Šta je akupunktura?

Akupunktura je stara Kineska metoda terapijskog lečenja svih vrsta bolesti koje napadaju čoveka. Reč akupunktura potiče od latinske reči acus (igla) i punctus (bosti). Ona je deo kineske tradicionalne medicine i postoji oko 5000 godina, a od 1978. godine je službeno priznata grana medicine i od strane Svetske Zdravstvene Organizacije.

Telo svakog čoveka je povezano energetskim kanalima sa svim vitalnim organima u samom telu a na svakom od tih energetskih kanala nalaze se stotine Akupunkturnih tačaka preko kojih protiče vitalna energija. Ukoliko dode do prekida protoka energije u bilo kojoj od tih tačaka dolazi do raznih oboljenja težih ili lakših zavisno od broja tačaka u kojima je došlo do prekida protoka energije.

Akupunkturolog odreduje akupunkturne tačke u kojima je došlo do prekida protoka energije i dijagnostikuje nastalo oboljenje. Stimulacijom tih utvrdenih tačaka pojedinacno ili više tačaka odjednom postepeno se uspostavlja ponovna cirkulacija energije a samim tim se pacijent vraća u normalno zdrastveno stanje i dolazi do potpunog ozdravljenja.

Da li je akupunktura bolna?

Akupunktura je potpuno bezbolna jer se u terapiji koriste veoma tanke akupunkturne igle kao vlas kose pa se samim tim ubod iglice ni ne oseti. Iglice koje se koriste u akupunkturi su napravljene od materijala kao što su zlato i platina i posle upotrebe se bacaju zbog sigurnosti od hepatitisa, side itd.

Iskustvo u lečenju astme akupunkturom

Naša čitateljka Snežana iz Novog Sada danas ima 34 godine i već 13-14 godina nema problema sa simptomima astme. Svoje detinjstvo pamti kao težak period zbog problema sa astmom.  Snežana je odlučila da  akupunkturom  ublaži svoju bolest i uspela je. Svoje iskustvo Snežana je podelila sa nama.

Poštovanje,

Zovem se Snežana, sa svojih šest i po godina sam dobila bronhitis koji je u pubertetu prešao u bronhijalnu astmu. Zbog  astmatičnih napada dva puta sam bila u bolnici, ali tamo sam dobijala terapiju kakvu sam inače koristila. Tokom tih 13 godina bolesti, koristila sam: dihalar, durofilin, ventolin (tablete i sprej), teotard,… Dobijala sam napade, koji su bili praćeni gušenjem i gubitkom svesti, i tada bih završavala u dežurnim ambulantama. Uglavnom bi mi davali Urbazon injekcije, sve dok nisam ušla u pubertet i tada je rečeno da to više ne smem primati jer sam dete u razvoju a injekcije su hormonske.

Agonija, da ne mogu izlaziti sa svojim drugaricama (jer mi je smetao zagušljiv prostor),  zatim, odlasci na raznorazne proslave, koji su se završavali time, da zovem roditelje da dođu po mene jer mi nije dobro, imam gušenje, pa potom odlazak bilo gde, pa čak i po dva puta godišnje na more, uz obavezno nošenje pumpice, je završena nakon napunjenih 19 godina. Tada sam slučajno (ili namerno) gledala jednu doktorku na televiziji koja je pričala o lečenju astme – akupunkturom…..

I, tu sam, jednoga dana rekla roditeljima da bi pokušala takav način lečenja (iako nikada nisam htela da pokušam lečenje kojekakvim travama)….Roditelji su bili pomalo zatečeni jer su znali koliko se bojim iglica….

Saznali smo da ima lekara koji rade akupunkturu i u Novom Sadu (gde i živim) i jedna poznanica mi je zakazala pregled kod dr Radakovića….

Nakon pregleda, lekar je rekao da je imao sasvim malu decu (od 3 godine) i starije osobe koje su se lečile od astme, i izlečili, ali da osobe mog uzrasta nije imao. Ipak smo započeli lečenje. Ono se sastojalo u bockanju akupukturnim iglicama najpre 5 puta nedeljno (svaki radni dan) i tako 15 terapija. Nakon toga je usledila pauza od 2-3 meseca (ne sećam se tačno), pa ponovo 15 terapija, ali ovog puta svaki drugi dan.

Potom je usledilo naredno lečenje, koje je bilo nakon 6 meseci, takođe 15 terapija svaki drugi dan, i na kraju je bila terapija nakon godinu dana. Za svo to vreme, praćeno je moje uzimanje lekova (a narocito pumpice), koje se sve više smanjivalo. Reakcija na akunpukturu je bilo, ali samo pozitivnih. Dešavalo se da nakon nekih terapija, izbacujem sekret iz pluća, što je odličan znak. Za svo vreme trajanja bolesti ,bila sam mršava, nisam mogla jesti, a samo sam pila ogromne količine vode.

Danas mi je 34 godine. Od zadnjih terapija, nikada više nisam uzela pumpicu, jer za tim nije postojala ptreba. Znači, već 13-14 godina sam izlečena od bronhijalne astme, zahvaljujući akupunkturi. Samo da napomenem,  na Radio Televiziji Vojvodine slušala i gledala dr Jarić kada je pričala, i iskreno rečeno, jako mi je krivo što većina lekara ne želi da prihvati činjenicu da se akupunktura može uvrstiti u sistem lečenja astme.

To sam čak zamerila i svom dugogodišnjem lekaru koji me je lečio, a što nikada nije spomenuo akupunkturu kao mogući način lečenja. Ovaj način lečenja nigde nisam našla ovde na sajtu, a ja sam pravi dokaz da je meni to pomoglo. I svakome ću preporučiti te male iglice koje čuda čine. Od njih vam ne može bili ništa loše,….samo dobro.
Puno Vas sve pozdravljam i svako dobro svima.

Snežana Vla, Novi Sad

Da li i vi imate iskustvo u lečenju akupunkturom? Svako vaše iskustvo podelite sa nama, dragoceno je.