Nismo ni svesni koliko jedno obično spremanje ručka / večere  može pokrenuti pogoršanje simptoma astme među ukućanima obolelim od astme.

Jako je važno da budemo svesni koliko se u kuhinji kriju okidači koji mogu ugroziti disanje kod obolelih od astme.

Isparenje koja dolaze iz kuhinje treba da su na najniže mogućem nivou.

Svako sagorevanje proizvodi gasove i čestice koje mogu izazvati bolesti disajnog sistema, uključujući i astmu. Kuvanje je samo jedan od obilka sagorevanja. Čestice koje su dovoljno male mogu se neprimetno taložiti u disajnim putevima, kao i gasovi poput Nitrogen Dioxida (NO2), mogu pogoršati simptome astme.

Šporeti na plin ugrožavaju asmatičare

Dim iz pržene hrane nije jedini problem koji vreba iz kuhinje.

Kuvenje na plinskom šporetu takođe je jedan od veoma opasnih uzročnika lošije kontrole astme. Plinske peći ispuštaju Nitrogen Dioxid, veoma moćan okidač astme.

Čak  i ako se dečija i spavaća soba nalaze na drugom kraju kuće ili čak na drugom spratu, daleko od kuhinje, nivo NO2 iz plinskih šporeta je dovoljno isok da može uticati na pogoršanje simptoma astme ili na lošiju kontrolu astme.

Savet je upotreba električnog šporeta prilikom kuvanja.

Ventilacija kuhinje

Drugi važan faktor ukoliko u kući živi asmatičar je dobra ventilacija kuhinje. Bilo bi poželjno imati aspirator (kuhinjska napa) koji izvlači paru i sva isparenja sa šporeta. Prevelika koncentracija pare tokom kuvanja  može pokrenuti simptome astme.

Ukoliko nemate aspirator obavezno otvorite prozor u kuhinji, dobro luftirajte kuhinju.

Ventilator koji izvači paru i gasove van kuhinje takođe može biti od koristi. Ventilatori koji samo samo vrte vazduh u krug nisu od koristi.

Šporeti na čvrsto gorivo i roštilj provociraju astmu

Ugalj i drva prilikom sagorevanja stvaraju gasove koji mogu pokrenuti simptome astme. Dim iz bilo kog izvora može biti pokretač za napad astme.

Roštilj na otvorenom

Isto kao što smo rekli za šporete na čvrsto gorivo, tako i kod roštilja, bez obzira što je na otvorenom, dim i sagorevanje mogu pokrenuti simptome astme i isprovocirati napad.

Roštilj sa porodicom ili prijateljima je jedna od lepih zabava sa druženejm, deluje vrlo opušajuće te ne treba da je 100% ukinete. Konsultujte se sa lekarom šta treba uraditi da što bolje zaštitite vaša pluća od mogućih okidača.

Redovna preventivna terapija ima veliku ulogu, kao i upotreba simptomatskih lekova.

Zdravija kuhinja za asmatičare

Ukoliko trenutno ne možete izbaciti plinski šporet ili kuvanje na šporetima tipa „Smederevac“, obavezno dobro luftirajte kuhinju, koristite sudove u kojima se hrana brzo priprema.

Kako bi izbegli udisanje gasova iz plinskog šporeta i dima prilikom prženja hrane na roštilju, koristite električni roštilj, non-stick tiganje i posuđe, toster, mikrotalasnu pećnicu.

Važno je znaiti i da upotreba oštećenih teflonskih tiganja i oštećenog emajliranog posuđa mogu izazvati isparenja koja pokreću simptome astme.

Ukoliko vi ili vaše dete i pored redovne terapija nemate zadovoljavajuću kontrolu astme, razmotrite situaciju u vašoj kuhinji..

Moja kuhinja

Ja koristim električni šporet, AMC posuđe, Metalac posuđe, non-stick tiganj, jena činije i mikortalasnu pećnicu za podgrevanje hrane. Imam ventilator koji izvlači isparenja iz kuhinje i uvek prilikom kuvanja držim otvoren prozor u kuhinji, a vrata od spavaće soba zatvaram.

Kako izgleda vaša kuhnija? Na koji način pripremate hranu? Koje posuđe koristite?