Pobedi je! Živi aktivno!

Ulje crnog kima

Prolece je vreme kada sve buja, a alergije posebno. Sudeci po današnjim naucnim analizama lek koji je naden u Tutankamonovoj grobnici uspešno služi protiv ove sve rasprostranjenije moderne bolesti. Prema recima proroka Muhameda – leci sve osim smrti!

Ulje crnog kima ( Nigella sativa ) koristili su kao cudotvorno sredstvo egipatski faraoni. U Indiji ga i danas koriste i kao zacin i kao lek. Koriste ga u cilju poboljšanja probave, suzbijanja raznih infektivnih bolesti, pomaže izlucivanje mleka, njime teraju i insekte. Iz tih krajeva crni kim nam dolazi pod imenom „kalinji“ , što je izvorna verzija ovog imena na drevnom sanskritu, zabeležena još pre 5.000 godina u ajurvedskoj medicini . U Bibliji pominjan kao kumin, tokom hiljada godina korišcen je u borbi protiv žutice.

Prema najnovijim istraživanjima Dr Petera Šlajhera (Dr Schleichera) obavljenim u Nemackoj, ulje crnog kima, sadrživredne polinezasicene masne kiseline i oko 100 razlicitih aktivnih sastojaka, npr. Nigelon koji opušta mišice i širi bronhije-veliko olakšanje za astmaticare. Timocinon pojacava lucenje žuci, ublažava preveliku kiselost, smanjuje holesterol, i pomaže kod problema probave. Iz gama-linoleinske kiseline, teloproizvodi mocnu protiv-upalnu i protiv-alergijsku supstancu prostaglandin E1 (PGE1), a arašidna kiselina, proizvodi prostaglandin E2 (PGE2) koji pokazuje jako bronho-opuštajuce delovanje, ima i terapeutsko delovanje kod alergijske astme.

Svi ovi sastojci objašnjavaju fantastican ucinak koji ima ova biljka jer je poznato njeno blagotvorno dejstvo i na dermatološke probleme, ekcem posebno. Takode ima antibakterijsko i fungicidno dejstvo, sprecava gojaznost, opadanje kose, jednom recju, povoljno deluje na zdravlje organizma u veoma širokom spektru.

Savremene loše navike u ishrani, zagadena sredina i stres razaraju naš imunološki sistem. Ovo oslabljenje imuniteta dovodi do bolesti kao: alergije , atopic ekcema ( Neurodermitis ), psorijaze, bronhijalne astme , bronhitisa i problema debelog creva. Dobar imunološki sistem uništava mnoge štetne mikrobe i bolesti se više na javljaju. Hrana oplemenjena uljem crnog kumina ili kao terapija kroz period od minimalno 2-6 meseci kombinovana sa zdravim nacinom života uništava simptome bolesti i cak sasvim leci od bolesti.

PRIMENA

 • Astma, polenska alergija, kašalj: Protrljati leda i grudi uljem crnog kima. Piti po jednu kašicicu posle obroka tri puta dnevno. Inhalirati nad vrelom vodom u koju je dodata jedna kašicica ulja.
 • Prehlade, grip i sinuzitis: 1 kašicica ulja tri puta na dan. Inhalirati nad vrelom vodom u koju je dodata 1 kašicica ulja.
 • Stomacni problemi: Piti 1 kašicicu dnevno do nestanka simptoma.
 • Proliv: 1 kašicica sa jogurtom dva puta dnevno.
 • Glavobolja: Trljati celo i slepoocnice uljem. Piti pola kašicice nakon obroka 3 puta dnevno.
 • Visok krvni pritisak: Piti jednu kašicicu dnevno rastvorenu u neki topao napitak.
 • Zdrav ten: Utrljati pola kašicice ulja po celom licu. Umiti se hladnom vodom.
 • Imunitet: 1 kašicica dnevno

Drugi naziv za isto ulje je: Kalinji (Crni kumin)

Nigella sativa (poznata kao crni kumin, čurekot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae, koja je poznata po svom plodu – crnom sjemenu koje se zove crni kumin (nemojte ga zamijeniti sa kuminom, Cumunum cyminum, koji možete pronaći skoro u svakoj trgovini).

Povijest crnog kumina

Crni kumin je jedna od najpoznatijih biljaka u povijesti medicine. U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja. Sjeme ćurukota bilo je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona. Kalinji se spominje u Bibliji i Hadithu.

Islamski prorok Muhamed o njemu govori slijedeće:”Crni kumin liječi sve bolesti osim smrti.”

Poznati grčki liječnik Dioskorid koristio je čurekot za glavobolju i zubobolju.

Kršćani su ga upotrebljavali za čišćenje od parazita i crijevnih glista, i protiv nadutosti trbuha.

Znanstvena ispitivanja svojstva crnog kumina počela su prije 60-ak godina. Na različitim univerzitetima svijeta bilo je napravljeno oko 200 istraživanja, koja su potvrdila nevjerojatna ljekovita svojstva ćurukota.

Svojstva crnog kumina

Zbog svog bogatog kemijskog sastava – sadrži preko 100 aktivnih sastojaka – čurekot je vrlo ljekovit. Kalinji blagotvorno djeluje na dišni, probavni i mokraćni sustav, imuni sistem i cirkulaciju.

Nigella daje odlične rezultate u liječenju astme i alergije, jer ima svojstva antihistamina (smanjuje i eliminira posljedice djelovanja histamina, koji se stvara kod alergijskih reakcija).

Liječi bronhitis, kronični kašalj i emfizem, bolesti želuca i kože (akne, dermatitis, psorijazu), sprečava napadaje astme.

Crni kumin je prirodni antibiotik, koji nema štetnih posljedica. Kalinji osnažuje i stabilizira imuni sistem i pomaže kod prehlada i infekcija. Ćurukot blagotvoran je za održavanje zdrave mikroflore želuca i crijeva, stimulira rad bubrega i jetre.

Zahvaljujući sterolu i beta-sitosterolu, koji imaju anti-tumorna svojstva, crni kumin je odličan način prevencije svih vrsta raka. Kalinji štiti zdrave stanice i potiče stvaranje u tijelu prirodnog interferona.

Istraživanja jordanskih i američkih znanstvenika su potvrdila, da je ćurukot anti-leukemik. Ulje ćurukota sadrži do 25% thymoquinona, koji je učinkovit u liječenju reume i drugih upalnih bolesti.

Popis svojstva crnog kumina:

antibiotik, stimulant, aromatik, karminativ, digestiv, diuretik, emmenagogue, eksitant, galactatagogue, purgativ, resolvent, stomachic, sudorifik, tonik, vermifuge, anti histamine, antioxidant, antimikrobial, antiparazitik

Sastav crnog kumina

Nigella sativa sadrži više od 100 nutrijenata, mnoge od njih još nisu poznate znanosti. Istraživanja crnog kumina se nastavljaju, a bogati sastav biljke sve više iznenađuje znanstvenike.

Glavni ljekoviti sastojci crnog kumina su crystalline nigellone i thymoquinone. Drugi važni sastojci su aminokiseline, probavni enzimi, masne kiseline i minerali.

Neki od njih su

 • myristic acid
 • palmitic acid
 • palmitoleic acid
 • stearic acid
 • oleic acid
 • linoleic acid (omega-6)
 • linolenic acid (omega-3)
 • arahidonska kiselina
 • tiamin
 • riboflavin
 • piridoksin
 • niacin
 • folacin
 • kalcij
 • željezo
 • bakar
 • cink
 • fosfor

Izvor: Suncokret.rs

Similar posts
 • Kombuha protiv astme Ovaj tekst sam dobio od Slađane Lukić. Ovom prilikom joj se zahvaljujem što je tekst podelila sa svima nama kojima bi ova informacija mogla da pomogne. To je i dobar primer kako na jednostavan način možete da pomognete sajtu. Jednostavno, ukoliko pronađete neki tekst koji bi bio zanimljiv za sajt Astma.rs, pošaljite mi ga na [...]
 • Alergija na kravlje mleko Alergija na kravlje mleko i alergijska reakcija na proteine kravljeg mleka protiče po tri tipa reakcije. U prvom postoje specifična IgE antitela na proteine iz mleka, pa reakcija ima anafilaktičke karakteristike. U drugoj, reakcija protiče po III i IV tipu preosetljivosti, pa je klinička slika veoma slična celijakiji. Treći tip reakcije je mešovit, a ovakva [...]
 • Nasaleze i astma.rs Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, odnosno medicinsko sredstvo posavetujte sa lekarom, ili farmaceutom Alergije nam polako dolaze. Jako je vazno zaštiti sluzokožu nosa koja predstavlja ulazno mesto za alergene i veoma važno mesto za senzibilizaciju celog organzma. Kako bismo vam izašli u susret dogovorili smo saradnjua [...]
 • Origano, na drugi način Origano, svima nama dobro poznat i omiljeni začin ima i velika lekovita svojstva. Iako se danas najviše koristi kao začin, on uživa poštovanje već milenijumima. U antičkoj Grčkoj, origano je bio poznat i pod nazivom “radost planina”, i predstavljao je radost i sreću. Vrste origana su bile veoma poštovane i od strane starih Egipćana, i [...]
 • Alergija kod sedmogodišnje devojčice Tatjana Poštovana, Ja sam alergična (od kako znam za sebe) na polen trava i korova, ambroziju i histamin. Napred navedeno mi je i potvrđeno alergo probama. U studentskim danima sam 3 godine (2 puta godišnje ) podvrgavana terapiji “Suptilis” vakcinama i nakon tog perioda mi se čini da mi je par godina bilo mnogo lakše [...]
 • Biljana

  Zdravo,

  iskreno dopao mi se jako tekst i detaljnost teksta o crnom kimu.S obzirom da od pre tri godine imam alergijsku astmu ( ranije sam imala samo simptome kao sto su curenje iz nosa,svrab očiju i retko svrab po telu),jako bi mi bili od pomoći ako bi mi dali informaciju gde mogu da nađem crni kim,jer sam ga dosada nebrojeno puta tražila po buticima zdrave hrane kao i po svim trgovinama ali bezuspešno.
  Inače idem na imunoterapije u kbc već godinu dana ali bez nekog efekta,tako da uglavnom tražim lek iz prirode. Naravno da znam sa kakvom bolešću imam posla i ne mogu očekivati podpuno izlečenje ali bar olakšanje ovih tegoba.
  Inače koristim pumpicu Seretide od 250 2*1 ,bez Beroduala nikada nisam ali sam često ove godine primala i infuziju Aminofilin,lemod sa nekim antibiotikom.
  SRDAČAN POZDRAV!

 • Marija Blažić- Maja

  Biljana ja sam danas kupila flašicu ulja crnog kima u Novom Sadu u prodavnici zdrave hrane “bio Lučar”
  Flašica od 30 ml košta 298 dinara i rekoše mi da se najbolji efekat postiže ako se uzima odmah ujutru na prazan stomak po 15 kapi

 • Biljana

  Hvala Marija,
  i ja sam konacno pronasla i kapi i caj i evo pijem redovno vec nedelju dana i nadam se da ce delovati…
  Kakva su tvoja iskustva da li ima efekta kao sto se govori……….

 • Marija Blažić- Maja

  Biljana i ja ih koristim tek par dana (od 10.11). Za početak osećam poboljšanje kad su stomačne tegobe u pitanju. Uz redovnu preventivnu terapiju, odlaske u slanu sobu, obaveznu šetnju od 1,5 i uz ulje crnog kima, defintivno ne kašljem i bez obzira na ovakvo ludo vreme u novombru nemam tegoba. Mislim da skup svih tih činioca utiče na dobro stanje kod mene. Nataviću da pijem kapi duže vreme, pa ćemo napisati utiske i ti i ja:)

 • skender

  zdravo svima koristim i ja vec 3 meseca onako preventivno i mislim da je odlican imunator, samo me interesira kako se pravi caj dal sa crnim zrnima pozdrav iz Skoplja

 • Marija Blažić- Maja

  Skender, znam da se od zrna crnog kima pravi čaj za stomačne tegobe, par zrna kima se prokuva u 2 deci vode

 • Biljana

  Zdravo svima,
  kada caj pripremam stavim pola kasicice (kafene )crnog kima na solju za caj -ima malko vise od 2 dl jer imam ceste opstrukcije….Mogu da kazem da mi kasalj polako jenjava a evo osmi dan pijem po 3 soljice dnevno.
  Pozdrav!

 • Marija Blažić- Maja

  Biljna hvala puno

 • Besim

  Pozdrav svima, hteo sam da vas informiram nešto više u vezi kako koristiti crni kim kod bolesti Astme.

  Astma
  Nanesite na leđa i prsa malo zagrejanog (ali ne iskuvati) ulje crnog kima. Popiti 1 čajnu žličicu ulja crnog kima nakon jela, tri puta na dan. Inhalirati 1 šečernu žličicu ulja crnog kima.

  Ako ulje crnog kima koristite na ovaj način vjerujtemi da čete puno bolje ostiti, ma možda i sasvim ozdraviti.

  Pitatese od dakle ja ovo znam, jer ga sam prodajem več 4 godine, i imam na desetine kupca koji ga kupuju za Asmu i puno bole se osečaju, a jedan od njih je i moja čerka koja se potuno izlečila.
  Dodaču još nešto: Morate biti vrlo oprezni kada kupite crni kim jer u tržište ima i seme i ulje koja se prodaje kao crni kim, ali to nema ništa veze sa crnom kimom. Imaju sasvim isti izgled i miris ali apak nisu isti. Pravi crni kim se zove “BLACK SEED” na Engleskom ili na latinskom “Nigella sativa i Cuminum cyminum) a druge seme koje su potmuno slične crnog kimu i vrlo teško se može razlikovati
  zovuse (Bunium persicum / Coriandrum sativum / Brassica nigra).
  Ulje koju ja prodajem proizvodi ga jedna od največih kompanije u Saudiskoj Arabiji Dallah Pharma Ukupno godišnja proizvodnja ove kompanije iznosi više od 8 milijarde dollara, i više od 266 distributera.

  Zelim vam da što pre ozdravite.

 • Marija Blažić- Maja

  Besime, veliko hvala na ovom objašnjenju o upotreb i upozorenju o nazivu proizvoda.
  Odmah sam pogledala svoju flašicu, piše Black Cummin Oil, a u sastvau Nigella sativa.
  Ja ga koristim od novembra, mada ga nisam uzimala 3 puta dnevno posle jela. Uzmem jednu kašikicu ujutru na prazan stomak i jednu kašikicu polse ručka i jednu pre spavanja. Moraću da kupim još jednu bočicu koju ću držati na poslu, jedan obrok mi je na polsu.
  Kad mi je zapušem nos, kap-dve stavim na vrh nosa i malo na nozdrve.
  Što se tiče stomačnih problema sve sam ih rešila.

 • Vladan

  Besime,
  vrlo sam zainteresovan za originalno ulje crnog kima. Gde ti to prodaješ…… ja sam u Beogradu .
  Puno hvala unapred,
  Veliki pozdrav , Vladan

  p s Svaki dogovor oko isporuke dolazi u obzir

 • StevaDimitrijevic

  Zdravo ljudi hteo sam samo da podelim svoja iskustva sa crnim kimom,naime koristim ga od zimus zbog alergija odnosno svraba u nosu i od prosle godine bola u plucima i mogu vam reci da mi je bolje ne boli me tako u plucima a i nos me manje svrbi. Ja ga koristim samo uvece po  25 kapi pred spavanje i to je to

 • johny

  kosa mi opada,kako se koristi za opadanje kose

 • rnjak tamara

  dali to ulje crnog kima mogu koristiti i deca

 • Bora

  Koliko kosta kod vas ulje kumina.To pitam jer ovde u BG je 2150 rsd,a prijatelj mi je doneo iz SARAJEVA po ceni od 5 e.Pozdrav

 • Avdi Mazreku

  Deca ispod 12 god .smije ga koristiti samo pola .obroka .

 • gordanalazarevic

  zdravo da li se moze koristit ulje crnog kumina i origano ulja unamrijed zahvaljujem

 • drasko

  pa kako mogu da narucim kod vas na koju adresu

  ulje crnog kumina

 • ibro-cekro

  Pitanje… Dali itko zna dal je ovo ulje od curokota original ili fup??Proizvodi ga klas

 • Mladen J

  Vrhunsko ulje crnog kima po najpovoljnijoj ceni. 125ml – 690 din. Info na mail: jivan218@gmail.com