Pobedi je! Živi aktivno!

Zašto treba piti jogurt

Godine 1907. naučnik Ilija Metchnikof dobio je Nobelovu nagradu za otkriće bakterija mlečne kiseline (BMK). Od tada pa do danas neprekidno rastu interesovanja za upoznavanje novih tehnoloških i fizioloških osobina ovih mikororganizama.

Šta su fermentisani mlečni proizvodi?

jogurt imlekFermentisani mlečni proizvodi ili kiselo-mlečni proizvodi (jogurt, kiselo mleko, voćni jogurt) su proizvodi nastali fermentacijom laktoze pod dejstvom bakterija mlečne kiseline (BMK).  Fermentisani mlečni proizvodi predstavljaju prehrambenu namirnicu bogatu hranjivim materijama u odgovarajućem odnosu i lako dostupnu za ljudski organizam. U svom sastavu imaju sve komponente mleka, koje mogu biti uvećane koncentrisanjem ili obogaćene raznim dodatcima. Primenjeni fermentativni procesi menjaju sastav mleka. Mlečno-kiselinska fermentacija utiče na stvaranje mlečne kiseline iz lakotoze, masnih kiselina iz mlečne masti i aminokiselina iz proteina.

Fermentacija se odvija pod dejstvom bakterija mlečne kiseline (BMK) koje su prirodno prisutne u mleku, ali se dodaju i kao starter kulture (jogutrne maje). Prisutne BMK svojom aktivnošću poboljšavaju svarljivost prizvoda, iskorišćenje kalcijuma i sprečavaju aktivnost patogenih mikoroorganizama. Sigurne ste  na reklamama čuli za dobre i loše bakterije. Dobre bakterije u našem organizmu stvaraju i održavaju ravnotežu mikoflore probavnog trakta.

Svest potrošača o potrebi za zaštitom i poboljšanjem zdravlja uticala na širenje industrije fermentisanih mlečnih proizvoda i obezbedila dobru prihvaćenost ovih proizvoda.

U industrijskoj  proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda, fermentacija se vrši dodavanjem termofilnoh startera (jogurtne kulture, maje za jogurt) Strepetococcus thermophilus i Lactobacilus bulgaricus. Na deklaraciji proizvoda možete pročitati koja je starter kultura (jogurtana kultura) korišćena za fermentaciju.

Metaboločka aktivnost nevedenih starter kultura izaziva brojne promena u mleku tokom fermentacije. Količina laktoze se smanji za 30% i pretvara u mlečnu kiselinu. Time osobe netolerantne na laktozu mogu bez problema da koriste ove mlečne proizvode. Stvorena  mlečna kiselina podstiče peristaltiku creva, poboljšava resorpciju kalcijuma i fosfora. Mlečna kiselina produžava trajnost proizvoda, a nastali diacetil i acetaldehid mu daju karakterističan ukus i aromu. Takođe se i proteini mleka delimično razgrađuju do niskomolekularnih peptida i amninokiselina (valin, histidin, serin i prolin), ali generalno se može reći da starter kultura imaju malo izraženu proteolitičku aktivnost, koja ne utiče na nutritivna svojsta proizvoda, već mu daje aromu i teksturu.

U toku fermentacije askorbinska kiselina se razgrađuje u visokom procentu kao i B6 i B12 vitamini, dok A i D vitamini ostaju uglavnom sačuvani. Smanjuje se pantenolska kiselina i vitamin B1, a povećava količina holina i folne kiseline.

Probiotski fermentisani proizvodi

Danas sve više čujemo o probiotskim fermentisanim proizvodima. Probiotici su organizmi u organskoj materiji koji doprinose intestinalnoj ravnoteži mikroorganozama. Praktično, oni štite naš organizam od različitih bolesti kao što su akutna rotavirusna diareja, mnoge smetnje u funkciji debelog creva, alrgija na hranu i dr.

Ove bakterije su prirodno prisutne u ljudskom i životinjskom mukoznom tkivu. Fermentisani mlečni proizvodi koji sadrže ove bakterije mlečne kiseline (BMK) se nazivaju funkcionalna hrana.

Najčešće korišteni probiotici u proizvodnji kiselo-mlečnih napitaka, tj fermentisanih mlečnih proizvoda su : Bifidobacterium bifidum ,Lactobacil acidophilus., L. plantarum, L. casei, L. casei spp. Rhamnosus, L. fermentum, L. reuteri, L. lactis spp. Cremoris, B. infantis, B. longum, B. breve itd.

Efekti na zdravlje

Do sada je identifikovano oko 28 različitih sojeva bifidobakterija (probiotici, takozvane dobre bakterije) kojima je zajednička osobina da vrše fermentaciju ugljenih hidrata u crevima. Za ovu vrstu bakterija mlečne kiseline (BMK) opisano je niz zdravstvenih efekata od kojih su najznačajni:

 • supresija patogene mikroflore u crevima
 • uspostavljanje normalne funkcije varenja posle infekcije digestativnog trakta
 • ubrzavanje crevne pasaže a time i češćenje organizma i rešenje problema opstitacije
 • smanjenje količine toksičnih nusprodukata fermentacije hrane u našem digestativnom traktu
 • regulacija formiranja masnih kiselina kratog lanca i smanjenje količine proonkogetnih metabolita
 • imunomodularni efekat na nivou sluznice creva

Trajnost kolonizacije probiotskijm sojevima u našim crevima se kreće od 7-21 dan nakon unosa putem različituh proizvoda. Uz dodatke prebiotika povećava se kvalitet kolonizacije u našim crevima. Prebiotici su komponente hrane, najčešće neskrobni polisaharidi, koji u nepromenjenom obliku dospevaju u debelo crevo i povoljno deluju na rast i aktivnost probiotika ili nekih drugih bakterija mlečne kiseline (BMK) a time imaju veoma povoljan zdravstveni efekat. Koncept prebiotika je zasnovan na saznanjima da inulin i oligosaharidi selektivno stimulišu bifidobakterije. U našim prodavnicama možete naći niz kiselo-mlečnih proizvoda proizvedenih uz dodatak probiotskih kultura sa dodatkom inulina.

jogurt

Funkcionalni mlečni proizvodi sa probiotskim kulturama (sojevima) uz dodatak dijetnih vlakana (inulin) su veoma korsna hrana. Normalizacija crevne pasaže je preduslov za dobro iskorištenje hranjivih sastojaka kod osoba sa ubrzanom pasažom creva, dok kod osoba sa opstipacijom i usporenim metabolizmom ovakvi proizvodi mogu dovesti do  smanjenja osećaja nadutosti, mučnine, osećaja metalnog ukusa i do blagog pada telesne težine.

Lactobacillus Acidophilus, poznatija pod imenom Acidofilus, je dobra bakterija koja je sposobna da u digestivnom sistemu ostane živa 10 dana, pa i duže. Ona stvara nepovoljne uslove za opstanak raznih uzročnika bolesti, na primer, mikrokoka, klostridija, raznih kolibakterija, odnosno gljivica.Fentastični uspesi su u lečenju Kandidijaze. Igra ulogu i u sintezi vitamina grupe B. Uz njenu pomoć možemo očuvati normalnu bakterijsku floru digestivnog trakta. Često antibiotici koje zbog neke bolesti moramo da koristimo, uništavaju korisnu crevnu floru i zbog toga se Acidofilus posebno preporučuje u toku i posle terapija antibioticima. Nauka ne poznaje nijednu vrstu Acidofilusa koji bi bio štetan po ljudsko zdravlje.

Uglanom bilo koju vrstu fermentisanog mlečnog proizvoda da izaberete, a naročita sada, leti, imaće povoljan učinak na vaše zdravlje.

A pijete li vi jogurt i koji najviše volite? Uz čašu jogutra svima želim dobro zdravlje!

Similar posts
 • Skriveni saboteri vašeg imunog sistem... Virusi i bakterije nisu jedini koji mogu ugroziti vaš imuni sistem. T-ćelije našeg organizma su u konstantnoj pripravnosti iz raznih razloga. Predstavljamo vam skrivene krivce za pad vašeg imunog sistema. Kokice iz mikrotalasne Kesice u kojima se nalaze kokice za mikrotalasnu prekrivene su hemikalijama protiv lepljenja poznatim kao PFC, kako masnoća ne bi probila papirnatu [...]
 • Paradajz ublažava simptome astme Ishrana bogata antioksidansima smanjuje učestalost astme, pokazali su rezultati istraživanja australijskih naučnika. Studija se naročito bavila uticajem paradajza na zdravlje, jer on sadrži veoma moćan antioksidans likopen. Praktičnu potvrdu lekari su dobili posle sedmodnevnog eksperimenta sa 30 pacijenata obolelih od astme. Ispitanici su prvo dobijali hranu u kojoj je nivo antioksidanasa bio zanemarljiv, a zatim [...]
 • Kombuha protiv astme Ovaj tekst sam dobio od Slađane Lukić. Ovom prilikom joj se zahvaljujem što je tekst podelila sa svima nama kojima bi ova informacija mogla da pomogne. To je i dobar primer kako na jednostavan način možete da pomognete sajtu. Jednostavno, ukoliko pronađete neki tekst koji bi bio zanimljiv za sajt Astma.rs, pošaljite mi ga na [...]
 • Origano, na drugi način Origano, svima nama dobro poznat i omiljeni začin ima i velika lekovita svojstva. Iako se danas najviše koristi kao začin, on uživa poštovanje već milenijumima. U antičkoj Grčkoj, origano je bio poznat i pod nazivom “radost planina”, i predstavljao je radost i sreću. Vrste origana su bile veoma poštovane i od strane starih Egipćana, i [...]
 • Celo zrno žitarice i riba sprečavaju ... Kod dece koja jedu veću količinu proizvoda od celog zrna žitarica i ribe postoji manji rizik od razvoja astme, pokazali su naučni rezultati, objavljeni u medicinskom časopisu “Toraks”. “Povećana rasprostranjenost astme u zapadnim zemljama može se povezati s promenom navika u ishrani”, izjavio je dr H.A.Smit iz holandskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje i ekologiju. [...]
 • Veroljub Zmijanac

  ne može se reći da tamanim jogurtom, ali recimo da na dva dana popijem. možda i ređe.

  eto, moraću malo da se uzbiljim sa jogurtom, pošto ga stvarno volim :))

  volim jogurt, jer pivski kvasac jedino sa njim može da prođe.

  a inače, pijem ponekad i jogurt od soje? jel to uopšte jogurt? :))

 • Marija

  Samo mala izmena, umesto na dva dana jedan jogurt, sada ćeš piti dve čaša jogurta u jednom danu.
  Jogurt od soje jeste jogurt,veoma zdrava namirnica, preporučuje se onima koji imaju alergiju na kravlje mleko. Nadam se da znamo razliku između alergije i netolerancije na mleko (hranu). Nažalost, ja imam alergiju na soju.
  Moj omiljeni jogurt je Imlekov jogurt u čaši, a zove se “sa naših pašnjaka”.

 • vuja

  mmm, ja volim jogurt, uglavnom ujutru, a najviše volim Laki jogurt sa 0,5 % mlečne masti, taj mi najbolje leži, od mlekare Mladost- Kragujevac. Imaju ga u PET ambalaži od pola litra i litar.
  Imlekov je za mene previše redak. Ne volim one njihove fensi jogurte sa Q10 i ostalim dodacima.

 • Marija

  Kod nas u NS nema Kragujevačkog jogurta, ali kad dođem u priliki radu ću ga probati.
  Ni ja ne volim te fensi fazone sa Q10 i raznim trenurno aktuelnim stvarima. Kod nas ti je to tako, jedno vreme je sve bilo vitaminizirano, pa posle sve sa Alojom, pa sa Q 10, pa sa brusnicom, đumbirom…
  Sorry, ali moram da kažem “par” reči vezanih za gustinu i kvalitet jogurta:
  Jogurti koji nose isti naziv, bez obzira na ambalažu u koju se pakuju ( naprimer “moja kravica jogurt”) , a koji nose isti datum mogu biti potpuno isti jogurt, tj najčešćei jesu isti jogut.r
  Naziv jogurta “moja kravica jogurt” (primer) je jogurt koji se pravi dodavanjem određene starter kulture (maje za jogurt), Streptococcus thermofphilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. To su najčešće korištene starter kulture. Tehnologija proizvodnje jogurta je čitava nauka. No, da ne dužim, za proizvodnju jogurta koji nosi određeni naziv koristi se mleko određenog kvaliteta, podešava mu se mast, homogenizacija, suva materija, ph vrenost, kiselost.
  Za svaki proizvod postoje propisani kriterijumi, koje propisuje mlekare same, a u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu životnih namirnica.
  Za određeni jogurt traži se i određeni kvalitet mleka. U naše mlekare ne uđe svaki dan mleko jednakog kvaliteta, te uvek isti postupak u proizvodnji ne značni da će i jogurt biti uvek istog kvaliteta. Na to utiče mnogo toga.
  Generalno govoreći svaki jogurt koji nose naziv “moja kravica jogurt” su manje više isti jogurt, proizveden po propisanim kriterijumima. Na kvalitet jogurta (ili bilo kog proizvoda) ima uticaj i mašina koja ga puni i pakuje, pritisak pod kojim se puni, dužina voda…
  Znači isti jogurt punjen na dve različite mašine,može biti jedan gust, a drugi redak.
  Neki proizvodi koji nose isti naziv se proizvode u različitim pogonima (primer “moja kravica jogurt” se proizvodi i puni i u pogonu u Beogradu i u Novom Sadu). U fabrikama (u ovom slučaju mlekarama) se vodi računa da svi poizvodi koji nose isti naziv i koje se pakuju u istu ambalažu, budu istog kvaliteta, bez obzira gde se proizvode i pune.

 • Kidu

  Ja sam poceo pre sedam dana da redovno svakog dana pijem po litar jogurta, od kako pijem jogurt kada igram fudbal osecam da imam neki dodatak snage i imam osecaj da ne mogu da se umorim, a li je jogurt zasluzan za to ili je samo u pitanju moja fizicka spema?

 • http://www.trcanje.rs Veki

  Koji to jogurt piješ i šta li stavljaš u njega, da mi je znati :))

  Šalim se, verovatno da nije samo od jogurta, ali jogurt ima u sebi proteina koji grade mišiće, pa samim tim sigurno pomaže svima, a pogotovo kada se baviš naportnim sportom kao što je fudbal

  Samo tako nastavi

 • Marija Blažić- Maja

  Jogurt blagotvorno deluje na ceo organizam, baš tako kako je Veki rekao, konzumiranje jogurta pomaže kod osoba koje se bave fizičkom aktivnošću u izgradnji mišićne mase.
  Neke studije su pokazele da osobe na dijeti koje su tokom dijete konzumirale jogurt nisu gubile na mišićnoj masi, ali su izgubile znatan deo masnih naslaga. Osobe koje su tokom redukcione dijete sa jogurtom upražnjavale i fizičku aktivnost izgubile su veliki deo masnih naslaga a dobile na mišićnoj masi.
  Jogurt pomaže da našu crevnu floru naselimo korisnim bakterijama i da se lakše oslobodima toksina iz organizma. Jogurt je lako svarljiva namirnica, na opterećuje probavni trakt, poboljšava imunitet i otpornost organizma.
  Tokom fermentacije mleka razgradi se veći deo laktoze (mlečnog šećera) tako da osobe netolerantne na laktozu bez problema mogu piti jogurt.

 • Kidu

  Pijem moja kravica jogurt sa 3.2 procenta mlecne masti i ne stavljam nista u njega. :))

 • Pingback: Letnje infekcije i trovanja hranom – u fokusu E. coli()

 • Pingback: Imuni sistem i probiotici()