Pobedi je! Živi aktivno!

Paradajz ublažava simptome astme

za sajt Ishrana bogata antioksidansima smanjuje učestalost astme, pokazali su rezultati istraživanja australijskih naučnika. Studija se naročito bavila uticajem paradajza na zdravlje, jer on sadrži veoma moćan antioksidans likopen.

Praktičnu potvrdu lekari su dobili posle sedmodnevnog eksperimenta sa 30 pacijenata obolelih od astme. Ispitanici su prvo dobijali hranu u kojoj je nivo antioksidanasa bio zanemarljiv, a zatim su konzumirali ekstrakt i druge proizvode od paradajza bogate likopenom.

Dobijeni rezultati pokazali su da suplementi sa likopenom ublažavaju simptome koji se javljaju kod obolelih od astme, tako da je zaključak stručnjaka da bi ih trebalo uključiti u terapiju ljudi koji pate od ove bolesti.

Likopen je karotenoid koji se nalazi u opni paradajza. On takođe smanjuje mogućnost oboljenja od raka prostate i pojavu tumora želuca. Kožu štiti od UV zraka i priprema je za sunce. Ima četiri puta veće antioksidativno delovanje od beta-karotena. Osim u paradajzu, likopena ima i u  lubenicama i crvenom grejpfrutu.

Zato dok je sezona, navalite na paradajz, a preko zime od velike koristi može biti paradajz čorbica ili sok od paradajza.

Similar posts
 • Skriveni saboteri vašeg imunog sistem... Virusi i bakterije nisu jedini koji mogu ugroziti vaš imuni sistem. T-ćelije našeg organizma su u konstantnoj pripravnosti iz raznih razloga. Predstavljamo vam skrivene krivce za pad vašeg imunog sistema. Kokice iz mikrotalasne Kesice u kojima se nalaze kokice za mikrotalasnu prekrivene su hemikalijama protiv lepljenja poznatim kao PFC, kako masnoća ne bi probila papirnatu [...]
 • Kombuha protiv astme Ovaj tekst sam dobio od Slađane Lukić. Ovom prilikom joj se zahvaljujem što je tekst podelila sa svima nama kojima bi ova informacija mogla da pomogne. To je i dobar primer kako na jednostavan način možete da pomognete sajtu. Jednostavno, ukoliko pronađete neki tekst koji bi bio zanimljiv za sajt Astma.rs, pošaljite mi ga na [...]
 • Origano, na drugi način Origano, svima nama dobro poznat i omiljeni začin ima i velika lekovita svojstva. Iako se danas najviše koristi kao začin, on uživa poštovanje već milenijumima. U antičkoj Grčkoj, origano je bio poznat i pod nazivom “radost planina”, i predstavljao je radost i sreću. Vrste origana su bile veoma poštovane i od strane starih Egipćana, i [...]
 • Celo zrno žitarice i riba sprečavaju ... Kod dece koja jedu veću količinu proizvoda od celog zrna žitarica i ribe postoji manji rizik od razvoja astme, pokazali su naučni rezultati, objavljeni u medicinskom časopisu “Toraks”. “Povećana rasprostranjenost astme u zapadnim zemljama može se povezati s promenom navika u ishrani”, izjavio je dr H.A.Smit iz holandskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje i ekologiju. [...]
 • Aditivi u ishrani i astma Kao što znate današnja hrana ima dosta aditiva, od kojih su neki veoma štetni po zdravlje. Naravno koncentracija tih aditiva je mala ali vremenom oni ipak mogu povećati verovatnoću dobijanja nekih bolesti. Neki od njih su i zabranjeni u određenim država. (Super bi bilo napraviti istraživanje, da li postoje neki aditivi koji su zabranjeni u [...]
 • vuja

  Paradajz je zaista prava riznica minerala. Teško da se može išta uporediti sa njim, a koristi su velike. Volim ga jesti u prirodnom obliku, a van sezone u obliku paradajz soka (pasirani).
  Međutim, mislim da je kečap loš izbor iako na pakovanju često možete pročitati krupnim slovima: “izvor likopena”. A sasvim sitno piše i: voda, koncentrat paradajza, šećer, so, sirće, stabilizator (kukuruzni skrob, guar i ksnatan guma), regulator kiselosti, aroma, konzervans (Na-benzorat).

 • Veroljub

  Apsolutno najbolja povrćka za mene.

  Nisam znao za ovaj podatak, a i sva ova istraživanja ne znam koliko su sada baš uzorna. No dobro je što stvarno niko ne bi imao želju da sad namešta istraživanja da bi pokazao da je paradajz zdrav i pomaže astmi.

  Savet roditeljima i astmatičarima je da pogledaju članke iz kategorije Ishrana i da uvide da nije samo paradajz taj koji se spominje da pomaže pri astmi. Tu je i kozje mleko (ja naišao na surutku u prahu u zdravoj hrani).

  I još svašta nešto što sigurno ne može da šteti a koirsno je za organizam ne vezano da li ili ne pomaže astmu.

  Što je najbolje sve ove namirnice su jefitne i lako dustupne

 • Marija

  Meni je drago što se sve više proučajavu te, što ti kažeš jeftine i lako dostupne namirnice kao pomoć u lečenju raznih bolesti.
  Surutka uopšte je fantastičan čistač jetre, a surutka od kozjeg mleka je vrh!
  Nije na odmet naglasiti da su sve to samo stvari koje mogu pomoći u jačanju imuniteta i ublažavanju simptoma, kako bu se lakše odupreli poremećaju i ne mogu biti zamena za konvencionalne lekove.