Mama Danijela: Lično iskustvo sa astmom

KAO DETE SAM IMALA BRONHIJALNU ASTMU KOJA SE MANIFESTOVALA U TRECOJ GODINI ŽIVOTA PA SVE DO OSAMNAESTE, KADA BOLEST NESTAJE I DALJE SE NE NAVRAĆA.

VEĆI DEO DETINJSTVA PROVELA SAM U BOLNICI ZBOG GUŠENJA. ALERGO TEST JE BIO POZITIVAN NA SVE VRSTE KOROVA I GRINJU KAO I NA KUĆNU PRAŠINU I DIM CIGARETA.

SADA IMAM TRIDESET PET GOD. I DVOJE DECE I SASVIM SAM ZDRAVA. U MOJOJ PORODICI NIKO NIJE BOLOVAO OD TIH VRSTA BOLESTI I DA NAGLASIM DA SAM NA RODJENJU GOTOVO BILA UGUSENA JER JE MOJA MAMA IMALA TEŽAK PORODJAJ I ZAVRŠILA SAM NA KISEONIK U INKUBATORU DVE NEDELJE I AKO SAM TERMINSKA BEBA.

Priča sa astom nije završena

Iako mama Danijela nije imala tegoba od svoje osamnaeste godine, priča sa astom nije završena

KAD SAM MISLILA DA SE MOJA PRIČA S ASTMOM ZAVRŠILA MOJ SIN KOJI SAD IMA DEVET GOD., A KOJI JE RODJEN TEŠKIM PORODJAJEM KOJI SE ZAVRŠIO CARSKIM REOM  SA SEDAM MESECI ŽIVOTA DOBIJA UPALU PLUĆA I POSLE AMNEZE I ALERGO TESTA I DIJAGNOZU BRONHIJALNE ASTME I ALERGO RINITISA . BAŠ KAO I JA !!!  NEMOGU DA VAM OPIŠEM TO RAZOČARENJE I TAJ STRAH DA MOJE DETE DOŽIVI SVE ONE MUKE KOJE SAM JA DEBELO ISKSILA I KOJE NOSI OVA BOLEST.

Odbijanje terapije i pokušaj lečenja sinove astme  prirodnim putem

PULMOLOG UVODI TERAPIJU KOJU JA NA POČETKU ODBACUJEM I OKREĆEM SE PRIRODNIM “LEČENJEM”.

DETE DOBIJA PONOVO NAPADE KOJI KREĆU SVRABOM NOSIĆA I OČIJU, VODENIM CURENJEM NOSA, KAŠLJOM I NA KRAJU GUŠENJEM. DOLAZIMO DO URBAZONA I ZAVRŠAVAMO U BOLNICI.

Važno priznanje

PRIZNAJEM PULMOLOGU DA NISAM PRIMENJVALA PROFILAKSU I UZ TEŠKE KRITIKE DETE VRAĆAJU NA POČETAK.

OD TADA JE POD TERAPIJOM, IDEMO REDOVNO NA KONTROLE I DETE NORMALNO RASTE, ŽIVI. IDE U ŠKOLU I TRENIRA FUDBAL.

IMAO JE ZA SVE OVE GODINE JEDAN NAPAD IZAZVAN INFEKCIJOM I MANJE I RETKE PREHLADE KAO I KOD MLADJEG ZDRAVOG DETETA.

Ukidanje terapije ili Cistična fibroza

OD MAJA PROŠLE GOD POČINJEMO SA PRIPREMAMA ZA ISKLJUČENJE PROFILAKSE (SINGULAR I SIMBIKORT)

MEDJUTIM DOKTORKA NA JEDNOM ZAPAŽA DA MU JE NA POSLEDNJIH NEKOLIKO KONTROLA(NA TRI MESECA UGLAVNOM) , POVEĆAN ROCC ODNOSNO OTPOR JE 240%.

Test na hlor

RADI DETETU TEST HLOR U ZNOJU I TRI PUTA JE GRANICA U “SIVOJ ZONI” . PONAVLJA SPIROMETRIJU ZA ŠEST MESECI  I OTPOR JE I DALJE VISOK.

ONDA SLEDI ŠOK. KAŽE DA MORAMO DA URADIMO TEST NA CF. NA MOLEKULARNOJ KLINICI I PROVERIMO DA DETE USTVARI NEMA CISTICNU FIBROZU!?ZAMISLITE