dovoljno govori o stručnosti našeg sagovornika. – Najviše sam voleo da operišem jer tada sam osećao da dajem čitavog sebe. Četrdesetoro dece sa stranim telima u plućima sam operisao, a dovodili su mi pacijente i iz okružnih bolnica radi intervencije. Ima puno lekara, ali neko mora biti najbolji, kao što ima dosta generala, ali samo jedan dobije bitku.

Preparati za astmu

– Nikada nisam voleo da previše dajem antibiotike i hormonske preparate, već da određenom terapijom, pronađem dugotrajnije rešenje za bolesnika, a to su mi mnogi zamerali. Istina je da postoje lekovi koji brzo daju efekat, ali je istina i da se posle njihove upotrebe bolest ponovo javlja i to u još većem obimu – kazuje nam dr Nektarijević i otkriva da je pre nekog vremena, zahvaljujući svom istraživanju i strpljenju, napravio kombinaciju preparata koja pomaže obolelima od astme, a koja se posle ispitivanja u laboratoriji Gradske apoteke u Palanci tamo i prodaje. – Sirup efedrin nije izum, već preparat koji pomaže da se posle više terapija astma u potpunosti izleči. To potvrđuju mnogi pacijenti koji su mi se javljali, a koji su ozdravili. Do sada se sve svodilo na preporuku uzimanja pumpica, inhalatora, sprejeva i upotrebu kortizola. Meni to nikada nije bilo primarno, stalno sam tražio nešto bolje, dugotrajnije, a sada sam uspeo u tome. Iako sam to postigao u poznim godinama – vredelo je – kaže dr Milomir Nektarijević Bomba.

Similar posts
 • Analiza žive kapi krvi Dogovrili smo se da nam subora bude dan za razne teme, koje nisu striktno vezane za astmu, alergije, pluća, sport. Reč je o jednoj, meni veoma zanimljive stvari koja ipak jeste vezana je za medicinu i zdravlje, a nije na klasičan način. Nedavno sam uradila analizu žive kapi krvi. Predpostavljam da mnogi ni ne znaju da [...]
 • Andrija Prlainović – svetski ša... Andrija Prlainović (28. april 1987) je srpski vaterpolista. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2008. u Malagi i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2009. u Rimu. Saznao sam da je Andrija kao mali imao problema sa astmom, te [...]
 • Soko banja – Soko grad, dođeš s... Prošle godine sam po savetu svog lekara pulmologa otišla na odmor u Soko banju. To je bio moj prvi odlazak u Soko banju. ove godine se vraćam tamo. Pokušala sam da opišem Soko banju a da tekst ne bude dugačak, ali ovo je najkraće što mogu. Soko banja se nalazi u kotlini, u centralnom delu [...]
 • Singulair i Seretide iz ugla pacijent... Ni ja nisam medicinske struke ali u svetu alergije i astme živim već punih 45 godina, isprobala sam puno toga, dobro sam informisana o svim metodama lečenja i prevencije astme. Hemija mi je veoma bliska nauka. Pored toga imam jako dobru saradnju sa svojim lekarom, pitam ga sve što mislim da treba da znam i [...]
 • Teška i perzistentna astma Ana: Prelistala sam ceo sajt, pročitala sve teme i pitanja i zaista mi se dopala ideja o postojanju ovakovog sajta. Ovo mnogo znači svima, pogotovu ako se od rodjenja mučite sa ovom boljkom i onima koji ništa ne znaju. Zaista je edukativno! Sve pohvale! Čitala sam mnoga iskustva i želela i ja sa vama da [...]
 • Veroljub

  Ja najviše mislim da novinari mnogooo greše. Olako je staviti u nekim novinama poput dnevnih listova ovako nešto.

  Pročitajte i ovde šta sam odgovorio ljudima o prirodnim preparatima
  http://www.lekovitobilje.rs/rec-travara/jovan-stojkovic-mesavina-meda-i-trava-leci-astmu/

 • Marija

  Efedrin

  Alkaloid efedrin dobijen je iz biljaka roda Ephedra koju su Kinezi upotrebljavali pre 5000 godina pod imenom MA HUANG. Efedrin je izolovan iz droge 1885. godine. Efedrin se dobro resorbuje iz digestivnog tkiva i zadržava se u organizmu oko 10 sati, a nakon 24 sata se izlučuje preko bubrega.

  Odlikuje se stimulativnim dejstvom na centralni nervni sistem. Efedrin stimulise alfa-receptore i beta-receptore. Oslobadja levarterenola (noradrenalina) i direktno deluje na receptore. Stimulise adrenergicne nerve (povisenje krvnog pritiska), stimulise srčani mišić, ubrzava metabolizam. Treba napomenuti da efedrin deluje jače na srce nego na periferne sudove. Efedrin deluje na skeletne mišice, poboljšava neuro-mišićnu transmisiju i povećava kontraktilnost skeletnih mišića.

  Ja lično mogu da kažem da i ja već duže vreme odlazim svom doktoru (na redovnu kontrolu) kao zadovoljan pacijent, bez asmatičnih tegoba, ali pod terapijom Seretide i Singulair. Sam doktor je zadovoljan mojim stanjem, ali ne smatra da mi je izlečio astmu. Takva faza se zove remisija, a ne izlečenje.

 • Veroljub

  Doktor Bomba kaže:

  To potvrđuju mnogi pacijenti koji su mi se javljali, a koji su ozdravili. Do sada se sve svodilo na preporuku uzimanja pumpica, inhalatora, sprejeva i upotrebu kortizola. Meni to nikada nije bilo primarno, stalno sam tražio nešto bolje, dugotrajnije, a sada sam uspeo u tome. Iako sam to postigao u poznim godinama – vredelo je – kaže dr Milomir Nektarijević Bomba.

  Verujem da će sajt Astma.rs jednog dana okupiti dovoljno veliki broj ljudi koji će moći da potrvdi ovakve stavove ili laži. Zato i poziv svim ljudima da podele svoja iskustva i da ako su imali priliku da koriste ovaj preparat kažu svoje mišljenje o njemu.

 • sladjana

  Koliko znam, dr Bomba ima privatnu ORL ordinaciju u Palanci.Moze se naći neki detalj više na internetu. Rado bih tamo odvela decu ali bih volela da pročitam lična iskustva i na ovom sajtu.
  Čovek stvarno ima fascinantnu biografiju i to mi uliva poverenje.
  Hvala Vekiju i Maji!

 • vuja

  Vredi se raspitati o ovom lekaru. Ipak veću težinu ima činjenica da je doktor.

  S druge strane, raznih travara će uvek biti, dok god sistem počiva na tome da je najbolje ne petljati se u svoj posao. Jedino kod nas to može da postoji. U principu, najveći procenat lekova jeste biljnog porekla, ali da je to tačno što travari prodaju, velike farmaceutske kompanije bi prve prigrabili deo kolača.

 • dusica jaric

  Efedrin je supstnca koja je zbog brojnih nezeljih efekata stavljena pod strogu kontrolu i nije je lako nabaviti ni samim paotekarima. Pokusajte da nabavite kapi za nos sa Efedrinom i apotekari ce vam objasniti da ne mogu da ih nabave jer je zbog zloupotrebe potrebna posebna dozvola za nabavku i primenu.Pitam se kojim putem ga nabavlja moj kolega.
  postoji stari recept za sirup koji sadrzi efedrin 0,3% ili 0,1% sa kalijum jodidom kao ekspektoransom i amonijom hloridom. Stari lekari su ga koristili kao lek za iskasljavanje, a ima i bronhodilatatorni efekat. Ipak je to lek koji se pije te ima i sistemske efekte, dok “pimpice” koje neki toliko ne vole i izbegavaju ipak imaju samo lokalni efekat na oboleli tj ciljni organ.
  Postoje deca sa tzv “tranzitornim vizingom” i kod njih simtpomi su vrlo slicni astmi ali tegobe prolaze do polaska u skolu. To je grupa dece za koju se cesto tvrdi “izleceni od astme”….oni koji imaju alergijsku astmu najcesce nakon lecenja sirpupma sa efedrinom ipak kontrolu svojer bolesti uspostavljaju inhalatornom terapijiom ili primenom novijih preventivnih lekova.
  Savet- pre nego sto detetu date sirup sa efedrinom proverite u strucnim clancima i na interntu sve o nezeljeneim fektima ovog leka. Danas izbegavamo da dajemo i sirup sa salbutamolom ,jer isti lek u “pumpici” je efikasniji i sa manje nezeljenih efekata nego kada se pije. salbutamol je daleko bezbedniji lek od efedrina!!!

 • Brankica

  Ja sam svoju cerku koja ima 3 godine vodila kod DR.Bombe (koji ima 80-tak godina) pre godinu dana zbog jake upale usiju koju je tada imala posto je spec. za ORL.Tacno je da je temeljan i da se raspituje o porodicnoj anamnezi da bi utvrdio da li dete ima gensku podlogu za bolest.Posto moje dete ima reakcije na neki alergen tj. dobije opstrukciju koja se zavrsava sa velikom kolicinom sluzi u plucima (nismo radili alergo probe,ali hocemo)pogotovu septembar i oktobar, i po malo s proleca,dr.Bomba je rekao da ima astmu.Pedijatar moje cerke je uvek pisao dijagnozu opstruktivni bronhitis.Primala je Lemod inekcije i poneki put pila Pronizon uz koriscenje Ventolina sa babyhalerom,i naravno antibiotike za bronhitis.Dr.Bomba me je kritikovao zasto sam detetu davala te kortikosteroide,da li znam koliko su oni stetni itd.Prepisao je njegov efedrinski sirup (koji se pravi uz njegov recept u apoteci),Avil sirup i Gentokulin kapi.Ona je pila oba sirupa vise meseci,ali sam ja primetila, pored poboljsanja, da stalno kasljuca u toku noci i ujutru u epizodama po 10-15min.Kao majci takva reakcija mi se nije svidela,jer sam imala osecaj da ona stalno ima taj sekret u plucima i nikako da ga izbaci,pa sam prestala sa sirupima.Jos je preporucivao vakcinu Lantigen B za podizanje imuniteta na razne sojeve Stafilokoka i Streptokoka sto sam i dala detetu jer je krenula u vrtic .
  Rezime je da licno i jesam i nisam zadovoljna,a da je izlecio dete ne mogu da kazem, jer je ona opet u toku septembra imala dve bas jake opstrukcije od kojih je jedna uzrokovala bronhitis uz antibiotoke,a druga ne uz koriscenje beroduala za inhalaciju i narodski kupus na grudi deteta.
  Malo sam bila opsirnija ali to je moje iskustvo sa DR.Bombom.
  Zamolila bih komentar DR Jaric za ovakvo stanje moje cerke.
  Svaka cast za ovakav sajt

 • sladjana

  Hvala dr Jaric i Bankici. Sva misljenja i iskustva su dobrodosla.

 • jaric dusica

  Brankice, potreno j euraditi alergolosko testiranje i druge analize. Ukoliko se kod deteta ponavljaju bronhoopstrukcije i posebno ukoliko ima atopijsku konstituciju utvrdjeno alergoloskim testovima potrebno je sa pedijatrom pulmologom razmotriti dijagnozu astme te shodno vodicima “dobre lekarske prakse” uvesti i adekvatnu terapiju o kojoj je do sada ne smao do strane lekara vec i od strane roditelja pisano

 • Aleksandra N.

  pitam se koliko ovakvi lekari placaju ovim novinarima da tako lepo pisu o njima?!u ovom tekstu on sam sebe hvali,a kolege ga ne vole!ma dajte ljudi,smesno.volela bih kada bi ga posetila neka inspekcija i kontrola pa da vidimo sta on to radi ali na zalost i to moze da se podmiti u ovoj zemlji srbiji.
  Nije vise sposoban da radi svoj posao,koliko sam razumela operisao je nekada,znaci hirurg orl,pa sada smislio caroban napitak .nemam komentar

 • Verica

  U mojoj porodici moj suprug i moja dva mladja sina imaju astmu. Njihovo stanje prati dr. Jaric. Moram priznati da se do susreta sa njom, od pre nekoliko godina nisam bavila ovim problemom. Sada sam na njega upucena sa vise strana. Moj osnovni komentar je ne slaganje sa terminom izlecenja (moj supurug je zivi dokaz za to jer se od detinjstva bori sa astmom, pa i sada).
  Bavim se proucavanjem bilja, tj. ‘lekovitih supstanci’ u njima sa naucnog gledista. Postoje mnoge biljne vrste koje sadrze komponente koje pomazu u prevenciji astme, ali moramo biti nacisto da biljni preparati ne mogu pomoci u akutnim napadima astme niti mogu ‘izleciti’ astmu. Mogu se koristiti samo kao dugotrajna prevencija u veoma blagom obliku, pri cemu je akcenat na smanjenju stvaranja sekreta i povecavanja imuniteta. Izdvajanje prirodnih komponenti iz biljaka je skup postupak i takvi preparati bi bili izuzetno skupi, a pored toga potrebno je njihovo dugogodisnje ispitivanje.
  Sve u svemu, ne verujte travarima koji garantuju izlecenje, ali nemojte odustati od upotrebe biljnih preparata koji olaksavaju neke propratne tegobe.

 • Marija Blažić- Maja

  Verice, hvala na stručnom objašnjenu i savetima.
  Nadam se da ćete ostati sa nama, vaši saveti kao osobe koja dobro pozanje materiju sa naučnog gledišta, kao i majke i supruge asmatičara, su nam dragoceni.

 • Nenad

  Interesuje me samo gde bih mogao da nabavim taj Efedrin sirup.Unapred Hvala!

 • Marija Blažić- Maja

  Nenade mi smo ovde potrošili dosta vremena da objasnimo štetno dejstvo Efedrina pa je teško moguće da na ovom mestu dobijte informaciju o tome gde nabaviti efedrin sirup. Pre nego što nastavite traganje za Efedrin sirupom pročitajte komentar dr. Jarić.

 • Sladja Lu

  Ja licno nisam bila kod tog doktora ali svi doktori bar ja imam takav utisak koji imaju svoji neki preparat ce reci da nisu dobri drugi evo vam moj zato sto zaradjuje na tome, verujem samo u podizanju imuniteta ali samo kada ja licno pravim nki biljni preparat da znam sta ima u njemu a pored svega sto znam sigurna sam da u ovom nasem zagadjenom svetu bez lekova necemo bas postici neke rezultate odnosno mislim da treba piti lekove i koristiti neki preparat ali samo kada ga sami pravite kao sto je kombuha.

 • Sladja Lu

  Slazem se sa Vericom u potpunosti i da dodam ponovo i ja astma ne moze da se izleci moze samo da se ublaze simptomi,

 • lidija

  Postovani sapatnici,

  Svi vasi komentari bi bili suvisni da ste ziveli u Mladenovcu kao ja i da svaki put kada pocnete pricu o problemima svoje dece (dva sina oba sa istim problemima) ljudi govore :Idi kod Bombe.
  Stariji sin ima 4.5 godine i problem sa opstrukcijama je prevazidjen jos pre dve godine sa Flixotidom i Galitifenom.
  Mladji ima 2.5 godine i mnogo gore epizode koje nista ne umiruje (sem intravenskog Aminofilina) a koji je trenutno na Flixotidu. On nema nikakve alergije.
  Medjutim starijem sinu je indikovano vadjenje krajnika a ja bas i ne bih to tek tako da pristanem dok ne dobijem misljenje bar jos jednog Orl doktora,tako da ovog vikenda idem u Smederevsku Palanku pa cu i mladjeg da dam na pregled.
  Dalje informacije cete tada i dobiti.Do tada pozdrav i veliko hvala za postojanje ovog sajta.

  Sve najbolje u novoj godini.

 • Marija Blažić- Maja

  Lidija, imamo odličan tekst o trećem krajniku
  http://www.astma.rs/razno/uvecanje-treceg-krajnika/

 • Minjakg

  postovani ja sam asmaticar od rodjenja tacnije 25 godina imam naslednu bronhijalnu nealergijsku astmu i 7 koleno po redu sa oceve strane koja ima astmu.imam cerkicu od 16 meseci koja je takodje asmaticar i ne postoji doktor u srbiji kod koga je nisam vodila.probala je sve od lekova i fliksotide i singular i berodual,pulmicort,galitifen-zaditen,aloprol,aminopfilin,longaceph injekcije,atrovent,spalmotil i jos mnogo mnogo toga i nista nije delovalo nedelju dana smo kuci pa tri u bolnici i tako od njenih 5 meseci.danas sam bila kod dr.bombe i mogu vam reci da sam zaista zadovoljna njegovim nacinom rada jedini dr.koji je nesto uradio.ja sam svesna da se astma ne moze izleciti vec samo zaleciti ali mi je u ovom trenutnku dovoljno da ne gledam svoje dete kako se bori za vazduh.prepisao mi je sirup koji je njegov izum,kao i sirup avil za koji do sada nisam cula.kapi za nos gentakulin i mast za nos alkaloid.vec nakon samo jedne upotrebe necete verovati koliko je moja cerka sekreta izbacila iz sebe sto povracanjem,sto kroz stolicu sto curenjem iz nosa.sa zadovoljstvom mogu reci da je dr.bomba zaista profesionalac u svom poslu a kako ne bi bio kada se 60 godina bavi medicinom.moj vam je iskren savet obratite mu se ako vam je potrebna pomoc strucnjaka i specijaliste za orl i plucne bolesti.cena pregleda kod njega je 2000 din a cena lekova koje prepisuje je 600 din.on zivi i radi u sm.palanci ulica sulajiiceva 19 u strogom centru grada a njegov kontakt tel.je 026 319 770.SRECNO SVIMA.MINJA

 • Tomicigor

  ja takodje imam istih problema sa mojim detetom i sad sam poceo sa terapijom kod doktora bombe javi te mi molim vas posto imate vise iskustva sta da radim unapred zahvalan 

 • Jassnak

  Ja sam vodila cerku koja sada ima 7 godina (i dalje ima probleme sa astmom) kod dr. Bombe kada je imala 4 godine. Sta da kažem? Dete je tada uzimalo Flixotide i po potrebi Berodual, a Bomba je bio uporan da sve to obustavimo i predjemo na njegovu terapiju. No, to nije islo nikako, pa sam ja nekih mesec dana kombinovala sve to. Nije bilo cudotvornih efekata, a po odlasku na kontrolu dete je bilo u mirnoj fazi, nije se culo skripanje i zviždanje i Bomba je samouvereno rekao ,,Eto vidiš, izlečio sam je”. A i dan danas se borimo sa istim problemima, iako je Bmbinu terapiju uzimala 3 meseca. Dakle, stara škola, isključiv stav, preterana samouverenost a efekti vrlo, vrlo diskutabilni!

 • Marija Ristović

  Dragi moji, već sam Vam pisala o ovome prošlog leta ali vidim da ima novih posetilaca pa da ponovim. Prošle godine smo sa puno vere otišli kod Bombe koji je rekao da bacimo sve lekove koje je koristilo naše dete (10 godina) i da koristimo samo njegov sirup, mast i kapi za nos. u slučaju da dobije opstrukcije, rekao je da sipam malo komove rakije u vodu i da sedi pored šporeta dok isparava ta mešavina. Bilo mu je sve gore i gore, tek posle nekoliko telefonskih poziva, Bomba je konačno priznao da nije svemoguć i kratko rekao “dajte  mu ventolin”. To je bio kraj naše saradnje sa njim. Obratili smo se doktoru Miniću na institutu za majku i dete i od tada je pod kontrolom evo već godinu dana. Trenutno koristi flixotide i singular. Jede ribu tri puta nedeljno, beli luk svaki ručak jedno krece, po tri riblje kuglice dnevno. Sa pravom ishranom i dobrom kombinacijom dugodelujućih lekova biće dobro vaše dete. Želim Vam svima puno sreće.

 • Blazicm

  Hvala ovim divnim mamama što su iskustvo podelile sa nama, nadam se da će mnogim roditeljima biti dobra pouka.

 • Brankica

  Na osnovu mog iskustva ne bih vam preporucila da trosite ni vreme ni novac uzalud kod pomenutog doktora.Samo dobra dijagnoza od strane pulmologa pedijatra i preventivna terapija daju rezultate

 • Familystojanovic

  sve smo i mi to koristili dok nismo otisli kod dr. bombe, posle prvog dana je pocelo povracanje sekreta, malo smo se uplasili koliko je to izaslo….posle 20 dana je ponovo moj sin povracao sada posle mesec dana trebamo na kontrolu.pio je sirup, avil tablete, kapi u nos gentagulin, mast hlorifenikol. za sada se oseca odlicno i nisu mu smetale ove promene vremena ,videcemo kakva je terapija dalje?

 • Robertjovanovic75

  Ja sam licno vodila svoje dete kod doktora Bombe i zaista je sjajan lekar.sirup deluje,pozurite jer je covek zaista star….

 • http://www.facebook.com/radmila.tomicjovanovic Radmila Tomic Jovanovic

  Drago mi je sto ste posetili dr..Bombu jer kad ja pricam o njegovoj terapiji svi me pogledaju zbog efedrina..a njega u njegovom sirupu ima tako malo…Neznam zasto ljudi pricaju o tome kao da je to neznam sta..Na moje dete je delovalo sjajno i mislim da je on zaista otkrio pravi lek…

 • losamaja

  Kritikujete sve druge nacine lecenja osim zvanicne verzije, ovaj medicine. Pa i u njoj rade samo ljudi. A Ljudi su skloni sujeti, moci i zabludama. I to narocito u zvanicnoj medicini. Vise im je stalo do njihovog polozaja u drstvu, statusa lekara i moci nad nekim ovom slucaju bolesnicima. Da je ikom u zvanicnoj medicini stalo do izlecenja pacijenata, prihvatili bi sve nacine na koje mogu da im pomognu, ali ne time ce izgubiti deo moci i oreol bogova. I kao sto kaze Isus trazi i dace ti se. Jer svako ima lek samo treba da ga nadje. Na Institutu u Sr. Kamenici su me pre 10 godina slali da vidim kako cu umreti, moje opise tegoba i nuspojave lekova odbijali recima smritese, nervozni ste. A u to vreme bila sam mirna ko Buda i bez pogovrno ih slusala. Dakle imala sam jake bolove u nogama od aminofilina, ali za njih to nije postojalo, jer nisu zelei da cuju nista sto bi moglo da im poljulja njihovu veru u svoju svemoc. Koliko ljudi se izlecilo od raznih bolesti zato sto su tarzili lek za sebe, ali nisu to smeli da kazu svom lekaru, da ne bi povredili njihovu ” neznu i osetljivu” sujetu. Vecina pacijenata je vrlo milosrdna i saosecajna.
  Dijagnozu astme imam vec 33 godine,a razne probleme sa disajnim putevima 40 godina.
  Operisala sam kamen u zuci, dva puta kamen u bubregu, imam visok pritisak itt.Ne zelim ni da mislim o svi ostalim poremecajim. Ali bilo je to zaista mnogo gore. Onog trenutka kada mi je dr. Slavica Obradovic Andjelic rekla da idem da vidim kako cu umreti, jer sam je pitala da mi objasni sta se desava sa mnom, nada je nestala i ja sam cekala kraj. I onda slucajno nadjoh clanak o homeopatiji. I dalje koristim i samo Seretide 250. Ali vise ne proizvodim kamenje, ne zavrsavam kod svake gripe u bolnici, ne upoterebljvam dodatne lekove, A cak nekoliko puta sam zaboravila uvece da uzmem Seretide i to sam osetila tek posle 24 casa. I da los rad stitne zlezde,(sad me mrzi da nalazim rezultate), hipotireozu. Posle godinu i po homeopatskog lecenja sttna zlezda radi apsolutno normalno. I sasvim realno u homeopatskoj literaturi se kaze da se astma ne moze izleciti posle 20 godina koriscenja kortikosteroda. Ali poenta i nije da neko ima carobni stapic, vec da se ne stvaraju novi problemi. Niko, pa ni zvanicna medicina nema carobni stapic. Svet je krenuo dalje medju ljudkim bicima(lekarima) koji zele da pomognu drugim ljudskim bicim(bolesnicima), i  pokrenuo integrativnu medicinu. Ne budite sujetni budite humani. Gordost je ipak najgora osobina.

 • losamaja

  Oh, zaboravih. U Institutu u Sr,Kamenici mi je jedna divna doktorka, kojoj naravno ne mogu da spomenem ime, jer kukavize su kao lesinari uvek se ostrve na hrabre i istinoljubive, da sam sve dodatne bolesti dobila od kortikosteroida. Za boravih da sam negde 1999. godine odsetala do lokalnog dispanzera i dobila Flosteron. Bilo mi je sjajno ali samo mesec dana a onda sam se ozbiljno “prehladila” tacno tridesetog dana. Na moju srecu vise nikad nisam nasla flosteron,povucen je iz upotrebe. Mada u lokalnim dispanzerima i dalje kljulaju ljude sa velikim dozama kortikosteroida. Olako. I onda traze od nas da ih slepo i bezpogovorno slusamo. Zasto? To su obicni ljudi koji su sami izbrali da “lece” druge ljude. Niti ih poznaje, niti znamo kakve su zaista osobe, koliko je njihovo znanje, dobronamernost i odgovornost. 
  Samo treba da se potrudimo sa smrcu i ne dozvoliti da vas neko ponizava. Jednaki smo, samo smo izabrali da bojimo razlicite delove slike.I niko nije manje ili vise vazan, slika ce biti gotova samo ako svako radi savesno svoj deo i samim tim postuje tudj rad i trud.
  I kako ide inace vremensko odvijanje dogadja, nastali su ljudi, pa se neko razboleo a onaj donjega je zeleo da mu olaksa i potrazio je lek. Bez nas nema njih, ako moram bas ovako grubo da kazem.
  Idemi ovo pisanje danas. malo, malo pa ja.Mozda nakuckam knjgu?

 • Marija Blažić-Maja

  Slobodno nakuckajte celu knjigu, niko neće zameriti. Cilj ovog sajta jeste da pišu sami asmatičari, da se čuju naša iskustva, da sve podelimo jedni sa drugima. Stalno molimo da se oglase svi asmatičari, roditelji dece koja imaju dijagnozu astme, ali malo je onih koji su spremni da odvoje vreme i napiše svoje iskustvo pa čak i da ostave komentar.
  Ne kritikujemo sve načine lečenja, naprotiv. Na sajtu se mogu naći i iskustva onih koji su pokušali sa akupunkturom, sa melemima, prepruke o ishrani, o nekim biljkama koje mogu olakšati tegobe, o slanim sobama, o prirodnim lečilištima…
  Mi samo molimo pacijente da ne nasedaju na priče onih kojima je cilj samo brza zarada i koji obećavaju 100% izlečenje i truju pacijente da ne koriste propisanu terapiju od stane specijaliste.
  U više komentara naša dr. Jarić je na pitanje o homeopatiji odgovrila sa pozitivnim stavom uz molbu da se ne prikida i redovna terpija.
  O tome kakvih sve lekara ima i koliko su sujetni, o farmaceutskoj mafiji, mogla bih da napišem ceo “rat i mir”.
  Lekar koji svog pacijenta ne sagledava kao celinu, kao kompletno biće i kojem se ni ne može spomenuti nešto dodatno što koristite, nije pravi.
  Nažalost mi smo imali puno prilike da se susretnemo i sa prodavcima magle, koji su uzimali silne pare ljudima, a prodavali sve i svašta, čak je bilo slučajeva gde se u nekom prirodnom proizvodu pronalazio i usitnjen Pronison (sistemski kortikosterodid, čije neželjene efekte želimo da umanjimo upotrebom inhalacionih kortikosteroida).
  Juče sam čula priču od kolega čiji sin ima astmu a ćerka ekcem i često zapušen nos. Sin je inače na preventivnoj terapiji za astmu. Naručio je paket proizvoda po ceni od 16000 dinara (šesnaest hiljada dinara), u kojem sa nalazi jedna flašica kapi za nos, sirup od jagorčevine i krema za ekcem na bazi žutog noćurka. Moje lično mišljenje je da je platio i suviše veliku cenu za sve to. E na takve stvari mi upozoravamo.
  Svojevremeno sam kupila neku (neću je imenovati) teglicu meda od 200 grama, za “izlečenje astme”, koja ustvari potpomaže iskašljavanje po ceni od 1300 dinara.
  Danas uz moju preventivnu terapiju uzimam svako jutro “bronhimed” od pravog medara iz Rume, pola kilograma po ceni od 400 dinara.

 • Familystojanovic

  koliko ste dugo koristili sirup? ustvari koliko bocica je popilo dete?

 • Plisani vrbas

  A BERODUAL NIJE???? MOJ SIN GA UZIMA OD SVOG 4MESECA RODJENJA IAKO PISE DA NIJE ZA DECU ISPOD 6GODINA I CITAVA STRANA KONTRAINDIKACIJA MOJ SIN SAD IMA 9 MESECI I DALJE UZIMA BERODUAL I PULMIKORT A NISTA MU NE POMAZE I SKRPI LI SKRPI MISLIM DA CU VEC KOLIKO SUTRA SE CUTI SA DR.BOMBOM JER SVE CU DA POKUSAM ZA SVOJE DETE 

 • brost

  Žao mi je ljudi koji ne mogu da se pomire sa svojom ili dijagnozom svojih bližnjih. Jednostavno, Dr Bomba je u penziji i tu treba i da ostane. Preparati koje on koristi su davno napušteni zbog lošeg odnosa neželjenih efekata i benefita. Umesto da svoje snage usmere na popravljanje kvaliteta i uslova života, posećuju palanačke izlapele doktore u potrazi za čarobnim štapićem. Ljudi, zaboravite narodne lekove, nadrilekare, doktore koji se plaše hormona. Astma je ozbiljna bolest i nije izlečiva. Savremeni lekovi je mogu u najvećem broju slučajeva držati pod kontrolom. Ono što svi možemo da učinimo za sebe i bližnje je da od astme ne pravimo famu, da se dobro informišemo o savremenim trendovima i shvatanjima i na kraju, da se trudimo da popravimo kvalitet života, jer je primećeno da siromašno stanovništvo u zemljama trećeg sveta, kao i ljudi koji su pod velikim emotivnim pritiskom češće oboljevaju od astme.

 • Slobodanka

  Dijagnoza moje bolesti je Dg HOBP J 44 ( III) in exac. bronhialna astma,kupila sam sirup efedrin,ne znam dali trebam da ga pijem ili ne….

 • Animo

  Da li je neko probao da svom detetu astmatičaru izbaci kravlje mleko iz ishrane? Konzumacija kravljeg mleka je glavni uzročnik astme, a kazein, mlečni protein, jedan je od najjačih danas poznatih alergena, i direktan je krivac za nastanak mnogih alergija. Naravno, sveštenici u belom to ne mogu da znaju, jer su decenijama učeni i trenirani u svojim svetilištima uz prethodno duboko usađeno verovanje da mleko i meso spadaju u osnovne životne namirnice, te zašto bi tražili uzroke nekakvih bolesti na toj strani? Sveštenike u belom ne uče o povezanosti ishrane i nastanka bolesti. Ja nisam sveštenik u belom, ali na mom kontu imam troje dece (sad već odavno bivših) astmatičara, trajno skinutih s pumpica, a sve to samo zahvaljujući hrabrosti njihovih roditelja da poslušaju savet i okanu se kravljeg mleka, koje je za telad, a ne za decu ili ljude. Svaki lekar koji iole drži do sebe i svog znanja, kad su u pitanju alergije i postavljanje dijagnoze, prvo što će uraditi jeste da isključi kravlje mleko i mlečne proizvode iz ishrane pacijenta. Nažalost, danas su takvi malobrojni. Lakše im je da kada ne znaju uzroke sve trpaju pod genetiku i da krive genetiku za neke boljke. Pogledajte samo koliko danas običnog sveta svoje probleme, boljke ili tegobe svrstava pod genetiku…”to mi je genetski”…a 98% tih problema je direktno uzrokovano svakodnevnim unosom životinjskih proteina kroz hranu. I zašto kriviti industrije mleka i mesa i upropašćavati direktan profit od generacija budućih bolesnika, kad se sve može svaliti na genetiku, i onda pustiti da narod sam pronosi priču da mu je ovo ili ono genetski?

 • http://www.trcanje.rs/ Veroljub Zmijanac

  Efedrin može da ima jako loše posledice. Nemojte davati sami sebi terapiju.

 • http://www.trcanje.rs/ Veroljub Zmijanac

  Ja sam izbacio kravlje mleko, pre svega u skladu sa pričom o kiselosti organizma. Pijem sojino mleko i jogurt. Dosta pijem i čaja. Dodatno izbacio sam i meso iz ishrane i trudim se da jedem više živu hranu. Preporučio bih ovu ishranu svakome, naravno uz kontrole kod lekara i odgovarajuću terapiju ako postoje simptomi bolesti.

 • brost

  Sa astmom se borim ceo život. Od ranog detinjstva sam imao smetnje, a da nisam ni bio svestan da sam bolestan. Respiratorne smetnje su bile česte. Pedijatar je predložio da se preselimo u drugi deo grada, da bismo ‘izbegli’ da obolim od astme. Preselili smo se. Sve do polaska u školu, često sam bio vezan za krevet. Recimo da je bilo ovako, jednu nedelju ‘zdrav’, dve nedelje bolestan. ‘Zdrav’ je značilo da nisam mogao ni da potrčim, a da ne ostanem bez daha i da me ne zaboli u grudima. U ranom školskom uzrastu, bolest kao da je nestala, osim pod naporom. Pedijatri su govorili da je to zbog nedostatka kondicije. Krenuo na plivanje, kasnije na vaterpolo. Razvio se plućni kapacitet. Tegobe pri naporu nisu nestale. Osim toga, bez drugih simptoma. Sa trinaest godina, početkom leta dobijam ‘upalu pluća’. Uz teške opstrukcije me leče penicilinom, pa garamicinom, uz tablete salbutamola, te nekim drugim oralnim antibioticima. Uz povremenu febrilnost, simptomi bolesti traju ravno dva meseca. Dg. virusna pneumonija. Nisam imao snage da ustanem iz kreveta. Odjednom, sve se povlači, ali ne zadugo. Počeli su da se javljaju česti rinosinuzitisi, škripanje u grudima, lako zamaranje, kašalj i buđenje tokom noći. Opet bivam lečen antibioticima, sve dok nisam naišao na jednog lekara na ORL klinici koji mi je prepisao Besonase sprej koji mi je u dobroj meri ublažio simptome rinosinuzitisa. Što se kašlja tiče, moja majka je naišla na neki stari recept sirupa sa efedrinom i nekim drugim sastojcima. Fotokopirala je taj recept i naručila sirup u apoteci. Sirup sam počeo da pijem. Osetio sam olakšanje, iskašljavao ogromne količine sekreta. Po prestanku uzimanja sirupa, simptomi gušenja su se nastavili. Bivam upućen na ATD u R. Burdževića. Dr. pedijatar pri dečijem odeljenju ATD-a radi spirometriju sa opterećenjem i zaključuje da se radi o astmi. Preporučuje da obustavimo sirup sa efedrinom uz komentar da nije dovoljno efikasan i da ima izražene neželjene efekte. Prepisuje Inhacort i Salbutamol po potrebi. Astma konačno biva stavljena pod kontrolu i tako sve do 18. godine, kada se simptomi u mirovanju potpuno povlače i terapija prekida. Nažalost, posle 13 godina, astma se vraća, kao što sam i bio upozoren, tada kada je moja astma ušla u remisiju. Pre godinu dana sam se ozbiljno razboleo, imao temperaturu 6 dana i gušenja, kada su me poslali infektologu koji me prosledio pulmologu. Ponovo sam se vratio u ATD. Dr. pneumoftiziolog je izvukla prašnjavi karton i nastavila dalje. Sada sam na terapiji Seretide, Singulair i Nasonex tokom zime i proleća, a Alvesco, Singulair i Nasonex tokom ‘mirnih’ perioda u toku godine. Berodual sprej uzimam po potrebi, najčešće kad potrčim. Astma je ponovo pod kontrolom.

  U celoj priči mi nije jasno zašto je lekarima toliko dugo trebalo tokom mog detinjstva da daju pravu dijagnozu. Pretpostavljam da u to vreme (tokom osamdesetih i ranih devedesetih) nije bilo ovako dobrih lekova, sa zanemarljivim neželjenim efektima kao danas. Nažalost, čini mi se da i danas, pored svega toga, mnogi lekari oklevaju sa postavljanjem dijagnoze astme. Kada je dijagnoza već postavljena, pacijent bi trebalo da redovno uzima predloženu terapiju i da redovno ide na kontrole, jer je sasvim sigurno da je do tada bolest već značajno uznapredovala i da su argumenti dijagnoze nepobitni. U tom trenutku, najgore što pacijent može da uradi je da ne prihvata dijagnozu, prolongira početak terapije i traži čarobni štapić. Promena načina života, ishrane sredine i sl. je korisno, ali nedovoljno da se bolest obuzda. Progresija astme koja nije pod kontrolom vodi ka hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća, bronhiektazijama i trajnim oštećenjima plućnog tkiva, a u krajnim stadijumima bolesti vam niko više ne može pomoći. Zato pamet u glavu i pravac kod pneumoftiziologa. O neželjenim efektima lekova ni ne razmišljajte, jer treba da shvatite da ste bez terapije veoma bolesni. Vaš imunitet napada Vaš disajni put i trajno ga uništava, a ta šteta je nepopravljiva. Jedini način da se to ublaži/spreči je adekvatna (ni preslaba ni prejaka) terapija.

 • goran

  Definitivno ste u pravu.A to sto se tice pogresnih dijagnoza i oklevanja sa postavljanjem iste,mislim da imam objasnjene ili bar delimicno objasnjenje.U to vreme doktori nisu bili dovoljno edukovani i u pravom smeru.Tacnije samo mali broj njih.Takodje i broj obolelih nije bio tako veliki kao danas,kada je dostigao razmere pandemije!Sledeca jako vazna stvar je da sama rec astma izaziva strah i zvuci jezivo kod nasih ljudi.Pri tome se misli na opaku neizlecivu bolest od koje nema spasa.Cesto su doktori pribegavali izrazima hronicni bronhitis ili opstruktivni bronhitis umesto kratko,jasno astma j45.Takodje vreme o kome govorite je bilo strasno,ekonomski slom,kulturni,izolacija(sankcije) pa ljudi nisu mogli ni da se edukuju,a pogotovu lekari,niti su znali dokle se stiglo sa terapijama i nacinom lecenja ove bolesti u SAD ili Evropi.Sve ovo pisem ne napamet vec iskljucivi iz sopstvenog iskustva i iskustava meni bliskih ljudi.Svaki doktor danas neprestano mora da uci,isto kao sto je trebalo u vremenu o kome pricamo.Pokusavam da zamislim sebe koji sam elektro struke,sa mojim znanjem koje sam imao kada sam pocinjao da radim u danasnje vreme bez kontinuirane edukacije bio bih neupotrebljiv u svojoj profesiji.Tako je danas u svim oblastima nauke!
  Jedna druga stvar sa kojom se ne bih 100% slozio sa vama su nezeljeni efekti danasnjih kortikosteroida.Tacno je da su oni smanjeni u najmanjoj mogucoj meri,ali i dalje nisu potpuno bezopasni,pogotovu u velikim dozama,odnosno kod tezih oblika astme.Medjutim njihovo negativno delovanje je mnogo manje opasno nego li nekontrolisana astma,koja bi nas sigurno ubila ili pretvorila u teskog invalida.
  Zato samo napred,redovna terapija,lecenje,komunikacija sa pravim doktorima,sopstvena edukacija,zdrav zivot i rezultat nece izostati pre ili kasnije.Bicete manje hendikepirani nego neki pusac koji nema astmu.

 • brost

  Kolega (i ja sam dipl. el. inž.), ja sam se malo više raspisao na ovu temu, jer me je isprovocirao stav mnogih pacijenata ili roditelja pacijenata na ovom forumu ili šire. Hteo sam da prenesem deo svog iskustva sa ovom bolešću. I meni je jasno da kortikosteroidi, pa makar i inhalacioni nisu bezopasni, naročito na duži rok. Vrlo je verovatno da ako ih koristim sa 32, da ću ih koristiti i sa 62, a 30 godina nije kratak period. Nažalost, astma je takva bolest, a u tome se slažemo, da ne ostavlja izbora. Njene posledice, ako nije kontrolisana su dramatične, a posebno bih istakao postupnost nastajanja istih, tako da čak ni edukovani pacijent, kao npr. ja, kada mi se desio drugi nalet bolesti posle duge pauze, prošle godine, nisam bio svestan šta me snašlo i da je bolest već izvesno vreme tinjala u meni.

 • goran

  pa vi onda kolega najbolje znate sta sam hteo reci.i mene provociraju ovde pojedini komentari pa sam bio opsiran par puta,a sve u cilju da to neko procita-prvenstveno roditelji manje dece koja ne mogu da brinu sama o sebi,jer mi je njih zao,da ne plate visoku cenu zbog gluposti svojih roditelja ili doktora.sto se tice kortikosteroida,to je jasno,ali izbor ne postoji.neki od nezeljenih efekata koje sam recimo ja primetio su povecanje apetita,gomilanje masnih naslaga u gornjem delu tela,preciznije lice,kao i povecanje misicne mase trupa u odnosu na ruke i noge,ovo sam inace pronasao na jednom USA sajtu gde postoji tacan nayiv ovakvog problema,zatim poteba za vise sati spavanja i odmora itd.sve je ovo neznatno i jedva primetno ali postoji i opominje!

 • brost

  U pravu ste, Gorane, posebno roditelji malih astmatičara treba da budu dobro informisani o ovoj temi. Koliko god mi pisali, neki se neće opametiti. Uostalom, astma je više od dijagnoze. Radi se o jednom socijalnom problemu. Iako nije jasno šta je njen uzrok, primetno je da su oboleli od astme nižeg socio-ekonomskog statusa. Ne želim nikog da vređam, ali tu možda i leži ključ problema. Osim inhalatornih kortikosteroida koji su osnovna terapija, važna je edukacija, popravljanje životnog standarda, uklanjanje izvora stresa i zagađenja (npr. pušenje). Ne kažem da će jednim odlaskom na godišnji odmor od desetak dana problem biti rešen, već naprotiv, da treba biti svestan da kontinuirano popravljanje kvaliteta života značajno utiče na unapređenje zdravlja. Što se neželjenih efekata kortikosteroida tiče, verovatno ciljate na Cushingov sindrom. Zbog toga je važno redovno ići na kontrole i koristiti adekvatnu terapiju (stepenasti pristup), što podrazumeva minimalne doze za maksimalni efekat. Dakle, po postizanju kontrole simptoma, ide se na smanjenje doze, dok se ne nađe najmanja doza koja drži simptome pod kontrolom. Lekari sa svoje strane treba da nađu zajednički jezik sa pacijentima i da ih edukuju. Verujem da ni jednima ni drugima nije lak posao. Lekari nemaju dovoljno vremena ni strpljenja da se ubeđuju sa pacijentima, a pacijenti često nisu spremni da razumeju da niko nije kriv što su bolesni, da nema čarobnog štapića, da način života utiče na kvalitet njihovog zdravlja i na kraju, materijalno stanje im ne dozvoljava da bitno promene način života.

 • familystojanovic

  pozdrav za doktora!!!!!!!!!!!naravno da ne mogu svi da se izlece ali bar smanje simptome bolesti, moj si je bio pre dve godine i sve je ok. ponekad samo popije avil po potrebi kada je duze u prirodi jer kao i sva deca voil da trci sve da takne …ali vise onih stresova sa njim nemamo. A kamo srece da je danas jos takvih doktora da lece, i da opravdaju ono sto jesu on je covek ucio i nemacku tehnologiju tako da mrzim one komentare to je bilo nekad , a sta sad svi kao lece a deca sve bolesna.

 • familystojanovic

  PA NARAVNO DA SMO PROCITALI !!!!!!!!ALI KAD SE VEC P I T A T E U APOTECI SE NABAVLJA ALI U VECIM GRADOVIMA I AKO IMATE SRECE JER U OVOJ DRZAVI UVEK NESTO NEDOSTAJE !!!!! INACE JE NORMALNO DA GA IMA U DRZAVNIM APOTEKAMA. I PRAVI SE U APOTECI PO RECEPTU DOKTORA, GOSPODINE DR.

 • familystojanovic

  PA NARAVNO DA SMO OTISLI SA DIJAGNOZAMA I 1KG PAPIRA U RUCI PA SAD KO SE IZLECI ,IZLECI….A DA SU NEKE PARE I NISU OBZIROM KOLIKO KOSTAJU KAPI, PUMPICE , INHALACIJE….

 • familystojanovic

  ALO !!! OVO NIJE TRAVAR, VEC DOKTOR SA LICENCOM, NEGO SE VREMENA MENJAJU IZLAZE NOVI PREPARATI TJ NOVI BIZNIS !!

 • familystojanovic

  HALO LJUDI NIJE TO SIRUP EFEDRIN, VEC NA BAZI EFEDRINA I NEMOZE SE KUPITI BEZ RECEPTA DIKTORA KOJI VAM NAPISE SASTAV JER SE DIJAGNOZE RAZLIKUJU !!!

 • Tanashi

  Slavica Obradovic Djavolic!!!

 • Dea

  Poštovanje! dali bi mi netko mogao razjasniti moj labaratorijski nalaz? dakle, odnosi se samo na imunoglobulin E koji iznosi 813, a u napomeni piše DZ62. hvala!

 • Ivona_

  Nije tacno da “u to vreme” doktori nisu bili toliko edukovani. Sa svim ovim istim simptomima se vucem po doktorima vec dva meseca, sto privatno sto drzavno. Pukla sam silne pare i kljukali su me lekovima za alergiju da bi mi na kraju ustanovili astmu. Pijem antibiotike i berodual+palmicort inhalacija ujutru i uvece. Trenutno mi je mnogo bolje, nemam vise napade gusenja(iako je slajm u grlu jos uvek prisutan), ali polako ukljucujem fizicku aktivnost opet i vidim da ne ide sa astmom. Da li postoji neki lek koji moze da pomogne da se taj kasalj u toku trcanja,vozenja bicikle itd. ne javlja?Pored toga idem stalno na zimovanja, letovanja, zivim zdravo, treniram, pazim kako se hranim ali svejedno astma se pojavila. Zbog cega i kako ne znam, cinjenica je da nema pravila i da te price “smeta pusenje, idite na planinu ” itd. nisu urodile plodom .

 • Ivan Antic

  Ocajne ljude nije tesko prevariti.

 • goran

  Ivona,ocigledno da i dans situacija nije bas ruzicasta.Moramo se puno i sami edukovati i ucestvovati u lecenju.Ako trazite neki caroban lek,to vam je uzaludan posao,i ako postoji nece nam ga dati budite sigurni!Moj vam je savet da promenite vrstu fizicke aktivnosti,iskreno mislim da je trcanje,pogotovu na duge staze ili voznja bicikla izuzetan okidac kaslja ili gusenja.Ima toliko drugih sportskih disciplina koje su mnogo dobre,recimo fitnes,aerobik,tenis,odbojka,stoni tenis,plivanje i sl.Zdrav zivot koji vodite svakako ce vam pomoci,ako ne za astmu ono za opste stanje organizma…Morate sami pronaci da li vam odgovara planina,more,jezero ili suma.Nije sve sto se prica da je dobro zaista dobro,pogotovu ne za nas asmaticare.

 • dr Dusica Jaric

  Gorane, jos jedan odlican odgovor i sagledavanje problema u celini.
  Tacno je da od svih sportova i rekreativnih aktivnosti trcanje je najmanje preporucljivo za osobe sa astmom. U potpunosti se slazem da je “zdrev stil zivota” koji svakako potpuno iskljucuje pusenje ne smao kod osoba sa astmom vec uopste bitan, ali sam po sebi ne garantuje da nece postojati astma i potreba za redovnom preventivnom terapijom

 • goran

  Hvala Vam doktorka.
  Hteo sam se jos malo pojasniti odgovor.Kada se astma dijagnostikuje,ljudi cesto pored panike i beznadeznosti,krenu da se muce sa pitanjima zasto se to desilo eto bas njemu,kada nije pusio ziveo je zdravo i nije imao naslednu sklonost ka bolesti.Ali to je samo cisto rasipanje energije i dodatno podrivanje naseg nervnog i imunog sistema,koje vodi ka jos vecem pogorsanju bolesti.Astma je izuzetno kompleksna bolest.Nedavno sam prisustvovao jednom predavanju na tu temu(prosvercovao sam se sa medicinskim osobljem,i da nije bilo latinskog jezika mogao bih ravnopravno ucestvovati u raspravi),gde je iznesen jedan frapantan podatak da astma ima preko 3000 okidača,a da je do danas prouceno tek oko 700,a realno vecina nas se susrece sa nekoliko najcescih dok za ostale niti smo culi niti sta znamo,to su grinje,poleni,perije,dlaka,stres,fizicki napor,aerozagadjenje i sl…
  Mada mrzim da se ponavljam jos jednom bih podvukao:lekovi koji trenutno postoje mogu astmu u velikoj vecini slucajeva drzati pod kontrolom i ta velika vecina nas moze ziveti kao da “nam nije nista”.Da li postoji lek koji je moze izleciti?Možda…ali mi ga sigurno necemo dobiti u dogledno vreme.Da li zbog profita farmaceutskig kompanija,svetske zavere ili teske proizvodnje,nebitno je!Mi se moramo leciti sa tim sto imamo.Vise puta sam pricao o svom lecenju,o tome kako sam stavio ovu bolest pod kontrolu i od nje napravio saveznika u borbi za zdrav zivot,ali pre mesec dana u roku od tri cetiri dana uvece ok 02h su me budili napadi gusenje,umerene tezine.Kako su mi Ventolini koje imam istekli rokovi upotrebe(jer ih pre toga nisam koristio vise od 13-14 meseci) isao sam da jurim pumpicu u dezurnoj apoteci,gde su me onako nerazbudjenog posmatrali kao narkomana.Zasto su se javili napadi,kada sam na preventivnoj terapiji,bas ta tri dana koja se ni mpo cemu ne razlikuju od ostalih.Svi doktori sveta na to ne mogu dati odgovor.Ali isto tako su odjednom i nestali.Imam utisak da je okidač bio neki pod rednim brojem 6999.Kao da je astma posle toliko vremene htela da mi kaže:”momak dobar si borac,ali ja sam i dalje tu,čini mi se da si se malo opustio i zaboravio na mene,ja samo da te pozdravim i odoh dalje,ne znam kada ću sledeći put navraćati…”

 • Milos

  Da li neko ima broj ordinacije dr Bomba? Zvao sam ovaj 026881040 ali se javio covek koji kaze da oni ne zive vise tu i da posle smrti doktora njegov sin vodi ordinaciju. Na netu nailazim samo na ovaj br… hvala unapred

 • Dragana

  Betametasone ne postoji u ni jednoj drzavi u obliku tableta u Eu sem u Italiji ( Bentelan). Lek je zaista dobar ali za tretiranje izuzetnog pogorsanja astme zato sto pomaze. Ali to su lekovi koji imaju dosta nusepojava. I koriste se uz nadzor lekara. Nikako na svoju ruku.

 • Dragana

  Ja imam jako pozitivno iskustvo sa lekarima specijalistima pulmologije, koji uvek saslusaju i uvek su spremni da promene terapiju ako meni neki lek ne odgovara. Npr. ja ne podnosim aminofilin!

 • Marijo

  Ovde se svi javljaju koji nisu probali preparat. Drugo dok je bio živ doktor je dao je javno dao recept koga spravlja svaka apoteka i apsolutno nije imao koristi od toga.
  E sad jel ima neko koje koristio preparat i njegovo iskustvo sa istim.

 • TANJA

  Probajte homeopatcke lekove ja sam dete izlecila sa njima

 • Vladimir

  Koje ste lekove koristili?