Dragana iz Novog Sada ima astmu već 12 godina. Dijagnoza astme je bilo nešto  što je pogodilo kao”grom iz vedrog neba”. Loše kontrolisana astma, borba sa alergijma tokom velike koncentracije polena korova, naterali su je da koristi sve moguće metode u lečenju kako bi olakšala tegobe. Svoje iskustvo u lečenju astme Dragana je nesebično podelila sa nama:

“Poštovani Veroljube,

Neću biti sebična i podeliću informacije sa Vama i Vašim čitaocima.

Zovem se Dragana, imam 30 godina, živim u Novom Sadu. Imam astmu od bombardovanja koja se tokom godina pokazala kao vrlo podmukla bolest. Najteži deo bio je prihvatiti da je zaista imaš. Kako je astma alergijskog karaktera i kako je bila prilično nekontrolisana, morala sam koristiti sve moguće metode ne bi li mi bilo bolje. Jedna od njih su bili melemi na bazi bilja i propolisa od Ivana Martinovića iz Idvora.

Ostaviću kontakt ljudima koji boluju od alergijske astme i reći zaista da pokušaju, mene su masti potpuno primirile i stabilizovale u periodu između jula i septembra kada inače ne mogu da dišem i kada imam jako česta gušenja usled alergije na polen trava.

U prilog ovome stoji i činjenica da sam u periodu cvetanja trava godinama morala ići u Sokobanju po dva meseca, a sada tih problema nemam. Meleme  sam koristila  preventivno mesec dana pre sezone polena trava, za vreme i mesec dana  nakon kritičnog perioda (od juna do septembra – oktobra) i bila sam potpuno stabilna bez ikakvih napada. Naravno, obavezno koristite Vašu preporučenu terapiju od lekara!

Takođe, to svakako ne znači da ovi melemi mogu vašu astmu potpuno izlečiti, ali svakako da vaše alergije mogu biti bolje kontrolisane. Pitala sam i doktoricu koja me leču u Sremskoj Kamenici, i ona je rekla da biljke sigurno ne mogu da naškode, ukoliko se uzimaju uz terapiju koja je data od strane lekara.

Još jedan savet: Obavezno koristite pumpice i obavezno koristite pumpice koje služe preventivno (mnogo je važno da se ne prekida naglo uzimanje pumpica koje služe kao preventiva da ne dođe do napada). Ukoliko koristite često Berodual ili Ventolin pumpicu (koje služe za trenutno otklanjanje simpoma gušenja), to znači da je Vaša astma van kontrole i da pod hitno morate nešto da preduzmete.

Za sve koji žele da probaju masti na bazi bilja i propolisa, a imaju problem sa alergijskom astmom, evo i kontakta:

  • Martinović Ivan
  • 013/676-083
  • Idvor (kod Zrenjanina)

Veliki pozdrav, Dragana Dimitrijević

Puno hvala Dragana! Ukoliko i vi imate slično iskustvo i zdrav i kritički stav prema životu, javite nam se tekstom na konkakt@astma.rs